Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Determinarea caracteristicilor miezurilor

yo9hrb

Postări Recomandate

1) Spuneti domnule cum procedati concret, reproductibil, nu umpleti forumul cu simulari aiurea, din care nu rezulta nimic. Cam bateti apa in piua.

2) Am sa caut pe net, sa vad daca da careva schema si explicatiile la cum se face si o sa va informez.

3) Am idee de cum se procedeaza corect (pana la 100 MHz, cu tehnica obisnuita) si daca as avea un motiv serios, as rezolva problema.

1)

Profesore VAX, aprecierile dvs. ma ingrijoreaza in raport cu starea dvs. de sanatate...

Desigur, sunteti liber sa spuneti ca simularile sunt aiurea si ca nu conduc la nimic, dar cred ca daca mai sunteti capabil sa ganditi putin, ar trebui sa intelegeti ca ceea ce ati exprimat e un rezultat al perceptiei dvs.; si ca daca altii nu au fost de aceasi parere, e clar ca aveti o problema si ca ar trebui sa va odihniti mai mult. Ajuta !

Cred ca e limpede pentru toti:

Valoarea stimei mele fata de persoane care au un astfel de comportament, se poate transcrie matematic intr-o relatie de forma: log {cos (((VAX(-stimabile)) / (VAX (-stimabile))) - ((VAX(-stimabile)) / (VAX(-stimabile))))}

Desigur, o puteam exprima si mai artistic, dar m-am gandit ca VAX s-ar putea sa aiba dificultati de intelegere si de aceea m-am exprimat mai simplu. Pentru ca, referitor la punctul 1), dom' profesor VAX nu a fost capabil sa observe ca am mentionat deja utilizarea metodei prin prelucrarea valorilor lui R si X. Nu am dezvoltat mai departe, intrucat nu se incadra in specificul topicului (respectiv metode si echipamente simple).

Dar nu ma indoiesc ca dom' profesor VAX stie sa foloseasca functia arctangent si daca tine mult la grafice si tabele, sa converteasca din radiani in grade.

2) Nu simt nevoia sa ma informati cu nimic ! Nici nu v-am cerut-o. Si avand in vedere contextul, nu pot considera (din pacate) oferta dvs., drept o dovada de altruism. O puteti pastra linistit alaturi de celelalte descoperiri epocale pe care le dospiti de-atat amar de vreme...

3) Ceea ce ati scris va condamna direct.

Dati inca o dovada *scrisa* de (altruism)-1 ... Ce poate fi mai clar decat atat ?!

Daca aveati idee de cum se procedeaza corect, nu mi-ati mai fi cerut mie sa explic cum procedez (desi am facut-o deja!) iar daca "nu aveti motive serioase sa rezolvati problema", asta e un sentiment periculos.

Vorba clipului - Prea bun, prea ca la țară!

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

D-le VAX, fost o rugaminte, atat.

Cerinta topicului excludea din start aparatura dedicata, in valoare de zeci de mii de euro. Nici modelarea matematica nu-I de ajutor.

Practic: am o caciula de toruri si miezuri binoculare si caut o metoda eficienta ca sa-mi dau seama daca ar putea functiona la max. 30MHz. Fara sa pun in miscare NASA sau alte entitati care pot face cercetare la cel mai inalt nivel.

Eu sunt in biet incepator, mai stiu fizica din liceu si ce am mai invatat din greseli.

Orice alta interventie va fi considerata offtopic.

Link spre comentariu

Nu se pot determina parametrii feritei cu mijloace absolut primitive, cum ar vrea unii. E ceva smecherie si cheltuiala la treaba asta, din acest motiv nu se dau scheme concrete pe net. Cu impedantmetre cu procesor in interior se traseaza automat graficele, dar sunt scule de zeci de mii de euro (Agilent, etc).

La nivel de radioamatori se poate estima (nu determina exact parametrii) daca o ferita merge la o frecventa, folosind un Q-metru. Se construieste o bobina in care sa intre miezul respectiv si se masoara inductanta si Q-ul bobinei, cu si fara miez. Cu cateva calcule simple se pot scoate niste valori. Mai exact ar merge pe miez inchis magnetic.

Un Q-metru se poate construi usor.

Astept cu nerabdare alte idei.

Link spre comentariu

@Vax:

>>Nu se pot determina parametrii feritei

Care parametri ?

@Vax:
>>Cu impedantmetre cu procesor in interior se traseaza automat graficele, dar sunt scule de zeci de mii de euro (Agilent, etc).

Nu zău! Mai ieftin nu se poate ?! Si doar impedantmetre? Nu exista si alte tipuri de echipamente potrivite scopului ? Si de ce ar trebui trasat automat graficul? Radioamatorul nu se poate multumi doar cu cateva rezultate, luate in anumite puncte de interes?

@Vax:
>>La nivel de radioamatori se poate estima (nu determina exact parametrii) daca o ferita merge la o >>frecventa,folosind un Q-metru.

Interesant. Nici nu s-a pus problema de masuratori exacte, ci aproximative. Mai devreme, ati sugerat masurarea partii reale si imaginare, folosind impedantmetrul.

Acum faceti trimitere la construirea unui Q-metru.

In afara de impedantmetru si Q-metru, mai cunoasteti si alte scule potrivite scopului propus, care sa existe pe piata destinata radioamatorilor ?

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Sunteti pateric si poluati forumul. Mai bine dati solutia corecta, chestie exacta, nu chifle. Vreau sa vad cum stabiliti cat de buna este o ferita la RF folosind multimetrul si fara nimic auxiliar (un circuit original). Mai mult scrisarati ca sa ma criticati, decat la subiect.

Astept sa vad solutia tehnica propusa de dvs.

Link spre comentariu

Sunteti pateric si poluati forumul.

Ei, inca n-am fost canonizat de biserica ! Si un sfant, n-ar fi poluat forumul, e logic , nu?

Sunt sigur ca de fapt, v-a tremurat mana in urma unui atac nervos si ati pus un "r" in loc de "t".

Cu siguranta am pacatele mele, dar nu va opreste nimeni sa nu mai accesati forumul daca vi se pare poluat. Probabil ca ne-ati face un mare serviciu!

Dar de ce va preocupa problemele de mediu? Va considerati acum si moderator cumva?

@Vax:

>>Mai bine dati solutia corecta, chestie exacta, nu chifle.

Dvs. nu meritati nici macar firimiturile ramase de la o chifla, daramite unele intregi! Vad ca va tot bagati in seama, dar speranta moare ultima... Stiu ca e cald afara si ca probabil, la varsta dvs., va temeti sa folositi aerul conditionat - dar va mai atrag odata atentia ca despre una din solutiile corecte, am scris inaintea dvs.!

@Vax:

>>Vreau sa vad cum stabiliti cat de buna este o ferita la RF folosind multimetrul si fara nimic auxiliar (un circuit >>original). Mai mult scrisarati ca sa ma criticati, decat la subiect. Astept sa vad solutia tehnica propusa de dvs.

Asteptati, asteptati... Asteptatul va face mai subtirel...

Dar cine a spus ca voi folosi multimetrul si nimic auxiliar ? Nu-mi amintesc sa fi precizat asa ceva.

Ca vreti sa vedeti ceva, nu ma indoiesc. Toti cei care citesc acest topic doresc sa vada. Iar eu n-am propus nici o solutie tehnica din categoria celor care se pot incadra in subiectul acestui topic. Am pomenit doar despre cum procedez eu pentru a rezolva o astfel de problema. Am postat chiar niste masuratori si graficele obtinute, din care cine le intelege, poate trage concluziile necesare.

Dar dvs. sunteti cel care le-a apreciat drept "chifle", "neconvingatoare", "incerte" si "zgoande" :

"Nu reusesc sa-mi dau seama daca ce masoara unii pe aici sunt date certe, sau este pentru placerea lor, o zgoanda. Nu este nimic clar, convingator. "

In primul rand, nu vad ce motiv as avea ca sa va conving pe dvs. de ceva. Nu meritati atentia si respectul nimanui de pe acest forum. Iar in conditiile in care cautati sa jigniti doar pentru a incerca sa pareti important, mi se pare ca va puneti intr-o situatie ridicola si jenanta cerandu-mi sa-mi repet explicatiile. Asta e o alta isprava ce va subliniaza lipsa bunului simt (cel putin).

Totusi, pentru a fi on-topic, voi incheia spunand ca determinarea (la frecventele de interes) a fazei impedantei complexe a unui inductor realizat pe un miez magnetic, este suficienta pentru a aprecia comportamentul miezului respectiv. Si din respect pentru cei care citesc acest topic, voi mai adauga faptul ca pentru obtinerea acestor informatii, nu e neaparat necesar un impedantmetru sau un analizor vectorial - ci merge, la nivel de amator, chiar si cu un generator stabil si un osciloscop cu dublu spot. Sunt sigur ca exista multi utilizatori care deja intuiesc ceea ce vreau sa spun.

Metoda de lucru in schimb si formulele de calcul, nu le voi expune public, atat timp cat sunt constient de faptul ca dvs. existati in acelasi spatiu si timp. I le voi explica lui Silviu, care a initiat topicul, iar dvs. va ramane onoarea de a face reverse engineering in mediul cu constanta dielectrica egala cu unitatea. Desigur, daca sunteti capabil - aspect asupra caruia am serioase dubii !

P.S.> Pana acum v-am adresat mai multe intrebari, in cadrul acestui topic. N-ati raspuns niciuneia dintre ele - dar aveti pretentia lipsita de bun simt ca eu (sau altii) sa va raspundem, oferindu-va informatii pentru a va rezolva o problema pe care de fapt, e aproape sigur ca habar n-aveti cum sa o puneti in ecuatie, daramite cum sa o mai si rezolvati ! Jocul dvs. perfid e foarte clar, dar atrag in mod public atentia asupra lui, sperand ca restul comunitatii ELForum sa va ignore definitiv.

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

N-am urmarit întreg topicul, asa ca va rog sa nu dati cu pietre daca repet ceva ce s-a mai spus.

As avea o întrebare referitoare la bobinarea cu conductoare torsadate, asa cum s-a propus de catre initiatorul topicului. Cele doua conductoare, împreuna cu dielectricul aferent (izolatia) formeaza o linie electrica, cu anumite valori proprii. Oare acest lucru nu va afecta rezultatul masuratorilor la frecvente mari, facînd comportarea transformatorului mai putin dependenta de miez? (La mixerele cu diode se pare ca asa se întâmpla.)

Link spre comentariu

@Franzm

Daca se doreste sa se determine parametrii miezului de ferita (permeabilitatea magnetica si pierderile), este indicat sa nu existe cuplaj direct intre bobine, ci doar prin miez. Cred ca cele doua bobine trebuie sa fie distantate. Asta in cazul in care se determina transferul prin transformator. Sau sa se construiasca o singura bobina pe torul de ferita, cu capacitate proprie redusa (rezonanta sa fie la frecventa peste cea maxima de testare) si sa se masoare cu Q-metrul (inductanta si Q-ul). Ar trebui sa se construiasca o bobina separata, cu acelasi numar de spire si aceleasi dimensiuni geometrice, pe suport de plastic, pentru comparatie. Aici ar fi ceva probleme, cu a doua bobina, pot sa apara erori, dar acceptabile.

@yo3fhm

La ce intrebari nu v-am raspuns domnule, la aia cu modul de Z si Fi, in loc de R si X ? Nu stiti cum se calculeaza R si X cand se cunosc modul de Z si Fi ?

Dati schema concreta, daca stiti. Eu nu ma uit, promit. N-am nevoie de indicatii de la dvs, sunt suficient de pregatit ca sa ma descurc prin forte proprii. Cum injectati semnalul in bobina aia si cum il preluati ? Ca aici e chichirezul cand masori defazajul intre U si I, ca sa determini pierderile.

@ yo9hrb

Daca miezurile pe care le aveti provin de la monitoare sau echipament de PC, cu siguranta sunt pe baza de Mn-Zn si nu sunt bune la frecventa peste 500 KHz. Unii le masoara conductivitatea electrica, ca sa-si dea seama de care sunt. Cele de RF (din oxizi de Ni-Zn) au rezistivitate mare.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Daca se doreste sa se determine parametrii miezului de ferita (permeabilitatea magnetica si pierderile), este indicat sa nu existe cuplaj direct intre bobine, ci doar prin miez. Cred ca cele doua bobine trebuie sa fie distantate. Sau [...] sa se masoare cu Q-metrul (inductanta si Q-ul).

Daca si cu parca se plimbau intr-o barca...

Silviu nu vrea sa determine parametrii miezului de ferita, iar pentru a aprecia comportamentul in frecventa, am aratat deja de ce ar fi nevoie. Se pare ca aveti o obsesie pentru utilizarea Q-metrului, desi vad ca va straduiti sa demonstrati ca asa, usurel cu pianul pe scari, inca mai puteti gandi.

Totusi, prea multe incertitudini, pentru o persoana care declara sus si tare ca e foarte pregatita: "Daca", "Cred ca" ... etc. Apropos de "este indicat" - cine face indicatia respectiva ?! Ca pe dvs. deja nu va mai cred prea multi !

>>@yo3fhm

>> La ce intrebari nu v-am raspuns domnule [...]?

Se vede ca aveti probleme mari daca nu realizati care au fost acele intrebari. Sau si mai curand, sunteti incapacitat de o lipsa de bun simt crasa, care lasa deja o dîră luuungă dupa fiecare postare pe care o faceti...

>>@yo3fhm

>>Dati schema concreta, daca stiti.

Nu e vorba de o schema propriu-zisa, ci de o metoda. Si dupa cum am spus, beneficiarul este Silviu.

Dvs. nu meritati nici firimiturile unei chifle, va mai aduc odata aminte, desi ma indoiesc ca n-ati vazut postarea anterioara.

>>@yo3fhm

>>Eu nu ma uit, promit.

Ce ati promis ?! Sa ne aburiti in continuare ?!

>>@yo3fhm

>>Nu stiti cum se calculeaza R si X cand se cunosc modul de Z si Fi ?

Observ ca faceti orice e posibil ca sa ma provocati in continuare si in mod evident, ar trebui sa trec peste asa ceva. Totusi, ceva ma face sa cred ca dvs. sunteti cel care incearca sa afle, pe cai ocolite, cum sa aplice teorii enuntate in manualul de fizica de clasa a X-a... cum ar fi |Z|*cos(φ) si |Z|*sin(φ) . Hraniti-va in continuare ego-ul hamesit, dar nu cu atentia noastra, ci a credulilor care s-ar putea sa va mai ofere ceva atentie...

Ceea ce nu observati in schimb, este ca de cand v-ati apucat sa raspundeti in dodii, nu ati postat nici o explicatie utila si concreta - ci numai generalitati care sa va creeze o aura de individ doct. Cred ca daca va scutura cineva mai bine, s-ar putea sa va pensionati a doua oara !

>>@yo3fhm

>>N-am nevoie de indicatii de la dvs, sunt suficient de pregatit ca sa ma descurc prin forte proprii.

>>Cum injectati semnalul in bobina aia si cum il preluati ?

Sunt uimit cat de mult va puteti umili si cat de mult va place sa va puneti in posturi ridicole! Suferiti de masochism?

Un rand mai sus spuneti ca nu aveti nevoie de indicatii, ca sunteti pregatit, ca beneficiati de forte proprii si bla-bla-bla asa mai departe. Apoi, pe urmatorul rand, ma intrebati cum procedez!

Comportamentul dvs. deviant ma determina sa cred ca suferiti de afectiuni multiple, ar trebui sa incepeti un control medical serios, cu trimiteri catre specialitati multiple. Dupa analize, primul pe care ar trebui sa-l vizitati, ar fi medicul neurolog, apoi psihiatrul. Astia merg mana-n mana si s-ar putea sa aveti anumite afectiuni neurologice care sa necesite si compensare (una mai buna decat cea de faza!). De asemenea, cu siguranta trebuie sa treceti si pe la oftalmolog, intrucat cred ca stati rau de tot si cu privirea. O aruncati inutil peste postarile celorlalti, iar in combinatie cu problemele de ego, dau o rezultanta periculoasa.

Ar fi trebuit sa realizati ca dupa circul pe care l-ati provocat pe acest topic, de la mine nu va puteti astepta decat la ironii, iar de la ceilalti, cel putin la ignorare. Uitati-va in jurul dvs. si cu siguranta veti constata ca sunteti cam singur... si nu e bine sa vi se intample asta la varste inaintate!

Gata, cam atat am mai avut de spus, ca drept la replica. Conversatia mea cu dvs. se cam incheie aici si rog moderatorul sa ia in considerare atitudinea dvs. in doua directii :

- jignitoare la adresa celorlalti participanti ;

- offtopic, intrucat nu ati venit cu nici o propunere concreta si verificata, sau macar o incercare de a demonstra cu "fortele proprii" vreo solutie care sa raspunda la cerintele topicului. Eu si cu userul "Marele Savant" am incercat, cel putin. Nu inteleg de ce ar trebui sa va suportam in continuare, atat timp cat prin continutul pe care il postati, ne irositi timpul si nervii.

Propun moderatorului ... excomunicarea !

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Alooo, ce ati patit ?

Cum sa determini domnule daca o ferita este utilizabila la frecventa inalta, altfel decat masurand permeabilitatea magnetica relativa si pierderile ?

Nu pentru dvs am sugerat utilizarea Q-metrului sau a altor tehnici, ci pentru ceilalti care citesc si sunt interesati de acest subiect, Va rog sa incetati discutiile inutile si sa descrieti ca la manual cum ati proceda, daca stiti.

Link spre comentariu

Vă rog să păstrați un ton civilizat, nu cred că ajută cu nimic să vă umflați mușchii și orgoliile. Postați la obiect sau abțineți-vă.

Link spre comentariu

La obiect, asta ziceam si eu. Si sa nu spamuiasca cu bazaconii, cu "simulari" fara logica si cu alte prostii.

Dvs cum ati proceda la determinarea parametrilor feritei ? Am vazut ca in general sunteti pe faza.

Link spre comentariu

Avand in vedere faptul ca nu se poate determina care ferita at merge in RF (fara ajutorul unor laboratoare acreditate si a unor institute de cercetare de renume mondial), si nevrand sa iau masuri drastice (deoarece da, am dreptul sa interzic postarea pe acest forum, in cazul in care nu se stie), inchid acest subiect. Il voi redeschide in momentul in care, ca un profan in ale electronicii ce ma aflu, voi demonstra ca se poate. Si voi pune la dispozitia altora rezultatele (schema, procedura, etc).

O seara buna sa aveti.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări