Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator de 2 pulsuri fara uC (de preferat cu CI 555)

briobit

Postări Recomandate

Poti pune intreg montajul imediat in spatele panoului, cu o decupare pe unde faci reglajul.
Chestiunea cu brumul este deocamdata doar o ipoteza, trebuie verificata. De asta propuneam eliminarea firelor lungi, sa vedem daca asa functioneaza corect.
La sonda e bun un led cu eficienta mare, ca sa se vada la un curent cat mai mic (de exemplu 1 mA, adica rezistenta serie 10k) ca sa nu solicite prea mult curent din circuitele mos.

O corectie: pe schema am notat gresit CI3 - este vorba de CI2, sunt doar 2 capsule.

M-am uitat pe poze (atat cat se vede). Am impresia ca:
- lipseste dioda de la iesirea CI1
- pin 5 de la CI2 nu e legat nicaieri.
Verifica te rog, s-ar putea sa fie o omisiune. Nu strica o verificare totala a conexiunilor.

Faptul ca la apasare pe o anumita zona se schimba comportarea ma duce cu gandul si la un contact imperfect (lipitura rece?).

Pentru depanare, lipeste 3 rezistente de 1M in locul semireglabilelor. Vei avea astfel valorile maxime ale pulsurilor si pauzei, cu fire scurte si vei putea sa urmaresti cu sonda functionarea fiecarui monostabil.
Pui sonda la iesirea primului monostabil (pin 7- CI1) si vezi daca dupa apasarea butonului se stinge 1-2 secunde.
Pui sonda la iesirea celui de-al doilea monostabil (pin 10/12 - CI1) si vezi daca dupa apasarea butonului se produce aprinderea ledului sondei o zecime de s (primul puls).
Apoi la pin 6/4 - CI2 trebuie sa se aprinda o zecime de s.
Apoi la pin 10/12 - CI2 trebuie sa se aprinda o secunda.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Treci in era digitala si incearca un attiny, hardware mai putin, precizie, stabilitate, flexibiliate.

O sa te doara un pic la inceput partea de software dar dupa ce prinzi spilul n-o sa te mai opresti.

Link spre comentariu

M-am uitat pe poze (atat cat se vede). Am impresia ca:

- lipseste dioda de la iesirea CI1 - este pe sub condensator

- pin 5 de la CI2 nu e legat nicaieri. asta era problema.

Lipsea conexiunea intre 5 CI2 si 10-12 CI 1.

Montajul functioneaza doar cu led pe iesire asa cu toate firele alea lungi nu face nici un fel de chestii aiurea.

Revin cu teste cu SSR si traf si eventual niste table.

Cu respect Dl Ticu aveti un ochi de vultur .

Stima.

Link spre comentariu

Mai ales stangul, ca n-are decat 3 dioptrii...

Ma bucur ca s-a rezolvat, cel putin in faza asta. Nici mie nu mi-a facut probleme brumul la teste, dar e bine de avut in vedere cand o sa ai curenti mari prin apropiere.

Cateva lucruri legate de durata "anclansarii" releului SSR: timpul minim de 10 ms secunde inseamna o semi-sinusoida la 50 Hz.

Si fiindca pulsul nu e sincronizat cu reteaua, cel mai probabil pulsul este aplicat aiurea: va incepe undeva in timpul unei semi-sinusoide. S-ar putea ca SSR-ul sa comute doar la trecerea prin zero a tensiunii retelei (nu am experienta cu relee de tipul asta, poate ne lamureste cineva, dar asa mi se pare ca ar fi normal), deci va exista o intarziere pana la comutare.

Apoi sper ca SSR-ul intrerupe circuitul tot la trecerea prin zero.

Deci durata de "anclansare" ar fi multiplu de 10 ms (adica 10 sau 20 sau 30ms ... etc.), desi pulsul de comanda poate fi reglat in mod continuu.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Intentionez la sfarsit sa introduc montajul intr-o cutie de fier pentru ecranare.

Ce am putut sa gasesc despre SSR este atasat mai jos, in manual spune ca este zero cross relay for resistive loads.

Modelul de pe SSR este SC965300C, 24-600Vac, 50Amp produs de firma CELDUC in Franta.

Momentan lucrez la un sistem de prindere a papucilor teminali de cablurile trafului si trebuie sa improvizez o pedala.

Am facut teste aseara cu tot montajul legat, functioneaza cum trebuie, nu am avut actionari accidentale.

LE: cu respect Dl digix am incercat sa prind ceva din programare dar nu se lipeste de mine nimic...

Editat de briobit
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări