Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat sudura TSB-200y2

Vizitator Magda Dragos

Postări Recomandate

Vizitator Magda Dragos

Am achizitionat un traf de sudura rusesc ,model vechi TSB-200y2 . Putere 10kw.

Aparatul arat f. bine , dar are rezistenta din primar 1,2 ohmi ,masurata cu tester digital .Este normal ? Inca nu l-am testat, de teama sa nu-mi sata sigurantele...

Secundarul are 0.8 ohmi cu trei prize : pt. 120,160 si 200 amperi.

Credeti ca este parlit primarul si trebuie rebobinat ?

Multumesc

post-257722-0-25740500-1498317850_thumb.jpeg

Link spre comentariu

Dat fiind că este bobinat cu bară groasă de cupru, mi se pare normal să aibă o rezistență foarte mică.Siguranțele pot ,,sări,, instantaneu la punerea în funcțiune, chiar dacă aparatul e bun, mi s-a întâmplat cu trafuri de putere mult mai mică de 10kW.

Link spre comentariu
Vizitator Magda Dragos

Totusi 1,2-1,3 ohmi masurati cu tester digital , nu e cam putin ?! Stiu ca depinde si de impedanta dar , tinand cont ca are 200 amperi la 10 % , adica 0,5 min din 4,5 min ciclu , ma gandesc ca e usor de prajit. Totusi nu miroase a " prajit" si nu sunt urme de arsura , e aproape nou...

Nu are siguranta termica .

Vroiam sa stiu , daca e prajit sau nu , fara sa imi i-a foc instalatia ,inainte sa il blagoslovesc cu vorbe " bune" pe vanzator.

Vanzatorul zice ca functioneaza ....

Multumesc

Link spre comentariu

Dacă ai dubii, înseriază-l prima dată cu un reșou sau aerotermă de 2kW, pe post de limitator de curent.Așa poți măsura tensiunea de ieșire în gol, ar trebui să fie în preajma valorii de 48-50V.

Link spre comentariu
Vizitator Magda Dragos

Am inteles .Daca nu am 40-50 v, inseamna ca este in scurt si pot sa ma " orientez" catre vanzator...dupa caz ,cu multumiri sau afurisenii...

Multumesc

Link spre comentariu

Nu, ai inteles putin gresit. Il alimentezi prin resou si masori tensiunea pe primar si apoi pe secundar. In functie de valori calculezi tensiunea la iesire cu alimentare fara resou. Trebuie sa-ti dea 45-50V (din calcul). Pe resou ai o cadere de tensiune destul de mare, se poate calcula dar nu stau acum sa fac asta, iar pe primar vei masura vreo 70-80 de volti, iar in secundar cam 15-20V.

Link spre comentariu

Exact, dacă e un scurtcircuit, tensiunile (atât în primar cât şi în secundar) vor fi foarte mici. Dar eu cred că nu are nicio problemă acel traf, e normal să ai rezistenţa foarte mică la primar, dacă e bobinat cu bară de cupru. Acolo ai cel mult 160-200 spire în primar, cu secţiune de minim 15mm2. Să punem o circumferinţă de 0,3 m la o spiră, la 200 spire vei avea circa 60 m de sârmă groasă. Ce rezistenţă ohmică te aştepţi să aibă acea sârmă, cu secţiunea aşa mare ?

Link spre comentariu

Inca nu l-am testat, de teama sa nu-mi sata sigurantele...

Daca iti e teama "sa nu sara sigurantele" poate nu ar trebui sa folosesti deloc aparate electrice, sa nu cumva doamne fereste sa iei foc sau mai stiu eu ce ...

Link spre comentariu
Vizitator Magda Dragos

Daca iti e teama "sa nu sara sigurantele" poate nu ar trebui sa folosesti deloc aparate electrice, sa nu cumva doamne fereste sa iei foc sau mai stiu eu ce ...

Cred ca am fost inteles gresit , nu doresc sa imi distrug traseele de la instalatia electrica de acasa. Sigurantele daca sar ,depinde cat de rapide sunt ,iar instalatia este intenc pe al.

Am solicitat o parere celor mai avizati decat mine ,despre transformatorul de sudura ,cum sa il verific ,nu despre mine ca persoana , sau despre ce tip de aparate ar trebui sa folosesc.

Traful l-am luat pt. un viitor santier...Am sa-l probez la o cunostinta cu instalatia mai solida.

E destul de puternic la 10 kw ,culmea ca se numeste " țânțarul" ТСБ-200 Москит.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

...culmea ca se numeste " țânțarul" ТСБ-200 Москит.

Ce ati pus in poza de la primul post nu este ТСБ-200 Москит, ci ТСБ-200 Y2, un model mai vechi, cu 3 domenii de curent (120A, 160A, 200A).

Modelul ТСБ-200 Москит are 4 domenii (80A, 120A, 160A, 200A).

tsb200_foto5.jpg

tsb200moskit_foto1.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări