Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

HANTEK DSO1202B

Vizitator

Postări Recomandate

Buna. Am o intrebare la cei mai cunoscatori in arta folosirii unui osciloscop.

La acest osciloscop, HANTEK DSO1202B avand in vedere ca poate rula de pe acumulatorul intern, mai este nevoie de transformator de separatie pentru echipamentul testat daca vreau sa masor in primarul surselor in comutatie ?

Nu ma intereseaza din punct de vedere a unui potential soc electric ptr mine. Doar pentru aparat vreau sa stiu.

Si ce sonda am nevoie ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

nu am nevoie de transformator.

sonde de cat ar trebuii sa am atunci ?...

cele din dotare vin cu 1X/10X

cred ca la retea am >325Vrms iar cu sondele ce vine in dotare pe 10X nu cred ca e foarte ok...

va rog sa ma corectati daca e cazul...

Link spre comentariu

Buna. Am o intrebare la cei mai cunoscatori in arta folosirii unui osciloscop.

La acest osciloscop, HANTEK DSO1202B avand in vedere ca poate rula de pe acumulatorul intern, mai este nevoie de transformator de separatie pentru echipamentul testat daca vreau sa masor in primarul surselor in comutatie ?

Nu ma intereseaza din punct de vedere a unui potential soc electric ptr mine. Doar pentru aparat vreau sa stiu.

Si ce sonda am nevoie ?

nu am nevoie de transformator.

sonde de cat ar trebuii sa am atunci ?...

cele din dotare vin cu 1X/10X

cred ca la retea am >325Vrms iar cu sondele ce vine in dotare pe 10X nu cred ca e foarte ok...

Doar pentru aparat vreau sa stiu.

Osciloscopul nu se defecteaza, dar este posibil ca sa se distruga tranzistorii daca se conecteaza masa osciloscopului

in punctele "calde" ale surselor in comutatie.

Reteaua electrica monofazica ar trebui in mod ideal sa aiba 230VRMS .

Daca ati masurat cu osciloscopul, cu el se masoara tensiunea de virf, adica 230 * 1,41= 324V.

Sunt osciloscoape care calculeaza tensiunea RMS sau chiar "True RMS" si o afiseaza, dar pe ele se vizualizeaza

tot o sinusoida normala cu virful la 1,41 ori valoarea RMS.

Sondele se folosesc la o tensiune totala, CC plus virf de CA mai mica decit cea nominala.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

in primul rand scuze ca sunt mai insistent ... dar am cateva chestii care mi se bat cap in cap. de exmplu ca peak-to-peak = ~600V

si atunci fac un rezumat:

avand in vedere ca osciloscopul ruleaza pe baterie, si nu are nimic in comun cu Earth, Nul sau Faza... pot baga direct in priza sondele (10x) osciloscopului ? (sa spunem ..NUL pe GND, Faza pe sonda)

Osciloscopul nu se defecteaza, dar este posibil ca sa se distruga tranzistorii daca se conecteaza masa osciloscopului

in punctele "calde" ale surselor in comutatie.

cu toate ca osciloscopul nu are nimic in comun cu impamantarea ? este un osciloscop pe acumulator

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

In acest pdf: http://www.tme.eu/ro/Document/de568ae3712ae84d973fd03a76b8ea6f/DSO1000B-DTE.pdf

este precizat +/-50V/diviziune, valabil pentru sonda cu comutatorul pe pozitia 10X, DSO1202B suporta si sonde 100X, 1000X.

In clip la minutul 1:42 se observa caracteristicile Scope Inputs.

La minutul 1:11 se observa Max Input Voltage.

La minutul 3:57 se observa diviziunile display-ului:

Sonda 100X va scuteste de neplaceri.

Editat de orgasmo
Link spre comentariu

Poti lucra cu orice osciloscop, alimentat la 220V sau nu, in orice sursa in comutatie.
Masa osciloscopului se conecteaza intotdeauna la masa sursei, in cazul tau primarul, altfel nu poti face masuratori. La masa sursei sa fie nulul.
Depinde ce vrei sa masori, o sursa functionala sau una defecta ?
In cazul unei surse defecte daca vrei sa folosesti doar ossciloscopul si masori tensiuni continue, setezi osc. pe DC si iar are importanta ce masori si unde in cadrul sursei, adica trebuie sa tii cont de setarea Volt/div.
Daca vrei sa masori tensiuni alternative setezi osc. pe AC si la fel setarea V/div.
La o sursa alimentata in 330V DC nu ai sinusoide/valori mai mari in AC de 600Vvv in primarul sursei.
Daca ai 50V/div si 10 diviziuni poti masura cu sonda x1 500V in DC 500Vvv in AC.
Daca sursa este defecta, setezi osc. pe AC si 1V/div sau 5V/div si verifici in baza tranzistorului daca ai ceva oscilatii.
Nu uita sa setezi osc. pe alte valori daca stii sau intuiesti ca intr-un anume loc ai tensiuni mari.
Spor la treaba fara frica !

Editat de itube
Link spre comentariu

Pai la modelul acesta DSO1202B ar fi 4+4 diviziuni. Deci cum calculam, doar 4 sau 8 ? Logica mea ar fi pentru 4. De exemplu in DC pentru tensiunea pozitiva iti pleaca de la centru urcand maxim 4 diviziuni....

deci dupa cum vad eu...poate eronat , diviziunile pentru valori maxime citite ar fi cam asa:

x1 = 5V / diviziune => 5V*4div = 20V

x10 = 50V / diviziune => 50V*4div = 200V

x100 = 500V / diviziune => 500V*4div = 2000V

deci cum poti citii o tensiune de 650Vvv (230VAC) cu o sonda de x10 sau de x1 ??...

de altfel eu doresc sa stiu tensiunile maxime ce pot fi aplicate pe sonde fara ca sa cumpar alt osciloscop.

thumb_Clipboard01.jpg <--Imagine

PS: va multumesc pentru rabdare si bunavointa de-a imi explica.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pai la modelul acesta DSO1202B ar fi 4+4 diviziuni. Deci cum calculam, doar 4 sau 8 ? Logica mea ar fi pentru 4. De exemplu in DC pentru tensiunea pozitiva iti pleaca de la centru urcand maxim 4 diviziuni....

Calculam la 8 diviziuni, trasa o putem duce oriunde.

5V/DIV = 40V DC sau 40 Vpp

Ca sa masori tensiuni mai mari de 400Vpp trebuie sa folosesti o sonda mai mare de x 10, deci x 100.

http://www.learningaboutelectronics.com/Articles/What-is-peak-to-peak-voltage.php

Editat de itube
Link spre comentariu

De exemplu sonda originala Hantek la circa 160 lei. Tensiunea de 2000V este valabila pentru

CC sau frecvente joase. De la frecvente mai mari (>1-5MHz), tensiunea de lucru scade abrupt pina la citiva zeci de volti la zeci de MHz.

La achizitia unei sonde, trebuie vazut daca se poate folosi la osciloscopul in cauza din punct de vedere mecanic

si daca posibilitatea de compensare la inalta frecventa este buna pentru capacitatea de intrare a osciloscopului.

Sonda osciloscop 100:1, 100MHZ, 2000V, T3100

HANTEK T3100 - Sondă osciloscopică; Bandă: ≤100MHz; Divizor:100:1

Tip accesorii de măsurare sondă osciloscopică
Bandă ≤100MHz
Divizor 100:1
Tensiune max. intrare 2000V
Impedanţă intrare 100MΩ/14,5pF-17,5pF (100:1) - capacitate foarte mare, sonda de categorie inferioara
Tip sondă de tensiune înaltă
Domeniu compensare 15...35pF
Caracteristici aparate de măsură lungime cablu 120cm, cu mufă BNC
Structură cablu/adaptor:
- BNC mufă
- clips cu cârlig
Dotări standard:
- terminaţie flexibilă
- cablu împământare terminat cu clips crocodil izolat
- şurubelniţă de reglare
@gsabac
Editat de gsabac
Link spre comentariu

Sonda diferentiala ... te scapa de emotii . Ma rog , semnale zeci de megahertzi si sute de volti , personal nu prea mai masor . Pentru asta se pot improviza alte metode , se poate vizualiza forma de unda in mod corect , si se poate citi tensiunea . Dar ... exista si un dar . Sonda diferentiala e scumpa . Unele foarte ... Cine lucreaza ca profesie , sau are bani pentru hobby , e O .K . Altfel , curent folosesc asa ceva ( in afara de sondele diferentiale , acelea mai rar ) . Masor curent in primarul surselor trifazate , si pe transformatorul invertorului principal ( main inverter) :

https://www.germanelectronics.ro/tehnica-masurarii-surse-de-alimentare/accesorii-masuratori/cabluri-de-masurare-sonde/sonde-pentru-osciloscoape/set-sonde-osciloscop-isoprobe-iii-101-eco-gri-122956.html

Rog stergere daca se considera reclama ... ma rog , n - am actiuni la firma respectiva , si nu - s agent de vanzari . Sonda respectiva se gaseste la multe magazine on - line si firme " mari " .

Osciloscoapele mai evoluate , si scopmetrele pe care le folosesc personal au setari in meniu ... si dau citiri corecte cu sonde inclusiv 100 : 1 ( fara calcule cu puteri ale lui 10 ) . Teoretic , un osciloscop alimentat din baterii poate masura cam oriunde ( in montaje electronice , nu energetica ) , bineinteles trebuie citite si interpretate corect specificatiile fabricantului, . La un TEK pe care - l am , cele 2 canale de osciloscop sant separate galvanic intre ele . " Masele " nu - s comune . Identic si multimetrul incorporat ... se pot face simultan 3 masuratori afisate ... indiferent unde in schema ( chiar si in 3 montaje diferite , cateodata e folositor ) .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări