THOMAS Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 (editat) @adigh: logica este buna si cred ca s-a inteles treaba cu ariile hasurate de pe graficul dv. Personal cred ca obtinerea a catorva watti nu justifica toate dezavantajele mai ales practice ce deriva din aceasta "gaselnita",exemplu pentru un 300B la 1100V Uanodic ar rezulta un traf cu Ra=30K,greu de realizat practic si apoi mai apar si probleme destul de imprtante la realizarea etajului de atac,zic si eu ! P.S "ultrapath" se aplica prin anii '50 la multe RR rusesti,asa ca intr-adevar,nu-i asa noua dar nu-i spunea "ultrapath" ci tehinca de reducerea brumului la amplificatoarele in clasa A. Editat Iunie 1, 2017 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Observ ca nu au fost foarte bine studiate link_urile puse in deschiderea topicului, de aici si confuziile legate de 300B. Se observa clar ca nu are curenti de grila. De fapt nici nu a fost construita pt a lucra in A2, se descurca foarte bine in A1 sau in A3. Interesant este driverul lui 300B, DRD_ul ala. Asta m-a pus pe ganduri si am inceput sa adun documentatie despre Elliano. Si chiar a meritat efortul. De ce m-a interesat 300B??? pur si simplu pt ca o folosesc ca driver pt un final in A2 si pt ca aveam nevoie de distorsiuni foarte mici in partea de driver, plus ca nu vreau nici un condensator in calea de semnal. Legat de Ultrapath, n-a zis nimeni ca e ''inventat'' de Elliano, e folosit ca THDC si chiar isi face treaba. Cititi atent asta: ''This Electra-Print transformer product is to be used for A3 operation of the 300B tube or its equivalent replacement. We have successfully tested the Sovtek 300B and Sovtek 6A3 tubes with this circuit. Tubes we used were able to have a measured 40 watt plus plate dissipation. Circuitry (below) is supplied to modify your amplifier output stage if needed, so that A3 can be obtained. Modifications to standard circuits will need to increase plate voltage and reduce plate current as indicated to obtain A3 operation. Any failure of any tube after modification or components, due to higher voltages needed, are not the responsibility of Electra-Print company. It is assumed that purchaser of this product is fully aware of all aspects of electronics and has taken full responsibility of its proper application. � �A3circuits.pdf'' Din masuratorile mele legate de distorsiuni am dedus o chestie pe care regasito in articolele lui Elliano. Si anume ca THD_ul si IMD_ul sunt doua lucruri diferite. Abia cand ambele sunt reduse la minim potzi vorbi de un amplificator bun. De foarte multe ori am masurat un THD foarte mic si cand am trecut la IMD...mi-a ..trecut. Apoi am inceput sa caut cauzele si in final am ajuns la PSF si OT. Cine a citit atent pagina web a lui Elliano a realizat ca trafurile pt A3 nu sunt bobinate clasic si e normal sa aiba parametrii aia. ''New winding techniques utilize partially progressive honeycomb primary windings which will offer a very low interwinding capacity.�This improves both the high/low frequency, cadence correction for the least IMD product generation caused by tube/output transformer operational argument.'' Probabil va intrebati de ce a crescut tensiunea de placa si a scazut curentul anodic al lui 300B...si foloseste exemplare care rezista la conditziile astea (+40W PDA)... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Insist: de ce se face vorbire de A3 cand dupa teorie este clar A1? Chiar ne iau drept prosti? Nu prea inteleg ce inseamna bobinaj fagure de miere partial progresiv sau progresiv partial. Se stie de mult ca bobinajul tip fagure este cel mai bun doar ca in trecut era greu de bobinat. Astazi motoarele pas cu pas pot oferi o solutie dar nu-i chiar simpla. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 @adrian_pic....decat sa postezi aiurea mai bine te abtzii...auzi ''limbaj''...''Chiar ne iau drept prosti?''...parca ai fi in piatza cu produse agricole din nu stiu ce orasel si te insela una la ...''cantar''. Nu ai intzeles nimic din link_urile alea dar se umfla muschii pe tine si te pomenesi ca esti mai bine pregatit teoretic si practic decat aia care publica articole tehnice in VTV sau pe TubeCAD. Uite argument.. Insist: de ce se face vorbire de A3 cand dupa teorie este clar A1? Chiar ne iau drept prosti?Nu prea inteleg ce inseamna bobinaj fagure de miere partial progresiv sau progresiv partial. Se stie de mult ca bobinajul tip fagure este cel mai bun doar ca in trecut era greu de bobinat. Astazi motoarele pas cu pas pot oferi o solutie dar nu-i chiar simpla. Deci...tu nu ''prea'' intzelegi ce e cu ''bobinajul fagure''...dar ''se stie de mult'', probabil de pe vremea dacilor, ca ''este cel mai bun''. In mod sigur te gandeai la ..''fagure de miere'' si nu la ''interwinding capacity'' sau ''interlayer capacity''. Mda...ai dreptate cu ''motoarele pas cu pas''...acum s-au inventat, saptamana trecuta. Acum o suta de ani se bobina universal ...la mana, adica manual, pe genunchi sau cum i-o mai zice. Nashpa la bobinajul bifilar (McIntosh) ca era nevoie de doi sau mai multzi ..bobinatori, dar na, pe timpul ala nu existau step motor. Dca ma gandesc bine ..nici nu am prea vazut vreounul prin vreo Aumann sau Schumann. App de asta, am si io una cu motor de la un stergator de parbriz de ..camion, e la 24V., ''made in Germany'' scrie pe motor. Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 (editat) ''New winding techniques utilize partially progressive honeycomb primary windings which will offer a very low interwinding capacity.�This improves both the high/low frequency, Pina acum der_doktor nu ne-ai spus in ce consta asazisa clasa A3. Si nici nu rezulta din linkuri. Daca nu am vazut eu, te rog sa pui copy/paste fragmentul unde explica in ce consta clasa A3. Doar fragmentul acela. Poate ne spui cum reducerea capacitatii parazite intre spire utilizind "bobinaje noi" duce la imbunatatirea joaselor ???!!! Iti garantez ca capacitatile parazite dintre spire nu au importanta decit la inalte, la joase nu influenteaza. Ori e o eroare de exprimare, ori Electra_Print nu are habar de transformatoare ori e o tromboneala de marketing atribuind transformatoarelor lor mai multe merite decit au. Asta insemnind ca chiar ii cred prosti pe multi oameni si isi imagineaza ca ii pot pacali. Si sti ce? Marea majoritate a oamenilor nu isi dau seama de aceste tromboane si pun botul la reclama. E in regula sa faci un business dar daca il faci fa-l cinstit, nu umbla cu reclama mincinoasa sa pacalesti lumea. Editat Iunie 2, 2017 de adigh Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Tie daca nu ti se pare un afront la adresa teoriei aceasta reclama mincinoasa de clasa A3 e treaba ta. Dupa cuvantul fagure de miere erau inca doua cuvinte: partial progresiv sau poate progresiv partial. Daca tu nu ai citit atent articolele puse de tine si citesti pe sarite este normal ca nu ti-a sarit in ochi cele doua cuvinte: partial progresiv (sau progresiv partial). Acum poate ne luminezi cu partialitatea progresiva sau progresivitatea partiala la bobinajul fagure. Ce zici? Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 (editat) Cred ca discutiile trebuiesc purtate pe doua aspecte: -1) teoria privind clasa A3 de functionare,adica o explicatie ,un model matematic sau chiar un simplu grafic,presupunand ca exista o asemenea teorie intrucat ar trebui prinsa si in manualele de specialitate, iar clasa de functionare nu are legatura cu traful de iesire ci doar cu performantele amplificatorului in sine si: -2) tipologia realizari trafului de iesire care nu are legatura cu clasa de functionare,bineinteles fiind categorisit la configuratiile SE nu la PP. Transformatorul de iesire fiind un adaptor de impedanta intre elementul activ al etajului final si traductorul electroacustic. Asadar daca le luam pe rand,vom invata cate ceva fiecare dintre noi,pentru ca daca exista clasa A3 de functionare in SE chiar ar fi vorba de o noutate absoluta in domeniu. Editat Iunie 2, 2017 de LMOlimpiu Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 @dvb, Nu e vorba de logica in cazul de fata ci e vorba de traducere. Cum traduci "This improves both the high/low frequency" Eu traduc ca se imbunatatesc amindoua, si joasele si inaltele (ca urmare a micsorarii capacitatilor parazite). In cel mai fericit caz pot accepta o eroare de exprimare a lor. PS: arati cam nebarbierit in noul tau selfie Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Directia era gresita din capul locului. Nu poti sustine aberatii precum clasa A3 si sa te astepti la acceptare unanima. Vezi Doamne, suntem noi rauvoitori si nu vrem sa acceptam clasa A3. Cu suguranta ti-ai pierde vremea incercind sa sustii clasa A3. Cred ca si eu am pierdut deja prea mult timp cu clasa A3. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Se pare ca doar cine a bobinat trafuri ...multe,,,intzelege ce scriu cei de la Electra. @adigh, in postarea #17, primul citat, scrie ce presupune A3. Voi ori nu stiti engleza ori postati la misto si cautati doar noduri in papura. Vezi, Doamne, ca ''baietzii'' aia sunt habarnisti si fac doar reclama sa-si vanda marfa. Sa fie sanatos Mr. J. Elliano, firma a infiintzato in 1977 adica acum vreo 40 de ani si nu stiu cati de pe forumul asta erau nascutzi sau stiau de 300B pe vremea aia. Hai sa fim seriosi. Mai pun inca o data citatul si luati frate dictzionarul ca google translate vad ca da crash. ''This Electra-Print transformer product is to be used for A3 operation of the 300B tube or its equivalent replacement. We have successfully tested the Sovtek 300B and Sovtek 6A3 tubes with this circuit. Tubes we used were able to have a measured 40 watt plus plate dissipation. Circuitry (below) is supplied to modify your amplifier output stage if needed, so that A3 can be obtained. Modifications to standard circuits will need to increase plate voltage and reduce plate current as indicated to obtain A3 operation. Any failure of any tube after modification or components, due to higher voltages needed, are not the responsibility of Electra-Print company. It is assumed that purchaser of this product is fully aware of all aspects of electronics and has taken full responsibility of its proper application. � �A3circuits.pdf'' @LMOlimpiu, nu este inca documentata oficial ''clasa asta A3''. Din cate stiu eu, a fost denumita asa pt ca e altceva decat A1 sau A2. Interesant este ca se pot modifica amplificatoarele din A1 si A2 sa lucreze in A3. Bine, nu ieftin, dar se merita efortul. Ati zis ca '' clasa de functionare nu are legatura cu traful de iesire ci doar cu performantele amplificatorului in sine''. E cu dus si intors asta . Clasa de functionare are legatura cu tubul si tubul cu trafo. A3 presupune o marire a tensiunii anodice si o reducere a curentul anodic pastrand puterea de iesire si micsorand distorsiunile neliniare. Marind tensiunea anodica oare se va modifica nr de spire din primar sau..ramane acelasi? Parca sunt direct proportzionale...Na ja...no comment.. Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 @der_doktor, Mai intervin o data dupa care caut sa ma abtin fiindca simt ca batem pasul pe loc si pierdem timpul. Am inteles ca pentru a functiona tubul in A3 trebuie sa marim tensiunea si sa micsoram curentul de bias. Insa asta nu ne defineste noua clasa A3. Ne defineste doar un alt PSF si atit. Pentru a avea o noua clasa de functionare ar trebui sa avem ceva diferit ca principiu de functionare. La A2 apar curenti de grila. La A3 ce e principial diferit ca functionare ? Sper sa nu-mi mai spui inca o data ca citatul ala explica si defineste o noua clasa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 @adigh, exista suficiente situatii cind teoria este pusa la indoiala, vezi exemplele din evul mediu...Transformatoarele pot determina modificari spectaculoase in functionarea amplificatoarelor si cel mai recent exemplu este transformatorul facut de mine dupa alte metode clasice si care reuseste sa redea o banda de frecvente neverosimila pentru tine cu toate ca masuratorile arata altceva si in fine, der doktor incearca sa arate cit este de fragila este o realitate "certa", nu prea esti de acord ...presimt Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 (editat) @der_doktor, Mai intervin o data dupa care caut sa ma abtin fiindca simt ca batem pasul pe loc si pierdem timpul. Am inteles ca pentru a functiona tubul in A3 trebuie sa marim tensiunea si sa micsoram curentul de bias. Insa asta nu ne defineste noua clasa A3. Ne defineste doar un alt PSF si atit. Pentru a avea o noua clasa de functionare ar trebui sa avem ceva diferit ca principiu de functionare. La A2 apar curenti de grila. La A3 ce e principial diferit ca functionare ? Sper sa nu-mi mai spui inca o data ca citatul ala explica si defineste o noua clasa. Ok, sa o luam prin deductzie logica. De data asta o sa priceapa, sper, si @adrian_pic.... A1 e fara curentzi de grila iar A2 cu. Avantajul lui A2 e ca dispare efectul Miller prin aparitzia curentului de grila si suntarea spatziului grila catod. Dezavantajul e complexitatea driverului. La niciuna dintre ele nu se pune accent pe nivelul distorsiunilor neliniare. Asta presupune A3- reducerea nivelului de THD si IMD. Principiul se poate aplica atat in A1 cat si in A2 dar nu pt toate tuburile. Si asta pt ca e nevoie de o marire a tensiunii de placa si o scadere a curentului de bias. De ce ??? Dupa cum bine stim toti distorsiunile apar la intrarea in limitare si vinovat e doar curentul care duce in saturatzie miezul trafului, momentan. Si asta se observa foarte bine pe varfurile de semnal. Micsorand bias_ul trebuie automat marita tensiunea anodica altfel se pierde din puterea efectiva. Pretzul acestei modificari e ca ai nevoie de un tub care sa suporte tensiuni mai mari de placa si chiar o depasire a Pda cu pana la 20%. Pt treaba asta trebuie sa cunosti caracteristicile anodice si de grila raportate la tensiunea anodica folosita. In datasheet de obicei sunt ridicate doar pana la tensiunea anodica maxim recomandata. Atentzie mare ca nu doar THD_ul e important. Am masurat real un THD foarte mic si ..totusi nu era ok. La testul de IMD s-a confirmat ca am avut dreptate. Sa explic si de ce . THD_ul de masoara injectand o singura frecventza (fundamentala) si se masoara armonicile acesteia. La IMD se injecteaza doua semnale de frecventze diferite si amplitudini egale sau diferite, functzie de test, si se masoara combinatziile rezultate din suma sau diferentza lor. Avand doua semnale in etajul final, anoda /traf, automat curentul efectiv, in regim dinamic impinge miezul spre saturatzie. Si ca tot veni vorba de saturatzia miezului...si trafuri, multzi poate nu stiu ca exista mai multe metode de calcul al trafurilor de audiofrecventza. Sectziunea miezului e calculata diferit, uite un exemplu automat si numarul de spire si restul parametrilor. Despre tehnica de bobinare sau materialele folosite nu are sens sa mai vorbesc. In concluzie, A3 inseamna functionarea unui tub in zona in care distorsiunile neliniare sunt minime la Pda_max. Si...necesita un traf bun...mai deosebit, nu merge cu unul de serie sau calculat ca un traf de retea. LE in formula aia din poza Qe= aria sectziunii transversale a miezului in cm² N= puterea efectiva, in W fu= frecventa limita -3db, in Hz Editat Iunie 2, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 @der_doktor............expertul pt care muritorii de rind sint prea jos ca sa le poata raspunde la mesaje....e mai simplu de adaugat un nume la lista de ignore. Inainte de asta chiar eram fascinat dar mi-am dat seama ca nu era un diamant ci o sticla ordinara lustruita. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 @der_doktor............expertul pt care muritorii de rind sint prea jos ca sa le poata raspunde la mesaje....e mai simplu de adaugat un nume la lista de ignore. Inainte de asta chiar eram fascinat dar mi-am dat seama ca nu era un diamant ci o sticla ordinara lustruita. @sesebe...mi-ai trimis un mesaj privat sa-tzi zic ce parere am de Denon POA. L-am citit si n-am avut efectiv timp sa-tzi raspund, eu muncesc 16 ore zilnic. Apoi m-am luat cu altele si am uitat, pur si simplu. Intre timp imi trimiti alt mesaj in care ma intrebi ...''imi trebuie trimitere ca sa putem vorbi ??'' sau ceva de genul asta. Acum te intreb eu ...meritzi sa-tzi raspund? Cu sigurantza nu... Si afla ca Denon e doar ..show. Pot sa documentez asta si stiu exact ce spun. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum