Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca unul ... partea a doua

Postări Recomandate

Și eu cred că mai bine cumpăram  câteva Eurofighter noi, dacât mai multe vechituri de F16, dar cei ce ne conduc au alte interese....mai aproape de cele americane.Pe americani îi înțeleg, ei nu se duc nicăieri mânați de iubirea de dreptate, ci de propriile interese......la fel ca și-n Kuweit. Dacă nu era petrolul de acolo, nu mai puteau ei de grija ălora...

Editat de validae
Link spre comentariu

Diferenta de pret nu e mare . Am putea face o treaba jidaneasca ( in sensul bun ) cu italienii ... am mai scris . Sau cu Spania , Anglia , Germania ( mai greu cu ultimii ) . Ca peste tot avem diaspora ... si merg si banii nostri ! ... , ca tot asa se numara !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu se stie . Aia cotidiana ... la noi . Dupa aceea , urmeaza LRU ( Line Replaceable Unit ) , blocuri si echipamente defecte care se pot schimba pe aerodrom , la " linia " de avioane . Adica in hangar . Daca ai altele functionale , pe stoc . Oare avem ? ...  Urmeaza nivelul trei ... revizii structurale , interventii medii - mari , schimbari de motoare etc . Teoretic ar trebui tot la noi (eventual Bacau ) , dar nu s - a investit nimic . Totul e la nivel de intentii ... Deci cred ca in Israel ... sau unde vor hotari cine trebuie !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu .

Problema era în curtea suedeză .

Au fost excroci , o datorie făcute de Carol 2 a fost înmulțită cu 1000 de suedezi  ,  a fost plătită 70 de ani mai târziu etc .

Nici ei nu doreau să ne dea avioane , nici noi nu eram convinși că ne trebuie la banii ăia ...

Dar totul  e bine , suedezii au medaliat-o pe LCK .

Pentru ce ?

Nu contează .

Pe merit :) !

Link spre comentariu

Avioanele europene sunt slabe si netestate in lupta. De aceea se evita cumpararea lor, in ciuda solidaritatii economice europene.

Tot F16 sunt de baza si testate si paratestate. Chiar si cele la mana a doua dupa revizii sunt aproape identice cu cele noi, ca performante de lupta si fiabilitate.

Programul F35 nu a cazut, este doar putin amant din cauza preturilor excesive semnalate de Trump insusi.

Evident ca reviziile capitale nu pot fi facute decat in Israel sau Turcia, care au linii de asamblare.

Turcia deocamdata este exclusa din orice calcul din cauza lui Erdogan.

Pana la urma daca Erdogan nu cade, Romania va prelua in totalitate flancul sud-estic de aparare al NATO, cu dotari masive din partea americanilor.

In europeni NU ne putem increde deloc, economic politic si militar.

Acum in anul aniversarii Romania este supusa tot mai intens tirurilor de provocari destabilizatoare, dar cu inteligenta le putem depasi cu brio.

Si in ciuda faprului ca avem chiar romani care pun botul la destabilizarea si destructurarea Romaniei - fie ca o fac din prostie si nestiinta, fie ca sunt lachei platiti cu un "blid de linte" asa cum ii placea unui raposat sa spuna, si chiar avea dreptate.

Si sa nu uitam ca mare parte din acestea sunt preponderent regizate de rusi si unguri uneori via Sorors.

Editat de C.D.
Link spre comentariu

Suedia chiar a vrut sa ne dea avioane . Mai exact concernul Gripen International ... 50 % sant englezi . Cu offset de peste 100 % . Leasing , plateam cu transa la ele . De la portughezi , nici macar un aptibild de la cutiile de guma de mestecat . Doar banii jos ( de la noi ) . Mai scump ca cele noi . Am rezerve ca avioanele europene sant slabe . As fi putut aduce vorba de Rafale , sa nu zic Eurofighter . Pe la ultimele conflicte , nu prea au dat chix . Exceptand F-22 , americanii o incaseaza regulat de la aeronavele " slabe " europene , la exercitiile Red Flag . Eurofighter are locul 2 asigurat , peste F - 15 si F - 18 . Acasa la americani ... Or fi jocuri de copii , sau de glezne ? Nu prea - mi vine a crede ... Am postat ( mai de mult ) concluziile din revistele de specialitate . Si am rezerve si mai mari ca F-16 romanesti sant " aproape identice ca cele noi " . Ma rog , e o discutie pe un forum de electronica . Un pic de documentare ar fi benefica . Eu am doua observatii ... F - 16 nu e folosit ca avion de vanatoare , decat de tari pe care nu le intereseaza subiectul , care nu au probleme de securitate ( ce dusmani au Portugalia , Olanda , Belgia etc. ) si care oricum le schimba in urmatorii ani . Si una , mai pa natural ... de ce nu mai cumpara si alta tara EXACT in conditiile contractelor romanesti ? sau macar second - uri  minunate de acum 40 de ani ?... Om fi fost noi asa norocosi ? ...

P.S. - la noi , s - a stiut din start ca vom cumpara F-16 second . Restul n - a contat , a fost pentru decor . Gripen - ul n - a fost bun ... l - au luat ( aproape moka ) ungurii si cehii . Eurofighter - ul nu , ca e peste necesitatile noastre , de parca eram principatul Monaco . Vecinii din vest , din NATO au Gripen ( cam ciudat ) , bulgarii n - au dat bani ( fara numar ) sa modernizeze MiG-21 , ca noi . Singurii din lume , din zeci de tari de pe aproape toate continentele ... Au pastrat MiG-29 , 30 de ani ( bulgarii ) , noi le - am abandonat dupa un cincinal ...Vor trece direct la Eurofighter , asa slab cum e ... Numai " coincidente " si unicitati . Om fi (fost) noi in castig ... atunci si acum ? ... Eu nu stiu , dar stiu pe cineva care stie . Marele nostru vecin din rasarit , nu ne - a criticat niciodata pe teme de inzestrare cu aeronave de lupta . Cu Deveselu ... n - au mai fost asa " sinceri si obiectivi " ... trage fiecare ce concluzii doreste .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Mda , intotdeauna noi " facem " altfel decat vrea unul sau altul , sfidand logica celor autointitulati stapanii banilor  .

Cumva , cred ca totul  tine de instinctul de supravietuire .

Eu nu as mai lua un cap de ata de la olandezi , suedezi , danezi , francezi , austrieci , nemti  etc .

Da , as lua doar de la aliatul strategic si transatlantic si de la aliatul aliatului strategic si transatlantic .

Dar doar "  muc si s,farc  " , nu vechituri sau gunoaie din talciocul saracilor .

La pretul corect .

Daca nu , nu .

Nu le convine , asta e  , da-i dreq in plm  , sa le destabilizam flancu' estic .

Asa , ca sa ii fortam la donatii consistente , la fel cum procedeaza alte tari :) !

Editat de Victor
Corectie
Link spre comentariu

Ca tot vorbim vorbe de claca ... Polonia a avut " linie directa " la F-16 , si a primit de la Germania zeci de MiG-29 , la 1 EURO bucata ... si cu tot ce era prin depozite despre ... sa le iasa transportul moka ( oricum le - au adus nemtii " la nas " , in batatura ... ) .

Pentru pasionati :

http://www.f-16.net/f-16_users_article15.html

Block 52 " tzipla " ... upgradate continuu la zi , cu rezervoare conforme etc . Si un pic mai devreme ... ce conteaza 10-15 ani ? 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Buna intrebare . Personal , as deplasa - o un pic . Nu ce vrem sa facem cu ea ( scula ) ... mai degraba ce am fi nevoiti , siliti sa facem cu ea . Romania are o pozitie geografica nefavorabila . Ma rog , pentru aparare . Litoral destul de mare , in prima linie a aliantei militare din care facem parte . Vecinii ... doi in NATO , trei nu . Cu cei din NATO , n - avem prea mari tandreturi . Sincer . Ceilalti ... Ucraina , Republica Moldova , Serbia . Cred ca fiecare poate spune ceva in sensul acesta . Si de bine , si de mai putin . Cred ca n - ar gresi niciunul . Eu vad punctul ( ipotetic ) slab in zona litoralului . Si in WW2 , acolo au fost ceva " miscari " . Interesant , cu acelasi stat . Tot acolo se intampla si acum micile " frecusuri " . Dupa cum am pus link , sant aproape zilnice . Eurofighter - ul pare sa se descurce . Ma rog , nu e o confruntare cu armament . Doar aratatul caninilor , si al ciomagului . Aici , o discutie mai tehnica s - ar impune . Ma rog , de oameni cu fotoliu si tastatura , nu cu mansa . Dar stim destul sa ne pronuntam ... informatie exista . Vorbeam de Eurofighter . Antetul fisei de proiectare spune ca misiunea lui este sa lupte cu SU-27 si MiG- 29 ( ambele bimotoare ! ) . Si sa invinga . Ceea ce ( in opinia mea ) poate sa faca . F-16 a aparut dintr - o ambitie , in urma razboiului din Vietnam . Adica sa existe si o aeronava usoara , monomotor , gen MiG-15 si MiG17 ... si urmasul lor , MiG-21. Usoara si ieftina ... disponibila in numar mare , si susceptibila de a fi livrata aliatilor din NATO , gen F-104 Starfighter . Si sa faca ( aproape ) de toate , sa fie clientul multumit . Nu neaparat superioritate aeriana , si dog - fight . Pentru asta exista F-15 Eagle . Superioritatea lui n - a fost contestata , in razboaiele arabo - israeliene a facut genocid . Si a fost vandut doar celor care erau importanti . Israelul , ca avea nevoie si era teren de incercari . L - au probat ( cu sange ) inaintea americanilor . Ca si astazi , F-35 ... Arabiei Saudite , ca avea bani si era aliat . Printre putinii sub steagul lui Allah , contrapondere la Iran , " prieten " traditional si statornic . Si Japoniei ( licenta de fabricatie ) , din multe motive . Se poate dezvolta . Adica adanci comparatia . Ma rog , pareri personale , repet !

Editat de gauss
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Foarte bine punctat dl gauss .

F16 este inferior ca manevrabilitate comparativ cu Gripen si Eurofighter  , in teatrele de razboi a fost folosit aproape exclusiv pentru bombardament cu bombe inteligete , de lupte aeriene nu prea a avut de-a face că inamicul nu a mai avut ce să ridice in aer . Am mai scris pe aici uneori , un dog fight in ziua de azi este cistigat de cel care are rachete mai performante si aparatură de bord mai bună , nici o luptă nu se mai duce la vedere , din punctul meu de vedere cam ultimii piloți care se " mancau că câinii " au fost cei de la inceputul razboiului din Vietnam , atunci încă se mai lupta la vedere , se mai tragea cu tunul de bord sau trebuia să incadrezi avionul inamic pentru a putea fi doborit de rachetele cu cap termic ,cind au fost dezvoltate rachetele ghidate de radar ...luptele s-au schimbat total , nici nu il vedeai pe ăla pe care il doborai .

Ce este interesant , in ultimul timp poliția aeriană a interceptat ceva avioane rusești , de fiecare dată sunt interceptate de avioane RAF Eurofighter , " cazate " la MK , noi de ce nu ridicam F16 ? Să nu le uzam ? 

https://archive.org/stream/Revolutia1989Caracal_201611/Revolutia 1989 Carte_djvu.txt

Ceva interesant de citit , ce scrie pe acolo despre evenimentele din unitate ... așa au fost , pe vremea aia nu aveam cum să știu detaliile scrise in acel link .

Editat de viobio
Link spre comentariu

F-16 romanesti nu sant operative . Am postat link - uri , mai in urma . Nu sant ... din multe motive . Nu - s destule , pilotii nu au orele de antrenament ... nici ei nu - s destui , munitiile se pare ca nu sant ... In fine , se poate gasi pe net ce si cum . Nu cred ca sant minciuni sau dezinformari , M.Ap.N nu a dezmintit . Multe din stiri sant comunicate si interviuri cu reprezentantii autorizati ai ministerului , deci nu dezinformari sau necredibile . 

https://adevarul.ro/news/eveniment/de-nu-opereaza-fortele-aeriene-romane-avioanele-f-16-fighting-falcon-folosesc-continuare-batranele-periculoasele-mig-21-lancer-1_5b461b95df52022f751a677e/index.html

Editat de gauss
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări