Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator Phono MM


diff

Postări Recomandate

Salutare tuturor ,am decis sa postez ultima mea creatie, in speta un preamplificator mm pentru partea de phono dar de data asta cu corectia RIAA pasiva,cind spun asta ma refer la faptul ca am construit o clona dupa EAR834 cu corectie activa in bucla de reactie de care am fost multumit ,in vara anului trecut prin amabilitatea prietenului meu Viorel am ascultat acest preu si totul a luat o alta intorsatura.Am decis sa fac acest preu dar in stilul meu caracteristic,satul de cose am decis sa fac un pcb cu ajutorul unui foate bun prieten al meu si sa inglobez partea de preu + buffer pe acelasi pcb.Am ramas placut surprins de sunetul acestui preu pe care l-am bibilit 3 4 saptamaini pana am ajuns intr-un punct in care pur si simplu nu am mai avut ce sa inbunatatesc ,sunetul acestuia fiind coplesitor.Sursa de alimentare este realizata dintr-un filtru Pi cu L de aprox 40 henri,4 filtre RC urmate de 2 stabilizatoare serie cu driveri irf 840,alimentarea filamentelor se face in cc,circuitul este realizat cu lm338t cu pornire lenta a filamentelor .Dupa sute de tatonari am ajuns la un numitor comun in ceea ce priveste calitatea si totodata transparenta sunetului scotind in evidenta un ansamblu acustic foarte liniar.Corectia RIAA este realizata din condensatori militari rusesti din polistiren cu o toleranta de 0,5% acestia din urma fiind imperecheati din nou ,condensatorii din catozi tuburilor sunt nichicon muse iar cei de cuplaj sunt mundorf silver oil cit si aluminium foil.Cine doreste sa asculte acest preu, usa casei mele este deschisa ,sunetul final care m-a surprins a fost creat din 2x 6dj8 Amperex iar in buffer 12at7 philips militare.Cine doreste pcb pt acest proiect mesageria privata,astept pareri pro/contra care sunt binevenite

post-196490-0-56867800-1499537575_thumb.jpg

post-196490-0-08623900-1499537583_thumb.jpg

post-196490-0-10116300-1499537592_thumb.jpg

post-196490-0-50922400-1499537609_thumb.jpg

post-196490-0-12567000-1499537617_thumb.jpg

Editat de diff
Link spre comentariu

Citeva specificatii despre acest preamplificator,am ridicat potentialul filamentelor fata de masa,practic intre masa mare si minusul filamentelor se vor regasi 40v obtinuti printr-un divizor rezistiv pornit din tesiunea anodica de 250v care alimenteaza preul,ecran magnetic luat de la un amplif romanesc A350 pentru transformatorul de alimentare,o cutie facuta din cablaj imprimat care sa ecraneze mufele rca cit si acei condensatori care se pun ca 'load' ,de la producator la altul aceste capacitati pot varia in functie de ce doza folosim,de regula in cartea tehnica a dozei se regasesc aceste valori,in cazul meu am folosit 100pf luand in considerare si de capacitanta cablului si desigur lungimea acestuia.Un singur tronson de masa se regaseste in preu si anume la mufele rca,din acest punct am plecat cu cabluri ecranate catre preu/buffer dar fara a ma intoarce cu masa in acelasi punct de unde am plecat initial ,special pentru a nu avea o bucla de masa care toata lumea stie cum se manifesta.Acest preu l-am testat cu ambele intrari in scurt pentru a vedea ce se regaseste in plus peste acea amplificare mare care se manifesta printr-un mic fas,dupa multe tatonari si ceva ore de munca am obtinut un zgomot aproape de 0,nici acea amplificare nu o mai simt dupa ce am ecranat totul ca la carte,absolut noisless!! daca totusi vrei sa auzi ceva trabuie sa lipesti urechea de o medie sau o inalta pentru a auzi ceva,altfel este pur si simplu mut.Initial am pornit de la schema originala RJM Audio dar cu modificari aduse la partea de iesire cu acel 2,2uf dupa cum am vazut si in preul lui Viorel ,in rest partea de buffer si acel potentiometru legat intre preu si buffer este 100% implementata de Viorel.De curand am mai terminat o sursa dar de data asta pe cablaj dublu placat,lucrez sa mai fac un preu identic pentru un prieten, ori daca nu se concretizeaza nimic o sa-l pun spre vinzare.O mica paranteza asupra sursei,R8 si R12 sunt de 68-100kohm iar alimentarea divizorului rezistiv pentru a ridica potentialul fata de masa se culege prin R11 direct din bara de 250v si nu dupa R6 cum este in schema,2 mici greseli care nu le-am modificat si in pdf.Transformatorul are un secundar de 240v- 0,1A pentru anodica iar pentru filamente 12v -2A,circuitul care amortizeaza riplul este montat in locul primului filtru RC.


Domnule, o bijuterie. Felcitari !

Multumesc frumos,recunosc ca am muncit ceva la aparatul asta si sunt foarte multumit de rezultatul final.


Acelasi preu dar de data asta sursa facuta pe pcb dublu placat si desigur stanat si el,preu facut initial pentru un prieten dar se poate prea bine sa-l pun spre vinzare daca nu se concretizeaza nimic.

post-196490-0-53393000-1499689752_thumb.gif

schema.pdf

schema sursa (3).pdf

post-196490-0-25822700-1499691951_thumb.jpg

post-196490-0-04960500-1499691958_thumb.jpg

post-196490-0-83616800-1499691963_thumb.jpg

post-196490-0-75849600-1499691975_thumb.jpg

Editat de diff
Link spre comentariu

Daca te hotarasti, de preu as fi interesat. L-ai vinde asa cum este in poza, fara tuburi caci le am.

 

Eu nu vind parti dintr-un proiect nefinalizat,la sfirsit dupa ce montez totul in sasiu vedem ce si cum...

Editat de diff
Link spre comentariu

Sincere felicitari, iata un aparat realizat la standarde inalte din toate punctele de vedere.

O singura remarca am, eu as fi montat butonul acelui potentiometru de volum pe panoul frontal, potentiometrul putea ramane la locul sau (pe spate) din motive lesne de inteles (scurtarea traseelor de semnal), iar legatura mecanica dintre buton si axul potentiometrului putea fi un ax lung din material plastic, care sa traverseze carcasa din fata catre spate.

 

Intr-adevar, e o bijuterie ! :aplauze

Link spre comentariu

Ca sa carcotesc si eu nitel. totul ok cu o mica remarca:

Eu as fi decupat capacul spate asfel incat lamelele radiatorului sa fie scoase in afara astfel incat caldura sa nu ramana in carcasa ridicand si mai mult temperatura celorlalte componente.

Ceva in genul la Sony CDP-501...trafo si radiatorul la racoare :)

Ambele capace sunt dotate cu gauri de aerisire iar radiatorul nu ajunge la mai mult de 50 de grade celsius, acesta este un preu nu un etaj de amplificare unde este nevoie de racire fortata !

Link spre comentariu

De ce ati ales varianta constructiva cu sursa de tensiune separata ? !

Acesta din urma a fost primul dar m-am sucit pe parcurs si l-am abandonat,mi-a fost frica ca trafo sa nu-mi induca nimic magnetic ,dar se pare ca ecranat cum trebuie nu exista nici un sunet in plus inafara de de amplificarea mare care stim cu toti cum se manifesta.Cind am comandat trafurile am rugat sa se puna si un ecran intre primar si secundar care ulterior l-am pus la masa.

Link spre comentariu

De regula , AAFurile monobloc cu puteri relativ mari au sursa separata , in cazul preamplificatoarelor este foarte rar intalnita o asemenea solutie ! Riplul are leac in majoritatea cazurilor , inclusiv in spatii de montaj mult mai mici decat se vede la dvs. , mai ales cand se construieste asa de frumos (ma refer la placa de baza a preului , chiar daca nu se vede circuitul imprimat ) . Felicitari !

Link spre comentariu

De regula , AAFurile monobloc cu puteri relativ mari au sursa separata , in cazul preamplificatoarelor este foarte rar intalnita o asemenea solutie ! Riplul are leac in majoritatea cazurilor , inclusiv in spatii de montaj mult mai mici decat se vede la dvs. , mai ales cand se construieste asa de frumos (ma refer la placa de baza a preului , chiar daca nu se vede circuitul imprimat ) . Felicitari !

Multumesc pentru vorbele frumoase,multe firme de prestigiu folosesc sursa separata la preuri si am zis ca este mai interesant asa, motivat de faptul ca nu o sa am treaba cu zgomote din pricina sursei cum ar fi ecranare defectuoasa si tot felul de obstacole,ulterior am renuntat si am montat tot preul cu sursa pe un singur sasiu,evident totul a fost un succes.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări