GeoMar Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 (editat) Deschid acest topic ca sa intreb cum se aplica uniform aceasta cerneala soldermask UV? Am achizitionat recent de la "fratii' nostri chinezi aceasta cerneala pentru soldermask UV: Urmarind cateva tutoriale/videoclipuri de pe YouTube despre aplicarea acestui soldermask UV am ajuns la acest videoclip: Toate bune si frumoase pana aici. Am zis, hai sa testez si eu aceasta metoda/varianta de aplicare a soldermask-ului. Dupa testarea metodei am ajuns la concluzia ca nu este asa de usor ca in videoclip, adica iti trebuie ceva "indemanare" pana iti "formezi' mana ca sa poti aplica uniform acest soldermask UV. Am deschis acest topic, ca toti cei care au folosit acest tip de soldermask UV, sa-si impartaseasca experienta/metoda folosita pentru realizarea unui soldermask de calitate. Eu unul am testat pentru prima data acest soldermask UV, "intins" pe cablaj ca in vidoeclip si apoi o expunere de vreo 10-13 minute la un bec economic normal/alb de la o distanta de vreo 5 cm fata de cablaj si fara sa "presez" filmul cu soldermask pe cablaj, deci a fost un mic test. Rezultatele: Cablajul realizat din greseala mirror, sacrificat pentru test: Dupa expunerea "neadecvata" arata asa: Dupa prima experienta cu soldermask UV, pot spune ca este ok in limita de 70-80 %, sunt zone unde soldermask-ul NU a aderat bine la cablaj si s-a "luat" la curatatarea pad-urilor, ramane sa mai "definitivez" tehnica de a depune un strat uniform de soldermask UV pe cablaj. Dupa aplicare, iese un cablaj profi, parerea mea. Astept cu interes si opiniile/metodele celor care au folosit aceasta metoda/cerneala UV. Editat Iunie 18, 2017 de GeoMar 1 Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 Nu am facut, dar sunt interesat. Daca tot e de test, daca dati cu letconul pe verde, se arde? Link spre comentariu
manolo Postat Iunie 19, 2017 Partajează Postat Iunie 19, 2017 Uau,ce complicat pare,dupa ce dai cu smac sa vi sa potrivesti o masca pe padurile de lipire,zic eu o treaba cam pretentioasa ,eu cred ca nu rezista la temperatura letconului ,cablajele care le fac la chinezi au un solder masck ,care cred ca este o rasina ,la 400 de grade cu aer cald nu are nici o problema . Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 19, 2017 Partajează Postat Iunie 19, 2017 ... ştii cum e la cablaje, faţa cu cupru trebuie să fie oglindă-oglinjoară, altfel nu se lipeşte tonerul, sau markerul nu lasă urme... foarte posibil să fie vorba de aşa ceva şi aici.eu aş încerca data "aviatoare" după ce aş curăţa cablajul la sânge... Link spre comentariu
cipri_mury Postat Iunie 19, 2017 Partajează Postat Iunie 19, 2017 (editat) eu aş încerca data "aviatoare" după ce aş curăţa cablajul la sânge... Si exista ceva special pentru asta?Spunea un coleg de aici ca placa de cupru se curata mai bine daca este introdusa in persulfat de sodiu cam un minut.Cat despre acea cerneala am vazut pe ebay ca este sub 2$ tubul iar atunci sa nu fie si asta o problema. Editat Iunie 19, 2017 de cipri_mury Link spre comentariu
manolo Postat Iunie 19, 2017 Partajează Postat Iunie 19, 2017 Da exista ,chiar posed o "guma" care scoate cuprul de pe cablaj oglinda ,cu asa ceva: nu numai cupru ci si alte metale. Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 19, 2017 Partajează Postat Iunie 19, 2017 ... am încercat de toate, s-ar putea spune: şmirghel "de apă", burete de bucătărie (partea aspră), gumă, de la aia şcolară la o gumă "specială" cam ca aia de sus (gumă de mestacat n-am încercat ), spirt medicinal, alcool izopropilic, un tampon de vată cu un pic de clorură ferică, şi, mai nou, acetonă "de unghii"...cele care s-au comportat cel mai bine au fost (descrescendo) acetona, clorura şi izopropilicul... şi atenţie să nu pui deştu' fără să vrei pe suprafaţa aia, că trebuie să o iei de la început! Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 19, 2017 Partajează Postat Iunie 19, 2017 Eu credeam ca-i de la sine inteles ca trebuie folosite mănuși de plastic/silicon/cauciuc. Poți sa pui un link cu suplierul? Link spre comentariu
GeoMar Postat Iunie 19, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2017 Asa cum am scris mai sus, a fost un test pe un cablaj realizat gresit, ca sa vad "cu ce se mananca" acest soldermask UV. De curatat am curatat cablajul, degresat cu alcool & acetona ( din sticluta care fac transferul tonerului la "rece" fara fier de calcat) si nu am atins cu mana cablajul. Toata treaba este ca nu am reusit sa intind un strat uniform de soldermask si "lipit" de cablaj. Poate daca as incerca diluare lui putin (cu ce ??!!) si apoi intinderea lui cu o pensula mica/fina si la urma pusa acea folie deasupra. Ramane sa mai testez in functie de timpul liber. imi ajunge o "seringa" de soldermask pentru teste. Link spre comentariu
manolo Postat Iunie 19, 2017 Partajează Postat Iunie 19, 2017 Este de apreciat stradania de a obtine ,cablaje de calitate ,eu dupa niste ani de "bibilit" plecind de la penite cioc de papagal si cerneala serigrafica diluata cu toluen ,am pasat problema la chinezi cu masinariile lor automate si sint multumit atit calitativ cit si pret ,acum pot proiecta cablaje dublu placat si gauri metalizate. Link spre comentariu
cipri_mury Postat Iunie 19, 2017 Partajează Postat Iunie 19, 2017 Poate daca as incerca diluare lui putin (cu ce ??!!) Diluant Nitro? Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 19, 2017 Partajează Postat Iunie 19, 2017 de acord, manolo, dar pentru majoritatea nu se justifică cheltuiala, oricât ar fi ea de mică! de pildă io: am nevoie de cablajele a... fr'o 5-6 scheme diferite, din ele am nevoie de o singură plăcuţă, cel mult două.nasulia e că la chinezi (sau indieni ori thailandezi, că fac şi ei cam la acelaşi preţ, sau chiar mai ieftin) există o comandă minimă de 10 bucăţi, toate la fel!ce naiba fac... dau 10 usd pe 6 serii de cablaje, cheltui 60 usd dintr-un foc, eu personal folosesc unul sau două din fiecare, şi apoi rămân în braţe cu câte 8-9 cablaje cu care nu am ce face... adică mai mult de 90% din banii daţi sunt cheltuiţi de pomană! mai ales că mă interesează scheme care nu par a prezenta interes pentru nimeni în afara mea...calimera se schimbă când le cumperi pentru revânzare, atunci merită banii, dar pentru unicate, mai ales unicate pentru hobby, nu preproducţie, alea-alea, e o cheltuială mult prea mare faţă de ce obţii...dar în situaţia de faţă, nu mai bine cheltui io ăia 60 USD pe materialele necesare să fac un cablaj-două, câte şi când îmi trebuie, şi gata balamucul?ştiu că se organizează group-buy pentru piesele necesare pentru cine ştie ce schemă (la audio am văzut mai frecvent asta), şi din câte ţin minte, s-au organizat group-buy şi pentru nişte cablaje, nu mai ţin minte de care... mi se pare că au fost mai multe, dar nu mai ştiu pentru ce erau, precis, asta ar putea fi o idee mai bună, chit că la costul plăcii în sine plus transport până în România se adaugă şi expedierea cu poşta română sau curierul... dar aşa e mult mai convenabil decât "arsul" aiurea a 60 usd...(10 usd e o sumă medie, am văzut şi preţuri mai mici, dar şi mai mari... chiar m-am gândit serios la soluţia asta, dar, cum am spus, pentru "unikate", nu se justifică economic.) Link spre comentariu
GeoMar Postat Iunie 19, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2017 Diluant Nitro? Ai testat tu? Nu cred, astept un raspuns pertinent, nu la "misto". Sau trebuie sa strangi "postari"? Link spre comentariu
cipri_mury Postat Iunie 19, 2017 Partajează Postat Iunie 19, 2017 (editat) Pe "maglavais" de acela verde nu,dar am folosit pentru alte tipuri de vopsele si s-a descurcat foarte bine.Apoi nu inteleg ce este cu replicile astea,ca si cum ti-as fi recomandat apa chioara. Editat Iunie 19, 2017 de cipri_mury Link spre comentariu
manolo Postat Iunie 19, 2017 Partajează Postat Iunie 19, 2017 S-ar putea sa fie mai rau decit apa chioara,daca nici cablaje nu sti sa faci ,mai bine taci stiam ca toti se pricep la fotbal si instalatii nu si la pcb-uri. Ultimul pret obtinut a fost de 16$ cu tot cu transport pentru 10buc de 10x10cm. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum