hpavictor Postat Iunie 7, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 7, 2017 Am o promisiune de la un coleg de IEI că va căuta pe anumite căi ( ? ) vechile manuale de service ale unor produse IEI . Sper din tot sufletul să găsească și ceea ce ne interesează , IEI AS2050 și celelalte amplificatoare realizate în secția 35 din Baicului . Vă țin la curent cu noutățile . Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 7, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 7, 2017 (editat) E suficient ca amplificatorul cu pricina să fie construit cu simț de răspundere tehnic și să se folosească o schemă foarte avansată pentru epoca respectiva . De ce este foarte avansată pentru anii 1980 ? Păi are doua circuite RC în serie cu prefinalii , circuite care corectează răspunsul armonic final , în interiorul buclei de reacție negativa globală . De aia ! Naim folosește același principiu , dar proiectanții IEI au stabilit ca acel parametru ( FFT ) trebuie să fie foarte discret ca prezență , nu așa agresiv ca valorile din schema Naim . Editat Iunie 7, 2017 de Victor Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 Marian, daca ai timp, pune te rog si FFT la 1W si 5W. 1W 5W Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 7, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 7, 2017 Mulțumim pentru efort ! Link spre comentariu
gsabac Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 @marian, ati facut ce trebuia facut, pentru determinarea caracteristicilor ideale ale acestui amplificator si rezultatele sunt deosebite ca putere si distorsiuni, neasteptat de bune. Felicitari pentru initiativa si efort. Daca dati click cu dreapta pe graficul FFT, in partea de jos se poate bifa Grid si apare gridul pe FFT, la fel si pe grafice. Deasemenea puteti plasa direct poza din orice pagina de net cu adresa ei, pe care o puneti in browser si <enter> apoi cu copy paste o plasati direct in postarea Elforum, ca mai jos. Sau altfel, cu schema din postimage, am dat click pe ea, am facut copy pe ea, apoi paste in topic. Va rog sa ma scuzati daca stiati aceste posibilitati, dar sunt utile pentru toti membrii forumului. Bineinteles ca pozele dispar daca sunt sterse la sursa. Spor in continuare. @gsabac 2 Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 8, 2017 Partajează Postat Iunie 8, 2017 Dar ca sa nu mai zici ca am nu stiu ce cu tine, il rog pe Marian sa faca o simulare cu si fara acel capacitor... Uite PS: Gsabac, prefer sa pun iconitele alea oricand pun ceva imagini, asa am facut dintotdeauna. Nu-mi place felul cum se incarca o postare cu imagini mari afisate direct. E o chestie subiectiva. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 8, 2017 Partajează Postat Iunie 8, 2017 Mi-am amintit ca una dintre modificarile facute de mine la restaurarea AS2050 a fost echilibrarea diferentialului prin reducerea shuntului de la scc de la 1k la 820R, mi-am dat seama acum ca asta a contribuit la evidentierea armonicilor impare si am testat in varianta opriginala, cu 1k acolo la sursa: Si pentru comparatie pun din nou si varianta cu 820R: Diferenta devine si mai vizibila daca in loc de 1k se pune 1k2: Acum raportul armonicilor este substantial modificat, nu sunt sigur daca asa este sau nu mai placut pentru ureche dar cert este ca THD-ul creste de mai bine de 3 ori fata de varianta modificata de mine, si offsetul este ceva mai mult de 0,3V ( ceea ce mie mi se pare mult ). Concluzia pe care eu o trag ar fi ca intentionat s-a mers pe un dezechilibru la diferential in scopul ameliorarii armonicilor, si spun "intentionat" pentru ca mi-e greu sa cred ca acel dezechilibru a scapat pur si simplu proiectantilor, este foarte usor de depistat atat analizand schema cat si testand practic. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 8, 2017 Partajează Postat Iunie 8, 2017 #24 este cu 820R si fara condurile de 470p, credeam ca s-a inteles asta. #25 toate 3 sunt cu condensatorii de 470p la locul lor ( doar la #24 am testat fara ei ). Prima poza e cu 1k ( valoarea originala ), a 2-a cu 820R ( valoarea aleasa de mine la ampliful meu pentru echilibrarea diferentialjlui ), si a 3-a poza e cu 1k2 pusa de mine azi pentru a evidentia efectul dezechilibrului din diferential asupra structurii armonicilor. Care cond de 470p in paralel cu care 820R? Ce zic eu si ce intelegi tu? Postarea mea anterioara ( #25 ) nu s-a legat nici direct nici indirect de nici o compensare. Am vorbit intotdeauna de sursa diferentialului, duh... Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 8, 2017 Partajează Postat Iunie 8, 2017 Daca te-ai suparat, atunci e fara motiv, pentru ca vorbim despre 2 chestii total diferite. Ce am spus eu la #25 nu are nici o legatura cu compensarile si modul cum ele afecteaza armonicile, discutia asta este numai si numai intre tine si Victor, NU ma implic in nici un fel, am facut simularea de la #24 unde 470p lipsesc, doar pentru ca ai cerut tu, comentariile asupra rezultatelor le faceti voi, nu ma bag. Am dorit sa verific varianta originala de scc de la diferential, stiind ca acolo curentul era mai mic si ca asta poate influenta armonicile, si asa este, asta-i tot. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 8, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 8, 2017 Marian , eu nu am nimic de discutat cu @$. Nu ma interesează punctul lui de vedere , deoarece eu doresc sa analizam doar schema lui IEI AS2050 , nu despre faptul ca un oarecare user a văzut un alt film , cu alt regizor și alți actori . Eram interesat de părerea utilizatorilor și prezentarea unor imagini cu amplificatorul etc . Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 8, 2017 Partajează Postat Iunie 8, 2017 Asta cu cearta poate in alte topicuri, aici nu cred ca se poate spune asta, cel putin in nici un caz din punctul meu de vedere. Link spre comentariu
gsabac Postat Iunie 8, 2017 Partajează Postat Iunie 8, 2017 Intotdeauna daca bibilesti valorile poti gasi rezultate optime, totul este sa ai rabdare si pricepere. @marian, pentru prima oara va cer ceva. Va rog daca puteti sa faceti o simulare in folosul nostru si al topicului propus de @victor. In libraria cu BC556B faceti o noua componenta BC556Ba, cu modelul cu Bf(beta) mai mic cu 10% si deasemenea pentru ramura de sus un BD139-16a cu Bf mai mic cu 15% si 2N3055a cu beta mai mic cu 20%. Dupa aceasta faceti o analiza cu valorile proiectate care au dat cele mai bune performante. In acest fel vom vedea ce performante are aceasta schema cu tranzistoare diferite, ca in realitate. @gsabac Link spre comentariu
dark_angel Postat Iunie 8, 2017 Partajează Postat Iunie 8, 2017 Acolo ar fi buna o simulare Monte Carlo dar nu stiu daca inghite LtSpice asa ceva plus ca timpii de calcul cresc exponential. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 8, 2017 Partajează Postat Iunie 8, 2017 (editat) Intotdeauna daca bibilesti valorile poti gasi rezultate optime, totul este sa ai rabdare si pricepere. @marian, pentru prima oara va cer ceva. Va rog daca puteti sa faceti o simulare in folosul nostru si al topicului propus de @victor. In libraria cu BC556B faceti o noua componenta BC556Ba, cu modelul cu Bf(beta) mai mic cu 10% si deasemenea pentru ramura de sus un BD139-16a cu Bf mai mic cu 15% si 2N3055a cu beta mai mic cu 20%. Dupa aceasta faceti o analiza cu valorile proiectate care au dat cele mai bune performante. In acest fel vom vedea ce performante are aceasta schema cu tranzistoare diferite, ca in realitate. @gsabac Diferentele nu vor fi mari, thd-ul dupa banuiala mea, eventual va fi dublu dar nimic deosebit. Daca ar fi avut degenerare in diferential atunci diferentele nu sareau de 10%. Nu este simplu sa faci un model nou de componenta. Eu apelez la o metoda mai dura dar si mai rapida. Pur si simplu schimb tranzistorul cu un altul. In locul unui BC556 poate sa puna BD140. Editat Iunie 8, 2017 de RaimondAudio Link spre comentariu
Postări Recomandate