Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sarcina artificială tranzistorizată

Postări Recomandate

Pai tocmai de aia poti pune cateva sute de ohm pe iesire si nu mai ai stres.

PS: Repetorul ar fi avut sens daca il faceai cu un AO cu impedanta mare de intrare asa cum am zis, spre exemplu un TL072 care are intrari Jfet, si un curent de polarizare de ordinul zecilor de pA, adica mai mic cu un ordin de marime decat LM-ul din schema. Atunci buffer-ul ar fi fost bun.

Link spre comentariu

Iată deci argumente în plus că ai oscilații sau măcar instabilități . Sigur, nu pot garanta că așa se înstâmplă și nici nu am de gând să fac teledepanare. Majoritatea tentativelor de acest gen de pe forum au eșuat lamentabil din cauza comunicării deficitare .

Eu doar am enunțat niște principii și niște idei . Le-ma și explicat, cât am putut fără să devin offtopic.

În rest, face fiecare cum vrea .

PS Totuși , o schemă completă s-a pus pe undeva ? Scuze dacă eu n-am observat.

Link spre comentariu

Ok, multumesc pentru sfaturi Marian, UDAR si franzm. O sa redesenez schema si vedem daca e mai bine sau mai rau, desi eu sunt multumit cum e acum. Totusi e bine ca electronica sa o facem asa cum trebuie si nu asa cum credem ca trebuie.

Sper sa dezvolt proiectelul spre ceva util si bun.

UDAR: in cazul meu comunicare nu cred ca este / a fost deficitara, sunt dispus la orice si nu cred ca am respins ideile celor ce se pricep cu adevarat.

Singura schema este la postul #35, revin cu o schema cat ma pricep eu de completa. Oricum in schema nu pot prinde si elementele din practica (ex: ditamai radiatorul foarte aproape de surse in comutatie, conexiuni / bucle de masa, fir lung al potentiometrului, erori aparate de masura, temperatura in camera ....).

Link spre comentariu

Am facut eu o schema acuma la repezeala:

scc.png

In felul asta referinta este stabilizata si termocompensata, mai mult decat atat, impedanta de iesire este acum cam de 10x mai mica, deci impedanta de intrare a 358 are un efect mult redus ( probabil nesemnificativ ).

C4 e optional, in uideea de a filtra cumva eventualul zgomot de pe shunt ( daca ar exista dintr-un anume motiv ).

C2 probabil tot optional, la teste poti decide.

In rest...

Link spre comentariu

Cu scheme ca a ta (@marian) am făcut și eu unele teste . Excepție C4 care ar putea să anuleze efectele lui C2. C2 s-a dovedit de obicei necesar , am explicat cred și în postările mele despre ”Miliohmmetru adaptor”, de câte ori firele din drenă sunt lungi .

O singură obiecție : cu 1µF , LM431 ar putea fi instabil . Eu folosesc în configurația asta 10µF Tantal.

Link spre comentariu

Marian ai facut schema destul de asemanatoare cu schema ce o pictam acum.

l.e:

Probabail observati obsesia mea cu R4 din divizorul referintei, nu vreu sa tensiunea de referita sa se duca pana la 2.5V ci maxim 1V chiar sub (acum cred ca ajung pe la 0.7 dar cu R4 = 47K e multumitor si Vref max 1.25V

Deci ziceti ca trebuie un condensator pe TL431 si intre iesirea AO-ului si intrarea inversoare. Le adaug imediat.

dcu92g.jpg

Link spre comentariu

@marian. Recunosc că nu am avut probleme ( poate pentru că le-am evitat ) dar DS-ul arată clar curba de stabilitate

post-176515-0-39834700-1499604993_thumb.jpg

Sigur, cifrele pot diferi de la un producător la altul.

EDIT Ceramicul nu are nicio relevanță asupra stabilității dacă e în paralel cu câțiva µF . Poate să ajute la zgomot dar nu cred că e sesizabil în domeniul uzual ( sute de kHz).

EDIT2 Schema postată de @Stefan Nicolae are trei poli : primul , cel natural al AO . Al doilea cel dat de R1 și Ciss a MOSFET . Și , în fine , cel de-al treilea dat de R5 și C1 . Nu stau să calculez, faceți-o voi.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

C1 il pusesm intre intrarea inversoare si masa fara sa vad schema lui Marian, vroiam sa-l pun intre iesirea AO-ului si intrarea inversoare.

Cred ca stie si proteusul sa fac diagrame bode asa ca sa ma scape de calcule.

Pentru un curent de 10mA prin TL431 nu merge si un condensator de 10nF? Sau cum se interpreteaza graficul de mai sus? Vz nu e egal cu Vref? Adica 2.5V?

L.E: UDAR, am impresia ca uneori te "superi" pe noi in mod nejustificat. Daca fac o schema doar pentru ca asa trebuie sa fie si nu inteleg de ce trebuie sa fie e ca si cum o fac degeaba pentru ca la cea mai mica modificare, la nevoie, e posibil sa nu functioneze cum trebuie.

Multumesc pentru intelegere!

11wenap.jpg

Link spre comentariu

UDAR pai nu pentru stabilitate am recomandat eu ceramicul in paralel cu electroliticul, ci pentru eventualul zgomot, cat de mult ajuta n-as putea sa ma pronunt dar garantat nu strica.

Stefan in graficul pus de UDAR 1u este in conditiile de lucru din schema cam unde nu trebuie ca si valoare, curba care te intereseaza este A ( VZ=Vref ) si se vede ca iese din grafic mult pentru o anumita valoare a C, ceea ce trebuie sa faci este sa fii in afara zonei acoperita de curba aia, deci judecand dupa ce vad acolo fie maxim 1nF, fie minim 10uF.

In alta ordine de idei, cu 100k ai tai inseriati cu potentiometrul ai stricat tot fengshui-iul TL431, pe langa potentialele variatii R influentate de temperatura ambientala, curentul de bias poate constitui o sursa de eroare a curentului, acuma cat de mare... ramane de vazut.

Link spre comentariu

Să mă supăr ? Doamne ferește !

Cât privește ”așa trebuie să fie” ai și nu ai dreptate. E corect că vrei să înțelegi . Dar dacă am sta, la fiecare al doilea sau al treilea sau al câtelea ar fi topic, să o luăm de la capăt cu criterii de stabilitate, cu diagrame Bode , cu ce-ar mai fi de spus , unde am ajunge ?

Și apoi, din punct de vedere practic, ar fi total ineficient. Dacă majoritatea lucrărilor spun că trebuie izolată ieșirea de sarcina capacitivă printr-o rezistență înseamnă că așa este . Nu ne oprește nimeni să aflăm ( cercetând ) de ce dar nu avem niciun motiv să contestăm doar pentru că nu înțelegem.

De exemplu, am arătat mai sus cu o diagramă din DS , că stabilitatea NU este garantată cu un condensator de 1µF paralel cu 431. Și vii și postezi schema cu fix 1µF . Păi cine pe cine e supărat ?

Link spre comentariu

Deci am ales 1uF la TL431 fix cum nu trebuie, ulterior am citit textul de la NOTE 1.

Pai si cum sa fac cu referinta aia de tensiune? Vreau sa am un reglaj cat de cat precis si sa nu ma duc prea sus cu referinta in mod inutil, adica sa nu ajung la mai mult de 1.2V. Daca pun doua potentiometre, brut + fin, tot in balarii ajung.

L.E:

Dacă majoritatea lucrărilor spun că trebuie izolată ieșirea de sarcina capacitivă printr-o rezistență înseamnă că așa este . Nu ne oprește nimeni să aflăm ( cercetând ) de ce dar nu avem niciun motiv să contestăm doar pentru că nu înțelegem.

Nu am contestat asa ceva!

De exemplu, am arătat mai sus cu o diagramă din DS , că stabilitatea NU este garantată cu un condensator de 1µF paralel cu 431. Și vii și postezi schema cu fix 1µF . Păi cine pe cine e supărat ?

Eu am inteles graficul fix pe dos, adica cautam sa am valoarea condensatorului pe curba A (in interioroul zonei unde poate sa oscileze)

L.L.E: Mai tarziu lipesc pe placuta de test si TL431. Daca gasesc testez si cu un TL072 ca nu necesita modificari la conexiuni.

Link spre comentariu

Am pomenit mai sus de TL072, nu stau acum sa ma uit mai atent prin pdf-ul sau, dar stiu ca are curent de polarizare extrem de mic, deci impedanta de intrare foarte mare.

Totusi se prea poate ca nici cu 358 eroarea sa nu fie prea mare.

Poti face chiar un test pe breadboard ca sa fii sigur, ca din simulator nu poti fi sigur de corectitudinea modelului.

Link spre comentariu

Păi e simplu . La aproape 10mA cât e polarizat acolo TL431 se poate trage liniștit 0,5-1mA prin potențiometru . Deci se poate pune un potențiometru ( cu rezistorul aferent ) mai mic . În acest fel minimizăm erorile de curent de polarizare . Cum zice Marian , nu prea sunt mari nici astea - totuși pot fi de ordinul a 10mV .

Rămân erorile de offset dar nu cred că în această aplicație contează prea mult 2-3-5 mV.

În rest e bine așa cum e , nu știu câtă precizie trebuie la o sarcină artificială ca să pui potențiometre de brut și fin . Unul bun, cu buton mare, e suficient. Se poate eventual adăuga un comutator de domenii care să comute, preferabil, rezistența din emitor . E mai complicat, trebuie un comutator care să suporte fără probleme cei 10-20A . Mai mult, trebuie să aibă două secțiuni ca să putem implementa o conexiune Kelvin , să anulăm erorile datorate rezistenței de contact. Sau se pot folosi MOSFET-uri pentru comutare . În fine, nu proiectăm aici altă schemă, o comentăm pe aia care e.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări