MifTy Postat Iunie 20, 2017 Partajează Postat Iunie 20, 2017 în ciuda titlului miştocăresc, e chestie serioasă, domnilor, doamnelor şi domnişoarelor!după ce m-am jucat îndeajuns punându-l pe nenea Nano, şi mai târziu pe Nenea Mega să aprindă leduri, să le blincăne, să le alea-alea, după ce-am fabricat frecvenţmetre mai mult sau mai puţin inutile, şi am scris diverse chestii pe un LCD grafic, şi aprins neşte afişoare cu 7 segmente, am zis să trec la "next step".la propriu... pentru că de-acum intră în scenă "ye olde stepper motorz". şi "ye olde servo motorz". şi "ye olde DC motorz" (mai am câteva motoare cu două sau trei viteze rămase de pe vremea când reparam casetofoane şi vidioaie...)!...am zis, totuşi, să fac ceva util în timpul îmi care "îmi fac mâna" şi cu asta, şi am decis s-o iau "de la ou", fabricând cel mai simplu cu putinţă CNC, pentru care se găsesc, atât pe net cât şi pe instructables, tone de tutoriale...astfel încât, (nu râdeţi!) am decis să fac un CNC foarte simplu, cu 2 axe, X şi Y, iar Z-ul o să fie "sus şi jos", mai precis "pixu' sus, pixu' jos", şi atât!cea mai simplă modalitate să "confecţionez" mecanica necesară era să recuperez mecanica unor cd-dvd-romuri... şi, din fericire, am la dispoziţie cam 6-7 bucăţi, în diverse stări (cdromurile nu prea mai citesc, dvdromurile nu prea mai scriu, dar mecanic, sunt în stare bună). de asemenea, am şi 2 dvdplayere (d-alea "de televizor") dezafectate... şi pot obţine liniştit de la ele încă 2 mecanici suplimentare, plus ceva afişaje. sursele... pauză: unul nu avea (şi n-am găsit cu nici un chip unul care să se potrivească), la celălalt... puştoaica unui vecin a găsit că e o idee bună să "vadă filmul" de pe o monedă de 10 bani, şi aia... a intrat direct în sursă!de asemenea, pentru pasul următor, dispun de 2 imprimante şi 2 multifuncţionale, toate inkjet, cu capetele uscate ca Sahara, şi nesuportate de nenea win7... şi sigur nici de win 10...acum, să facem, deci inventarul:- "creieraşul" poate fi atât Nano cât şi Mega... însă grbl spune clar că el nu merge decât pe atmega328, deci folosesc Nano. sau cumpăr un Uno... ori îl fac eu, că nu e "rocket science" nici ca hardware, nici ca software, nici ca realizare.- nu pot conecta direct un motor la pinii unui Arduino, indiferent versiunea: curentul cerut de cel mai prafist motor pas cu pas e mult prea mare pentru cât pot pinii uni mcu... deci îmi trebuie un shield, o cocomârlă, ceva, care să-şi arate muşchii motoarelor, timp în care Arduino o să facă ce ştie el cel mai bine: să gândească în locul lui! - dat fiind că nu am de gând să fac din prima cine ştie ce dihanie, am căutat pe ebay cel mai ieftinache shield CNC, care s-a dovedit a fi vechiul shield CNC făcut de Adafruit... aşa că m-am ales şi cu un tutorial la obiect!- motoarele pas cu pas pentru axele X şi Y vor fi cele din unităţile de cdrom... mai trebuia un servomotor pe care nu îl aveam, aşa că am decis să comand şi un SG90, la pachet cu shieldul cu pricina.astăzi a venit pachetul care le conţine pe ambele, shieldul şi motorachele (moa.. ce mic e!!! şi albastru! mai ales albastru... da' bine că nu e verde!) aşa că... m-am apucat de joacă!aveam de ales cu ce mă joc... pentru Nano aveam nevoie să lipesc întâi şirurile de pini mamă pe cradle, care nu erau lipiţi încă. pe lângă asta, am impresia că va trebui să cumpăr ALTE şiruri de pini mamă, mai înalte, pentru că am verificat... shieldul se lipeşte cu poftă de Nano, şi n-am chef să fac "scurtul prostului" (asta ar fi echivalentul de la "pana prostului"... chit că în ultimul caz nu se întâmplă nimic, în primul se lasă 99% sigur cu "emisie de fum magic"...).puteam şi să-l conectez cu fire dupont de shield, dar am lăsat-o pe mai târziu, după ce îmi intră în cap definiţiile pinilor... nu aveam chef să fac o greşeală posibil fatală, chiar din prima.aşa că am decis să folosesc Mega, pentru prima luare de contact...am scoase demult la imprimantă nişte pdf-uri cu pinoutul diverselor variante de Arduino, astfel că depistarea pinilor potriviţi de conectare s-a rezumat la 5 minute de comparat "pozele" între ele (shieldul e făcut pentru UNO, dar este direct compatibil cu Mega, şi pot confirma asta!), şi câteva secunde, până am fixat shieldul în Mega.după care a urmat deschiderea IDE-ului şi căutatul exemplelor...cu Mega şi COM-ul virtual corespunzător selectate, am încărcat primul exemplu din AFMotors (le aveam deja instalate de câteva luni!). nimic.încarc următorul exemplu... nimic.celălalt... tot nimic?mă uit la shield... cred şi eu: exemplele alea sunt pentru motoare pas cu pas, iar eu încă n-am scos motoarele de cdrom, singurul motor conectat la shield e SG90-ul... şi ăla e servomotor, nu stepper motor!!!deloc de mirare, deci, să "nu mişte" nimic!aşa că am căutat exemplele pentru "servo" în librărie, şi am încărcat un sketch "sweep"... s-a compilat rapid şi fără probleme, după care, luat pe neaşteptate, am sărit de pe scaun: brusc (Li), SG-ul prinsese viaţă! l-am lăsat să se fâţâie liniştit, am fumat "ţigara victoriei", apoi am început să mai scotocesc niţel pe net în căutare de documentaţie... apoi am decis să fac chestia de faţă...şi o pozişoară cu CNC-ul... în leagăn şi mai e şi mâine o zi!P.S. încă se mai fâţâie... şi fi-mea pare fascinată de asta! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 20, 2017 Partajează Postat Iunie 20, 2017 Ai timp neneaca... Si talent la povestit. Link spre comentariu
GeoMar Postat Iunie 20, 2017 Partajează Postat Iunie 20, 2017 (editat) Pana aici este bine, felicitari. Poate ma decid si eu sa fac unul, sa vad cum "iasa" al tau intai, Nano am vreo 2, Uno doar unul si Mega unul, CD-roame se gasesc, sa iau driverele pentru motoare si servomotor. Momentan (ca sa dau din casa cum se spune) am trecut si eu de blink led, si alte chestii marunte si deocamdata vreau sa-mi fac o automatizare pentru solar, inca "muncesc" la ea. Doua Nano V4 si Uun Mega Si Uno "pus' la treaba la proiectul pentru automatizare solar: Cred ca la varianta finala de automatizare solar am sa iau un Mega Pro mini, este muuult mai compact decat "fratele" lui din poze. Editat Iunie 20, 2017 de GeoMar 1 Link spre comentariu
validae Postat Iunie 20, 2017 Partajează Postat Iunie 20, 2017 Toate bune, da titlul ăla nu poți să-l lași așa.....propune unul mai ,,normal,, și-l modifici până mâine.Sau îl modific eu, dacă nu mai poți... Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 20, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2017 ... offtopic: trebuie să-i cerem lui Vasile să modifice să poţi da like şi la moderatori. nu de alta, da' cel puţin io... ăăă... mă simt discriminat! pe lângă asta, chiar se merită like-urile... ca acuma! validae, bănuiam că nu e prea "ortodox" titlul... aşa că tradu-l din "miftilească" în română cu "CNC-ul lu' MifTy"...(iniţial mă gândeam să-l fac post de blog, că tot nu prea mai scrie nimeni nimic pe blogul inclus...dar am renunţat totuşi la idee, mai ales că o să fie chiar un "building log" ăsta...) Link spre comentariu
validae Postat Iunie 20, 2017 Partajează Postat Iunie 20, 2017 Mulțumesc pentru înțelegere....și spor la treabă cu CNC-ul ! Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 21, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 21, 2017 ... şi veni ziua a 2-a...aseară, chit că era "o oră", am decis să lipesc baretele de mămici la cradle-ul lui Nano...ştiam deja că pun shieldul în scurt cu mufa usb a lui Nano, aşa că... am pus mâna şi-am luat cele 40 de shaol... ăăă.. sârme dupont, la un cap mămici, la ăl'lalt tătici, şi-am rezolvat rapid problema...bine n-arată la fel de cool ca atunci când le-am pus pe Mega, dar am rezolvat problema pentru "pasul ăl mare".cu ocazia asta, însă, am depistat altă problemă, invizibilă până la momentul respectiv: cradle-ul are distanţa dintre mufele de 8 pini mai mică decât ar fi trebuit. ştiu, e mai mică decât standardul de 2.5 mm (sau cam aşa), dar aici era şi mai mică decât e pe un Uno... deci, sufletu' conectat direct alte shielduri la cradle-ul ăla... singura soluţie, firele dupont "mixed gender"... arată mai nasol, dar rezolv cu conectarea... şi oricum... printre alte minuni, am cumpărat şi 100 de pini-mamă dupont, plus suta cuvenită de carcase pentru ele... nu mai zic de şirurile de pini, mamă şi tată din inventar... sârmă să fie, şi am destulă (mi-a donat cineva de pe forum acum câteva luni o cutie măricică plină de cabluri IDE, de hdd, de cdrom, de fdd, de... etc... numai bune acum! )asta ieri-noapte, care era deja mâine, care e azi.azi... primisem ieri un aviz de la poştă... cum primesc cam la două săptămâni odată... şi fără să mă uit mai cu atenţie pe el (oricum eram cu minţile la shield, cnc şi grbl), l-am pus deoparte cu gândul că mă duc azi dimineaţă, şi vedem noi ce mai vine...partea proastă fu că poştăriţa încurcă cutiile poştale... şi la poştă, oficianta (care deja mă ştie pe nume de când se trimit pachetele externe la oficiile poştale), se uită la aviz, se uită la mine pe deasupra ochelarilor, şi zice:- v-aţi schimbat numele?- nu... de ce?- păi, pe aviz scrie "Jurconi"!- n-am auzit în viaţa mea numele ăsta, fac eu, senin.- păi... nu e numele dumneavoastră... nu?- păi nu!... da... nu e! - păi al cui e?- păi nu ştiu... acuma văd şi eu ce scrie pe aviz... la câte am primit, m-am mecanizat... ce bloc e, că am uitat să-mi mai iau ochelarii... tot blocu' meu?- tot... n-aveţi nici un vecin cu numele ăsta?- nu cred... dar s-au mutat câţiva acum câteva luni, şi nu-i ştiu pe toţi pe nume...- păi aveţi acolo numărul apartamentului... îl lăsaţi la cutie, bine, domnu'?- bine...şi-am plecat spre casă... pe aceeaşi căldură ca şi la venire, de-ţi stătea mintea în loc! Link spre comentariu
dany_cta Postat Iunie 21, 2017 Partajează Postat Iunie 21, 2017 Ce de treaba postarita, eu cand le duc la posta pe astea care vin cu alte adrese si ajung in casuta mea chiar daca pana si blocul si strada difera, le ia tipa de la ghiseu si le arunca direct la cos, nu ma trimite sa le bag la adresa corecta. Si eu care ma chinuiam sa lucrez la cnc-ul meu, mai bine casc ochii aici sa mai invat una-alta. Daca te superi si folosesti un dvdwriter in loc de cdromurile alea si pui si dioda laser, iti dai seama treaba ? tai hartia neagra ca in filme, ca in star wars, si ala micu de respira greu (aka MifTy) ..... era taica su .... 1 Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 21, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 21, 2017 ... depinde de om... tipa are doar cu doi-trei ani mai puţin ca mine, şi era cât pe-aci să rămână şomeră, că voiau să desfiinţeze oficiul poştal de-aici, şi să ne plimbe la cel de la Abator... aşa că...başca, cam 5 ani în şir aveam o poştăriţă care încurca zdravăn adresele... asta pentru că în cartier în aproximativ aceeaşi zonă, sunt 3 seturi de blocuri cu acelaşi număr, doar strada e diferită, şi tot timpul le încurca! )mă rog, asta era ce aveam de făcut de la 10 dimineaţa, când se deschidea poşta... că acum e o singură oficiantă, cu orar "de gravidă cu pile", vorba cuiva... asta aici, că sigur mai face alte 4 ore la Abator...eu am avut furnicuţe la nas de dimineaţă... pe la 7 juma eram deja în picioare... şi până mă duc, zic să desfac dvdromul ăla...mă apuc io, deşururubează ici, bagă vârful cutterului colo... a ieşit mumos... şi cu ocazia asta, am aflat şi de ce "nu prea citea" cd-urile, şi la scris rata întotdeauna verificarea, în ultima vreme (adică până acum 3-4 ani, până să-l schimb...)...pur şi simplu, fix angrenajul care-mi trebuia avea un arc slăbit, scăpa de pe filet, şi "pierdea paşi"... şi era exact ăla care era responsabil de deplasarea saniei cu dioda laser...încolo, n-avea nimic... şi încă mai avea vaselină câtă şi pe unde trebuie... ciudat... pe cutie scria că e făcut în 2006... are o etate! aia e... cutia o plănuisem deja pentru alt proiect, nu suplimentar, doar o schimbare de amănunt... "cutia cu maimuţe" mi-a aruncat ieri în braţe 2 alimentatoare de laptop de care uitasem complet... aproximativ bune: un cioban nu era mulţumit că nu i se potriveau mufele cu ce leptoc o fi avut el, le-a tăiat mufele cu foarfeca, şi a lipit... mă rog, torsadat altele, "potrivite"!cum spuneam, nu le-a lipit, dar măcar le-a izolat cum trebuie... una cu "bandă maro", ailaltă cu izolir negru d'ăla de plânge lipiciul de pe el când e mai cald...şi ghici ce: amândouă intră fain-frumos într-o carcasă de cdrom/dvdrom, ba chiar mai lasă şi un spaţiu generos înăuntru! cum aveam musai poftă să verific şi cum merge shieldul şi cu altceva decât SG-ul, am tăiat bucata de plastic care ţinea motorul care închide/deschide sertarul, am scos plăcuţa de control, că n-aveam chef să despic firu' în 14 să aflu cum se comandă în sfertul ăla de oră pe care-l mai aveam, şi am lipit 2 fire la ăla... lăsat să "ronţăie" la rotiţele lui dinţate... să văd dacă se mişcă au ba!şi... se mişcă! altă bifă... poze pun mai peste 2-3 ore: trebuie să plec în oraş, şi nu mai am timp acum! uitam: ceva de genul ăsta vreau să fac acum.eu zic că e suficient de uşor ca să-mi iasă fără prea mari dureri de cap, dar îmi fac şi idee cam ce mă aşteaptă la "next step"! Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 21, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 21, 2017 ... trebuia să bag talpă în oraş, şi, teoretic, nu-mi lua mai mult de 2-3 ore, cu tot cu drumuri, dar deh, chestii, neprevăzute, şi... parcă era mai bine în parc, la trăncăneală decât să mă coc sub lampă (are bec de 100... iarna e ocheish, da' vara...)... aşa că n-am mai avansat mai mult azi.dar cum am rămas dator cu pozele, iacătă-le...a ieşit cam tulbure, am făcut-o în grabă că trebuia să plec... ce se vede acolo e bucata de şasiu de plastic tăiată ca să văd dacă motorul ăla chiar se mişcă, sau mi se pare mie de foame...se mişcă, chit că e cureaua aia slăbită binişor... şi 200 ms sunt cam multe, pentru că aşa "sare" angrenajul ăla de pe rotiţa dinţată, pentru că trece de finish...am zis că stau să modific temporizarea, să-mi fac idee de efectul modificării temporizării, dar, cum am zis... ciuciu chef! mâine!"ze dupont contraption" în toată splendoarea ei...firele alea au 20 cm, deocamdată nu par a influenţa cine ştie ce comportamentul, dar e şi adevărat că mare brânză nu fac acuma, să fie vizibil efectul, dacă o fi vre-unul.la momentul respectiv... ori o să am un Uno (chinezesc sau home-made) pe mână, ori folosesc fire mai scurte... vedem...aceeaşi poveste văzută din alt unghi... e aproape imposibil să le fac să stea altfel decât într-un peş... dar nici nu au mare brânză de făcut, aşa că merge...mâine mai vedem ce iese... va trebui să desfac altă unitate, dat fiind că asta nu are angrenajul ăla cine ştie ce folosibil.probabil am să fac cu tinicheaua asta un "home-made drill press", că motoraşe d-alea am, şi am şi mandrine de alamă, cu tot cu un set de 5 pensete plus imbus...(mărişoare mandrinele alea, chit că sunt, cică, "minimandrine"... cred că ar putea fi pretabile ca mandrine de schimb pentru dremel, dac-or fi în stare să se ţină de axul ăla la 10-32k rpm... mandrina de la bormaşina mea pentru cablaje, cumpărată de nouă în decembrie 1988 are o mandrină mai mică... dar e adevărat şi că avea, şi are, doar o singură pensetă...)pentru asta ar trebui să scot cumva fierăscoteiul ăla în care era băgat laserul... dintr-un motiv care-mi scapă, e FOARTE magnetic, şi pot băga mâna în foc că o să solicite motorachele, şi aşa nu prea puternic...din toate şuruburile şi holzşuruburile, unul singur e "încăpăţânat": ultimul holzşurub (din patru!) de fixare al suspomenitului fierăscotei... atât. restul au ieşit relativ uşor.motivul pentru care nu continui cu Mega e foarte simplu: grbl nu merge pe Mega. sau, cel puţin, nu oficial.versiunea modificată pentru Reprap merge (ba chiar e recomandat Mega pentru aia), dar nu mă apuc acum de o imprimantă 3D, şi oricum, pentru aia, L293D e insuficient, trebuie alt shield, cu alte drivere, mai tari în curent...eu abia îmi fac idee la ce m-am înhămat, aşa că n-am prea mare chef de experimente, mai ales când nu le pot bănui rostul şi finalitatea... Link spre comentariu
dany_cta Postat Iunie 21, 2017 Partajează Postat Iunie 21, 2017 In pozele tale se vede asa de bine miscarea ca faci multe filme de rusine. Cine mai are nevoie de filmari cand pozele pot sa prezinte miscarea asa de bine, deja daca le pui si muzica, sunt poze 4d. Shieldul tau este pentru 2560, de ce nu il pui pe 2560 normal si te joci trimitand pulsuri direct din arduino si abia dupa ce totul este ok (mecanic si electric) poti sa iei un grbl pentru 2560, sunt cateva pe net, sau chiar sa treci pe nano, asta daca ajungi pana acolo... Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 21, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 21, 2017 ... păi ce, nu tre' să aveţi şi voi imaginaţie? serios vorbind, am filmat...de kiki, dar ce naiba crezi c-o să vezi interesant la un sg care îşi fâţâie la nesfârşit braţul dreapta-stânga, sau un motor care o ia înainte, o ia înapoi, o ia înainte, o ia înapoi, ţine pasu', băete, c-aşa-i hora la noi?shieldul nu este pentru Mega, e "universal", se poate pune pe orice Arduino, minus Due, care e un ARM, altă mâncare de peşte, şi Yun, cam la fel... şi probabil că nu merge nici pe chestia aia cu wireless... weemos, parcă-i zice...şi dacă căscai ochii atent, vedeai că chestia aia cu multe socluri galbene şi din care atârnă un cablu usb negru e un cradle pentru Nano... şi ghici, ce se află în el? unde pui că am spus deja că am folosit Nano... stai să desfac minunea, şi mai vorbim... şi dacă ţii musai, pun şi filme, numai să am ceva mai demn de filmat...există mai mulţi utilizatori de grbl pe 328 decât pe 2560, am mai mari şanse să găsesc pe net soluţii la eventualele probleme, nu să-mi bat capul cu datasheetul lui 2560 la fiecare chichiţă.başca, că tot ai venit, ce driveri ai recomanda pentru "nivelul următor"?recomandaseşi tu ceva pe nush unde, parcă în aria CNC, dar nu mai ţin exact minte... A şi 4 cifre... dar nu mai ştiu care, mai ales că tot de un A şi 4 cifre ziceai că sunt de cacao... Link spre comentariu
dany_cta Postat Iunie 21, 2017 Partajează Postat Iunie 21, 2017 (editat) drv8825 ieftine si bunicele, inlocuiesc a4988. dm542 pro, perfecte, si .... scumpe. Editat Iunie 21, 2017 de dany_cta Link spre comentariu
dany_cta Postat August 20, 2017 Partajează Postat August 20, 2017 Haide domnu` Mifty... eu deja fac confetti bine hranite, si l-am inceput dupa tine. https://www.youtube.com/watch?v=9YvwPq29oVc Link spre comentariu
MifTy Postat August 20, 2017 Autor Partajează Postat August 20, 2017 Haide domnu` Mifty... eu deja fac confetti bine hranite, si l-am inceput dupa tine. https://www.youtube.com/watch?v=9YvwPq29oVc stai monşer, să termin ce-am început întâi! (ca idee... fix acum fac multitasking: mă pregătesc de băitză şi instalez minuni în Eclipse ca să compileşte chejtii la SeTeMe ) apropo, confetti e degeaba... nu mai bine donuts and muffins? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum