Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

inlocuire parchet la bloc

dan_b11

Postări Recomandate

Va salut,

In curand o sa trebuiasca sa inlocuiesc parchetul intr-un apartament la bloc(mesterul parchetar a spus ca cel existent nu merita/nu se poate rascheta cu costuri rezonabile, adica sub cel cu care as pune altul nou melaminat) si as vrea cateva sfaturi sau metode pe care le-ati folosit pentru a inlocui parchetul vechi cu altul nou melaminat(cel din lemn masiv este peste bugetul meu si peste limita de timp pe care o am).

Ca variante eu m-am gandit la urmatoarele:

1. Scoatere parchet vechi si cartonul de sub el si zgura. Apoi turnare sapa, pus polistiren extrudat si apoi parchet melaminat. Dezavantajul major pentru mine la asta este timp mare de uscare sapa(zugravul mi-a zis 4 saptamani) cost destul de mare si santierul cat pentru o casa(dupa parerea mea) pentru turnarea sapei iar apartamentul este la etajul 3....

2. Scoatere parchet vechi si cartonul de sub el. Apoi pus niste rigle ingropate in zgura(la nivel cu zgura) si peste zgura pus OSB de 10 mm fixat in rigle iar peste pus parchetul. Zgura ramane si ca suport pentru OSB in zonele dintre rigle. Avantajul e ca nu torn sapa groasa, si cred ca merge mai repede.

3. Scoatere parchet vechi si peste zgura pus polistren extrudat si apoi parchet. La varianta asta nu stiu daca in timp nu o sa se lase polistirenul avand in vedere ca il pun peste zgura respectiva.

Cam la astea m-am gandit. Varianta cu pus melaminat peste cel vechi nu prea ma incanta pentru ca cel vechi este foarte denivelat si in plus se si misca destul de tare si nu am nicio garantie ca o sa iasa drept si fara sa se lase cand calc pe el.

Daca aveti si alte idei , va rog sa-mi spuneti.

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dan_b11

5

• Gbri

3

• validae

2

• morocanosul

2

Dai tot jos pana la placa, pui folie sau spuma si parchet. Intr-o zi e gata o camera. Daca defrisezi de seara, nu ai ce face a doua zi. Pui si plinta si tot. Placa e destul de dreapta la blocuri si pe unde nu e, se amortizeaza cu spuma sau folia!

Link spre comentariu

Toata chestia e ca din cate am auzit(o sa si verific) grosimea zgurei respective poate fi si de 10 cm deci daca pun doar folie si parchet o sa am o diferenta de nivel fata de hol de cel putin 5 cm.

Link spre comentariu

Eu zic sa mai vorbesti si cu alti mesteri specializati in parchet, toti doreii monteaza parchet laminat, dar la cel masiv nu stiu ce sa-i faca.

Link spre comentariu

De problema aceasta sunt si eu interesat,la mama in bloc(comunist),pe un singur etaj(3) sa montat ...linoleum! (anul 1967),era un etaj "experiment",la celelalte 7 etaje au montat parchet..GHINION pt mama! Cum pot da jos linoleumul,si ulterior cum pot monta parchetul? :nas: Sau se poate cumva pune parchetul direct pe linoleum?? :nas:

Link spre comentariu

Dan_b11: Eu as merge pe varianta 2, e rapida, putina munca, iese ceva durabil si culmea e si cea mai ieftina, doar ca as pune OSB de 12mm (cam 30 de lei in plus la un dormitor fata de 10 mm). Poate ai noroc si ai riglele deja montate. :)

Morocanosul: Linoleumul il smulgi/jupoi, eventual te ajuti si de un cutit mai tare in gura. Dupa aia urmaresti suprafata sa nu aiba denivelari bruste (in special cocoase), daca are, le spargi cu un ciocan (de regula e destul de dreapta placa). Daca e vreo vale pronuntata, pui doua straturi de folie/polistiren pentru parchet in zona aia, incerci sa o pacalesti, daca nu, ajungi la sapa autonivelanta. Eu la bloc am pus fara autonivelanta de multe ori, (cu dezlegare de la proprietar) dar in anumite zone, cand calcam, sa lasa un pic (fara risc pentru parchet). La mine am pus sapa autonivelanta peste placa de beton (asa e normal). Nu se lasa deloc. Ai grija sa nu ramana pietricele sub parchet , ca e jale (scartaie pe creier.)

Parchet peste linoleum n-am auzit, dar asta nu inseamna ca nu exista.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Multam pt. sfaturi,dar ...cum se JUPUIESTE acel linoleu? :nas: Cum se procedeaza efectiv?? Din cate m-am uitat,este lipit ..teapan..!! Suprafata podelei fiind orizontala(fara denivelari semnificative),problema ar fi ..dat jos linoleumul si ulterior inceput lucrarea de la zero ! :da Intrebarea ramane: Cum dau jos linoleumul?? Nu stiu cum a fost lipit acum..50 de ani,dar se pare ca a fost lipit...ca lumea ! :da

Link spre comentariu

in situatia asta, pui direct folie si parchet melaminat peste linoleum. ai un strat izolator in plus. poti pune si OSB, apoi folie apoi parchet, dar pretul se va mari.

Link spre comentariu

Lasă linoleumul acolo, e o izolaţie în plus, mai ales că e şi lipit cum trebuie.Dacă eşti la parter, pune izolaţie groasă (polistiren extrudat)de 2cm dacă poţi, dar dacă eşti la etaj pui doar folie de 2mm. Eu am pus parchet laminat, dar acum regret, dacă ar fi să mai fac asta aş alege să pun scîndură de brad finisată, e mult mai caldă la atingere decât parchetul laminat, deşi e mai scump....

Link spre comentariu

Multam pt. sfaturi,dar ...cum se JUPUIESTE acel linoleu?

Eu cand l-am desfacut am cautat cate un colt unde s-a putut desprinde cu o dalta, apoi am tras de foaie doua persoane, cu mainile goale. Era "panzat", adica avea un strat de tesatura pe partea inferioara. A cedat preponderent panza. Constructia din 1975.

Link spre comentariu

Varianta doi mi s-a parut si mie cea mai ok DAR, ieri am auzit ca cica dupa un timp OSB ul ala incepe sa miroasa foarte urat. Ati mai facut careva asa? Este adevarat ca pute?

@modoran, cel cu care am vorbit este profesionist. Am vazut lucrari excelente facute de el.

Editat de dan_b11
Link spre comentariu

Ar trebui sa va ganditi si la solutia gresie in loc de parchet, daca apartamentul de dedesubt e locuit, gresia nu va fi mai rece decat parchetul laminat, si arata bine, in plus e mai rezistenta. Linoleumul vechi trebuie obligatoriu zburat, nu are rost sa adune acolo mucegaiuri.

Link spre comentariu

Lasă linoleumul acolo, e o izolaţie în plus, mai ales că e şi lipit cum trebuie.Dacă eşti la parter, pune izolaţie groasă (polistiren extrudat)de 2cm dacă poţi, dar dacă eşti la etaj pui doar folie de 2mm. Eu am pus parchet laminat, dar acum regret, dacă ar fi să mai fac asta aş alege să pun scîndură de brad finisată, e mult mai caldă la atingere decât parchetul laminat, deşi e mai scump....

Scindura de brad trebuie uscata uscata in uscator,altfel dupa un timp incepe sa lucreze ,in sensul ca o sa apara rosturi intre scinduri. Cind am primit apartamentul,aveam linoleum pe jos. Dupa '89, cind am putut cumpara apartamentul, m-am decis sa pun dusumele de brad. Am cumparat scindura si am pus-o la uscat timp de 3 ani de zile. Am scos linoleumul si am turnat sapa. Odata cu turnarea sapei, am fixat si grinzile pe care urmai sa fixez scindurile de brad. Am dus scindurile la un timplar, care avea masini de timplarie si mi-a rindeluit si facut falturile la scinduri. Apoi am purces la montarea dusumelei, folosindu-ma si de pene din lemn de esenta tare si scoabe din fier. Am montat dusumeaua in trei zile,rostul dintre scinduri, fiind aproape invizibil. Am lacuit dusumeaua de citeva ori pina dusumeaua n-a mai absorbit lac. Totul a fost perfect. Dupa 2 ani am observat ca apar rosturi intre scinduri. Am crezut ca o sa se opreasca la un moment dat. Rosturile au continuat sa se mareasca, ajungind la 5-6mm. Am discutat cu un prieten despre problema mea. M-a intrebat daca am uscat scindura si unde. I-am spus ca am uscat-o in aer liber, ferita de precipitatii. Mi-a spus ca scindura trebuia uscata in uscatoare in felul asta scindura n-ar mai fi lucrat. Am demontat-o si am remontat-o din nou dar si asa au aparut rosturi, numai ca nu asa de mari. Acum m-am hotarit sa pun parchet laminat. Mi-a ajuns cu dusumeaua din brad. :95

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări