Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

In Romanika se mai produce ceva ?

Postări Recomandate

Am citit cu inters toata aceasta discutie "aprinsa "despre precizie . Fara pretentia de a fi un expert in ale masuratorilor , din experienta pot afirma urmatoarele , sculele de firma raman scule de firma (Mitutoyo sau similare ). In Romania s-au produs scule de masurat destul de bunicele insa de cand nu se mai produce tehnologia evoluat si prin urmare e incorect sa comparam produse de acum 30 de ani cu cele actuale . Intre subler si micrometru sunt de parere ca sunt 2 categorii de scule din familii diferite realizate diferit chiar daca fac in principiu acelasi lucru. Un micrometru tot un micrometru ramane si este peste un subler electronic . Danny are si el dreptatea lui , masurtoarea din film este chiar bine facuta si suficient de precisa pentru un amator cu pretentii. . Din pacate sublerul electronic rotunjeste valoarea , adica daca este 49, 996 va arata 50 , iar daca va fi 50,005 tot 50 va arata , deci nu are precizie de micron , fata de un micrometru mecanic unde liniuta se poate pozitiona exact fata de 0 prin strangerea mecanismului cu arc. Sper ca m-am facut inteles.

Link spre comentariu

Bun asa, benzina mai lipsea!

La micrometrele mecanice bune intre 2 marcaje care inseamna 10 microni incap 5 liniute de marcare.

In felul asta poti masura cu precizie de 10microni si aproxima spre 2 microni dimensiunile.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Cam asa spuneam si eu , poate sub alta forma .

In alta ordine de idei instrumentele de masura electronice tot pe miscare mecanica se bazeaza care instrumente electronice au si ele factori de erori .

Dar stau si ma intreb , in regim de amator foloseste cuiva 2 microni ?

Puteti da exemple cand a fost nevoie de a realiza o cota cu o asemenea precizie ?

Eu mai jos de 5 microni nu am avut nevoie , si acolo unde am imperecheat un ax cu un rulment .Asemenea precizii se pot obtine prin rectificari delicate , iar cu repetabilitatea ce te faci ?

Link spre comentariu

Inainte de `89 tin minte ca la "Republica" se finisau niste placi de granit cu o abatere mai buna de 5 um, nu stiu la ce foloseau, probabil in cazul materialelor inerte termic (invar, platinita, etc) se urmareste o asemenea precizie.

Link spre comentariu

5 um e mult depinde si de marime dar totusi ... deja intra in gradul 1 de precizie, cand gradele superioare pe care le produce orice chinez sunt 0 si 00, nu coboram mai jos de atat momentan. Placa mea are 1.2um chiar daca nu este o placuta mica.

Dar se poarta laudarea produselor vechi romanesti. Azi dimineata eu am masurat un micrometru de adancime romanesc si precizia e varza, pe 8mm deja am deviatia de jumatate de gradatie deci 0.005 pe plus, nici nu am incercat sa ma duc mai sus. Nu stiu cum altii reusesc sa faca poze cu ele pe linie, dar probabil si eu as reusi daca as vrea sa fac doar poze. Sa arati cap-coada filmarea .. e un pic mai greu sa duci la valoarea la care vrei sa fie.

Alte 3 lucruri de remarcat la micrometrul romanesc:

1. ambreiajul nu clicaie, doar patineaza usor - nu afecteaza masuratoarea daca patineaza mereu la fel dar e aiurea;

2. finisajul nicovalei este jalnic, nici macar nu sunt paralele laturile de cheita externa (nu afecteaza masuratoarea) dar iar se vede lipsa de atentie la detalii, lipsa de finete;

3. la calibrare, rotind gradatia sare in trepte, nu merge frumos si cursiv cum ar trebui, parca ar agata, m-am chinuit sa il aduc pe zero fara sa sara putin inainte sau inapoi, ceva ce nu am patit niciodata cu un micrometru chinezesc sau alta tara.

Si vorbim de un utilaj fin, bine intretinut, a venit cu carticica tehnica curata, in cutia proprie de asemenea totul curat, invelit in hartia cu ceara, nici nu stiu daca a fost folosit, nu are urme pe el decat o gravura cu numarul de inventar.

Concluzia personala: fugi cat poti de romanesti vechi si nu presupune ca toate pozele cu masuratori exacte de pe net o sa se potriveasca si la tine.

Nu pun film ca nu vreau sa sara iar toti de fund in sus.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Eu nu inteleg ce mai cauti tu in Romanika! Dute la chinezi ca au lucruri mult mai bune.

Logica de autobaza. Daca am gandi toti la fel ar trebui sa locuim toti in Japonia, de parca are vreo legatura domiciliul cu fabrica care produce lucrurile respective.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări