sesebe Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 Stiu ca multe mituri audiofile au un simbure de adevar dar de la un simbure pina la un ditamai pepenele e drum lung......stii si tu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 si tot articolul aici http://www.nutshellhifi.com/library/FindingCG.html Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 Sper ca nu mi te-ai adresat mie pt ca eu nu-s fanul tuburilor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 Cand o sa intzelegi ce vrea Mr. Olson sa spuna in articolul ala o sa stii ce sa cauti si o sa intzelegi de ce suna diferit diverse echipamente. Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 5, 2017 Partajează Postat Iunie 5, 2017 @der_doktor, Ce impedanta primara au trafurile pentru A3? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 5, 2017 Partajează Postat Iunie 5, 2017 Suna la Electra si intreaba, sau trimite un email daca te balbai...nu ma intreba pe mine ca nu sunt distribuitor. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 5, 2017 Partajează Postat Iunie 5, 2017 Va marturisesc ca am construit cateva transformatoare de iesire cu secundare din cupru argintat si va pot garanta ca sunt ceva diferente in special se castiga la eficienta energetica a transformatorului si asta fiind un lucru logic intrucat argintul are rezistivitatea specifica mai buna decat a cuprului. Am construit atat OT-uri pentru etaje finale in PP cat si pentru etaje finale in SE. La o analiza spectrala facuta pe trafuri identice pentru SE ,unul cu secundare cu sarma de Cu si altul cu sarma de acelasi diametru dar din cupru argintat (acelasi numar de spire) si la aceeasi putere de 1W pe sarcina ,analiza spectrala sau distributia armonica era foarte diferita intre cele doua trafuri,SE-ul de test a fost unul cu o pentoda E130L si driver cu E810F,testul facandu-l pe acelasi montaj,doar schimband trafurile.Mentionez ca trafurile erau absolut identice in ceea ce priveste tipul de tola si numar de spire,doar secundarele erau din doua tipuri de sarma. La trafurile probate fie PP sau SE,pentru un nivel de intrare calibrat identic (300mVeff) am avut la un SE o putere pe sarcina de 11.5W (SE cu E130L) cu traf cu secundar din sarma de cupru argintat si 10W cu traf cu secundar cu sarma de Cu. Diferentele nu sunt mari pentru ureche,dar daca ne gandim ca un OT mai ales in SE este un traf dificil,cred ca orice castig in ceea ce priveste eficienta energetica poate fi benefic,bineinteles daca vom accepta si un pret usor crescut. Eu sunt amator si nu am aparatura super performanta,dar ma gandesc si sunt foarte sigur ca se pot atinge performante deosebite in realizarea transformatoarelor de iesire mai ales acolo unde se investesc si multi bani. Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 5, 2017 Partajează Postat Iunie 5, 2017 (editat) Va marturisesc ca am construit cateva transformatoare de iesire cu secundare din cupru argintat si va pot garanta ca sunt ceva diferente in special se castiga la eficienta energetica a transformatorului si asta fiind un lucru logic intrucat argintul are rezistivitatea specifica mai buna decat a cuprului. Am construit atat OT-uri pentru etaje finale in PP cat si pentru etaje finale in SE. La o analiza spectrala facuta pe trafuri identice pentru SE ,unul cu secundare cu sarma de Cu si altul cu sarma de acelasi diametru dar din cupru argintat (acelasi numar de spire) si la aceeasi putere de 1W pe sarcina ,analiza spectrala sau distributia armonica era foarte diferita intre cele doua trafuri,SE-ul de test a fost unul cu o pentoda E130L si driver cu E810F,testul facandu-l pe acelasi montaj,doar schimband trafurile.Mentionez ca trafurile erau absolut identice in ceea ce priveste tipul de tola si numar de spire,doar secundarele erau din doua tipuri de sarma. La trafurile probate fie PP sau SE,pentru un nivel de intrare calibrat identic (300mVeff) am avut la un SE o putere pe sarcina de 11.5W (SE cu E130L) cu traf cu secundar din sarma de cupru argintat si 10W cu traf cu secundar cu sarma de Cu. Diferentele nu sunt mari pentru ureche,dar daca ne gandim ca un OT mai ales in SE este un traf dificil,cred ca orice castig in ceea ce priveste eficienta energetica poate fi benefic,bineinteles daca vom accepta si un pret usor crescut. Eu sunt amator si nu am aparatura super performanta,dar ma gandesc si sunt foarte sigur ca se pot atinge performante deosebite in realizarea transformatoarelor de iesire mai ales acolo unde se investesc si multi bani. Nu intotdeauna e nevoie de aparatura scumpa sa ne dam seama de niste lucruri. Uneori un pic de logica si niste calcule e destul ca sa ne dam seama de multe lucruri ce si cum. Sa luam prima data la verificat randamentul. (Il verificam fara scule scumpe, cel mult un calculator de buzunar) La un OT cu randament 0,85 se pierde 15% din puterea audio pe rezistenta infasurarilor. Daca puterea pierduta se distribuie in mod egal pe primar si pe secundar (o prezumtie rezonabila) atunci pe secundar pierdem 7,5% din puterea audio prezenta in primar. Argintul are o rezistivitate cu doar 8% mai mica decit cea a cuprului. http://www.stmary.ws/HighSchool/Physics/home/notes/electricity/circuits/imgBD.gif Daca tot secundarul ar fi din argint masiv atunci cei 7,5% pierduti vor fi cu 8% din 7,5% mai putin. Cu alte cuvinte in loc sa se piarda 7,5% din puterea audio se vor pierde doar 6,9%. Cu secundar din argint masiv vom avea un plus de putere de 0,6%. In loc sa avem 10W la iesire cu secundar din cupru vom avea 10,06W. O crestere nesemnificativa de randament si o putere care nu se simte. Va dati seama cam cu cit creste randamentul in cazul unui secundar cu sirma argintata nu cu argint masiv. Nu mai calculez acum exact ca sunt obosit dar mai mult de 10,0001W crestere de putere nu acord si asta pentru ca sunt generos azi. Asadar astea sunt povesti audiofile nu masuratori decit poate masuratori gresite si in niciun caz nu sunt argumente stiintifice. Sa luam acum la analizat schimbarea de spectru armonic la bobinarea cu argint. Daca schimbam structura bobinajului 4p+3s cu 4s+3p sau bobinam cu secundarele inseriate vs secundare in paralel sau bobinaj mai strins vs bobinaj nestrins suficient, C-core vs EI, tipul miezului si atitea altele toate schimba spectrul. Nu a stabilit nimei inca ca schimbarea spectrului e de bine. Unora le place mai multe armonici iar altora le place sunetul cit mai curat. Din moment ce la masuratoare apare asa mare diferenta de putere de la 10W la 11,5W inseamna ca bobinajul nu e la fel, altfel diferenta de putere era nesemnificativa asa cum am demonstrat mai sus. Deci concluzia cu schimbarea spectrului nu e clar daca e din cauza argintarii cuprului. Cu siguranta firul are alt diametru mediu. @der_doktor, Elliano si Electra sunt ridicoli. Proiectul lor e atit de secret incit nici macar celor de la brevete si marci nu au putut sa le dezvaluie secretul. Si uite asa ramin fara patente. Intr-o buna zi o sa le demonteze careva un amplificator si o sa se afle cu ce impedanta primara lucreaza trafurile lor (ghinion). Mai ridicol decit ei esti tu, ei macar fac bani. Tu esti ridicol pe gratis, le susti gaselnita fara sa sti macar despre ce este vorba si cu ce impedanta primara lucreaza OT. Spune-le ca pot sa astepte mult si bine pina o sa-i intreb eu impedanta primara a trafurilor. Edit moderator: mai ușor cu limbajul ăsta agresiv... Editat Iunie 5, 2017 de validae Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 5, 2017 Partajează Postat Iunie 5, 2017 Nu intotdeauna e nevoie de aparatura scumpa sa ne dam seama de niste lucruri. Uneori un pic de logica si niste calcule e destul ca sa ne dam seama de multe lucruri ce si cum. Nu,la putere va garantez ca diferentele ce le-am declarat mai sus sunt autentice,iar trafurile absolut identice din punct de vedere al miezurilor,inductantelor primare masurate cu aceeasi "oca",numar de spire primar si secundar,asezarea straturilor identica,iar diametrele sarmelor din secundar abslut identice ; 0,65mm (cu izolatie cu tot),secundarele paralel serie.Puterea la care au fost masurate si comparate s-a facut la o frecventa de 1KHz sinus. In rest nu am fost prea interesat de alte masuratori pentru ca segmentul unor astfel de clienti este foarte,foarte mic iar "bataia de cap" pentru achizitionarea sarmei cu depunere de argint,in conditiile mele de amator este mare. Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 5, 2017 Partajează Postat Iunie 5, 2017 (editat) Eu nu zic ca nu sunteti de buna credinta insa undeva s-a strecurat o eroare. Poate diametrul mediu sau masuratoarea cu izolatie cu tot. Fizic vorbind nu e posibil sa dea o asa mare diferenta de putere cu secundar argintat. LE: daca stau sa ma gindesc bine o diferenta de 15% putere echivaleaza cu eliminarea totala a pierderilor din transformator ceea ce e imposibil doar daca secundarul e argintat. Cu siguranta e o eroare. Editat Iunie 5, 2017 de adigh Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 5, 2017 Partajează Postat Iunie 5, 2017 @der_doktor, Elliano si Electra sunt ridicoli. Proiectul lor e atit de secret incit nici macar celor de la brevete si marci nu au putut sa le dezvaluie secretul. Si uite asa ramin fara patente. Intr-o buna zi o sa le demonteze careva un amplificator si o sa se afle cu ce impedanta primara lucreaza trafurile lor (ghinion). Mai ridicol decit ei esti tu, ei macar fac bani. Tu esti ridicol pe gratis, le susti gaselnita fara sa sti macar despre ce este vorba si cu ce impedanta primara lucreaza OT. Spune-le ca pot sa astepte mult si bine pina o sa-i intreb eu impedanta primara a trafurilor. @adigh, asa a zis si ...vulpea..ca sunt acri. App de ''demolatul'' unui amplificator sau traf..pt a-i afla caracteristicile. Nu e nevoie de asta, pur si simplu comanzi unul si apoi faci ce vrei cu el. Oricum, daca il desfaci..nu-l mai faci la loc in vecii vecilor. Nu de alta dar nu o sa ai aceleasi materiale, adica sarma si izolatie. Foarte putini bobinatori pot sa faca o replica 95% fata de original. 100% il face doar manufacturierul. Iar daca e bobinat special, adica universal sau multifilar poti sa-l uitzi. La fel daca e impregnat. Chestia cu banii si ridicolul n-am prea intzeles-o, cum nici tu nu ai intzeles de ce am deschis topicul asta. Dupa tine toti sunt ridicoli, Electra, Mr. Olson, Crowhurst, tu esti ok, restul sunt ''habarnisti''. Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 5, 2017 Partajează Postat Iunie 5, 2017 Pina nu imi spui cum e argintul cu 200% mai sensibil decit cuprul nu mai am ce vorbi cu tine. Si nici cu Electra. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 5, 2017 Partajează Postat Iunie 5, 2017 O fi ..argint...viu...nu stiu..intreaba-i pe ei. Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 5, 2017 Partajează Postat Iunie 5, 2017 Problema este de cit plus valoare aduce argintul folosit in joasă frecventa pt ca de strictat nu prea are ce sa strice. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 6, 2017 Partajează Postat Iunie 6, 2017 In class A3 argintul este cu 200% mai sensibil decat cuprul!!!! Sunt prosteli bombastice pt fraieri. Unii audiofili (snobi) cer sa fie pacaliti pe bani grei!!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum