VAX Postat Iunie 28, 2017 Partajează Postat Iunie 28, 2017 Intrucat am prin sertar multe circuite integrate TBA570A (IPRS), am cautat informatii pe net despre variantele straine are circuitului respectiv. Exista mici diferente intre ce s-a produs la IPRS si circuitele facute de Philips. Am aflat ca s-a fabricat si circuitul TBA5700(Q), care este compatibil la pini cu TBA570A, pe partea de RF. Era descris ca fiind superior lui TBA570A, desi schema interna la RF este identica (ii lipseste partea de preamplificator de JF). Cu surprindere am constatat ca nu se dau datele de catalog ale acestui circuit. Cu mare greutate am gasit informatii despre el intr-un pdf de pe site-ul de la introni.it. In pdf-ul respectiv se da si schema interna a circuitului TBA5700(Q) - pg. 229. In pdf-ul de la introni.it am gasit informatii si desptre tranzistoarele JFET asimetrice, de tip BF410, la pagina 277. Studiati-i structura si vedeti diferentele constructive (la nivel de chip) in raport cu JFET-urile obisnuite. Am cumparat mai multe (zeci) de tranzistoare de acest tip, in anii '90, la pret scazut si am folosit doar cateva. Stiam din foaia de catalog ca sunt asimetrice, dar nu aveam idee de cum sunt in interior. Spre deosebire de JFET-urile obisnuite (BF245, BF256, etc) care sunt simetrice si in aplicatii nu fac nazuri daca din greseala se monteaza invers (se inverseaza drena cu sursa), la tranzistoarele asimetrice se obtine o capacitate de reactie drena-poarta mai mica decat la JFET-urile normale si merg mai stabil in conexiune cu sursa la masa (amplificatoare RF). Merg stabil si tranzistoarele JFET japoneze, de tipul 2SK212, care au capacitatea de reactie chiar mai mica decat BF410. Dar sunt diferente constructive majore intre ele. BF410 are structura asimetrica (vezi in pdf-ul de la introni.it) pe cand 2SK212 au structura interna de tip cascoda (doua JFET-uri inseriate, cel de la "etaj" cu poarta legata la sursa tranzistorului de la "parter"). BF410 are factorul de zgomot de ordinul 1,5 dB, iar 2SK212 de 3,5 dB. Tot structura de tip cascoda au si MOSFET-urile 2SK241 si 2SK439 (G2 legata intern la S1), care sunt intalnite frecvent in schemele radioamatorilor japonezi. Au trei terminale, dar in interior se aseamana cu terodele MOSFET de tip BF961, etc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum