Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum recunoastem daca un tranzistor este contrafacut?

Vizitator

Postări Recomandate

1. Corect. Dar, in 2017, nu mai e "tendinta"-e deja realitate-s-a renuntat total la orice tip de componenta incapsulata in TO3. Poate vreo firma obscura dintr-o orezarie care mai are pe stoc sa mai incapsuleze astazi tranzistori in TO3....

Daca Onsemi e o firma obscura ( mai ales dupa achizitionarea fairchild ), atunci da, sunt sde acord, pentru ca:

http://www.onsemi.com/PowerSolutions/product.do?id=MJ15022

http://www.onsemi.com/PowerSolutions/product.do?id=MJ15024

http://www.onsemi.com/PowerSolutions/product.do?id=MJ15015

inseamna ca exista totusi o piata si pentru aceste componente, altfel se duceau naibii de mult producatorii respectivi. Si am motive sa cred ca sint sanse mari ca sursele de aprovizionare nu fie diferite, poate calitatea/pretul sa fie altele.

Exista o piata datorita electronistilor amatori care se incapataneaza sa cumpere porcarii ieftine, si care deci tin in afaceri producatori fara nume gata sa marcheze orice porcarie cu orice li se cere.

Asta e, atata vreme cat exista cerere, vor exista si ei.

Link spre comentariu

Apropo, eu am avut la job vre-o 60 de bucati de remodulatoare A/V fabricatie china, luate de pe internet, la aprox. 100 de dolari bucata inclusiv taxe. In acel moment unul produs de o firma renumita in domeniu cu caracteristici apropiate era de 10 ori mai scump! Echipamentele au functionat peste 10 ani si au fost inlocuite cu altele doar din motive de gabarit! Unul singur s-a defctat intre timp, ceva prin sursa dar a fost remediat.

Si nu functionau "chinezeste" deoarece ancom-ul vine de citeva ori pe an la masuratori in head end si pe retea si nu am fi trecut de masuratori daca aveam probleme cu parametri!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Piesele ieftine nu au piată de desfacere din cauza amatorilor, ci din cauză că preţul aparatelor electronice e in continuă scădere!

Şi nu poţi repara un astfel de aparat cu o piesă(de firmă) care costă cât el(aparatul electronic) nou!

Asta e tendinţa ....electronice multe şi ieftine!Preţul pieselor nu poate decât să urmeze acelaşi drum!Şi de aici începe problema ...ca să faci o piesă ieftină, trebuie să tai de undeva costurile!Adică ”se taie” din materialele scumpe care compun acea piesă(care o fac fiabilă), forţa de muncă ieftină şi mai puţin calificată ş.a.m.d!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Tranzistoarele nu sunt contrafacute de fabrica, ci de escroci. Pe linia de fabricatie este o instalatie de sortare serioasa, nu un chinez necalificat. Piesele declasate nu se marcheaza, dar pot fi luate la kg si marcate fals de escroci.

Se intampla de multe ori ca tranzistoarele sa iasa din fabrica mai bune decat scrie pe ele. Daca la sortare rezulta mai multe exemplare cu caracteristici superioare decat au fost comandate de clienti, marcarea se face "in jos".

Link spre comentariu

Am cumparat odata de la Mivarom tranzistori 2n3773 la 3 lei si ceva buc. mi-au trmis de mai multe marci . Daca am luat mai multe bucati am zis sa-I incerc uitati poza amandoi sunt cumparati de la mivarom ala adevarat sria pe el Mexico , fabricat prin anii 2000. Am gasit si cu pastila mai mica dar nu I-am facut poza .

post-248454-0-09465200-1496482028_thumb.jpg

Editat de VEF
Link spre comentariu

Am ezitat să intru pe acest subiect dar până la urmă am decis să o fac pentru a-mi expune și eu punctul de vedere.

Mai întâi , piese contrafăcute există fără îndoială . Că unii își explică așa eșecurile , este altceva.

Dar :

1. O componentă marcată 2N3055-PMC cum s-a pomenit mai sus nu este o componentă falsă . Este doar o componentă făcută de un alt producător , mai puțin renumit . Cu siguranță producătorul respectiv a rezolvat chestiunile comerciale ( dacă mai există la vechimea lui 2N3055 ) care să-i permită să marcheze astfel tranzistorul. Era falsă dacă era marcată cu ON sau ST , etc.

2. Dacă ai obținut comercial dreptul de a marca un tranzistor cu 2N3055 atunci mai ești obligat tehnic să respecți parametrii înregistrați la JEDEC . De obicei asta e prima pagină din DS sau pe-acolo. Nu scrie nicăieri că trebuie să ai o anumită tehnologie, o anumită mărime a pastilei , o anumită grosime a firelor , etc. Dacă tranzistorul tău îndeplinește condițiile minimale menționate mai sus și este marcat corect cu sigla ta , este OK . Cine vrea cumpără de la tine cine nu , nu . Dar nu este niciun fals și nicio înșelătorie .

Fac aceste mențiuni pentru că devine o obsesie problema asta și se fac confuzii între copiile legale - cum a fost și cazul IPRS de pildă - și fake-uri ordinare , care din păcate există .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Pertinent punctul tau de vedere. Mi-ar placea sa se respecte datasheet-ul de 2n3055. Chiar nu m-ar interesa cine si cum il face, dar sa fie marcat corespunzator. Acum am curaj cu el, l-am prajit putin fara radiator si nu ma mai ingrijoreaza nimic.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Salut,vreau sa va arat evolutia chinezului in ale electronici.

Stanga ----trz.original,

Mijloc ------trz.clonat originalul,

Dreapta ---trz,clonat clona,

pagubitul---EU

https://ibb.co/b5WR9b

Vad acolo trei tipuri diferite. Deci comparam mere cu pere cu pruni. Oare care din ele o fi portocala?

Link spre comentariu

2-- din cauza tendintei de globalizare , interesele financiare domina peste tot si peste toate . CONSUMUL este stimulat , iar nu CALITATEA . aceeasi componenta facuta de aceeasi fabrica acum 30 de ani este mai buna dpv al calitatii decit aceeasi componenta facuta de aceeasi firma acum 20 de ani ...etc 10ani ... care este mai buna decit aceeasi componenta facuta de aceeasi firma in prezent . daca fabricantul componentei respective este un MAJOR BRAND si a rezistat pe piata mondiala actuala , inseamna ca are angajati multi , care trebuie platiti in fiecare luna . daca firma respectiva ar produce NUMAI componente de calitate prima-lux , atunci ele ar costa mai mult si s-ar defecta mult mai rar . defectare mult mai rara inseamna vinzari generale lunare mai mici . vinzari mai mici inseamna profit mai mic . profit mai mic inseamna sa dai oameni afara si sa umbli la pret si/ sau la calitate . ca sa umbli la pret inseamna sa-ti micsorezi cheltuielile ... deci sa te muti in china , iar asta atrage in mod automat scaderea ulterioara si a calitatii . in concluzie , in acest moment in lume , pe piata semiconductoarelor , paradoxal dar HIGH QUALITY = BAD BUSINESS ... :rzb

Acelasi trend se aplica si in industria auto?

Editat de Alphsoo
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări