Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS 1 Kw pentru amplificator


Postări Recomandate

Daca nu are osciloscop, sau macar acces la unul atunci nu se apuca de construit o sursa de o asemenea putere decat daca este un proiect complet deja testat si finisat in cele mai mici detalii de catre altii mai bine dotati. Sau eventual daca are o foarte solida baza teoretica...

 

Imi pare rau daca par ostentativ insa nu am rabdarea si nici timpul sa explic tuturor babeste chestiuni simple, mai ales pe subiecte deja discutate. Trebui sa mai si facem un efort intelectual, sectiunea asta deja detine foarte multa teorie explicata si aplicata, am pus la index o multime de trimiteri catre discutii importante de la Smilex si Miticamy. Nu mai zic de ce am postat eu, ca as putea scrie un roman daca acumulez tot...

 

Deci NU masuram iesirile PWM si in general semnale de frecventa ridicata, cu multimetre ieftine ca este complet irelevant ce iti spun. In fapt nici macar un multimetru cu adevarat scump nu te ajuta foarte mult ( si uitati-va la pozele puse de @orgasmo, are niste aparatura de-a dreptul sf la dispozitie, n-as indrazni nici sa visez la asa ceva ), pentru ca o valoare de tensiune nu-ti indica si forma exacta de pe care a fost citita, daca fronturile is drepte sau pe pante mai mult sau mai putin abrupte, daca exista oscilatii parazite care ar trebui snuberizate, daca palierele sunt drepte sau in panta ori instabile, etc... de aia s-a inventat osciloscopul.

Link spre comentariu

Sfatul pentru aceasta schema a venit tot de aici de pe forum ca si recomandare ca a fost testata si ca merge (nu sunt sigur dar cred ca userul @miticamy mi-a si confirmat in primele posturi ca sursa e functionala, de aceea m-am apucat sa o fac. 

 

@Marian cu multimetrul am vrut sa vad daca am tensiune (semnal) pe iesirile SG si IR-ului. Pana ma duc la cineva care are osciloscop am masurat cu ce am avut. Stiu ca nu se masoara semnalul PWM cu multimetrul ci cu osciloscopul......

 

@valentin marcarian semnalul l-am masurat fata de masa.

 

Sursa o fac sin lipsa de ocupatie, cand mai am timp liber cate putin (acum probabil peste cateva saptamani voi mai apuca sa mai fac ceva la ea:))

 

Editat de ianny
Link spre comentariu

Multumesc pentru colaborare.

 

Am mai reusit azi sa mai mesteresc cate ceva, dupa ce am verificat inca odata cablajul cu schema, am gasit o eroare pe cablaj, si anume masa de la partea de comanda nu se intalnea nici unde cu masa de putere, le-am conectat cu un fir, am pus 2 becuri inseriate de 12 V intre drena si "+" si am alimentat partea de comanda respectiv partea de putere cu 18 Vca. Becurile s-au aprons si au ramas aprinse (se sting doar cand invart potentiometrul pana la un capat si in acel moment se aprinde LED-ul rosu si intra in protectie). Am masurat tensiunea in secundarul trafului si am avut 8 Vcc. Am pus un bec ca sarcina ca sa vad ce se intampla - tensiunea din secundar scade la 0,4 Vcc. Am mai incercat sa suntez becurile sa vad ce se intampla.....in momentul cand am alimentat MOS-ul de sus a inceput sa se incalzeasca (fara sarcina).

 

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am achizitionat o jucarie de miniosciloscop DSO138.  

 

Am alimentat doar partea de comanda a sursei pentru a vedea semnalul de la iesirile IR-ului respectiv semnalul din primarul trafului. Mai jos poze cu oscilogramele semnalelor.

In momentul cand bag tensiune de 24 Vcc pe partea de forta semnalul de la pinul 7 este 0 si doar apar niste spike-uri si frecventa scade la aprox 18 Khz ( maine o sa revin cu poza). In secundarul trafului, in gol am tensiune de 10 Vcc/brat iar in momentul cand pun un bec, tensiunea imi scade 0.6 V. Mentionez ca nu am pus cele 2 diode in grilele mosurilor. Inca un lucru ce l-am observaat este ca frecventa oscileaza in jurul valorii de 33 Khz (+-0.5 Khz).

 

Semnal pin 7 IR2110

pin 7 IR2110.JPG

 

Semnal pin 1 IR2110

pin 1 IR2110.JPG

 

Semnal primar traf

primar traf.JPG

Editat de ianny
Link spre comentariu

Mai jos poze cu formele de unda in DC mode (doar partea de comanda alimentata):

 

  Semnal pin 7 IR2110                                                                                                                                                                                                            

pin 7 IR2110_DC mode.JPG

 

Semnal pin 1 IR2110

pin 1 IR2110_DC mode.JPG

 

Semnal primar traf:

primar traf_DC mode.JPG

 

si schema:

 

schema.JPG

 

@Marian am alimentat cu asa putin ca sa nu se arda tranzistorii in caz de ceva, prima data cand am dat drumul la sursa am alimentat direct la 220 Vca partea de forta, in clipa urmatoare s-au prajit tranzistorii.

 

Daca alimentez si partea de forta cu 33Vcc dupa redresare si leg direct tranzistorul de sus (fara bec inseriat), acesta in aprox 30 secude se incalzeste destul de rau iar semnalul in grila lui dispare si apare la un interval scurt de timp ( cam de 2 ori /sec). Pe iesirile SG-ului semnalul este constant.

Am mai masurat si tensiunea in secundar, dupa redresare am 10 V/ramura in gol, cand in pun un bec ca sarcina tensiunea cade la 0.6V - asta probabil o fi ca partea de forta o alimentez dintr-un traf de vreo 30VA.

 

O seara faina.

 

Editat de ianny
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări