validae Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 (editat) Nu poți înlocui traful oricum și cu orice.Dar ai putea să-l desfaci prin fierbere în apă, dai jos spirele și le numeri, apoi rebobinezi alt traf (cu miez mai măricel) cu sârmă ceva mai groasă.Nu te speria, e vorba de puțină sârmă acolo, care se poate recupera din alte bobine sau trafuri de surse.. Edit: Leco, omul a spus că a alimentat un letcon (cu rezistență) la 200Vcc, nu un pistol de lipit....mai citește odată. Editat Iunie 4, 2017 de validae Link spre comentariu
modoran Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 L.E: daca as reusi sa folosesc pistolul de lipit de 100w cu el as fi foarte multumit nu am nevoie de mai mult. Nici o sansa, trebuie invertor sinus pur. De fapt cam pentru orice altceva decat o sarcina rezistiva ( cum e letconul tau ) trebuie sinus pur. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 @Vali Atunci, scuzele mele catre dl gcom61! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 Fa-i o proba cu un bec de 75w cu incandescenta si spui ce observi. Poate il ai un pic defect pe invertor, poate nu ii place sarcina pe care i-o conectezi. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 Leco ai dreptate, al naibii reflex/obicei urat am cu acel 'i' pus aiurea acolo... Revenind la intrebarea mea, cand am zis frecventa mare m-am referit la minim cateva zeci de khz, marturisesc ca nu m-am documentat deloc despre rezistentele de letcon si de asta am intrebat. Link spre comentariu
iop95 Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 Cred ca letconul are o rezistenta initiala prea mica si intra in protectie la suprasarcina... si evident nu debiteaza nimic si astfel "nu merge". Pentru a verifica daca asta e problema, inseriati cu letconul un bec de 40-50W si il scurtcircuitati dupa cateva secunde. Daca are ceva semireglabili de protectie / delay, poate se modifica valoarea de varf sau timpul de intrare in protectie. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 Am alimentat cam orice am avut la acel invertor cu undă rectangulară și nu au fost probleme. Doar unele motoare scoteau un zgomot anormal, dar nu e nicio problemă pentru un pistol de lipit să funcționeze la un invertor nesinusoidal. Binențeles că oricând e de preferat să ai o undă ,,pur sinusoidală,, dar acele invertoare (nesinusoidale) sunt destinate utilizării ,,de avarie,, și nu uneia continue. Cum spuneam, cel mai probabil acolo e o eroare constructivă, mai dau și rateuri chinezoaicele când bobinează, poate i s-a terminat sârma și nu a vrut să mai lipească firul în continuare, ori a trecut-o vre-o nevoie și a finalizat bobinajul cu mai puține spire. Ar fi util să măsori tensiunile debitate în gol și în sarcină, astfel vezi clar care e cauza. Chiar și un bec de 100W are ,,la rece,, o rezistență mică și poate provoca o cădere de tensiune rapidă, până se încălzește filamentul la temperatura maximă. Poți face combinații folosind două-trei becuri de 100W legate inițial în serie, apoi în paralel pentru a crea sarcini de diverse puteri și astfel depistezi la ce curent începe să scadă tensiunea invertorului. Link spre comentariu
mesterel Postat Iunie 4, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2017 (editat) Revin cu ceva update dupa masuratori. La 14.43v alimentare am in gol pe iesirea lui 184v (folosesc un trafo recuperat dintr-un UPS cu punte 20A+ 680uF filtraj). In sarcina alimentarea scade la 12.8 cu acel letcon de 30w iar la iesire am 220v in cap.. nu prea inteleg care este problema. Scuze pentru dublu post! Nu a fost cu intentie. L.E: Observ ca dupa 3 minnute cu 30w sarcina traful se incalzeste destul de mult. Vezi să-i pui fire serioase ca grosime pentru alimentarea la 12V, altfel îi scade mult tensiunea în sarcină.Tranzistorii ăia ai tăi sunt aceiași pe care-i am și eu la un invertor asemănător, dar de ,,1000W,, (chinezești binențeles). Dar ăsta pe care-l am eu, a suportat cu succes o bormașină de 500W și un flex de 700W (tot chinezești binențeles) la o lucrare în teren, deci nu văd de ce nu ar duce al tău un pistol de 100W românești (reali adică). Am testat ulterior și bormașina și flexul cu un ,,powermetru,, digital, iar la un cuplu de sarcină moderat ,,trăgeau,, cam 300, respectiv 400W din rețea. Deci totuși chinezăria poate măcar jumătate din ce declară.. Vali, daca ai unul cu aceiasi tranzistori la 1000w as putea sa il tunez si eu sa ii maresc puterea? Ce pot adauga in plus? Pana la urma ii fierb si traful daca este nevoie numai ca nu cred sa mai am loc pe el pentru adaugare spire. Editat Iunie 4, 2017 de mesterel Link spre comentariu
modoran Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 Ai osciloscop sau macar multimetru true-rms sa vezi exact ce tensiune scoate la iesire ? Poate o avea nevoie de o sarcina minima ca sa functioneze corect. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 Iesirea este cumva redresata si filtrata? ( sau poate n-am inteles eu ). Link spre comentariu
mesterel Postat Iunie 4, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2017 Osciloscop nu am iar multimetru am un DT9208A. Iesirea este cumva redresata si filtrata? ( sau poate n-am inteles eu ). Iesirea invertorului (220v) nu este nici redresata nici filtrata. M-am referit la alimentatorul care il folosesc pentru teste din care invertorul trage cei 12v necesari. Nu am un acumulator in firea lui in casa si am improvizat putin . Traful recuperat din UPS+punte 20a+C 680uF. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 Pai atunci fara osciloscop masuratoarea cu multimetrul nu sunt convins ca-i relevanta datorita formei de unda. Ceea ce poti incerca este sa redresezi si sa filtrezi cat mai bine iesirea aia, apoi sa o masori din nou in sarcina cu letconul ala, o sa ai cc asa, si cu asta se descurca multimetrul ala ieftin. Revenind la intrebarea mea, cand am zis frecventa mare m-am referit la minim cateva zeci de khz, marturisesc ca nu m-am documentat deloc despre rezistentele de letcon si de asta am intrebat. Deci stie cineva daca rezistenta letconului protesteaza daca ii dau cateva zeci de khz? Pliiiiz Link spre comentariu
validae Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 Dacă traful invertorului se încinge și cu cei 30W atunci sigur e subdimensionat.Trebuie să refaci traful, înlocuiești și miezul cu unul mai mare, pe care să încapă sârmă mai groasă.Parcă văd că și sârma de pe el e de aliminiu.... Link spre comentariu
flomar60 Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 . Nu am un acumulator in firea lui in casa si am improvizat putin . Traful recuperat din UPS+punte 20a+C 680uF. Vad ca nimeni nu a sesizat greseala asta!!!....Pai , un filtraj de 680 micro...!!!....la un curent de cativa amperi...!!....practic,invertorul ala este alimentat cu impulsuri de 100Hz....trebuie cel putin 10.000 micro ca sa puteti simula corect un acumulator.... Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 Mda, nu stiu de ce am impresia ca am mancat sticla, prea sunt invizibil... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum