Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor semnal sinus in dreptunghi

spinach

Postări Recomandate

Subiectul l-am mai deschis pe undeva , dar nu stiu si pace pe unde . Cer scuze pentru dublare .

Ultimul sfat primit era sa utilizez un comparator . Buuun.

Am utilizat LM211 , ca altul mai bun nu am gasit . Dar el are un timp de reactie de 0.2 uS .; pe o oscilatie , apre deci un timp de 0.4 uS . daca facem calcul , la o frecventa de 2.5 Mhz se blocheaza . Am nevoie de ceva care sa merga pina la 20 Mhz .

Sau poate aveti o schema de la un generator semnal frecventa mare ...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gsabac

3

• MifTy

1

• spinach

1

• sesebe

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Care este nivelul semnalului din intrare si cumva trebuie sa functioneze de la CC pina la 20MHz.

Ar fi util sa apreciati ce fronturi ale semnalului de iesire ar trebui realizate pentru aplicatia dvs.

@gsabac

Link spre comentariu

Semnalul de intrare sinusoidal este bipolar sau monopolar?

Daca este monopolar si are si ceva amplitudine (citiva volti) merge simplu cu o poarta trigersmith.

Link spre comentariu

Semnalul de intrare sinusoidal este bipolar sau monopolar?

Daca este monopolar si are si ceva amplitudine (citiva volti) merge simplu cu o poarta trigersmith.

eu aş întreba mai degrabă dacă semnalul de ieşire trebuie să fie monopolar (şi n-am prea mai văzut demult digitale cu nivele logice negative faţă de masă)... adică "low" să fie o tensiune peste 0 dar sub 1. aşa e trivial de simplu, aproape nu mai trebuie să-ţi baţi capul cu fineţuri...

nasol e invers... să scoţi sinusoidal din dreptunghiular... dacă faci oscilator dreptunghiular cu AO alimentat simetric, treacă-meargă, după ce transpiri zdravăn măsurând şi calculând, într-un final iese conversia măcar acceptabil, dar dintr-un oscilator banal cu trigger smith sau porţi inversoare, e durere de minte.

Link spre comentariu

Daca se doreste realizarea unui factor de umplere précis, de 50% sau chiar reglabil, pentru pulsuri pozitive sau negative

trebuiesc adoptate metode mai complexe decit utilizarea unui simplu TS.

@gsabac

Link spre comentariu

De fapt am muscat nu numai eu la acest topic. Autorul vrea idei si sfaturi, adica sa se dezvolte un topic pe aceasta tema,

de catre userii forumului sau o schema de generator.

Pot sa incep cu ce formatori am realizat, de la proiectare la circuit si aparat finalizat.

- sinusoida dreptunghi cu tranzistori bipolari de la CC la 165MHz;

- cu diode tunel cu fronturi de 200pS;

- cu tranzistori de GHz de la CC la 1,5GHz;

- sinusoida dreptunghi cu circuite digitale, TTL, CMOS, ECL10.000 si ECL100.000;

- cu circuite liniar-digitale de la 5mVvv...2Vvv la ECL10.000.

Fiecare formator are farmecul lui si o anume tehnologie de proiectare si realizare pentru o functionare la frecvente ridicate,

dar si la joasa frecventa datorita potentialului ridicat de autooscilatie sau functionare defectuasa.

Un rol aparte il au iesirile generatoarelor cu iesiri in care sunt semnale dreptunghiulare. In cele mai multe cazuri au nivele de

iesire TTL, CMOS in 50 ohmi cu reglajul nivelului si al componentei continue.

Pentru un asemenea generator care merge la CC la peste 20MHz propun urmatoarea schita de schema.

post-238209-0-72783600-1498391858_thumb.png

Pentru celelalte la cerere.

Simularea este LTspice cu 20MHz la intrare si accepta pentru formare corecta un semnal cu amplitudinea mai mare de 3Vvv.

Are fronturi de circa 5-7nS, un nivel de iesire de +/-6V in 50 ohmi si un atenuator calibrat in trepte.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări