Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptoare CB live online (WebSDR, etc.)


yo3fhm

Postări Recomandate

Pentru pasionatii traficului CB, mai ales cel DX din frecventele neoficiale, deschid acest topic in scopul postarii de informatii de trafic CB mai putin uzual.

 

Iata de exemplu, un receptor WebSDR mentinut de radiomatorul F4HTT din Ales, Franta.

Nu-l veti gasi in lista oficiala de la Websdr.org ! Hi !

 

WebSDR situé à ALES (Gard 30) en JN24BD

http://14bn030.ddns.net:8073/

Géré par F4HTT, e-mail [email protected]

Antenne VHF/UHF Diamond X50, Antenne 11M G5RV Junior/YAGI 4 Elements

 

Receptia este foarte buna, se aud o groaza de DX-uri CB. Merita ca experiment !

 

73 si propagare buna !

 

Cezar

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • yo3fhm

    10

  • marik2500

    6

  • gauss

    3

  • PINTI

    3

Top autori în acest subiect

Multumim pentru site.

Una este sa receptionezi si sa emiti cu statia proprie, iar alta este sa asculti ceva pe acest site de pe Net.

 

Stima.

Link spre comentariu

Una este sa receptionezi si sa emiti cu statia proprie, iar alta este sa asculti ceva pe acest site de pe Net.

 

Asta e adevarat si subscriu. *DAR* exista si multe alte avantaje:

- receptoarele online pot permite oricarui utilizator sa asculte semnale din toate colturile lumii, din care o buna parte nu pot ajunge la sistemul sau de receptie;

- sunt utile monitorizarii propriilor emisiuni ;

- sunt utile studiului propagarii, mai ales in conditia in care afiseaza un spectru si nu doar o frecventa ;

- ajuta sa vezi in timp real daca exista si alte emisiuni in banda respectiva ;

- permit monitorizarea optica a calitatii emisiunilor receptionate (de exemplu, daca una din ele are latime de banda mai mare, daca arata distorsionat, etc.);

- permit receptionarea multor altor moduri de lucru in afara de cele clasice de pe o statie CB, iar cu exceptia statiilor CB mai sofisticate, permit ascultarea intregii benzi cunoscute, nu doar a unui numar limitat de canale;

- in situatii limita, pot inlocui receptorul defect al unei statii care poate face doar emisie .

 

Probabil ca ar mai fi si altele, dar nu cred ca este nevoie sa le mai enumar.

Desi sunt autorizat din 1987, nu sunt traditionalist si consider ca in viata noastra, trebuie sa acceptam ca exista noutati care vor schimba usor-usor si mijloacele de telecomunicatii - altfel, s-ar numi stagnare.

 

Iata (pentru cei interesati) o prezentare foarte interesanta, care a fost citata si de colegul nostru Morel 4X1AD pe site-ul radioamator.ro :

 

Contest University : Disruptive Technologies, How they Change our Hobby (Rob Sherwood, NC0B)

 

( ultimele evolutii in tehnologiile folosite in ham radio si impactul lor asupra performantei transceiverelor de top)

 

S-ar putea ca dupa vizionare, unii dintre dvs. sa isi mai schimbe optica...

Link spre comentariu

Titlul este " Receptoare CB live online....".

 

Cum poti receptiona, live, o emisie a unui camionagiu,... care se afla la Cluj, ...daca tu esti acasa,... la calculator,... in Constanta?

 

A deschide niste topicuri aiurea ne pricepem cu totii. Si la ce bun? Numai pentru a avea activitate pe forum?

 

Imi pare rau de interventie, dar, cu acel site, nu veti putea receptiona nimic in timp real, pe nici o frecventa.

 

Stima si respect.

Link spre comentariu

Ideea folosirii unor SDR-uri poate fi utila la un moment dat pentru a vedea daca emisiunea noastra poate fi auzita la un moment dat intr-un anumit punct al globului. Acuma, fiind in EU, nu prea e util pentru DX, care presupune ALT CONTINENT. In plus, nu pare sa fie functional, l-am pornit pe 27.555 si e liniste totala, in conditiile in care pe TS-950-ul meu banda geme de semnale, inclusiv din Franta. O fi propagare unidirectionala... se aud francezii la noi dar nu si noi la ei... :))

Link spre comentariu

Titlul este " Receptoare CB live online....".

Cum poti receptiona, live, o emisie a unui camionagiu,... care se afla la Cluj, ...daca tu esti acasa,... la calculator,... in Constanta? [...] cu acel site, nu veti putea receptiona nimic in timp real, pe nici o frecventa.

 

E posibil ca dvs. sa nu fi incercat niciodata sa folositi un sistem de tip WebSDR sau OpenWebRx.

Pe scurt, e vorba de un receptor SDR (fie de banda larga, fie cu cateva benzi dedicate) care poate face streaming live catre un anumit numar de useri. In afara de streaming, receptorul respectiv ofera si o interfata prin care utilizatorii pot comanda receptorul in mod independent de ceilalti. Se pot asculta orice fel de semnale in banda oferita, dar performantele sunt date de sistemul antena-receptor aflat la distanta.

 

Semnalul unei statii din Cluj, ar putea fi receptionat si in localitatea franceza in care se afla receptorul WebSDR mentionat, dar probabil ca ati aflat deja ca asta depinde de conditiile de propagare si performantele celor doua statii intre care se poate stabili comunicatia. Sunt sigur ca ati observat ca semnalul unei statii mobile, chiar de putere mica, poate fi in anumite conditii receptionat la mare distanta - asadar, nu e nimic SF.

 

Proiectul WebSDR e realizat de Pieter-Tjerk de Boer, radioamator olandez cu indicativul PA3FWM si in acelasi timp, assistant professor la Universitatea din Twente. WebSDR e un proiect foarte cunoscut si utilizat de catre radioamatori, putand oferi acoperire in orice banda de frecvente, inclusiv in CB. Performantele receptiei difuzate prin streaming catre utilizatorii care acceseaza un receptor WebSDR, depind in schimb, in mod evident, de partea hardware utilizata (receptorul propriu-zis). Foarte multe WebSDR-uri folosesc pe post de receptoare, stick-uri de tip RTLSDR sau echivalente, care au convertorul A/D pe 8 biti. Acestea nu ofera performante prea bune, dar permit un start-up pentru cineva care vrea sa experimenteze.

Eu am folosit o solutie mai buna: partea de intrare constituita din proiectul DR2A+ al lui YU1LM, iar prelucrarea digitala realizata prin placa de sunet Asus Xonar D1 (192K, 24 biti, driveri ASIO).

La noi in tara, colegul nostru Dan YO3GGX e foarte cunoscut pentru mentinerea unui sistem WebSDR pentru mai multe benzi; din pacate, in momentul de fata, functionarea sa este limitata, datorita lucrarilor de anvelopare ale blocului in care locuieste (antena nu poate fi desfasurata).

Daca veti privi pagina proiectului WebSDR, veti gasi o lista impresionanta de receptoare care pot fi accesate online si care ofera receptie live, a semnalelor receptionate cu antenele si echipamentul din amplasamentul respectiv. O parte dintre acestea, includ si banda CB, sau benzi de radiodifuziune, nu doar de radioamatori.

Cel mai performant receptor WebSDR este chiar cel de la Universitatea din Twente, accesibil la adresa http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/ . Esantioneaza o banda uriasa, de la 0 la 30MHz, permitand receptia semnalelor atat in VLF si LF, cat si in unde medii si scurte. Evident, si in banda de CB. Mai mult decat atat, datorita acoperiririi pe care o ofera, poate fi folosit ca monitor de propagare.

 

Un alt proiect extrem de interesant, concurent cu WebSDR, este OpenWebRx realizat de radioamatorul András Retzler (HA7ILM) din Ungaria, un tanar extrem de capabil, specializat, la fel ca si olandezul, pe programare si procesare digitala de semnal.

Lista receptoarelor live OpenWebRx poate fi accesata prin meniul "Receivers" de pe site-ul SDR.hu . Si la fel ca si cele WebSDR, sunt distribuite in toata lumea, se poate vedea pe aceasta harta.

 

A deschide niste topicuri aiurea ne pricepem cu totii. Si la ce bun? Numai pentru a avea activitate pe forum?

Imi pare rau de interventie [...] Stima si respect.

Probabil ca daca ati fi incercat sa aveti putin respect in mod real, v-ar fi parut rau inainte de a fi gandit si scris ceea ce ati postat mai sus. Dar sunt sigur ca e doar o problema de perceptie a conceptului pe care l-am prezentat mai sus. Odata cu intelegerea lui, cred ca veti privi altfel lucrurile si veti remarca si utilitatea acestor receptoare live.

 

Cred ca nu e cazul sa va mai atrag atentia ca observatiile dvs. caustice legate de activitatea unora sau altora pe forum, sunt total gratuite si ar trebui sa va abtineti. Nu judecati ca sa nu fiti judecat, mai ales inainte de a incerca sa intelegeti concepte noi. E o chestiune de educatie sa nu incerci sa jignesti fara motiv, ceea ce dvs. v-ati straduit s-o faceti din plin. Din feriricire, sunt obisnuit sa privesc astfel de interventii prin prisma batranescului proverb care se refera la caini si la ursi...

Link spre comentariu

Sal.E chiar in regula un astfel de receptor pentru divertisment sau diverse probe.Eu unul nu prea mi-am batut capul cu partea de cb,dar am ascultat un pic si am zis sa fac o proba si cu trcvr.-ul real de pe masa;la mine rezultatele au coincis.Un websdr este,sa zicem ,un accesoriu util,pe langa statia reala de pe masa si trebuie considerat ca atare.

Link spre comentariu

Va salut

 

Daca v-am deranjat cu ceva, va rog sa ma iertati.

Ceva cunostinte de electronica si de propagare a undelor radio am si eu.

Poate la un nivel mult mai mare decat credeti.

Dar asta este o alta problema.

 

Cu scuzele de rigoare

George.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Ceva cunostinte de electronica si de propagare a undelor radio am si eu. Poate la un nivel mai mare decat credeti. Dar asta este o alta problema.

Cu scuzele de rigoare

George.

 

Dle. George, m-a deranjat faptul ca ati crezut ca vreau sa postez doar ptr a avea activitate pe forum, desi nu stiu pentru ce ar trebui sa strang asemenea "credite", hi ! Cat despre cunostiintele dvs. in zona radio, fiti sigur ca nu am de gand sa le judec si nu cred nimic, dar intrebarea pe care ati pus-o in cadrul postarii dvs. anterioare ("Cum poti receptiona, live, o emisie a unui camionagiu,... care se afla la Cluj, ...daca tu esti acasa,... la calculator,... in Constanta?") m-a determinat sa consider ca inainte de orice, ar putea fi oportun sa ofer mai multe detalii. Electronica si radiotehnica sunt domenii vaste, in care nimeni nu poate avea cunostiinte totale, nici macar cineva care detine un anumit bagaj de cunostiinte in domeniul propagarii undelor radio...

 

@dyogenes:

"nu pare sa fie functional, l-am pornit pe 27.555 si e liniste totala, in conditiile in care pe TS-950-ul meu banda geme de semnale, inclusiv din Franta. O fi propagare unidirectionala... se aud francezii la noi dar nu si noi la ei...)"

 

Marcel, salut!

Chiar in timp ce postam link-ul catre websdr-ul respectiv, receptia a fost intrerupta pentru cateva secunde, pe toate benzile. Probabil ca sysop-ul a deconectat antena sau ceva de genul asta (interfata web functiona in continuare). Nu stiu ce receptor are acolo, daca e vreun RTLSDR, iti dai seama ca nu poti astepta prea mult de la el. De asemenea, antena nu e destinata benzii de CB, asadar... ceea ce receptionam eu la ora respectiva, probabil ca a fost vreun varf de propagare, care m-a facut sa fiu entuziasmat de faptul ca spectrul era plin de statii.

In orice caz, pentru cineva care vrea sa caute, exista o multime de receptoare care "aud" si banda de CB, unele mai bine, altele mai putin. Trebuie cautate. OpenWebRx are o predilectie pentru hardware KiwiSDR, care e bazat tot pe FPGA si "vede" pana la 30MHz. In lista lor, e afisat si hardware-ul, asa ca sigur se vor gasi si receptoare dotate cu antene mai bune ptr CB.

 

@IGBT1971:

Eu unul nu prea mi-am batut capul cu partea de cb,dar am ascultat un pic si am zis sa fac o proba si cu trcvr.-ul real de pe masa;la mine rezultatele au coincis.Un websdr este,sa zicem ,un accesoriu util,pe langa statia reala de pe masa si trebuie considerat ca atare.

 

Salut Emil,

Foarte corect spus, "trebuie considerat ca atare", hi ! Desi sunt autorizat din 1987, am cochetat si cu CB-ul pe vremea cand in Bucuresti exista o anumita "gasca" si CB-ul avea savoarea pionieratului - mai concret intre 1993 si 2000. Avea farmecul sau!

 

O seara faina si numai bine!

Cezar

Link spre comentariu

Salut Cezar,

 

Posibil sa fi picat fix pe momentul cand era oprit receptorul. Eu folosesc SDR-urile de pe coasta de Est a SUA, America de Sud si VK pentru a testa daca ma aud acolo. Sunt uneori foarte utile. Cand fac apel general ma pun de obicei in jur de 14.223 - 14.226, ceea ce e foarte aproape de segmentul de SSTV si e util sa verific nu cumva sa fiu sub vreo emisiune SSTV pe care eu nu o aud in Europa, dar ea exista pe celalalt continent... deci... CAND MERG, SUNT UTILE :)

 

73

Link spre comentariu

Buna ziua, vin si eu cu o intrebare de incepator. Cum se pot conecta 2 PC-uri intre ele folosind ca suport 2 statii radio cum ar fi 2 CB sau doua statii cum ar fi Motorola CM140. Am inteles ca banda e ingusta si se pot transmite semnale de tip text. Daca da, de ce mai am nevoie inafara de PC-uri si Statiile radio. Cum se realizeaza conexiunea PC-Statie radio?

Va multumesc!!!

Link spre comentariu

Buna ziua, vin si eu cu o intrebare de incepator. Cum se pot conecta 2 PC-uri intre ele folosind ca suport 2 statii radio cum ar fi 2 CB sau doua statii cum ar fi Motorola CM140. Am inteles ca banda e ingusta si se pot transmite semnale de tip text. Daca da, de ce mai am nevoie inafara de PC-uri si Statiile radio. Cum se realizeaza conexiunea PC-Statie radio?

Va multumesc!!!

Te complici prea mult si in final nu cred ca o sa fii multumit de rezultat. Mai bine incerci sa afli cum faci sa ai semnal intre doua placi wifi pe distanta din tre cele doua pc uri. Asta implica antene, cabluri si enventual amplificatoare de semnal sau un router setat ca AP

Editat de Rx-Tx
Link spre comentariu

Pt o incercare asa rapida, incearca sa conectezi audio de la statii la Pc uri si foloseste programe pentru SSTV. Insa astea iti vor permite doar trimiterea de fotografii si text.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări