Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

In Romanika se mai produce ceva ?

Postări Recomandate

Nu serios!?Şi păcatele părinţilor!? :rade:

Ne nastem (eventual) din pacat, dar la nastere suntem puri. De-aia a si zis Isus "lasati copiii sa vina la mine", ca sa salveze ce se mai poate salva.

Am zis eu ca nu stii nimic. Si ca te erijezi degeaba.

Link spre comentariu

Eram elev la liceu pe timpul lui ceasca cand intr-o excursie am avut (ne)sansa sa vad niste mineri care ieseau din abataj. Doar albul ochilor era singurul lucru alb pe care il mai aveau.

Daca erau niste negri care lucrau la o moara de faina sau o fabrica de ciment ii vedeai albi!

Tot e mai bine bujetar in spatele unei tastaturi frecand menta tot pe aceeasi bani (sau mai multi)

Posibil! Nu era nici un secret pentru nimeni nici atunci, ca la o mie de lei productie-marfa produsi intr-o mina de carbune se cheltuiau cinci mii! Ca idee, am lucrat la o cariera care avea cam acelasi numar de angajati ca o mina alaturata, adica 1300-1500 functie de fluctuatie. Mina avea plan circa 350-380.000 tone de carbune pa AN. Aceasta era si productia pe care o dadea intr-o luna mediocra un excavator cu roata port cupe de la cariera! Si erau 6 excavatoare!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Un angajat de la o intreprindere italiana ce si-a deschis o filiala in Romania, l-a intrebat pe patron de ce a deschis si aici o filiala, iar raspunsul a fost ca sa aveti cu ce trai de pe o zi pe alta. Cu timpul acel muncitor s-a interesat care sunt salariile in Italia ( la firma mama) si a aflat ca daca la noi este net 1200 , la ei 1600-1800 pentru inceput, la noi 2000 , le ei 2200-2600 . Problema este cu ce moneda se plateste, la ei cu euroi, la noi cu jigaritul de leu.

Deci sa traim pe mai departe. Ura UE...

Link spre comentariu

La noi in comuna ,in Salaj, a fost mina inca inainte de '50. Stiu cum aratau minerii cind ieseau din șut(schimb). Abia prin a doua jumatate a anilor '60 s-a construit o cladire in care era sala de apel,birourile, vestiarele unde se schimbau cind intrau si cind ieseau din șut ,bine-nteles dupa ce faceau baie,''lamparia'', incaperea unde se puneau la incarcat lampile cu acumulatori,si de unde se scoteau si predau mastile de protectie. Tot acolo se predau pachetele de tigari si chibritele(brichetele). Abia dupa ''zarva'' din Valea Jiului minerii au primit o masa calda la intrarea in schimb. Atelierele de intretinere,forja, si atelierul electric au fost si ele construite in apropiere.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Probabil de bune ce sint aveti nevoie de 4 bucati! masurati cu toate si face media, sau cum??? Ori aveti in vedere ca milimetri japonezi sint de alta calitate decit cei romanesti???

E doar un subler, tinere, nu trebuie tehnologie extraterestra ca sa il fabrici! Faptul ca dv. nu ati auzit de ele nu inseamna exact nimic, sigur nici sublerele romanesti nu au auzit de dv., asa ca sinteti chit!

Nu sti ce vorbesti. Am 3 pentru ca am doua normale (unul de rezerva) si unul rezistent la lichide pentru masuratori cand umblu cu racire, si da, cand un subler chinezesc iti indica ba cu 2-5 zecimi pe plus sau minus pe 50mm (deci se pare ca mm japonezi chiar sunt mai de calitate decat cei chinezesti, de romani nu pot sa zic nimic ca ei nu au produs sublere de precizie la sutime) fie ca l-ai resetat la zero, sau cand observi diferenta intre masuratorile dintre bacurile interioare si cele exterioare, sau cand descoperi diferenta de-a lungul bacurilor cand masori aproape de baza vs aproape de varfuri (nu sunt perfect perpendiculare pe baza sau paralele intre ele), sau cand descoperi ca agata bacul pe anumite portiuni cand il reglezi sa nu aiba joc ca sa poti sa faci o masuratoare precisa, o sa incepi sa decoperi ca exista mai mult decat o singura calitate si un subler nu este egal cu altul, nu este doar un subler, vorbim de un instrument de precizie.

Dar asta nu au inteles-o cei care plang vechea productie:

atunci un pantof era doar un pantof, fie ca te rodeau in draci, de cand am inceput sa cumpar incaltaminte straina, nu ma mai roade nimic, atunci mereu stateam cu badaje pe picioare.

atunci o masina era doar o masina, acum, un om putin mai rational si-a dat seama ca o masina nu este doar o masina dupa ce s-a saturat de suflat in jigloare si slefuit platina.

etc... orice obiect nu este doar un obiect. Acum trebuie sa fie competitiv, sau sa dispara, sau sa fie vandut la pret mai mic decat cel de productie si automat sa dispara ulterior dupa ce isi iau mai multi teapa si se duce vestea.

In concluzie: ori produci calitate ori dispari. In romania se poate produce calitate, dar in nici o fabrica care exporta nu se produce cu utilaje romanesti sau cu tehnologie si idei romanesti. Toate sunt venite de afara, noi doar muncim sa producem, asta e tot ce putem face. Cand am fost de capul nostru 50 ani, nu am produs nimic competitiv.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

la ei cu euroi, la noi cu jigaritul de leu.

Daca ar fi trebuit sa plateasca la fel nu mai pleca de acasa. Si cand/daca leul va mai scapa de jigareala se va muta inca o data.

Din pacate asta-i viata, au cam disparut altruistii. Si aia care mai sunt prefera sa lucreze la stat.

Link spre comentariu

Un angajat de la o intreprindere italiana ce si-a deschis o filiala in Romania, l-a intrebat pe patron de ce a deschis si aici o filiala, iar raspunsul a fost ca sa aveti cu ce trai de pe o zi pe alta. Cu timpul acel muncitor s-a interesat care sunt salariile in Italia ( la firma mama) si a aflat ca daca la noi este net 1200 , la ei 1600-1800 pentru inceput, la noi 2000 , le ei 2200-2600 . Problema este cu ce moneda se plateste, la ei cu euroi, la noi cu jigaritul de leu.

Te obliga cineva sa lucrezi la el ? du-te si angajeaza-te in Italia si lasa propaganda asta ieftina.

Asta e singura vrajeala care se baga pe forum, se compara salariile de aici cu alea de acolo. Dar de ce nu ai comparat si cu salariul pe care il aveau angajatii romani inainte de a veni italianul ? salarii care erau la mai putin de jumatate cat ofera italianul, asta cand gaseau ceva de munca, si majoritatea la negru ca sa nu dea angajatorul nimic la stat.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Dar asta nu au inteles-o cei care plang vechea productie:

atunci un pantof era doar un pantof, fie ca te rodeau in draci, de cand am inceput sa cumpar incaltaminte straina, nu ma mai roade nimic, atunci mereu stateam cu badaje pe picioare.

Asta era valabil si in anii `90, poate chiar mai abitir decat inainte de `89, mi-am luat si eu teapa prin anii `90 cu jeguri de pantofi sport romanesti fabricati de "Almi", cu talpa "Step 2000" care se frangea in mijloc si aveau branturi de carton, se storceau talpile, etc-bataie de joc, la un pret cu care acum iti cumperi Lotto sau Puma, care te tin ~3 ani cu 10km/zi mers pe jos.

Sublere romanesti s-au fabricat si inainte de `89, habar n-am unde erau fabricate, dar pareau de calitate din moment ce le foloseau meseriasi si nu am auzit unul sa se planga de precizia lui, insa cred ca erau foarte scumpe, poate chiar peste 1000 de lei RSR, si nu le gaseai pe nicaieri. Am vazut recent un subler fabricat de Flaro Sibiu, probabil a bagat neamtu` frica in ei, a iesit o belea de scula, cu ani lumina peste chinezariile de 40-50 de lei din piete. Bravo lor!

http://www.flaro.com/ro/contact

Link spre comentariu

Pe ce se bazeaza aceasta afirmatie? Ati comparat vreodata pretul pantofilor Otter, produsi la Jimbolia si vânduti (vorba vine) la magazinul de prezentare al fabricii, cu pretul acelorasi pantofi vânduti în Germania? Cât timp trebuia sa munceasca un român pentru o pereche de pantofi si cât timp muncea neamtul? (Timpul de munca e un criteriu de comparatie obiectiv.)

NB, n-am fost membru de partid.

PS: Cei mai buni pantofi, pe care i-am gasit în România (în 1980), au fost fabricati în RDG.

In perioada 81-86 am lucrat in Jimbolia si cumparam pantofi de la magazimul de prezentare a fabricii fara sa fiu membru de partid.

Bineinteles pretul era diferit in Ro dar si marfa era diferita.

Erau pantofi de export care in .de se vindeau cu peste 500DM.

Aia chiar nu se gaseau la magaznul de prezentare.

M`am obisnuit atit de mult cu pantofii Otter incit si azi port aceasta marca, din pacate pentru noi, Made in Portgal!

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Sublere romanesti s-au fabricat si inainte de `89, habar n-am unde erau fabricate, dar pareau de calitate din moment ce le foloseau meseriasi si nu am auzit unul sa se planga de precizia lui, insa cred ca erau foarte scumpe, poate chiar peste 1000 de lei RSR, si nu le gaseai pe nicaieri. Am vazut recent un subler fabricat de Flaro Sibiu, probabil a bagat neamtu` frica in ei, a iesit o belea de scula, cu ani lumina peste chinezariile de 40-50 de lei din piete. Bravo lor!

Un subler nu este doar un subler. In ziua de azi se folosesc electronice care au precizie cu doua zecimale (sutime de mm) in timp ce sublerele romanesti si automat pe care le foloseau meseriasii erau sublere mecanice care au precizie doar cu o zecimala (zecime de mm), e o diferenta enorma intre cele doua, in timp ce unul masoara 0.1 0.2 0.3, etc..., celalalt masoara 0.01, 0.02, 0.03, etc... Un chinezesc poate sa aiba abatere +-5 sutimi de mm pe 50mm cat am masurat eu, desi cam aia este maxim, de obicei sunt in zona +-2 si abaterea asta este fixa, mereu la fel, din fabrica, odata ce o inveti poti sa faci masuratori bune cu el, dar tot are precizie mult peste cel mai precis subler mecanic, deci cel cu care lucrau meseriasii. Eu nu am vazut subler electronic romanesc, si daca as vedea unul, din pacate primul gand ar fi ca este un chinezism ieftin rebranduit, eventual alte carcase si inscrisuri pe el.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Asta era valabil si in anii `90, poate chiar mai abitir decat inainte de `89, mi-am luat si eu teapa prin anii `90 cu jeguri de pantofi sport romanesti fabricati de "Almi", cu talpa "Step 2000" care se frangea in mijloc si aveau branturi de carton, se storceau talpile, etc-bataie de joc, la un pret cu care acum iti cumperi Lotto sau Puma, care te tin ~3 ani cu 10km/zi mers pe jos.

http://www.flaro.com/ro/contact

Eu stiu ca sublere,micrometre si ceasuri comparatoare s-au fabricat la Mecanica fina Bucuresti. La fel si la Cugir s-au fabricat sublere si micrometre si alte instrumente de precizie.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Vazut sapt. trecuta 2 generatoare electrice imense, probabil zeci de megawati. Facute la noi in tara si destinate pt ceva hidrocentrala in Scotia. Asta din ce mi a spus unul din soferii de pe camioanele ce le transportau. Soferul, un baiat din TM zicea ca le a incarcat din Buc de la ceva fabrica imensa.

Deci se mai misca cate ceva.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări