Cilibiu Postat Mai 31, 2017 Partajează Postat Mai 31, 2017 (editat) Salut tuturor. Mam lovit de o problema. Cautand componente arse printr-un aparat de sudura , am reusit sa ciobesc o dioda transilent bidirectionala. Masurata pe placa, imi dadea scurt, iar cand am dat-o jos am reusit sa sparg un colt cu penseta, masurata in aer, numi da nici o valoare pe aparat, cand am analizat-o mai bine am observat ca nu are nici o dunga de polarizare si miam dat seama imediat ca este vorba de o dioda TRANSILENT TVS SUPRESOR. Acum nu stiu daca am distrus-o sau nu. Pe placa mai am alte diode la fel si masurate tot numi da valoare. Am cautat schema electronica dar se pare ca numi da valoarea ei, doar mia confirmat ca este dioda transilent bidirectionala montat in paralele cu infasurarea primara a unui transformator driver. Inscriptiile pe ea sunt: ST @ G OL Z523 Din ce stiu eu. Este o dioda fabricata de ST, (@) este o sigla, iar aici apare dubiile. Am un G pe primul rand O este defapt un "ROMB" care nu stiu cum sal interpretez, ca D sau O sau ca 0. Z 523 Z tara 5 anul 2015 sau 2005 23 saptamana Am cautat o gramada de coduri pe net de la ST cu marcarea urmatoare GOL nimic OL o dioda TVS de 150V GDL dioda TVS de 7V Mam gandit sa dau jos o alta dioda si sa fac un mic montaj sa o testez Insa ma lovesc de o problema. Diodele zener stiu sa le testez, dar nu stiu daca se aplica la fel si la TVS. Am vazut ca unele au 7V si 120A......ceea ce ma deruta. Am folosit transilent pentru absortia socurilor......dar niciodata nu am testat una (cele bidirectionale). Cum pot sa o masor sa aflu tensiunea ei ca dupa aceea sa caut echivalent sau chiar sa aflu seria ei? Respect. Editat Mai 31, 2017 de Cilibiu Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 Dioda aia e transient. Ar trebui sa nu fie scurt. Daca pe placa e scurt, atunci scurtul e din placa = ceva a cedat. Ce piesa e dupa ea? Astfel poti ghici ce tensiune ar trebui sa aiba. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 montata in paralel cu infasurarea unui trafo driver, masurata dadea scurt... Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 Ai dreptate, citesti mai bine decat mine. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 TRANSILENT TVS SUPRESOR. Pleonasm... TVS = Transient ( "L" n-are ce sa caute acolo ) Voltage Suppressor E un soi de dioda zener, foarte rapida, si capabila sa suporte varfuri instantanee ( adica foarte scurte in timp ) foarte mari de curent, taie deci varfurile parazite de tensiune la nivelul strapungerii ei. O poti verifica la fel ca pe o dioda zener, cauti dupa codul ei ca sa aflii la ce tensiune este evaluata, si apoi faci rost de o sursa la o tensiune ceva mai mare, calculezi o rezistenta la fel ca la diodele zener ca sa limitezi curentul ( as zice la cativa mA ar trebui sa ajunga ) si vezi daca tensiunea de la bornele ei este cea care trebuie ( aia corespondenta codului ei ), daca e bidirectionala atunci in ambele sensuri trebuie sa obtii acelasi lucru. Link spre comentariu
miron1947 Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 montata in paralel cu infasurarea unui trafo driver, masurata dadea scurt... Cel mai probabil ce ati masurat reprezinta rezistenta infasurarii transformatorului. 1 Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iunie 1, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 1, 2017 Da pe placa masuram rezistenta trafului. Imi cer scuze de L-ul parazit. Problema este ca nu stiu de cat este. De accea am zis sa dau alta jos si sa o testez. Multumesc de indrumari si explicati. Respect. Am sursa de laborator si o voi testa. Ma gandesc sa limitez curentul pe la 2ma. Link spre comentariu
iop95 Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 Trebuie sa aiba tensiunea de deschidere cu 10-15% sub limita suportata de tranzistorul comandat. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 Am cautat si eu ceva info despre ea dar nu o gasesc nici pe site-ul st. Ideea este ca daca tensiunea de strapungere e mare atunci o sursa normala de laborator nu te ajuta. Link spre comentariu
modoran Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 Alimenteaz-o la 300V din primarul unei surse alimentare la retea printr-o rezistenta de 220K sau ce valoare ai. Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 Poti posta schema aparatului? Sper, macar acum, sa fii citit bine si inteles ca o ai. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iunie 1, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 1, 2017 (editat) Aparatul este Arc 151i . Dioda 47 din manualul de service. Ce gasisem eu despre codul GDL dioda tvs 7v 120a aproximativ. Mi se pare o tensiune ok din ce am vazut in schema. Cea cu OL de 150v nu prea are ce cauta acolo.... Mai jos aveti pdf. Pagina 9 in zona stanga mijloc-sus D47. esab_caddy_arc-151i_a31_803-xxx.pdf Editat Iunie 1, 2017 de Cilibiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 Este identica cu D46, si este o dioda transil. Poti face o poza macro la D46? Link spre comentariu
lutza2 Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 https://www.fairchildsemi.com/datasheets/SM/SMCJ48CA.pdf Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 (editat) Osciloscop digital setat pe single shoot, dioda pusa in paralel pe o bobina de zeci sute de micro henri. Incarci bobina cu un anumit curent, si cu osciloscopul măsoari la cit clampeaza dioda in momentul deconectarii sursei de alimentare a bobinei. Asta este cea mai corecta metoda pt ca nu stresează termic dioda. Editat Iunie 1, 2017 de sesebe 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum