Vizitator Postat Iunie 8, 2017 Partajează Postat Iunie 8, 2017 (editat) In "fata" 2N2905A sau 2N2907A si GCC 2N2891A (pentru cine stie OLD SCHOOL). De ce cu A? Tensiune nu beta. La VAS, 2N2222A sau 2219A si complementar. Slew rate? Cit permite schema (Nf si compensari)... Raspuns armonic, rezolvabil prin "adaptari". BD237-238, arhisuficienti. SDT9202-9204, etc. Sau MJ 15003 Editat Iunie 8, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 8, 2017 Partajează Postat Iunie 8, 2017 Ne departam de esenta topicului si eu unul nu sunt interesat de asta, nu sunt interesat de metode de optimizare a schemei, pleci de la ceva si ajungi la cu totul altceva care nu mai are nici o legatura cu originalul. Am vazut asta de prea multe ori pe forum, ma lasa rece. Subiectul este AS2050 asa cum este el in original, motivul pentru care am pus alte modele la tranzistorii de semnal este ca nu am originalele, si am pus in schimb ce am folosit eu la exemplarul meu. Ideea D-lui Gsabac nu-i rea, nu-i simplu de pus la punct dar nici imposibil, trebuiesc copiate modelele si apoi editat parametrul amplificarii in curent, incerc si daca-mi iese vin aici cu rezultatele, si de data asta numai pe schema originala postata la inceput, exceptand desigur modelele la tranzistorii pe care nu-i am in librarie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 8, 2017 Partajează Postat Iunie 8, 2017 (editat) Cam slabut... Editat Iunie 8, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
gsabac Postat Iunie 9, 2017 Partajează Postat Iunie 9, 2017 Rezultatul este foarte bun. Din cauza ca s-a deplasat linia mediana la tensiune mai mica, semnalul este limitat jos si din aceasta cauza au rezultat distorsiuni mai mari. @gsabac Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 9, 2017 Partajează Postat Iunie 9, 2017 Schema principial este suficient de complexa incat distorsiunile provenite din diferentele dintre tranzistoare sa fie considerabil atenuate. Rezultatul final se bazeaza pe schema in proportie covarsitoare si mai putin pe fizica tranzistorului. Era previzibil sa nu fie o degradare spectaculoasa a performantelor. Treaba asta atrage atentia, sau macar ar trebui sa dea de gandit audiofililor hardcore sa nu mai puna accentul excesiv pe componente exotice. Performantele oferite de aceasta schema in conditiile auditiilor domestice sunt cel putin bune, daca nu chiar foarte bune. Cata vreme nu se dau petreceri la volume mari sau i se ataseaza boxe cu un comportament dificil din punct de vedere electric, distorsiunile sunt foarte mici, rezultand probabil un sunet audiofil placut urechii. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 9, 2017 Partajează Postat Iunie 9, 2017 (editat) Deci la 5...10w distorsiunile sunt cam tot alea, nu? In simularile lui Marian, la 1W ar avea un THD in jurul a 0,005% iar la 5W cam 0,004%. In realitate daca nu se fac greseli mari la constructia propriu-zisa, te poti baza pe dublarea acestora. Deci THD-ul este foarte mic la auditii de casa. Editat Iunie 9, 2017 de RaimondAudio Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 9, 2017 Partajează Postat Iunie 9, 2017 La 20khz poti sa ai si 100% thd ca oricum nu-l auzi. Nu auzi fundamentala daramite armonicile de la 40khz, 60khz, etc... Din experimentele personale THD-ul conteaza pana pe la 7khz maximum, daca ai auzul brici. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 9, 2017 Partajează Postat Iunie 9, 2017 Componenta audio dominanta este pana la cativa khz, sau oricum aia care conteaza, care este cel mai pregnant perceputa de ureche cat privesc performantele, de ka 10khz in sus ma indoiesc ca poti sesiza diferente atat de subtile. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 9, 2017 Partajează Postat Iunie 9, 2017 Cu auzitul la 20Khz este adevarat, majoritatea nu aud frecvente atit de ridicate. Totusi urechea este un organ afurisit, simte extrem de bine forma de unda chiar la 10Khz. Daca puneti insa un semnal dreptunghiular cu factor 1/2 fata de un sinusoidal la 10Khz diferenta este neta la ascultare. Asta inseamna ca acel amplif are banda de minim 30Khz. Prin urmare sistemul audio trebuia sa aiba o banda mult peste acei 20Khz pentru a reda un semnal de calitate. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 9, 2017 Partajează Postat Iunie 9, 2017 Cornel nu ma indoiesc ca la 20khz performantele scad substantial la ampliful de fata ( o buna parte din vina o atribui etajului final ), si n-o sa spuna nimeni ca AS2050 a fost un amplificator audiofil, am restaurat asa ceva, si in demersul meu l-am analizat in cele mai mici detalii, si stiu bine ca are destule puncte problematice, in special calitatea foarte slaba a componentelor pasive ( potentiometre, rezistente, electrolitici, etc... ), totusi a fost un amplificator folosit de multi, si m-as hazarda eu sa zic si placut de multi, ca dovada tocmai faptul ca inca se mai gasesc exemplare intr-o stare relativ decenta, o sa am grija sa-l pastrez pe al meu cat mai original pana la adanci batraneti, si nu voi renunta la el pana nu sunt sigur ca va merge la cineva care va sti sa-l respecte si sa-l pastreze la fel. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 9, 2017 Partajează Postat Iunie 9, 2017 Exact, daca vrem acel semnal abrupt trebuie ca ampliful sa aiba banda peste cel putin armonica 3`a, si mai bine a 5`a, deci macar 50Khz banda. Si da, creierul impreuna cu urechea simt acele semnale "abrupte", conditia este sa le furnizam! Nu exista subarmonici! Grig Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 9, 2017 Partajează Postat Iunie 9, 2017 Sa traduca cat mai exact cineva pregatit : Posted 28 February 2014 - 09:25 AM Doctor X, on 26 Feb 2014 - 12:22 PM, said: Fundamental frequency is the lowest partial in signal analysis, and the harmonics of the fundamental are multiple integrals of that. But I've heard of 'subharmonics' where people are claiming that you can have integral fractions of the fundamental frequency in music. don't understand this, as I thought the fundamental was the lowest, by definition. Only periodic signals are made of a fundamental and harmonics. Musical sounds are not periodic, hence contain other frequencies. These can be non-integral partials, subharmonics... Non-periodicity is a fundamental quality of musical sounds, essential to our perception. Imitating a music instrument through a periodic synthesis fails in most cases. This knowledge is already 20-30 years old but still not spread enough, as most books and professors still claim that sound quality results from harmonics. So much that the spectrum, even non-harmonic, isn't necessarily the best approach to characterize or synthesize a musical sound. Researchers have had more success using simple tricks in the time domain. The frequency domain would contain the same information, but not as a simple description. Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 9, 2017 Partajează Postat Iunie 9, 2017 Alea nu sunt subarmonici! Sunt batai! Asta e denumirea lor corecta. Se moduleaza doua semnale asemanatoare ca amplitudine si iese din ele diferenta frecventelor. E.g. din 33kHz 34kHz, fiecare venit cine stie de pe unde, pac ies 1kHz fix in banda audio. Cifre alese la intamplare. La fel de bine puteau fi 33.1 si 33.2 si sa iasa fix 100Hz. Totodata cand bagi 10kHz dreptunghiular intr-o pereche de casti, nu te astepta ca acele casti sa iti reproduca un semnal de 10kHz dreptunghiular. De aia s-ar putea sa ai tot felul de auzenii si pe buna dreptate. Boxele si castile sunt relativ liniare, hai sa zicem dam un factor de +-10dB pana in capete, care fata de ce raport medie-varf are muzica (20-30dB), e putin. Asa ca o mica mizerie poate fi auzita in conditii speciale. Ca nu prea conteaza asa mult cum conteaza o pereche de boxe bune, sau o camera tratata cu cap, e alta poveste. Eu cam asa as privi problema. Dar nu vad ce e rau in a construi un amplif cu THD mic, daca tot poti. Trebuie pus si capul la contributie un pic. Later edit: intre timp s-a postat. Armonicele se pot analiza doar pt semnale periodice. Altfel e un nonsens. Nu zice nimeni ca nu poti bate in toba de 2 ori, la fel cum bati o data. Orice raspuns la semnal, fie el si treapta sau impuls, care intra intr=-un sistem va avea un raspuns oscilant/amortizat. Pe aia se aplica FFT pt a putea noi oamenii sa intelegem mai bine ce se intampla, privind in (frecventa,amplitudine) si nu in (timp, amplitudine). Una e matematica si analiza de semnale, alta sunt povestile pe forum. Diferenta e ca pe forum poti scrie orice, matematica e batuta in cuie. Deci cand ti se pare ca ai descoperit ca "in practica" matematica nu se respecta, ca 1+1=3 si nu 2 sau SR variaza cu frecventa, poate ar fi o idee sa cauti unde ai gresit decat sa emiti noi teoreme care dau de pamant cu cele de baza. Nu de alta dar te faci de ras. A folosi gresit notiuni matematice e ca si cand te-ai arde pe degete cu ciocanul de lipit sau a face lipituri reci. Nu targhetez pe cineva aici, sunt doar reguli de bun simt tehnic. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 9, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 9, 2017 Vă rog să postați imagini cu amplificatoarele AS2050 din posesia Dvoastă , sunt convins că vom găsi unele modificări constructive ale producătorului față de varianta comună . Ar fi de preferat ca pozele să prezinte detalii ( macro ) în care să se poată poate citi data fabricației marcată pe condensatoarele electrolitice . Link spre comentariu
Postări Recomandate