Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sarcina artificială tranzistorizată


Postări Recomandate

Suntul respectiv a fost sudat prin procedeul "in puncte " ( cam neglijent ) , ma rog , nefinisat ... la terminale ce pot fi cositorite pe cablaj , pentru a evita decalibrarea prin adaos de cositor pe elementul ce constituie chiar suntul , si e mai greu de cositorit .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Poate sunt pisalog, dar cum s-a facut sincronizarea ? Acumulatorul pare a avea o rezist interna cam mare.

Nu ar fi bine sa va ganditi la un fel de sofstart sa nu mai fie ciocul acela de curent ?

Link spre comentariu

Cum sa se faca sincronizarea la un osciloscop digital? Sincronizare interna, declansarea pe canalul 1 la nivelul 5.6V, cuplaj DC dar toate astea se vad pe imagine.

Sunt 3 acumulatori de 3.6V 1800mAh Li-Ion in serie dar nu cred ca rezistenta interna e mare, chiar daca varful de curent nu e imens la ei.

De ce spun ca rezistenta interna nu cred ca e mare? Daca fac un scurt rapid (~1sec) valoare pe clampmetru depaseste 60A, ma gandesc ca daca aveau rezistenta interna mare nu puteau debina atat curent in scurt.

 

Momentan nu ma gandesc sa-i fac un soft start pentru ca nici macar nu am finalizat sarcina, dupa ce iese cum trebuie vedem ce se poate imbunatatii.

Link spre comentariu

Scuze ca am indraznit sa deranjez pe cineva din grupul celor cu osciloscoape digitale. Cu galben vad o evolutie de la zero la tens acumulatorului. Daca nu stiu unde este pusa sonda ma pot gandi la inductanta firelor de conexiune. Si nu stiu daca intai ai conectat sarcina activa la acumulator si apoi ai alimentat montajul sau intai era alimentat montajul sarcinii si apoi ai conectat acumulatorul.

Link spre comentariu

Si daca osciloscopul era analogic (ex: Hameg 303-6) discutia decurgea altfel? si nu mai considerati ca am facut o aroganta? Daca faceam o poza la ecranul Hamegului probabil trebuia sa explic in 20 de randuri toate reglajele si tot se gasea cineva sa ceara o poza cu panoul frontal.

 

Sonda 1 = Canalul 1 = galben = Colector IGBT - a fost pusa fix pe terminalul tranzistorului (tensiune la bornele sursei testate - caderea de tensiune pe fire)

Sonda 2 = Canallul 2 = turcoaz = Emitor IGBT - a fost pusa pe terminalul rezistorului de 0.1 ohmi la 5mm de terminalul tranzistorului (caderea de tensiune pe rezistorul de 0,1 ohmi)

 

Ambii crocodili de masa i-am conectat in zona de lipire a firelor de masa cu terminalul rezistorului de 0.1 ohmi.

 

Schema folosita dar fara C1:

11wenap.jpg

Link spre comentariu

Ștefan, întrebarea era defapt dece tensiunea, plotul galben, pleacă aproape din zero volți. Poate ar trebui sa explici mai bine cum ai făcut testul. Este puțin ciudat cum arata imaginea.

 

Edit: l-ai avut setat pe normal / declanșat, și cu osciloscopul conectat la load ai atins colectorul tranzistori lui pe acumulator?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pai asa mai inteleg si eu intrebare, de ce ma duceti la Satu Mare ocolind pe la Vaslui?

 

1. Montajul sarcinii de curent constant a fost alimentat de la bun inceput de la o sursa separata fata de sursa supusa testarii (fara ca sursa supusa testarii sa fie conectata);

2. Am conectat, la bornele D.U,T, o sursa SMPS reglata la 10V si limitata la 3.5A (fata de 3.1A data trecuta) - montajul deja alimentat si osciloscopul deja conectat setat pe single shot;

Captura 2:

2.1 Am deconectat sursa si am conectat acumulatorii mai sus mentionati - montajul deja alimentat si osciloscopul deja conectat;

 

Osciloscopul a fost setat pe o singura captura (eng. single shot) si cu declansare pe front crescator, sondele acestuia fiind tot timpul conectate la montajul sarcinii de curent constant.

Singurele elemente deconectate / conectate in timpul masuratorii au fost sursa smps / acumulatorii.

 

Atat tensiune desenata cu galben cat si tensiunea cu turcoaz pleaca din 0V dar osciloscopul afiseaza cam prost

 

L.E: Am inlocuit rezistorul din poarta IGBT-ului cu unul de 470 ohmi, in locul celui de 10 ohmi, si acum oscileaza mult mai frumos. :rade: Am incercat fara C1, cu C1 47nF si cu C1 22 nF, momentan nu am gasit mai mic, insa oscilatiile nu se reduc semnificativ.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am tot incercat cu condensatori (1nF/10nF/47nF/100nF) intre iesirea AO-ului si intrarea inversoare dar schema tot oscila in anumite conditii.

Pana la urma am pus pe rand condensatorii intre poarta IGBT-ului si masa, pastrand rezistorul de 470 ohmi, iar cele mai bune rezultate (lipsa oscilatii) au fost cu condensatorul de 100nF.

Acum urmeaza sa rezolv problema incalzirii / devalorizarii shuntului cu cresterea temperaturii

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări