Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiuni alimentare etaj final

marius75

Postări Recomandate

Am terminat amplificatorul cu acest etaj final.

In teste am vazut ca se cam incalzeste releul (nu foarte tare). Am mai incercat inca o data alimentarea de 9Vac, dar de data am suntat rezistenta de 82r/2W (serie cu alimentarea releului) si a cuplat releul. M-am gandit ca nu-i bine sa las rezistenta de 82r suntata, asa ca am cautat prin tatonare o rezistenta care sa permita releului alimentarea necesara, dar sa nu se mai incalzeasca asa ca inainte. Intr-un fianal, am pus rezistenta de 33r in paralel cu cea de 82r. Acum releul sta caldut.

Mie imi convine mai mult aceasta alimentare de 9Vca, pentru ca este o iesire secundara din transformatorul de putere. Initial aveam 3 transformatoare (cel de putere si inca doua mai mici), inghesuiala mare :rade: In afara de asta, transformatorul la care am renuntat, nu era ecranat magnetic si introducea un usor bazait in boxe.

O poza cu jucaria, merge de o ora la volum mic, finalii sunt reci, am pus 2sa1943/2sc5200 pe ambele canale.

Am renuntat la tranzistorul 2sd 313, pentru ca se ocupa de tensiunile pentru partea de radio.

image.jpg

Editat de marius75
Link spre comentariu

Bravo !

Rezistența respectivă este pusă pentru a limita curentul prin releu la o valoare minimă care permite cuplarea releului , dar nu il incălzește .Ea se calculează impărțind diferența dintre tensiunea de alimentare și cea nominală a releului , la curentul notat pe releu (Ual - Urel)/Irel = R .

Dacă releul este de 12 volți și ,totuși , se incălzește la 9 volți , atunci nu mai are niciun rost aplicarea formulei .

Incearcă și cu o rezistență de 56-68 ohmi ,sau 47 . Tatonează valoarea acelei rezistențe până găsești una potrivită care să nu mai permită incălzirea releului .

Dacă da și vrei să scapi de traful de 27 V , scoate rezistența de 10K din pinul 8 al integratului și pune alta in locull ei , de vreo 2,2-3,3 K .Preferabil , incearcă cu 2,7 K ,dar dacă nu ai , ar trebui să functioneze si cu 2,2K . Această rezistență o cuplezi la +9 volți . Și scapi de traful de 27 .

Teoretic , ar trebui să funcționeze .

Evident ,dacă nu te deranjează prezența trafului de 27 volti, poți să-l lași in circuit .

Editat de winstyle
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns. Transformatorul de 27V ramane in circuit, ca nu ma deranjeaza cu nimic. Rezistenta am pus de 68r si nu mai declansa releul. O sa incerc si cu 56r/47r sa vad cum se comporta.

Link spre comentariu

Nu cupleaza releul cu 56r...47r puse in paralel cu cea de 82r, am incercat diverse combinatii serie/paralel si am vazut ca la o rezistenta totala de 24r (obtinuta de 3 rezistente legate serie/paralel) cupleaza releul, iar la 28,5r (tot 3 rezistente) nu mai cupleaza. As mai incerca un 26r, dar ma gandesc ca daca, din diverse motive, scade tensiunea de la retea, ajung in situatia sa nu cupleze releul. Cred ca ramane asa, oricum releul nu se mai incalzeste ca inainte (temperatura o estimez cam la 45 de grade acum)

Am observat ca si la alte amplificatoare se incalzeste un pic releul, asa ca nu mai imi fac griji.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări