Vizitator lowpy Postat Iulie 5, 2017 Partajează Postat Iulie 5, 2017 Salutari! Am un radiocasetofon VEF 260 Sigma care, in momentul in care l-am primit, producea in difuzor un barait constant indiferent de sursa selectata (radio/casetofon) sau reglaje de volum si ton. Am schimbat cativa condensatori electrolitici care pareau obositi si ii banuiam ca potentiali vinovati. Baraitul a disparut si pot receptiona posturi radio. Partea de casetofon nu am incercato inca. Totusi mai exista o problema pe care nu reusesc sa o rezolv. Tensiunea de mers in gol din blocul de alimentare este undeva pe la 12,5V (cu alimentare de la retea). Sub sarcina tensiunea masurata scade la aprox 4,7V, iar curentul se situeaza in jurul valorii de 850mA. Rezultatul fiind ca se incinge atat puntea dedresoare cat si tranzistorii T10 si T9 in cateva minute. Banuiesc ca am pe undeva o componenta in scurt dar nu stiu exact pe unde sa caut. Am verificat puntea redresoare si pare ok. De asemenea am mai verificat cateva rezistente si condensatori din blocul de alimentare si amplificare (nu exhaustiv) care banuiam ca ar fi putut sa cauzeze problema dar fara succes. Va rog daca se poate sa imi sugerati ce componente ar trebui sa verific. Am atasat 2 scheme pe care le-am gasit pentru ca aparatul meu pare sa fie o combinatie a celor 2 fara sa respecte in totalitate vre-una din ele. Diferentele oricum nu par semnificative intre cele doua scheme. Multumesc anticipat! Link spre comentariu
modoran Postat Iulie 5, 2017 Partajează Postat Iulie 5, 2017 Pai vezi ce consuma, incepe prin decuplarea etajului final audio. Link spre comentariu
Vizitator lowpy Postat Iulie 5, 2017 Partajează Postat Iulie 5, 2017 (editat) Multumesc. Am decuplat alimentarea de la etajul final (blocul A8/Y8 linia 37 pin 7). Tensiunea de alimentare este acum la un nivel ok - 13.7V. Erata la postul anterior: Tensiunea in gol e ~14 nu 12.5V (ma gandeam la altceva cand am scris). Deci banuiesc ca problema e undeva in partea de amplificare din atasament in care am marcat si conexiunea pe care am intrerupt-o. Dar, cum pot sa verific mai departe fara sa scot piesele una cate una? Editat Iulie 5, 2017 de lowpy Link spre comentariu
modoran Postat Iulie 5, 2017 Partajează Postat Iulie 5, 2017 Vezi semireglabilul ce stabilește curentul de repaus, R38 poate are contact imperfect la cursor, schimba-l cu unul de calitate si monitorizeaza curentul consumat de etajul final. Link spre comentariu
Vizitator lowpy Postat Iulie 5, 2017 Partajează Postat Iulie 5, 2017 Am scos R38 si masurat. Dintr-o rezistenta de 680 ohm s-a transformat intr-una de ~20M ohm. Voi cumpara maine un inlocuitor. Cand spui de calitate la ce te referi? Unul oarecare dar nou, unul multitura sau anumit producator? Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator lowpy Postat Iulie 6, 2017 Partajează Postat Iulie 6, 2017 (editat) Am luat inlocuitor (de 500ohm deocamdata pentru ca nu am gasit de 680). Acum pare sa functioneze in parametrii normali: curent 30mA, tensiune ~12.5, iar pe tranzistorii finali se incalsesc abia sesizabil dupa 30-60 min de functionare. Cum fac sa reglez curentul de repaus la o valoare corecta folosind smireglabilul nou? Exista alta metoda decat masurarea curentului de pe emitorii tranzistorilor finali si reglare pana cand curentul ajunge si se stabilizeaza in zona 20-30mA? Cel putin asta am inteles din teoria studiata. Intreb pentru ca in cazul de fata, neavand rezistente in emitorii finalilor ar trebui sa dezlipesc emitorii si sa inseriez multimetrul, operatiune pe care as prefera sa o evit fiind putin cam anevoioasa. In alta ordine de idei, nu pare sa mai functioneze nici unul din becurile indicatoare din schema. Am reusit sa scot unul din becurile de la scala (cele care indica alimentarea nu stiu cum le scot ca sunt infipte bine in lacasul lor) si i-am facut o poza. Credeti ca am sanse sa gasesc astfel de beculete? Daca nu, exista ceva alternative folosite in mod uzual pentru inlocuire becurilor in astfel de produse de fabricatie ruseasca? Editat Iulie 6, 2017 de lowpy Link spre comentariu
modoran Postat Iulie 6, 2017 Partajează Postat Iulie 6, 2017 Poate se mai gasesc becuri de scala pentru casetofoane prin unele magazine, nu stiu. Verifica becurile in sine daca sunt bune si daca au tensiune de alimentare pe ele. Daca nu gasesti se pot inlocui cu un led + o rezistenta de limitare, dar nu ai iluminare mare. Poti gasi becuri de 12 V prin casetofoane auto ( nu inteleg la ce tensiune iti trebuie tie exact ) Link spre comentariu
Vizitator lowpy Postat Iulie 6, 2017 Partajează Postat Iulie 6, 2017 (editat) Le-am verificat si sunt sigur arse. Am masurat alimentarea pe ele si e 12V cand alimentez de la retea sau 9V cand alimentez de la baterie. Pentru indicatoarele de alimentare si semnal radio nu e nevoie de iluminare prea mare deci astea n-ar fi problema sa le rezolv cu LED. Doar scala radio ar avea nevoie de mai multa lumina. Caut si vad ce gasesc... La reglarea curentului de repaus ai putea te rog sa ma ajuti cu niste indicatii? Editat Iulie 6, 2017 de lowpy Link spre comentariu
modoran Postat Iulie 6, 2017 Partajează Postat Iulie 6, 2017 Curentul de repaus se regleaza cu ampermetrul in emitor sau colector, nu e alta cale ( unii masoara tensiunea baza - emitor in loc, dar eu nu am folosit metoda asta ) . Lasa-l asa, nu e o valoare critica, important e sa nu distorsioneze la volum mic ( curent de repaus prea mic ) sau sa consume inutil ( curent de repaus prea mare ) Link spre comentariu
Vizitator lowpy Postat Iulie 7, 2017 Partajează Postat Iulie 7, 2017 Am gasit azi becuri pt scala de 12V dar abia licaresc asa ca am incercat led-uri si lumineaza arhisuficient pt. scala. Multumesc de indicatiile pentru curentul de repaus. Ce-i drept radio-ul asta nu este chiar hifi ca sa fie luat asa la puricat si sa se simta semificativ efectul reglajului asta. Link spre comentariu
Vizitator lowpy Postat Iulie 17, 2017 Partajează Postat Iulie 17, 2017 Revin cu o noua intrebare. Scala de frecvente (care la VEF 260 este de fapt una cu lungimi de unda) nu pare sa mai corespunda cu realitatea. Am remarcat un offset pe unele din gamele de frecvente selectabile (in special pe unde scurte), dar nu acelasi pe fiecare. Este ceva ce se poate face in privinta asta si daca da care ar fi pasii ce trebuiesc urmati pentru reglaj? Multumesc anticipat. Link spre comentariu
Rosala Postat Aprilie 29, 2022 Partajează Postat Aprilie 29, 2022 Buna ziua.Ai postat schema a lui vef sigma 260 in limba romana de a lui Ing.I.Mihaiescu.Cum se numeste cartea (volumul) din care ai scanat aceasta schema?Am mai multe aparate printre care si un sigma pe care vreau sa-l readuc la viata.Am schema in ruseste dar o vreau pe aceasta in romana.Va multumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum