domnult Postat Iunie 13, 2017 Partajează Postat Iunie 13, 2017 Am deschis un topic nou pentru ca la cautare pe forum nu am gasit nimic despre acest subiect. ( Sper sa fi cautat bine si sa nu ma insel) Am un cnc care are pe axa Y (axa cea mai lunga) doua motoare si as vrea sa folosesc Linuxcnc, dar nu stiu cum sa configurez cele doua motoare. In Mach3 se declara un motor pe axa Y , unul pe A ( sau ce se prefera din axele libere) si apoi se face aceasta din urma Slave. Din cite am citit pe net, sunt mai multe abordari ale situatiei si nu stiu care ar fi cea mai fiabila. Unii au legat cele doua motoare pe un singur driver, altii au folosit doua drivere dar au folosit semnalele de comanda in paralel ( Step, Dir si Enable de la axa Y pentru ambele drivere), altii au folosit niste subrutine ale Linuxcnc care comanda cele doua drivere separat. As dori daca cineva foloseste un cnc cu doua motoare pe o axa si linuxcnc sa-mi spuna cum o face si daca apar probleme in functionare, pentru ca, daca unul din motoare nu-si face treaba, atunci, se lasa cu probleme destul de mari. Sper sa nu se vina cu comentarii de genul: de ce nu folosesc Mach3 daca acolo treburile sunt mai clare. Este o problema de alegere si as vrea sa folosesc acest sistem. Va multumesc si sper sa fie o discutie constructiva. Link spre comentariu
znecula Postat Iunie 13, 2017 Partajează Postat Iunie 13, 2017 (editat) Nu folosesc linux, dar in mach3 totdeauna am legat intrarile step dir ale celor doua drivere in paralel pe o singura axa. Niciodata nu am avut probleme. Asa ca pune-le in paralel fara teama. Stima. Editat Iunie 13, 2017 de znecula Link spre comentariu
florianmro Postat Iunie 14, 2017 Partajează Postat Iunie 14, 2017 Cum vine treaba asta ? Un semnal de axa distribuit la 2 drivere care deservesc 2 motoare pe o axa ? Eu folosesc sistemul master-slave in Mach3 . Particular am creeat un sistem antidefazare cu microcontacte in aambele sensuri care opreste masina in caz ca se desincronizeaza motoarele . Am trecut prin episoade dim acestea , tare neplacut este Link spre comentariu
znecula Postat Iunie 14, 2017 Partajează Postat Iunie 14, 2017 Tocmai de asta am legat la paralel pe o singura axa pentru ca am patit-o. A fost greseala mea dar s-a intamplat. Am renuntat la master-slave. definitiv. Link spre comentariu
domnult Postat Iunie 14, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2017 Multumesc pentru raspunsuri, desi nu a raspuns nimeni care foloseste linuxcnc. Si eu as opta pentru legarea in paralel. Cel putin teoretic in felul acesta elimin erorile software-ului de comanda. Insa ramin erorile hard (pierdere pasi). Ar mai fi un aspect si anume capabilitatea portului sau a placii interfata, de a comanda doua intrari de driver simultan. De aceea am deschis acest topic, pentru a afla parerea celor care folosesc un asemenea sistem de mult timp si care ar putea sa ne impartaseasca si noua novicilor din experientele prin care au trecut. Link spre comentariu
mars01 Postat Iunie 14, 2017 Partajează Postat Iunie 14, 2017 (editat) Daca va este teama sa puneti intrarile in drivere in paralel, puteti utiliza doua optocuploare si LED-urile le puneti in paralel si se alimenteaza de semnalul de STEP (ori in configuratie sourcing ori sinking) care vine dinspre PC/Breakout box iar tranzistorii se concteaza individual la cele doua drivere de axe. Dar daca exista deja optocuploare pe intrarea driverelor atunci treaba este rezolvata. Editat Iunie 14, 2017 de mars01 Link spre comentariu
znecula Postat Iunie 14, 2017 Partajează Postat Iunie 14, 2017 Multumesc pentru raspunsuri, desi nu a raspuns nimeni care foloseste linuxcnc. Si eu as opta pentru legarea in paralel. Cel putin teoretic in felul acesta elimin erorile software-ului de comanda. Insa ramin erorile hard (pierdere pasi). Ar mai fi un aspect si anume capabilitatea portului sau a placii interfata, de a comanda doua intrari de driver simultan. De aceea am deschis acest topic, pentru a afla parerea celor care folosesc un asemenea sistem de mult timp si care ar putea sa ne impartaseasca si noua novicilor din experientele prin care au trecut. Nu conteaza ca e mach3 sau linux. Nu ai spus ce drivere folosesti si daca ai si BOB intre calculator si drivere. Oricum, daca driverele au optocuploare pe intrari, nu e o problema pentru LPT. Pot fi puse doua drivere la paralel. Eu am renuntat si la BOB. BOB-urile ieftine de care folosim majoritatea sunt si de proasta calitate (optocuploare puturoase, releele sunt un dezastru, etc). Folosesc doar drivere cu optocuploare. Bineinteles ca exista un risc aici pentru LPT, dar daca faci conexiuni bune si lucrezi "curat" nu vor fi probleme. E un risc pe care mi-l asum. La cat costa acum un calculator cu LPT nici nu mai iau in calcul acest risc. Stima. Link spre comentariu
geoct Postat Iunie 15, 2017 Partajează Postat Iunie 15, 2017 Am deschis un topic nou pentru ca la cautare pe forum nu am gasit nimic despre acest subiect. ( Sper sa fi cautat bine si sa nu ma insel) Am un cnc care are pe axa Y (axa cea mai lunga) doua motoare si as vrea sa folosesc Linuxcnc, dar nu stiu cum sa configurez cele doua motoare. In Mach3 se declara un motor pe axa Y , unul pe A ( sau ce se prefera din axele libere) si apoi se face aceasta din urma Slave. Din cite am citit pe net, sunt mai multe abordari ale situatiei si nu stiu care ar fi cea mai fiabila. Unii au legat cele doua motoare pe un singur driver, altii au folosit doua drivere dar au folosit semnalele de comanda in paralel ( Step, Dir si Enable de la axa Y pentru ambele drivere), altii au folosit niste subrutine ale Linuxcnc care comanda cele doua drivere separat. As dori daca cineva foloseste un cnc cu doua motoare pe o axa si linuxcnc sa-mi spuna cum o face si daca apar probleme in functionare, pentru ca, daca unul din motoare nu-si face treaba, atunci, se lasa cu probleme destul de mari. Sper sa nu se vina cu comentarii de genul: de ce nu folosesc Mach3 daca acolo treburile sunt mai clare. Este o problema de alegere si as vrea sa folosesc acest sistem. Va multumesc si sper sa fie o discutie constructiva. Salut. In cazul tau iti recomand folosirea unui singur motor pentru axa Y si transmisia prin curea . Din punctul meu de vedere este cel mai simplu si eficient.Exista cazuri cind doua contrelere de motor legate in paralel pe intrare semnal au avut desincronizari si rezultatul nu a fost unul fericit. Pe motor folesesti o fulie dubla si pe suruburi folosesti fulie simpla.In viitorul apropiat vreu sa-mi contruesc si eu o masina mai mare si m-am ghindit si la chestia asta. Sper sa-ti fie da ajutor... Succes. Link spre comentariu
florianmro Postat Iunie 16, 2017 Partajează Postat Iunie 16, 2017 Solutia cu curea si fulie dubla pe axul motorului este cea mai sigura solutie insa trebuiesc luate in calcul erorile de pozitionare datorate curelelor ,vizavi de solutia cu motorul cuplat direct pe surub . Acum ,fiecare isi cunoaste pretentiile Link spre comentariu
domnult Postat Iunie 22, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 22, 2017 Nu conteaza ca e mach3 sau linux. Nu ai spus ce drivere folosesti si daca ai si BOB intre calculator si drivere. Oricum, daca driverele au optocuploare pe intrari, nu e o problema pentru LPT. Pot fi puse doua drivere la paralel. Eu am renuntat si la BOB. BOB-urile ieftine de care folosim majoritatea sunt si de proasta calitate (optocuploare puturoase, releele sunt un dezastru, etc). Folosesc doar drivere cu optocuploare. Bineinteles ca exista un risc aici pentru LPT, dar daca faci conexiuni bune si lucrezi "curat" nu vor fi probleme. E un risc pe care mi-l asum. La cat costa acum un calculator cu LPT nici nu mai iau in calcul acest risc. Stima. Driverele sunt DM542 care au optocuploare si folosesc o interfata banala pe care care scrie DB25-1205 si are si ea optocuploare. Salut. In cazul tau iti recomand folosirea unui singur motor pentru axa Y si transmisia prin curea . Din punctul meu de vedere este cel mai simplu si eficient.Exista cazuri cind doua contrelere de motor legate in paralel pe intrare semnal au avut desincronizari si rezultatul nu a fost unul fericit. Pe motor folesesti o fulie dubla si pe suruburi folosesti fulie simpla.In viitorul apropiat vreu sa-mi contruesc si eu o masina mai mare si m-am ghindit si la chestia asta. Sper sa-ti fie da ajutor... Succes. M-am gindit si eu la solutia asta, dar am cnc-ul deja consdtruit si nu prea mai am cum sa-l modific Link spre comentariu
domnult Postat Iunie 25, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2017 Cum vine treaba asta ? Un semnal de axa distribuit la 2 drivere care deservesc 2 motoare pe o axa ? Eu folosesc sistemul master-slave in Mach3 . Particular am creeat un sistem antidefazare cu microcontacte in aambele sensuri care opreste masina in caz ca se desincronizeaza motoarele . Am trecut prin episoade dim acestea , tare neplacut este Mai multe detalii despre sistemul antidefazare cu microcontacte imi puteti da? As vrea sa inteleg cum se poate realiza acest lucru. Nu am reusit sa ma decid care varianta este mai buna si mai sigura dintre cele doua si anume legare paralel sau master-slave de aceea incerc sa inteleg avantajele celor doua posibilitati in parte. Cea cu legarea in paralel pare cea mai simpla, dar este si la fel de sigura ? Pe cind cea cu master-slave , trecind peste faptul ca in linuxcnc se implementeaza destul de greu dupa cum am inteles, nu pare asa de sigura, mai ales la o manipulare neatenta. ( cel putin asa am gasit in diverse discutii pe net). Link spre comentariu
Seonbae Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 Salut, folosesc eu linuxcnc si folosesc 2 motoare pe aceiasi axa Link spre comentariu
domnult Postat August 23, 2021 Autor Partajează Postat August 23, 2021 La 16.01.2020 la 13:15, Seonbae a spus: Salut, folosesc eu linuxcnc si folosesc 2 motoare pe aceiasi axa Si care este solutia adoptata de tine? Ce probleme au aparut, mai ales ca raspunsul e din 2020. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum