crissterrian Postat Iunie 5, 2017 Partajează Postat Iunie 5, 2017 salut, m-am apucat cu ajutorul articolului din tehnium sa trag in banda fm-ul de la acest radio. dupa ce am corectat cateva greseli de calcul in articol, am reusit sa fac bobinele si sa pun condensatorii potriviti. Am reusit sa aliniez capetele de banda la 87.5 si 108.5 MHz. dar cam atat. circuitul de acord al antenei nu face nimic la reglarea bobinei sau condensatorului trimer. problema mea este la amplificatorul cu BF215 in montaj cu punct intermediar la masa pentru BF215. Aici este bucata din articol. valorile CCIR din articol sunt: C101 = 20pF C102 = 18pF C103 = 15pF C105 = 68pF L102 1,25spire fata de masa si 6,5 spire total. dupa recalcularea mea si corectarea greselilor de calcul din articol au rezultat urmatoarele valori: C101 = 22pF C102 = 20pF C103 = 16pF C105 = 44pF L102 1,00spire fata de masa si 6,85 spire in total. iar pentru oscilator am utilizat: C114 = 62pF L104 1,00spire la masa si 4 spire total. pentru cei care stiu foarte bine cum functioneaza acest amplificator cu baza comuna si punct intermediar la masa, dar si circuitul de acord fix al antenei, va rog sa imi spuneti daca formulele din articol pentru circuitul de intrare trece banda si circuitul de acord al antenei sunt bune, si va rog sa imi recomandati si mie ceva literatura de specialitate unde explica in detaliu amplificatorul pentru UUS in montaj cu punct intermediar la masa. AICI si datele tehnice din manual pentru bobine. 2 Link spre comentariu
crissterrian Postat Iulie 27, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2017 observ poate intamplator sau din lipsa de timp si bunastare ca exista o secretomanie mare si ceva mistic in legatura cu aceste trageri in banda. nimic si nimeni pe tot marele www nu prea sa elucideze misterul acesta. mai am sa incerc cu vodoo si incantatii chiar daca incepe sa ploua in loc sa intre in banda. apel la toti mai marii si inteleptii din aceasta comunitate care pot contribui la eludarea acestui mister misterios: va rog sa dati jos capacele la pix, sa va puneti niste manusi de tastat si sa ma ajutati sa dau odata pentru totdeauna si eu si toti cei interesati de acest subiect, o nota de trecere(in banda corespunzatoare si cu sensibilitatea necesara) acestui proces atat de necesar in tara noastra de patrioti nostalgici si lampari amatori, cu tot cu radiourile noastre din talcioc sau din pod de la bunica. Va multumesc din suflet si astept cu monitoru in brate ziua in care Bucurul meu 1 va baga singur in boxele batrane proFM-uml sau europa FM-ul cu calitatea demna de prestanta unui strabunic intelept cu dictie, si stereo. Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 27, 2017 Partajează Postat Iulie 27, 2017 Judecand dupa ironia din postare,posibil sa mai astepti ceva vreme un raspuns de bun simt. In alta ordine de idei,nu e un secret ca articolul ala e de mare ajutor in translarea si marirea benzii receptionate de blocurile pt UUS vechi.Faptul ca tie nu-ti iese,mai mult ca sigur gresesti undeva,si chiar si fara tonul ironic,tot greu e sa ghicim ce-ai facut tu acolo,pt ca date concrete nu avem.Deci reia lectura articolului,reia operatiunile de modificare,si sigur daca ai sa respecti indicatiile din articol,nu vei mai avea nevoie de altceva. Link spre comentariu
tavi 84 Postat Iulie 27, 2017 Partajează Postat Iulie 27, 2017 (editat) Nu mai am cartea in care era explicata ideea pe care se baza amplificatorul cu punct intermediar la masa(parca se numea Lucrari practice de depanare a radioreceptoarelor),insa din ce tin minte,principiul era urmatorul:era aleasa valoarea punctului de priza la bobina pentru a se echilibra puntea de neutrodinare ce era formata pe un brat,inclusiv de capacitatea parazita interna a tranzistorului amplificator.De vreme ce modificarile pentru "tragerea in banda" altereaza impedantele circuitelor oscilante,presupun ca ar trebui aleasa o alta valoare a punctului de priza. Editat Iulie 27, 2017 de tavi 84 Link spre comentariu
surubarila Postat Iulie 27, 2017 Partajează Postat Iulie 27, 2017 Sanatate permanenta ! Am eu cartea insa teoria (neutrodinare>capacitati parazite tranzistori) ca teoria ,practica.....O sa ma uit in colectia Tehnium , parca era un articol referitor la topicul de mai sus. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum