Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator căști cu darlington BD139&2N3055

Postări Recomandate

3055 amplificator de casti?

Ce ar justifica risipa asta?

Ca de altfel si risipa de la sursa e greu de justificat...

Le are pe stoc,care-i problema?

Am vrut si eu sa-l fac,dar mereu uit sa pun in comanda 3055, ca din stocurile vechi nu am. Poate i-o veni randul candva.

Pana atunci sper sa termin magaoaia cu germaniu.

Editat de alinstegaru
Link spre comentariu

Nu este risipa, ca 2N3055 nu costa mult si multi le au acasa. O problema este cu polarizarea darligtonului, care nu este in regula. Trebuie cu divizor de tensiune in baza BD-ului, pentru stabilizarea punctului static de functionare. Dupa asta, trebuie un rezistor din emitorul BD-ului legat la masa, astfel incat curentul de repaus prin BD sa fie de cel putin 10 mA, pentru liniaritate mai buna. Schema pe ansamblu nu este optima, ii lipseste reactia negativa globala si are cuplaje intre etaje prin condensator. Cu ceva piese in plus se pot obtine performante mult mai bune. Sunt date multe idei (scheme) pe net, de amplificatoare in clasa A.

Link spre comentariu

@sesebe

Am căutat un timp până a apărut schema, am fost interessat ceva timp să fac ceva pentru căști cu 2N3055, schema originală e în linkul de4 mai jos:

http://home.kpn.nl/a.van.waarde/id24.htm

@George,

Sună curat, pai ”precis” decât cele cu elemente de putere mică.

@marian,

”risipa ” se poate justifica prin simplitate, dacă stau bine să adun sub 10ron/canal, și după urechile mele sună mai frumos decât:

fules_elo_tr.png + tl074_Fules.png. pe care l-am făcut cu ceva timp în urmă,

Sursa poate servii lejer 2X3-5W, dar mai bine să fie în plus decăt la limită.

Link spre comentariu

Tinand cont ca e pt casti, era mult mai fain daca foloseai bc 413, se gaseau prin aparatele audio romanesti si au factor de amplificare mult mai bun + zgomot mic.

Pe mine m-a lovit mai demult ideea de a construi un amp pt casti cu bf982 la ce laudat era de radioamatori si catalog la capitolul zgomot :d in final am rezolvat cu o placuta dintr un CD rom.

Link spre comentariu

Majoritatea surselor de semnal ,că este telefon , calculator , tabletă , etc , nu au amplificatoare interne in clasă A , așa că nu se justifică construirea unui astfel de amplificator ,

In 2002 ma relaxam,dar nu cred ca intereseaza pe nimeni.

Problemele care apar la fiecare proiect postat de careva sunt mereu aceleasi. Nimeni nu respecta ideea initiala,nu vrea sa mearga pe firul ei,imbunatatind-o.

Risipa,clasa A si tot felul de pareri personale care dezarmeaza orice initiator de topic. Asa o vrut el sa-l faca,asa-i place.

Mergi pe firul schemei,imbunatateste-o,fa ceva strict pe ea.

Daca tie nu-ti place,treci mai departe,citeste si abtine-te, ca nu ti-a cerut parerea in mod direct.

Link spre comentariu

Le are pe stoc,care-i problema?

Nu-i nici o problema aici alta decat atitudinea ta beligeranta, toata lumea are dreptul sa-si exprime parerea fara ca tu sa te bagi in seama neintrebat criticandu-i.

@marian,

”risipa ” se poate justifica prin simplitate, dacă stau bine să adun sub 10ron/canal...

Chiar daca nu iei in calcul sursa, totusi "adunatul" ala de sub 10 lei pe canal e cam departe de realitate.

Daca iei si sursa in considerare, costurile devin snobism 100% pentru functia specificata.

Presupunand ca improvizatia aia de etaj final ar fi polarizata corect ( n-am analizat-o atent ), puterea maxima e mult prea mare pentru niste casti, periculos de mare, Doamne fereste sa foloseasca cineva casti de 32 Ohm...

Totul din punctul meu de vedere este risipa, justificarea poate veni doar daca vrei neaparat sa faci ceva cu componentele alea, pe termen lung insa poate fi ireversibil de periculos pentru urechi.

La sursa daca tot folosesti traf de retea atunci te bucuri din plin de tensiunea deja destul de curata ( chiar nu vad ce sa caute 2 inductante de 10mH/10000uH acolo ), un LM317 cu 10u la pinul adj, 2200u inainte de el si 100u dupa el, ofera o iesire cat se poate de curata ( oricine poate testa usor cu osciloscopul ).

Un TL072, BD139 si BD140 plus cateva pasive, chiar ar costa sub 10 lei per canal, alimentat la maxim 18-20V, ofera putere suficienta, dar mai ales mai putin periculoasa pentru urechi, performante la care schema din topic poate doar visa, etc...

Imi pare rau daca te supar, ca nu asta vreau, tin insa sa atrag atentia asupra unor aspecte care par a fi trecute cu vederea.

PS: @winstyle, aroganta nu-i caracteristica numai nou venitilor, ci din contra as putea spune, multi vechi sufera de asta.

Iar respectul se castiga, nu se impune.

Am intervenit doar pentru ca generalizezi spunand "voi incepatorii".

Link spre comentariu

Tind să cred că nu l-a făcut exclusiv pentru căști . Probabil , il folosește și pe difuzor . Totuși , cu toată liniaritatea clasei A , atâta timp cât sursa de semnal are amplificator intern in clasă AB sau D , de ce sa te stresezi construind un amp in clasă A dacă semnalul deja este redat cu ''slăbiciunile'' claselor AB ,respectiv D .

Cred că pe inițiatorul topicului , l-a interesat simplitatea schemei , mai puțin pragmatismul ei .

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Dar ce urechi aveti de va trebuie 2--3-5W?

Cu cit o sa livreze o putere mai mica cu atit va avea distorsiuni mai mici .

Mai este ceva , daca omul pune mina pe casti de 300..600 ohmi , are cu ce da in ele

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări