feri.visky Postat Iunie 21, 2017 Partajează Postat Iunie 21, 2017 Am intrat în posesia unei plăci de memorie cu ferită fabricat în 1971. Piesele sunt de provenienţă diversă. Conţine şi piese româneşti şi de la Texas Instruments. Tranzistoarele sunt de tipul 2N1304 (marcate 1971 săptămâna 50) de la TI şi EFT38S (romîneşti?). Rezistoarele sunt româneşti. Condensatoarele sunt germane dar respectivul, de la care am placa, a spus că a desfăcut asemenea plăci şi cu condensatoare electrolitice românesti marcate cu anul1971! Ce părere aveţi? Link spre comentariu
gauss Postat Iunie 22, 2017 Partajează Postat Iunie 22, 2017 (editat) EFT 38S este romanesc ... e un marcaj ( pentru componente ) industrial , pentru a deosebi componentele de cele de uz comun - pentru radioreceptoare etc . Am intalnit si marcari numai cu cifre ... gen 0032 . Editat Iunie 22, 2017 de gauss Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iunie 22, 2017 Partajează Postat Iunie 22, 2017 (editat) Am si eu o placa de memorie de la un calculator Felix. Din curiozitate am desfacut capacul(fixat cu suruburi si piulite) care protejeza torurile din ferita. Sub capac era burete care,din cauza timpului, s-a dezintegrat. Am fost impresionat de ''marimea'' torurilor din ferita.Am montat capacul la loc se nu se intimple vreun ''accident''. Placile le-am recuperat de la demontarea unui calculator Felix.Sint o gramada de rezistente,diode cu germaniu si tranzistori EFT 38S. Din pacate ''demolatorii'' n-au prea avut grija. Au lucrat ciobaneste. Editat Iunie 22, 2017 de GEO 53 BN Link spre comentariu
dragos_tl Postat Iunie 22, 2017 Partajează Postat Iunie 22, 2017 Placheta provine de la Masina de facturat si contabilizat FC15/30. Detin in colectia proprie o asemenea masina completa impreuna cu documentatii, placi de schimb - din pacate nefunctionala. Link spre comentariu
feri.visky Postat Iunie 23, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 23, 2017 Puteţi să postaţi o fotografie? Şi cu interiorul... Aveţi cumva schema acestei plăci? (... ca să nu mă pun la desenat ) Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 23, 2017 Partajează Postat Iunie 23, 2017 Am avut la serviciu multe placi cu memorie pe ferita de la un FELIX 256 casat. Le-am tinut 15 ani in laboratorul in care lucram, dupa care le-am aruncat. M-au mutat intr-o sala mai mica si a trebuit sa ma debarasez de multe placi din FELIX-ul respectiv (cu TTL-uri pe ele). Am recuperat tranzistoare de comutatie ultrarapida, npn si pnp (2N709, 2N2368_69, 2N3304, 2N2222, 2N2907, BSX12), care in prezent se gasesc greu si sunt bune la multe chestii (oscilatoare RF, multiplicatoare de frecventa, etaje de intrare de frecventmetre, etc). Link spre comentariu
dragos_tl Postat Iunie 24, 2017 Partajează Postat Iunie 24, 2017 Asa arata masina, poza este mai veche, le am depozitate oarecum dezasamblate si schemele placii, se observa ca sunt cele originale (mai tarziu au scos scheme pe care scria Felix in loc de Friden) Link spre comentariu
Postare populară gsabac Postat Iunie 24, 2017 Postare populară Partajează Postat Iunie 24, 2017 Eu am construit cu ghergheful planuri de memorie, am selectat mii de toruri ferita pentru memorii, toate fabricate de ICCE. Pentru aceasta am proiectat un generator de impulsuri si o metoda de a culege semnalul diferential ca raspuns al comutarii torului magnetic. Au fost vremuri frumoase, eram pe val si ma simteam foarte aproape de cei care realizau marile calculatoare ale vremii. @gsabac 10 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iunie 24, 2017 Partajează Postat Iunie 24, 2017 Eu am construit cu ghergheful planuri de memorie, am selectat mii de toruri ferita pentru memorii, toate fabricate de ICCE. Pentru aceasta am proiectat un generator de impulsuri si o metoda de a culege semnalul diferential ca raspuns al comutarii torului magnetic. Au fost vremuri frumoase, eram pe val si ma simteam foarte aproape de cei care realizau marile calculatoare ale vremii. @gsabac Cred ca v-au trebuit ochelari sau o lupa mai puternica, torurile fiind foarte mici. 1 Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 24, 2017 Partajează Postat Iunie 24, 2017 ... şi "răbdare de chinez bătrân"! Link spre comentariu
gsabac Postat Iunie 24, 2017 Partajează Postat Iunie 24, 2017 Torurile folosite la planuri de memorie aveau cam 1,6mm diametru, nu imi aduc aminte dimensiunea exacta si 2 fire de sirma emailata asigurau selectarea, un alt fir inhibarea si mai exista un fir comun pentru citire. De fapt am facut parte din primul colectiv studentesc care a realizat un modul de calcul operational si am luat mai multe premii la concursurile studentesti. Calculatorul initial avea 8 planuri de memorie, un modul de calcul cu EFT308, EFT317 si afisaj cu tuburi nixie. Tin minte ca la Timisoara locul 1 ne-a fost "furat" de catre decanul Rogojan care si-a promovat fiica cu un dispozitiv care masura ferite de memorie, ceea ce in calculatorul nostru era un mic modul, iar masurarea feritelor a ramas ceva neinsemnat. La numai un an de zile, terminasem deja si Z80 a detronat orice constructie artizanala de unitate de calcul. In continuare colegii mei au realizat primul prototip de calculator de birou pe tara. @gsabac 7 Link spre comentariu
cipri_mury Postat Iunie 24, 2017 Partajează Postat Iunie 24, 2017 @gsabac Fascinanta cariera dvs.Cred ca ati putea sa scrieti romane intregi pe aceasta tema. Link spre comentariu
gsabac Postat Iunie 24, 2017 Partajează Postat Iunie 24, 2017 @prietene_cipri_mury ajunge cit m-am destainuit. Amintiri...amintiri. Acum mergem inainte cu ce fac altii si contemplam noi. Succes ! @gsabac 1 Link spre comentariu
feri.visky Postat Iunie 25, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2017 Felicitări @gsabac pentru documentare şi dăruire... Mulţumesc pentrr scheme, m-aţi scutit de munca chinezului bărân, ... Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Iunie 25, 2017 Partajează Postat Iunie 25, 2017 Vazand acest topic mi am amintit de un documentar pe o tema asemanatoare. Poate sunteti interesati sa l vedeti. 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum