Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

gaura ovala

gigawat

Postări Recomandate

Va salut,cum as putea masura niste membrane de la difuzoare ovale?Sunt ceva smecherii?am nevoie sa montez 4 difuzoare de dimensiuni diferite intr-o incinta si ele sunt toate ovale.Doresc sa dau gaurile aproape perfect insa nu reusesc sa iau masurile corect.

Ceva trucuri ma gandesc ca sunt insa nu le stiu eu.

Editat de gigawat
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

3

• gigawat

3

• one

2

• alf

2

Top autori în acest subiect

iti trebuie latimea si inaltimea. O gaura ovala e compusa din 2 rotunde care au acelasi diametru dar nu au acelasi centru. Poti pune o hartie peste membrana si o decupezi cat mai precis.

Link spre comentariu

La multe difuzoare "de firma", gaura necesara este precizata in datasheet sau poate fi extrasa din desenele din datasheet.

Pt celelalte s-ar putea sa merga si cu foaia de hirtie cum explica Fanel mai sus.

Pe de alta parte eu nu recomand difuzoare ovale decit la puteri mici si in special NUMAI pt auto. Desi teoretic un difuzor oval are o banda reprodusa destul de larga (mai larga de obicei decit se poate obtine cu unul rotund) totusi nivelul de distorsiuni este relativ ridicat si se incadreaza cu greu in categoria HiFi.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

O gaura ovala e compusa din 2 rotunde care au acelasi diametru dar nu au acelasi centru.

offfffffffffff... Uneori se intalneste si situatia asta, dar in general, nu. Difuzoarele ovale au mai degraba o alura de paraboloid.

Editat de alf
Link spre comentariu

Io i-am zis cum e gaura ovala nu cum e difuzorul. Nici nu stiu asta. Ii ia amprenta cu o hartiuta si se apropie cat mai mult de forma. La final, oricum pileste...

Link spre comentariu

Uite cum poti sa iei dimensiunea exacta pt decupaj:

cumperi de la librarie plastilina (daca nu ai deja), o amesteci in mina pina se inmoaie si o intinzi ca pe o foaie de placinta pe placa in care trebuie sa faci decupajul, in strat cit mai uniform.

apoi presezi cu atentie difuzorul cu fata in jos, cu grija sa nu fortezi si sa strici membrana.

pe marginea urmei lasate se decupeaza si inlatura plastilina iar apoi se traseaza cu un creion, pix, marker conturul de decupaj al difuzorului lasind o margine pe care sa se sprijine marginea difuzorului.

Daca vrei sa facidecupajul pe un CNC atunci, intr-un program de desen tehnic gen Autocad, se poate genera foarte precis forma difuzorului, prin arce de cerc de exemplu.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Daca vrei sa facidecupajul pe un CNC atunci, intr-un program de desen tehnic gen Autocad, se poate genera foarte precis forma difuzorului, prin arce de cerc de exemplu.

Daca difuzorul este eliptic atunci nu il poti genera precis prin arce de cerc.

Dar intr-adevar majoritatea producatorilor au ales combinatii din arce de cerc si linii drepte, caci si ei au trebuit sa dea gauri sau sa injecteze plasticuri. Trebuie doar recunoscuta forma.

In poza am vazut ca difuzoarele au acel burete de etansare in jurul suspensiei. Eu l-as pune cu fata in jos pe o hartie milimetrica si as face conturul cu creionul, dupa care as face curba interna, stiind largimea buretelui.

La cele drepte cu extreme curbe este absolut banal. se masoara largimea intre liniile paralele, si acesta este si diametrul cercului...

Editat de one
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Elipsa se deseneaza extrem extrem de usor...

Exista doua focare, amplasate pe axa longitudinala, simetric fata de axa transversala, si intotdeauna suma distantelor F1-P si P-F2 (P fiind oricare din punctelede pe elipsa) este constanta... ca definitie, ea reprezentand locul geometric al punctelor pentru care suma distantelor pana la focare este aceeasi, oricare ar fi P.

Pe cale de consecinta, vedeti voi mai departe cum procedati...

Exista si formula ariei... Google o stie.

AutoCAD are functie de elipsa.

@Faker; Deloc complicat...

Link spre comentariu

Elipsa se deseneaza extrem extrem de usor...

Am spus ca nu se aproximeaza prin arcuri de cerc, nu ca ar fi greu sau usor.

Greu este sa iti dai seama daca este intr-adevar elipsa fara sa o imprimi si sa o suprapui peste difuzor.

Exista si formula ariei... Google o stie.

Eu cred ca reusesc sa o calculez si fara sa ma uit pe google. Ma incapatanez sa cred ca telefonul sau computerul sunt ajutoare extraordinare, dar vreau sa nu devin un ignorant daca raman fara baterie.

Desi au trecut multi ani, cred ca imi amintesc sa fac o integrala dintr-o parte a elipsei (jumatate sau un sfert) si sa o multiplic.

Dar nu foloseste la nimic.

Cred ca era mai util daca initiatorul topicului spunea exact despre ce difuzor este vorba.

Editat de one
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări