Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Puncte de functionare - date interesante Prolight

Postări Recomandate

Stabilirea unor puncte de functionare bine alese este cea mai dificila sarcina cand vine vorba de instalatii COB de putere.

Pana sa trec la niste date inedite va dau ca citat un exemplu concret pe care l-am scris azi pe PM, ca sa vedeti scenarii diferite - eu zic ca toate sunt bune, dar la analiza de finete evident ca unul le va depasi pe celelalte:

- solutia 1: 6 x 8W - adica 70 lei COBuri + radiatoarele astea, adica 180 lei -> total = 250 lei

- solutia 2: aceleasi COBuri, dar la putere mai mica dau aceeasi lumina din numai 3,5W, cu radiator mult mai mic.

In bani inseamna 12x 3,5W adica 140 lei COB + 120 lei radiatoare -> total = 260 lei

Insa COBurile se simt mult mai bine, la numai 3,5W

- solutia 3 (pe care as recomanda-o eu) - micim puterea si mai mult, numai 2W, insa evident ca marim numarul de COB, ca sa dea aceeasi lumina - vor fi 18 COBuri.

Dar la 2W le punem pe un profil de aluminiu extrudat lung sau segmente sa zicem de 0,5m cu 2 COBuri in extremitati, avem si lumina mult mai uniforma.

Cost COB = 210lei, profil Al 30 lei -> total = 240 lei.

Poate cu ultima solutie mai economisesti si la sursa de alimentare ca trebuie sa dea putere ceva mai mica...

Dar este greu sa apreciezi exact unde este costul optim, poate in acest caz este undeva intre valorile puse de mine - posibil 15 COBuri plus un profil de Al ceva mai mare pe sectiune...

Deci in practica sunt solutii sensibil egale dar diferite ca filozofie.

Ce se remarca este insa ca solutia de randament maxim - desi pare o mare risipa prin numarul mare de COBuri de mare putere puse sa mearga la o putere foarte mica - pana la urma poate sa nu coste deloc in plus...

Mai interesanta este evolutia randamentului la indici de incarcare descrescatori.

Am primit niste date confidentiale despre Prolight (nu insist asupra lor direct din motiv de confidentialaitate).

Aceste date arata randamentul COBurilor la indici de incarcare mult mai mici decat cei 8W la care se opreste DS, si mie mi se par foarte interesante.

Se remarca o evolutie a randamentului in functie de indicele de incarcare similara cu Cree -> adica castigul de randament pe parcursul reducerii puterii este relativ mic.

Asta spre deosebire flagranta de LiteOn si Edison, ambele firme raportand castiguri impresionante la randament pe masura scaderii incarcarii.

Nu voi prezenta datele exacte, dar voi face o comparatie intre:

PACE-28Fxx-BC4P

LTPL-M03614ZSx0-xx

LTPL-M03622ZSx0-xx

(unde litera x determina diversele temperaturi de culoare si subtipuri)

Preturile pentru primele doua este aproape identic desi Prolightul este de putere dubla.

Pretul ultimei este cam dublu, deci semnificativ mai scumpa.

Nu ma chinuiesc cu un tabel, sper sa fie citibil asa simplu.

Prima cifra este puterea cu care este alimentat COBul, apoi cele 3 grupe de cifre sunt in ordine pentru COBurile de mai sus:

1W - 172-181 / 240 / -

2W - 170-180 / 210 / -

3W - 165-180 / 190 / -

4W - 160-175 / 175 / -

5W - 160-170 / 165 / -

6W - 155-165 / 160 / -

7W - 150-162 / 150 / -

8W - 150-160 / 145 / -

9W - 147-155 / 142 / 158

11W - 143-152 / 135 / 154

13W - 138-147 / 130 / 145

15W - 133-142 / 122 / 140

18W - 128-136 / - / 135

23W - 119-127 / - / 122

28W - 111-119 / - / -

Din pacate pentru LTPL 22Z nu am date confidentiale la puteri mici

Concluzii

LTP 14Z la puteri sub 4W da clasa unui Prolight de doua ori mai puternic, si vedem chiar randamente bine peste 200lm/W

LTP 22Z din moment ce este frate cu cel de dinainte probabil ca are performante si mai mari la puteri mici, ceea ce se intrevede deja de la 8W unde clar este superior. In plus pana la puterea lui maxima are castig fata de Prolightul mai puternic.

PACE 28F nu merita folosit la puteri mai mici ca 5-6W pentru ca LTP14Z ofera mai mult la acelas pret.

Peste acest prag insa "intra in paine" si nici nu este departe de celalalt LTP, desi costa numai pe jumatate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

1

• gica70

1

Top autori în acest subiect

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări