Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comanda sursa preregulator

Postări Recomandate

Am intrat in posesia unei surse in comutatie ce livreaza maximum 24V la un curent de 11A si fiindca avea posibilitatea de reglaj a tensiunii de iesire in limitele 5,5V-24V am zis sa o bag in carcasa…Dar in timp ce lucram cu drag si spor mi-a venit ideea sa folosesc sursa in comutatie ca preregulator pentru o sursa liniara.

Sursa in comutatie are pe partea de control a tensiunii un TL431 care comanda un optocuplor. Eu intentionez sa montez al doilea optocuplor in paralel cu cel existent si sa-l comand cu un circuit care masoara tensiunea colector-emitor pe tranzistorul regulator serie din sursa liniara.

Cum vedeti voi circuitul care monitorizeaza tensiunea C-E si la ce prag sa actioneze ? 4V ?

20170618_123549_zpsgs2b1wmn.jpg

20170618_123609_zpsr9iara8i.jpg

20170618_123618_zpsdmdplmuh.jpg

New%20Bitmap%20Image%202_zps8bdoxip6.png

New%20Bitmap%20Image_zpsmrflilhx.png

New%20Bitmap%20Image%203_zpsv61va2a1.png

11_zps5c7uucer.png

PowerSupply-w-Sw-PreReg-03_zpsdwmj7gnt.g

Link spre comentariu

Eu am rezolvat aceeasi problema cu doua tranzistoare, unul NPN si unul PNP si o rezistenta, folosite ca masa flotanta pentru grupul TL431 plus restul din jurul sau.

Nu conteaza ce sursa liniara folosesti, doar ca va trebui sa ai minusul comun la amandoua.

Din semireglabilul sursei in comutatie reglezi valoarea minima, sau cea dorita de tine ca diferenta intre intrarea si iesirea sursei liniare.

Este posibil ca sursa in comutatie sa caraie la anumite valori ale tensiunii si curentului de iesire si va trebui sa mai lucrezi la compensare.

Aici ai schema: Sprint-Layout 5.0 - F_Desktop_schema comanda preregulator comutatie.LAY.pdf

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

20170618_145220_zpstf3nukeq.jpg

Nu am renuntat, ba din contra, am mai pregatit o carcasa si o sursa de 24V/10A. Momentan am probleme pe ''plantatie'', am cultura de agrise si au napadit-o afidele si furnicile. Si nu pot da cu chimicale, agrisele sunt pe cale sa se coaca.

Link spre comentariu

Daca tot faci o sursa mai "adevarata" dece nu o faci cu niste integrate mai bune?

Pune niste operationali mai rapizi si optimizeaz-o si din punct de vedere dinamic sa raspunda rapid si fara oscilatii si pune-i la sursa liniara si un buton de ON/OFF a iesirii.

Link spre comentariu

In primul post am pus fotografii cu interiorul sursei. Da' ce are schema? S-a demodat? Candva userul "wolf" mi-a facut vreo 20 cablaje pt schema postata...inca mai am vreo cinci.

Sunt dispus sa incerc altceva, mai performant. Daca are si cablajul e foarte bine..

Link spre comentariu

In primul post am pus fotografii cu interiorul sursei. Da' ce are schema? S-a demodat? Candva userul "wolf" mi-a facut vreo 20 cablaje pt schema postata...inca mai am vreo cinci.

Sunt dispus sa incerc altceva, mai performant. Daca are si cablajul e foarte bine..

aş spune că e veche, dar nu ăsta e motivul... motivul e că e plin pe forumurile (şi bloagele, nu mai zic de youtube sau instructables) de electronică de pe-afară de sursa asta, toti se caină de ea, că au probleme de tot felul, care de care mai ciudate sau mai haioase, legate de realizarea şi, mai ales, reglarea ei, dar, totuşi, tot ei o recomandă ca fiind "cea mai bună"!!! :rade:

mi-a făcut şi mie cineva cadou un cablaj pentru ea, trasat manual... să termin proiectele în suspensie, şi mă apuc să văd concret cum se comportă...

că la câte-am citit despre ea, mă pregăteam şi eu să scot cablajul la imprimantă, să-l transfer cu acetonă... :rade:

nu de pozele sursei în comutaţie vorbeam, ci de sursa al cărei panou frontal l-ai pus în #8...

dacă în afara panoului nu mai are mai nimic în ea, ok, dar io... aş cam încerca s-o refac cumva...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări