Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aplicare corecta cerneala soldermask UV

GeoMar

Postări Recomandate

Ca regula la orice substanta care trebuie sa adere, suprafata trebuie sa fie perfect curata, nu neaparat slefuita oglinda, atunci s-ar putea sa adere mai slab.

Eu mereu sterg cu nitrodiluant inainte de orice, fie ca este lipici, loctite, vopsea sau orice altceva.

Nu ma pricep la soldermask-uri, doar vazand cum nu s-a lipit pe portiunea aia, sigur nu a fost grasimea de la o amprenta in zona aia ? Normal il stergi, nu il mai atingi, il usuc usor cu arzatorul si aplic vopsea. O sa incerc si la cablaje.

Link spre comentariu

S-ar putea sa fie mai rau decit apa chioara,daca nici cablaje nu sti sa faci ,mai bine taci stiam ca toti se pricep la fotbal si instalatii nu si la pcb-uri.

Ultimul pret obtinut a fost de 16$ cu tot cu transport pentru 10buc de 10x10cm.

Manolo, tu faci pentru vanzare. Din ce ai pus in poza se pare ca faci mai multe circuite pe acelasi PCB. Ingenios, ce sa zic.

Nu compara afacerea ta cu amatorismul nostru, a astora ce facem 1-2 cablaje diferite pe luna.

De curiozitate, ai penetrat piata in vreun magazin de RC?

Spor la vanzari in afacerea ta!

Link spre comentariu

Chinezii recomanda diluarea soldermask-ului cu "banana oil". Eu nu am reusit sa gasesc asa ceva in Romania.

Fiind o vopsea fotosensibila, formata din rasini epoxidice + altele, ar trebui testat un diluant pentru vopsea epoxidica (google search dupa acesta) care nu distruge proprietatile foto.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Din ce am gasit eu:

Isoamil acetat, ulei de banane, este folosit pentru a conferi aroma de banane în produsele alimentare.

Este de asemenea folosit ca solvent pentru unele lacuri și lacuri de nitroceluloză.

dar pare a fi destul de scump.

Link spre comentariu

Vopseaua UV merge diluata si cu diluant normal,dar dupa diluare nu se mai poate pastra mult.

@geomar incearca sa ii maresti temperatura vopselei pana pe la 30de grade(sau mai bine spus temperatura de lucru sa fie 30 de grade inclusiv temperatura PCB-ului).

Eu asa procedez si merge ok.

Link spre comentariu

Fotopolimerizarea trebuie sa aiba loc in toata grosimea stratului. Daca stratul este neuniform si iluminarea prea scurta, stratul mai gros nu adera si se desprinde la "developare".

Link spre comentariu

Cred ca filmul Dynamask este cea mai buna alegere in regim diy,dar si cam scump.

O fi mai bun, este si destul de scump, dar si acolo sunt niste criterii/reguli/pasi care trebuiesc urmati.

Este aproximativ ca la filmul UV negativ, din clipuri pare ca se aplica foarte usor, dar in practica intampini diverse probleme.

Vopseaua UV am zis ca se intinde mai usor, dar se pare ca si aici sunt anumite criterii/reguli/pasi, oricum pentru primul test eu zic ca a fost ok.

Ramane acum sa vad cum pot sa intind un strat cat mai uniform si subtire, dar probabil asta dupa cateva incercari, pentru a-ti forma mana.

Link spre comentariu

Pai stiam ca tu lucrezi cu film negativ,si parca mai spuneai ca ti-ai luat laminator deci de aceea am si pomenit despre varianta cu film Dynamask.Cat despre varianta cu vopseaua nu stiu ce ai folosit pentru a o intinde dar am auzit ca se foloseste o cartela cum erau cele telefonice.

Editat de cipri_mury
Link spre comentariu

Da, folosesc si film UV negativ, am si un laminator si pentru a intinde vopseaua ... am pus vopseaua pe cablaj (in prealabil curatat/degresat) am pus o bucata folie transparenta peste cerneala si am inceput sa intind de la centru spre margini cu card bancar (expirat bineinteles).

Asa cum am mai scris, trebuie ceva experienta/dexteritate ca sa poti intinde un strat uniform si subtire.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Am incercat si eu aceasta vopsea si prima tentativa a fost un miniesec deoarece am folosit un bec economic drept sursa de uv si nu am avut rabdare mai mult de 30 de minute. Oricum, a fost ceva de test, pentru a-mi face o idee despre cum se lucreaza.

Acum vin si eu cu o intrebare...a incercat cineva sa foloseasca aceasta vopsea pentru inscriptionare? Vad ca se gaseste de cumparat si de culoare alba si ma gandesc sa o folosesc pentru a inscriptiona un panou frontal. Ma intreb, insa, daca marginile liniilor si a literelor vor iesi drepte sau vor iesi un pic neclare, zimtate... Ce parere aveti?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări