Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Istoria recentă - o alta abordare partea 2-a

Postări Recomandate

Ati uitat imineii aia pe post de pantofi ... ( pentru postul 166 ) . Altfel ... se intampla lucruri ...

http://www.bursa.ro/cotatia-aerostar-a-decolat-la-anuntul-ca-f-16-aterizeaza-la-bacau-329953&s=print&sr=articol&id_articol=329953.html

Adineauri am fost informati ca se mai doresc 36 de buc , eventual 12 buc F - 35 . Ma rog , cu ultimele cred ca mai greu ... e cerere mare si livrarile sant intarziate ( nu mintal ) ! Primele ( 36 ) or fi " de la sursa " ? ...

P .S . - cred ca scade rambursul pentru dl . Macron si asociatii ... desi ... :

https://radu-tudor.ro/macron-in-romania-contract-pentru-producerea-rachetelor-mbda-la-ploiesti/

Editat de gauss
Link spre comentariu

:) :) :)

Pai treaba e prea clară , doar cine nu vrea nu vede adevărul :

In epoca " să trăiți bine " s-au contractat câteva avioane , iar în epoca " dulapului din capu' dealului " alte avioane , transportoare blindate pentru trupe , rachete etc .

Sub pretextul unui posibil ( dar improbabil ) război cu Rusia , resursele patriei se cheltuiesc fără folos pe un " tribut către Inalta Poarta " pentru scaunul din Dealul Cotrocenilor și desigur , pe șpăgi corespunzătoare către diverse entități financiare :) , inclusiv partidul aflat la putere .

N-are cum altfel , bănuiesc eu .

Aș fi fost de acord dacă acele arme supertehnice se realizau aici , în România , deoarece banii rămâneau aici în mare parte , învățam și asimilam tehnologii noi , diferite de cele moștenite din WW2 sau de la sovietici .

Aveam / avem marea șansă să producem în țară arme moderne ( de orice tip ) și muniția necesară , să reparam și să dezvoltam în viitor diverse produse , mai potrivite scopurilor noastre de apărare , prin transfer de tehnologie modernă .

Să nu uităm , există o generație umana lipsă în industria de apărare , generație care trebuie formată și calificată pentru a continua munca înaintașilor .

Aceasta industrie asigură independența și suveranitatea națională !

Nu este un criteriu de neglijat .

Dar pe mine nu mă întreabă nimeni nimic :) .

Editat de Victor
Link spre comentariu
Vizitator viobio

" Aveam / avem marea șansă să producem în țară arme moderne ( de orice tip ) și muniția necesară , să reparam și să dezvoltam în viitor diverse produse , mai potrivite scopurilor noastre de apărare , prin transfer de tehnologie modernă "

Da....

prastii cu luneta

catapulte ghidate prin satelit

deltaplane care prind 3 mach si pot zbura la 35km

munitie inteligenta recuperata din rulmenti , mai ales pentru prastiile cu luneta

pliciuri anti munitie de infanterie , ma refer la calibre sub 9mm , cind vine proiectilul spre tine il deviezi cu pliciul

arme chimice pe baza de cufureala

locasuri de tragere si obstacole antitanc , in gropile din sosele

Ce mai....stam bine de tot ....

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Citeam azi ceva interesant , ca avioanele F16 vor avea mentenanta si reparatiile majore facute la Bacau , perfect posibil , numai ca alea au avionica cam desteapta si cam secreta , sunt curios cit va costa scolarizarea personalului de la Bacau si cam pina unde au voie sa umble in avioane .

Eu ma indoiesc ca americanii vor da tot din casa , ma refer la avionica si aparatura de bord , cred ca multe aparate de bord vor veni ca subansamble , piese de schimb , cei de la Bacău probabil vor desface doar citeva mufe si citeva suruburi si vor schimba echipamentele de bord cu altele noi .

De restul ne vom ocupa noi , adica de schimbat cauciucuri ( se schimba in baza ) , conducte , o cupola matuita , un verin , un bec , si....un motor cind isi termina limita de folosinta .

Editat de viobio
Link spre comentariu

Vor repara ce repara si altii in lumea asta , care au F-16 . Ce se schimba pe aerodrom sant echipamente tip LRU ( line replaceable unit ) https://en.wikipedia.org/wiki/Line-replaceable_unit ... nivelul I , alte chestii se fac in bazele de reparatii ( nivel II ) ... controale structurale , schimbari de motoare , incercari in zbor etc . Asta va face Bacau . Daca sarim de la 12 buc . la 48 . Nivelul III cred ca nu ne va fi accesibil .. reconditionari motoare , lucru la sectiunea calda , reparatii statii radio , radar etc . Ma rog , polonezii au , evreii la fel . Tine si de nivelul industriei aviatice , si de alte chestii . Mai e mult pana departe ... pana la sfarsitul anului vom avea o escadrila completa ( 12 buc ) , pe o singura baza aeriana . Restul ... dupa 2020 . Daca va fi un rest ...

P .S . - umbla vorba ca stramosescul AKM va fi inlocuit cu o chestie fabricata in Romania , conceptie de la altii . Din nou vom plati ce construim noi ...

Link spre comentariu

Codurile sursa nu se dau la nimeni .

Dintre cei ce exploatează F16 , se cunoaște că unii , cum ar fi turcii și israelienii au propriile variante de software pentru anumite componente de avionică , fix acolo unde au considerat că e necesar să schimbe câte ceva , pe la limita de rezervă a resurselor , alt tip de armament neomologat de americani , IFF etc .

In teorie , noi ( România ) stăm bine pe partea cu softu' , am putea dezvolta " ceva " bun , cel puțin la nivelul turcilor ... dacă ni se va permite să umblam în mațele avioanelor .

Dacă nu , asta e , vom fi dependenți 100% de americani .

Link spre comentariu

Cu turcii e mai complicat . Au linie de asamblare si licenta . Iar evreii ... au variante construite la cerere ... gen Soufa . Dupa propriile prescriptii , si au O .K . sa puna ce vor pe el . Din orice tara etc. Polonezii au variante mai evoluate ca noi , inclusiv cu rezervoare conforme etc . S - a vazut la BIAS 2017 , pe viu . Nu era vreun secret . Asa e - n tenis ... cand servesti , cand primesti . Noi doar primim ... de multa vreme . Inclusiv munitia pentru F - 16 , cu portia . Fara AIM - 9 X , AMRAAM mai saracute . Nici radarul nu e cel mai nou etc .

IFF - ul turcesc e ca si al nostru . Compatibil NATO . La evrei , nu .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cât despre noua armă de asalt , șoc și groază : http://m.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/romania-trimite-kalasnikovul-la-fier-vechi-786347

Acum ceva timp , la Sadu s-a realizat o clonă , de inspirație elvetiana după SIG551 , care a dat rezultate foarte bune , iar la un anume moment , până recent FOS fiind echipate fix cu marfa elvețiană .

Variantele românești nu au fost omologate ... e greu să obții toate certificarile necesare , între timp tocmai am intrat în NATO și arma " nu era bună " , nefiind compatibila 100% cu cea a Aliatului cel Mare .

Evident , ulterior uzina de arme Sadu a fost închisă , in prezent mai produce doar ceva muniție ...

După , " cineva " s-a gândit la o licență germana G36 dar omologata NATO , chestie rămasă în picioare până în 2015 , când " altcineva " a citit online despre G36 , că ar avea ceva probleme termice cu polimerii carcasei exterioare în deșertul afganistanez și este uneori este afectată precizia tirului , lucru care a fost studiat în Germania chiar daca au negat vehement problema , au scos o variantă ulteroara , numită G36/2 fiind oferită la export sub numele de HK433 .

Acum , tot pe surse , acel " cineva " insistă să ne fericească cu o licență Colt a familiei M16 / M4 .

OK , știm că platforma AKM este veche și are limitări tehnice inerente , datorate doctrinei militare a epocii în care s-a născut , dar oare nu se poate dezvolta / îmbunătăți nimic pe cont propriu ?

Evident , nu .

Un nu hotărât !

Žn România fabricarea armelor este , prin lege , apanajul firmelor de profil cu capital de stat .

Ca urmare , privații nu au voie , nu există cod CAEN pentru populime .

Žn alte țări foste comuniste , spre exemplu Cehia , Ungaria , Polonia etc ... lucrurile stau altfel , adică fix invers .

Dacă statul român ar fi corect ( ??? ) , ar realiza un caiet de sarcini și ar face un concurs " open " la care să aibă dreptul să participe oricine .

Da , oricine .

După , MAPN va cumpăra proiectul castigator și ar putea fi dat în lucru la fabricile de profil cu capital de stat :) .

Dar cum să realizezi un prototip funcțional dacă nu ai voie să produci arme ?

Unii au reușit acest lucru , cumpărând o licență de la unguri ( SERO ) și o construiesc în fabricile de profil din România , dar ... MAPN nu o vrea sub nicio formă , probabil din motive de lipsa șpăgii ?

https://defensesecurity.eu/products/gepard-gm6-lynx/

E , asta-i treaba , arma cu pricina se vinde afara , pe bani frumoși , pentru că e foarte performantă :

http://www.tacticalimports.ca/gm6-lynx-p-3.html

Oare să fie vorba de lipsa de viziune a unor factori de decizie sau trădarea interesului național și sabotaj economico-financiar ?

Uite câteva filme : http://defensesecurity.eu/products/gepard-gm6-lynx/movies/?lang=hu

Link spre comentariu

Nu - i frumos ce - i frumos ... e frumos ce - mi place mie ! Suna logic ... desi cam absolutist . Depinde cine e " mie " ... Sant curios ce cantitate se va produce ... si ce se intampla cu cele " obsolete " . Ma rog , nu prea curios . Important e ca noi le fabricam , noi le platim , si totul e cu ratie . Probabil subunitara ... Apoi , mai e si " mancarea " pentru obiecte ... alta nedeterminare , de ordin superior . Matematica asta ...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări