Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire Modul IGBT cu tranzistori IGBT.

Postări Recomandate

Salut tuturor.

Am primit la reparat un invertor de sudura ARC151i.

Dupa lungi reparati la acesta, am ajuns la unltima componenta defecta, modulul IGBT.

Din acest modul sa ars doar partea de putere cu IGBT-uri.

Puntea , tiristorul si tranzistorul pentru PFC au ramas bune.

Am zis sa scot modulul afara si sa tai piciorusele de la partea finala si sa pun 2 tranzistori IGBT separat.

Probelma a aparut atunci cand am incercat sa dezlipesc modului, dabia am reusit sa il dezlipesc cu ajutorul unui preheat, dar se pare ca sa deteriorat extern.

Am decis sa il desfact sa vad cum arata intern si sa il inlocuiesc cu:

O punte de diode, un tiristor, un tranzistor pentru PFC cu dioda aferenta si 2 IGBT-uri si 2 diode aferente.

Insa la analizarea in amanunt am observat ca defapt un IGBT din schema corespunde a 4 IGBT-uri in paralel, mai putin Grila acestora care sunt conectate separat.

Eu actual am cumparat 2 IGBT-uri IRG4PC40S si 2 diode IDP45E60 pentru partea finala.

Vreau sa mai cumpar o punte de diode GBPC5006W, un tiristor BTW69-600RG, inca un tranzistor IRG4PC40S si o dioda IDP45E60 pentru PFC.

Ce parere aveti de ce as vrea sa fac, deja am bagat ceva banuti in componente si ma cam oftic daca nu las modifica.

Modul nu gasesc pe nicaieri si nici foaia de catalog sa am habar de curenti si alte detali tehnice.

Astept sfaturile voastre.

Sa folosesc mai multi tranzistori in loc de unul puternic?

Am atasat o poza cu modului dar si manualul de service a aparatului.

Respect tuturor !!!

4zt7x1.jpg

esab_caddy_arc-151i_a31_803-xxx (1).pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Revin cu ceva informati.

Se pare ca tranzistori alesi nu sunt cea ce trebuie. IRG4PC40S lucreaza la 1KHz.....pfff...am vazut tarziu, plus ca am luat fara dioda incorporata si cand am analizat mai atent modulul am observat ca avea diode de protectie pe IGBT uri.

Am decis sa ii inlocuiesc cu 6 igbt GW30NC60KD, 2 pentru PFC, 2 pentru fiecare ramura.

Am atasat cateva poze cum arata actual.

Mai am de facut traseele si sa izolez galvanic comppnentele.

2nqbc69.jpg

e0ju6f.jpg

Link spre comentariu

Am facut testul indicat in manualul de service si la 24v alimentare am la iesire 5.5v. Semnalele aratau bine pe tranziatori igbt. Cand lam alimentat la 220v igbt-urile sau ars instant. Dar doar 1 din pereche pe fiecare ramura. Nu am apucat sa fac nici o masuratoare pe ei. Ma gandesc sa nu fie intrerupte diodele transilent intre grila si emitor pe fiecare ramura. O sa le inlocuiesc si pe acelea si sa vad dupaia.

Vad ca nimeni nu vine cu nici un sfat sau vreo idee...

Link spre comentariu

Multumesc de sfat.

GW30NC60KD este la 600v si este folosit cu succes in invertoare pentru motoare la 400v dc....

Nu vad de ce nu ar merge si aici.

O sa pun doar o pereche de tranzistori sa vad ce va iesi. Dar mai intai sa inlocuiesc trasilent-urile dintre grila si emitor....ca daca nu limiteaza tensiune acolo mai mult ca sigur duc la diatrugerea lor.

Ei sau scurcicuitat intre toti pini.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

As folosi Hgtg20n60a4D ca vad ca au si dioda antiparalel.

Vad ca la peste 100khz zice ca duce 20A......eu am mai putin deci pot sa ma bazez ca duce 40A pe bucata? asta ca sa pun doar o singura pereche?

Diodele din schema de mai sus care au legatura cu igbt-urile, trebuie sa suporte tot 40A si sa fie ultra fast sau shocty?

Mersi de raspunsuri.

Am devenit proprietarul aparatului.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări