sk24bpo Postat Iunie 5, 2017 Partajează Postat Iunie 5, 2017 Eu nu reusesc sa inteleg de ce atatea experimente fanteziste la amplificatoarele de casti cand lucrurile aici pot fi extrem de simple si bune. Pur si simplu un banal TL072 cu buffer la iesire single ended cu GCC, bagat sub reactia negativa globala si gata. Alimentare simpla cu LM317 LM337 dar corect implementata si nu te mai bate nimeni cu nicio schema oricat de exotica este. In plus ampul asta poate fi foarte bine folosit si ca preu de linie. Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 5, 2017 Partajează Postat Iunie 5, 2017 De dragul experimentelor. Nu-i nici o problemă dacă schema e ciudată numai sa fie bine proiectata. Oare cînd o să înțeleagă lumea ca miturile audiofile au fost create 99.9% ca sa stoarca firmele bani de la fraieri si numai 0.1% pt a îmbunătăți sunetul. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 6, 2017 Partajează Postat Iunie 6, 2017 sesebe , ai dreptate in ce ai scris seara trecuta , ar fi trebuit sa ma uit mai atent pe schema . Cind nu esti atent si te arunci cu capul inainte .... riști sa o incasezi .... Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 6, 2017 Partajează Postat Iunie 6, 2017 ...Ar fi interesant să facă cineva o simulare... .Ma ocup eu de asta. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 6, 2017 Partajează Postat Iunie 6, 2017 Simularea promisa: Banda Sinusoida ramane sinusoida pana spre 3Vrms Mai sus deformarea semialternantei negative este substantiala. Fft-ul si thd-ul pentru 1khz: Comentati voi "performantele" astea... Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 6, 2017 Partajează Postat Iunie 6, 2017 Mulțumesc , Marian . Imi confirmă presupunerile . Limitarea alternanței negative poate să apară și la nivele mai mici dacă potențialul de CC în emitor scade . Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 6, 2017 Partajează Postat Iunie 6, 2017 Cu placere oricand. Daca doresti si alte conditii de simulare, zi-mi si se face. LE: Mi-am zis sa verific si randamentul la nivelul de semnal de la simularea de mai sus, curentul pe alimentare: Deci cam 3,5W consum pentru 124mW pe sarcina: O buna parte din restul se duce pe R1: Calculati voi daca merita sau. PS: Am ridicat volumul la clipping pe semialternanta pozitiva ( inutil sa spun ca putine surse de semnal pot asigura un asemenea nivel de semnal pe intrare ), si randamentul este ceva mai mare, totusi mult prea mic. Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 6, 2017 Partajează Postat Iunie 6, 2017 @RaimondAudio Cele mai bune amplificatoare pentru casti se fac cu cu componente discrete, in clasa A, dar folosind scheme mai studiate. Iesirea este bine sa se faca cu White-follower, care asigura impedanta extrem de mica si distorsiuni reduse. Pe langa reactia negativa locala este buna si o reactie negativa globala, ca sa asiguri distorsiuni de ordinul 0.001%. Mai mult distorsioneaza castile. @marian Spuneti si care este solutia corecta, sa se elimine asimetria dintre alternante la iesire. Eu stiu ca prin montajul White-follower, sau cu repetor pe emitor polarizat prin sursa de curent constant (sarcina activa) in emitor, iar curentul de mers in gol sa fie de minim doua ori peste cel maxim debitat in sarcina. Aveti aici de citit despre performantele unui circuit de tipul White follower realizat cu tuburi electronice. Lasati criticile si dati indicatii pentru imbunatatirea schemei. La nivel de hobby este buna si asa, mai ales pentru incepatori. Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 6, 2017 Partajează Postat Iunie 6, 2017 (editat) Păi s-a spus deja : stabilizarea punctului static de funcționare și înlocuirea rezistenței din emitor cu GCC. Astea ar fi minimale , ca să păstrăm ideea schemei . Editat Iunie 6, 2017 de UDAR Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 6, 2017 Partajează Postat Iunie 6, 2017 VAX solutia corecta din punctul meu de vedere este renuntarea cu desavarsire la schema asta si abordarea alternativei descrisa de mine la o postare pe aici. Refuz sa-mi pierd timpul optimizand o risipa total nejustificabila. Uita-te la randamentul de-a dreptul penibil gasit de mine la simulare in postarea anterioara. Consumi W buni ca sa poti asculta la un nivel pe care orice telefon il poate reda direct. Am facut simularea pentru ca a cerut UDAR, si e unul dintre cei mai utili membri de pe forum, macar atat sa fac si eu... Nu vrei sa stii care e THD-ul gasit la volum ceva mai ridicat ( sub clipping pe pozitiva ). Aia NU se numeste muzica. Se poate mult, mult mai bine, si mult mai simplu si mult mai ieftin si etc... Link spre comentariu
Den Postat Iunie 6, 2017 Partajează Postat Iunie 6, 2017 (editat) Sa vezi randament la un amplificator pe tuburi pentru casti . Daca tot ai simularea,incearca sa strecori pe undeva o rezistenta pt reactie negativa globala,inlaturat c4 eventual..cam pe acolo..Se poate pune un interupator. Daca are 30mw "curati" pe iesire e de ajuns pentru urechi. Vad un produs finit,e cam greu,dar nu imposibil,cu inlocuirea rezistentelor cu o sursa de curent constant macar.(un lm317 poate?)In locul rezistentelor eu as incerca becuri... Editat Iunie 6, 2017 de Den Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 6, 2017 Partajează Postat Iunie 6, 2017 (editat) @RaimondAudio Cele mai bune amplificatoare pentru casti se fac cu cu componente discrete, in clasa A, dar folosind scheme mai studiate. Iesirea este bine sa se faca cu White-follower, care asigura impedanta extrem de mica si distorsiuni reduse. Pe langa reactia negativa locala este buna si o reactie negativa globala, ca sa asiguri distorsiuni de ordinul 0.001%. Mai mult distorsioneaza castile. Este scartz... de ce sa faci tot amplificatorul cu componente discrete ? Hibrid cum am zis eu ce are ? Bagi un opamp bun in fata, la coada ii atasezi un buffer Darlington sa zicem, in clasa A single ended, in emitorul bufferului ii trantesti o sursa de CC simpla si buna facuta cu LM317(sau LM337) care e flotanta si nu complica mai deloc schema, apoi bagi totul sub reactia negativa globala a opampului. Ieftin, compact si cu performante uluitoare. Editat Iunie 6, 2017 de RaimondAudio Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 6, 2017 Partajează Postat Iunie 6, 2017 Schema are unele limitări constructive , dar acele modificări ce permit creșterea performanțelor pot fi considerate offtopic ... Schema finală e deja stabilită și oarecum funcțională , deci ... Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 6, 2017 Partajează Postat Iunie 6, 2017 @RaimondAudio Pentru simplul fapt ca AO au fost concepute initial pentru lucrul in cc si pentru calcul analogic, nu pentru aplicatii audio de performanta. Aproape toate AO folosesc etaje de iesire in clasa AB, deci introduc distorsiuni de racordare care se simt la nivel mic al semnalului. Adevaratii profesionisti apeleaza din greu la circuitele cu componente discrete. Functionarea in clasa A asigura distorsiunile cele mai mici. Faptul ca randamentul este mic nu conteaza la amplificatoarele de casti (putere sub 1W), decat daca se alimenteaza montajul de la baterii. Sursa de cc cu LM317 este o prostie pe care ati preluat-o unii de altii, astia "audiofili" si mai tinerei. Sursa de curent simpla si cu zgomot redus se face cu un tranzistor si cateva rezistoare (eventual si diode pentru termocompensare). Sa nu pierzi din vedere ca eu am 60 de ani si am lucrat cu AO si cu circuite de tot felul, cu mult inaintea matale. Citesc si acum tot ce prind, mai ales note de aplicatii de la firmele mari. @marian Nu trebuie sa-i desfiintati pe toti cei care propun un proiect, chiar daca sunt neexperimentati. Spuneti ce nu este in regula la proiectul respectiv, dati detalii. Este clar ca pentru multi schema respectiva este satisfacatoare (zgomot mic si distorsiuni neglijabile la semnal mic). Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 6, 2017 Partajează Postat Iunie 6, 2017 (editat) NE 5532 lucreaza in clasa AB si are final de tip totem pole. Mai introduc distorsiuni de neliniaritate si limitatoarele de curent (protectie) de la iesire. Merge bine doar pe sarcini mari (peste 2 kohmi). Ia matale si studiaza-i schema interna cu atentie. Integratele se folosesc pe scara mare pentru ca asigura costuri mai mici, chiar daca din punct de vedere tehnic circuitele cu discrete ar fi mai bune. Editat Iunie 6, 2017 de VAX Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum