Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sinteza VHF cu SAA1057 si PIC16F84

Vizitator 10nitz@

Postări Recomandate

Vizitator 10nitz@

M-am gandit ca la receptorul de 2m sa ii fac o sinteza pentru ca se cam decaleaza cate putin de pe frecventa acordata cu potentiometrul pe un varicap, adica am frecventa instabila din cauza temperaturi, din cauza manipulari, etc.Problema e ca sinteza in general se face cum se face, bani sa fie, dar cum procedez cu hex-ul pentru PIC? Cum se face un hex d-asta ca sa ma satisfaca, fiind un controler VHF (mai mult 144-146Mhz) ?Ce m-ar interesa... eh in principiu sa sintetizeze o frecventa de 133,3 - 135,3Mhz cu pas de 12,5 Khz, iar pe display-ul LCD sa nu-mi apara 133,3 , ci 144Mhz, adica 133,3 + 10,7 (IF), pentru ca se mixeaza cu 10,7 Mhz. Cam asta ar fi in principiu, dar ar fi interesant sa faca si alte chestii, precum mod repetor, cu decalaj, sau sa imi scoata direct frecventa de emisie, etc...Nu le am cu PIC-urile si cu programarea lor, incerc sa ma documentez. Am inteles ca se pot programa si in C/C++, e singurul limbaj de programare care mai stiu asa cat-de-cat, ASM nici-atat.Am tot cautat programe gata facute pe net pt sinteze d-astea, macar sa le modific, insa nu am gasit mare lucru...Un sfat ceva?Multumesc anticipat si ca ati avut rabdare sa imi cititi topicul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Yo4You

9

• MiniTehnicus

4

• ywar2

3

• yo5oqa

2

Top autori în acest subiect

SAA1057 merge numai pina la 120MHz, cel putin asa spune datasheet-ul.Nu se gaseste un alt integrat cu frecventa mai mare?Partea cu PIC-ul nu e prea dificila, ba chiar simpluta.

Link spre comentariu
Vizitator 10nitz@

Da, asa e, ai dreptate, merge in FM pana la 120mhz, dar am vazut un receptor cu SAA1057 in banda de frecvente de sateliti meteosat, 137-141Mhz.Eh nu mai conteaza, excludem circuitul de sinteza, ma intereseaza programul de pus in PIC. Se gasesc gata facute? ca nu gasesc.Eu nuprea ma vad sa scriu mii de lini de cod in ASM, poate doar sa modific un cod sursa.Am sa caut un al circuit pt sinteza, problema e cu PIC-ul.

Link spre comentariu
Vizitator 10nitz@

Trage un ochi la MC145170 si vezi daca iti place.Cirip

Da, ma gandeam tot la un MC145106, numai ca sunt mai scumpe decat un SAA :)
Si asta este foarta interesanta, insa din rusa nu stiu nimic, translatare in engleza nu mere.Softul pentru PIC imi trebe, nu cer sa-mi programeze cineva PIC-u pt sinteza, vreau doar macar sa invat cum se face.
Link spre comentariu

Am facut eu mai demult o schema cu 16F84 si SAA1057 si am testat-o pina la 180 mhz, cu pas de 12.5 k; Pe atunci programam doar in asm si mi-a fost lene sa scriu un program mai destept, asa ca am bagat doar canalele de repetori si ceva simplexuri, dar acum pot sa-ti scriu un program care sa faca exact ce vrei ... up/down, memorii, shift etc.Asta ar fi schema, da un buzz daca te intereseaza.

Link spre comentariu

Ma intereseaza si pe mine asa o sinteza daca se poate sa aibe multe functii shift lucru pe repetor pas 12,5Khz scanare setare manuala etc.Siteul ala rusesc are o scema destul de interesanta numai ca nu inteleg eu rusa si un alt inconvenient nu gasesc AVR-ul acela .Ma apuc de treaba numai stau LM7001 se gaseste ff usor mai greu cu AVR acela poate am sa gasesc si memoria.Mai o problema cristalul e de 7,2Mhz si displayul

Link spre comentariu
Vizitator 10nitz@

Da, yo5oqa, foarte interesata schema, este exact ce-mi trebuie.Partea cu softul e mai greuta unpic in sensul ca nu gasesc mai nimic pe net decat in hexa si nu pot sa imi dau seama cum sta treaba.

Link spre comentariu

Mai o problema cristalul e de 7,2Mhz si displayul

Apuca-te tu de treaba si cind esti gata iti fac eu cadou afisajul. Singura conditie pe care o am, este sa pui o poza cu ceea ce ai realizat pina la momentul respectiv. Da-i bataie !!!
Link spre comentariu

Mai o problema cristalul e de 7,2Mhz si displayul

Apuca-te tu de treaba si cind esti gata iti fac eu cadou afisajul. Singura conditie pe care o am, este sa pui o poza cu ceea ce ai realizat pina la momentul respectiv. Da-i bataie !!!
In primul rand am si eu HD44780 cu 2X16 caractere dar eu vad ca e vorba de astel de display.
Link spre comentariu

Va SalutYo5OQA as dorii daca se poate sa imi spuneti ce microcontroler ati folosit ? PIC16F84A sau PIC16F648Va rog foarte frumos daca se poate pune si un fisier ASM sau hex al microcontrolerului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări