elmar Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 (editat) Imi bat capul prea mult, indobitocirea comunista a functionat perfect. Şi ...tu ai rămas singurul ne îndobitocit!?Cum se poate asta? N-ai fost pe aici şi ai venit cu cunoşinţe superioare de ”afară”?Ai fost prea mic pentru a intra în ”spălătorul comunist”? sau cum!? Editat Iunie 18, 2017 de elmar Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 (editat) Vax: Am lucrat la un liceu minier, inainte de '90, si aveam colegi, ingineri, care erau platiti de Intreprinderea Miniera, cu salariu mult peste cel din invatamant. Ei faceau aceeasi munca la fel ca noi, dar figurau ca ingineri (nevestele directorilor si altii) in industria extractiva (cu toate drepturile cuvenite). In mod sigur pulletii care erau fotbalisti la echipa locala, figurau la subteran. M-am intalnit in gara cu un fost elev, care lucra la mina si mi-a zis ca din echipa de 17 persoane, lucrau efectiv maxim 8. Restul erau "cu alte insarcinari". bineinteles ca asa era. profesori, fotbalisti, cintareti, etc erau platiti prin divere locuri de munca! Dar nu femei in subteran cum sustineti matale! Ceea ce da un cu totul alt sens (adica birfe de cantina) postarii in care afirmasi asta! Pot spune chiar ca multe nume celebre de solisti de muzica populara au fost salariati la Motru. Fotbalisti si alti sportivi doar cei din echipele locale! Si desigur, o mare parte din inginerii si subinginerii care predau la grupul scolar din oras. Asa au fost vremurile, nu era nici un secret pentru nimeni! Asa cum radiotelefoane nu prea repara oficial decit IIRUC-ul si putine alte inteprinderi, eu si colegii mei figuram cu locul de munca la diverse sectoare, laboratorul nostru nu exista oficial. Si chiar la inteprinderi mari, laboratoarele radio erau mascate dub diverse alte denumiri. De ex. in alta parte se numea ''telefonie-curenti slabi'' si asta la o inteprindere de nivel republican cu peste 20 mii de angajati! Pe chestia asta, desigur ca in fiecare luna semnam condica la sectorul unde iesea K-ul mai mare! Da, profitam! In exemplul tau este o singura zecimala pentru ca in prelucrari metalice se masoara in milimetri nu in centrimetri. Sublerele mecanice nu au posibilitatea sa citeasca 0.01, doar 0.1. Or mai fi modele speciale care coboara la 0.05 dar nu am vazut asa ceva la noi si in nici un caz nu produse in Ro. Doar dupa ce ajungi la alea cu ceas indicator incepi sa cobori mai jos. Electronicele sunt cele mai precise dar noi nu am produs de-alea. Chiar daca nu iti vine sa crezi, exista o imensitate de chestii pe care nu le-ai vazut! Girafa ai vazut??? Eu in liceu-probabil 70/71 am invatat asa : Alea erau sublere comuniste, nu ai citit ca nu existau??? Tinara generatie, la fel ca a noastra, pe masura ce incepe sa descopere lumea isi inchipuie ca lumea a inceput cu ei! ''''FALS. Exact de asta "nu mai produce rromanika" nimic, pentru ca v-au bagat in cap idei ca daca ei nu pot, nu se poate. Ei bine japonezii pot, si o fac foarte bine. De ce ar mai cumpara cineva produse romanesti care nu pot sa masoare sutimea atunci ??',, pentru a le folosi la un miliard de alte masuratori care au nevoie de precizie de doar o zecime! asa cum nu tai lemne cu bisturiul, este o stiinta si sa folosesti scula adecvata scopului! Editat Iunie 18, 2017 de Marele Savant Link spre comentariu
dany_cta Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 (editat) bla bla bla Daca tot vorbeam mai sus, ok, aveau indicatii sa masoare la intervale de 0.05 (nu ca ma incanta asta, e o valoare foarte proasta fata de 0.01, dar ok), dar oare cat de precise erau ? Am stabilit mai sus ca precizia nu are neaparat legatura cu ce citesti pe el. Eu am masurat precizia in film masurand o calibra care stiu exact cat are ! nu citind ce scrie pe el si presupunand ca este valoarea reala. Un subler de calitate are abatere de pana la maxim 0.02 pe 150mm, unul romanesc ce abatere are ? Poate trebuie sa ma duc pe la garaj sa vad pe unde il am pe cel romanesc si sa fac o comparatie, sa vad daca liniutele alea chiar in indica realitatea, nu m-ar mira sa vad o abatere de genul catorva zecimi de mm pe toata lungimea aia, ori asta este mai important decat cateva liniute trase frumos pe partea mobila. Nu ca m-ar incanta, bineinteles ca nu o sa dau niciodata banii pe un subler care masoara pana la 0.05 cand pot sa cumpar unul cu 0.01, n-au decat sa faca si ei de 0.01 sau sa dea faliment. Asta este economia capitalista, faci calitate si produse competitive sau dispari. Nu o sa ma apuc sa cumpar niste rable doar ca sa sustin o economie care nu se poate sustine singura, e ca si cum as da bani la cersetori, fie ca nu sunt in stare si poate nici nu vor sa isi bata capul sa produca o scula buna atata timp cat gasesc fraieri care "sustin economia romaneasca", fie ca stau cu mana intinsa pe strada, tot romani sunt, care e diferenta ? Editat Iunie 18, 2017 de dany_cta Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 Este explicatia la motivul pentru care "nu se mai produce nimic in Romania". Daca te interesa ai fi aflat ca, calitatea are direct legatura cu productia. Doar ce am demonstrat ca noi produceam sublere cu precizie de 10 ori mai mica decat cele de afara, de ce le-ar mai cumpara cineva ? La gunoi cu ele. Dar banuiesc ca tu sti doar sa te plangi ca nu se produce, nu sti sa si investighezi de ce anume nu se produce, e mai usor sa cauti vinovati si sa arati cu degetul la intamplare catre unul si altul in loc sa analizezi problema. De fapt n-ai demonstrat nimic, habar nu ai ce se fabrica in Romania si de ce! Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 Coform standardelor, cu un subler se masoara cu o precizie de zecimi de mm. Cei care au verificat pe o cala si le-a dat precizie de sutime satisfacatoare, au calculat si incertitudinea? Este o chestie standard. Si eu am un subler chinezesc, luat cu 30 de lei din Billa, care, pe cala de 15mm mi-a indicat fix... 15.00mm. Asta nu inseamna ca pot masura sutimea cu el. Pe alte cale mi-a dat erori destul de mari, dar, calculand incertitudiea de masurare, afost ok pentru p precizie de 0.1mm. Pentru precizie mai mare folositi micrometrul. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 Bine, stai in lumea in care sublerele nu masoara sutimea. Eu o fac de cativa ani fara probleme, dar nici un film cu masuratori pe o calibra si nici tabelul oficial al producatorului cu specificatiile produsului nu este destul ca sa te convinga. Imi bat capul prea mult, indobitocirea comunista a functionat perfect. OK nu se poate face, o sa sterg filmul sa nu creada lumea ca se poate face doar pentru ca eu si toata lumea din afara granitelor o fac. Nu toata lumea, in general o fac o mina de plictisiti din lipsa de activitate! Toata lumea este preocupata sa traiasca si sa se bucure de viata, nu sa colectioneze sublere si micrometre! Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 In afara de utilizatori avizati de şublere, mai produce ceva Romania? Ca şubleristii romani pot umple 48 de file de teorie si probleme. Link spre comentariu
dany_cta Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 (editat) Coform standardelor, cu un subler se masoara cu o precizie de zecimi de mm. Cei care au verificat pe o cala si le-a dat precizie de sutime satisfacatoare, au calculat si incertitudinea? Este o chestie standard. Si eu am un subler chinezesc, luat cu 30 de lei din Billa, care, pe cala de 15mm mi-a indicat fix... 15.00mm. Asta nu inseamna ca pot masura sutimea cu el. Pe alte cale mi-a dat erori destul de mari, dar, calculand incertitudiea de masurare, afost ok pentru p precizie de 0.1mm. Pentru precizie mai mare folositi micrometrul. Care standarde ? Iti dai seama ca vorbim de niste sublere electronice si mai ales de unele care au precizia declarata de 0.02mm pe 150mm si de asemenea rezolutia de 0.01 de la mama lui producatorul, da ? Si nu vorbim de un subler de 30 lei, ci de unul care costa nou de vreo 30 ori mai mult. Sau ne apucam sa amestecam standardele la sublerele mecanice cu cele electronice ? Editat Iunie 18, 2017 de dany_cta Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 Sunt acelesi standarde, sublerul e subler. Precum metrul e metru. Se cheama EN ISO 17025. Faptul ca in subler electronic iti arata doua zecimale este irelevant. Pe cate cale ai facut verificarea? Minim 5 in crestere si 5 in decrestere? Cat ai calculat incertitudinea? Cam asa se face la aparate de masurare, nu e relevant faptul ca la o anumita dimensiune arata fix cat trebuie. Crede-ma, ma ocup si cu asa ceva de vreo 18 ani. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 A fost o discutie instructiva, am aflat ca in Romania nu s-au fabricat decit sublere proaste si este de neinteles cum un subler roamnesc de acum 40 de ani nu se poate compara cu unul japonez produs anul trecut. Printre picaturi eu am gaurit si montat piesele pe un cablaj iar acum fac probe! 1 Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 Șublerul e doar pentru potcovăria satului . Despre osciloscoape și generatoare de semnal nu comentați nimic ? Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 In afara de utilizatori avizati de şublere, mai produce ceva Romania? Ca şubleristii romani pot umple 48 de file de teorie si probleme. Se produce restul pina la cele 44 de miliarde de euro export anual plus ce se foloseste in tara! Reamintesc ca in ultimii 10 ani ante 1989 ne-am chinuit pentru un total de numai 10 miliarde de dolari! Link spre comentariu
eugenbt Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 danny, from Constanta, te-am mai intrebat o data, in alt topic, de ce esti asa indarjit contra Romaniei? ai prins o bucata de comunism, ca si alti 22 milioane, in care n-ai dus-o prea bine, adica aveai casa, parintii aveau de lucru, de foame n-ai suferit, ai mers regulat la scoala. n-ai avut bicicleta, probabil, n-ai avut Dacie la scara, dar tinand cont de locatie, ai avut blugi. cand ai mai crescut, ai intrat si tu, ca toti romanii, in capitalism. ai invatat, ai dat dat din coate, ai prins o slujba platita bine la o multinationala. ok. istoria nu poate fi schimbata, ca ai dus-o bine sau rau in Epoca de Aur, nu mai conteaza. conteaza ca scoala care te-a adus la slujba de astazi, ai facut-o atunci. acoperisul care te-a ferit de raceala, l-ai avut atunci. vaccinul care te-a ferit de rujeola, l-ai facut atunci (app, vaccinul era facut in Romania). s-au facut si bune, si rele, pe atunci. si acum in Romania se fac si bune, si rele. pentru ce-ti vorbesti tara de rau? ii inteleg pe unii, Klaus, Attila, Ivan, dar ei sunt din alte natii. tu esti roman, cu Miorita-n suflet si cu Burebista strabunic. OOPS! am uitat! Burebista ti-a taiat via? 1 Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 Șublerul e doar pentru potcovăria satului . Despre osciloscoape și generatoare de semnal nu comentați nimic ? NU, pentru ca sintem pe un forum de electronica! 1 Link spre comentariu
dany_cta Postat Iunie 18, 2017 Partajează Postat Iunie 18, 2017 Deci uite ca se produce ceva in Romania: cablajul Marelui Savant ! Link spre comentariu
Postări Recomandate