Mishu_17 Postat Februarie 21, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2018 (editat) @UDAR Dvs cat estimati temperatura jonctiunii in situatia prezentata in postarile anterioare ?Eu am calculat, dupa cum zice aici https://www.designworldonline.com/how-to-select-a-suitable-heat-sink/Si am obtinut 133C.Am folosit urmatoarele valori:Pd=40WOjc=1 C/W (junction thermal resistance)Ocs=0.8 C/W (insulator thermal resistance)Osa=0.9 C/W (heatsink thermal resistance) Osa am calculat folosind: https://www.myheatsinks.com/calculate/thermal-resistance-plate-fin/ Am notat O in locul lui Teta, nu stiu cum se scrie pe forum Teta. Tj=40*(1+0.8+0.9)+25=40*2.7+25=133 C Am obtinut corect ? Nu e prea mare temperatura jonctiunii ? PS: rezistenta termica a radiatorului am calculat-o pe site-ul de mai sus si am ales cea mai mare valoare, acolo unde fluxul de aer e minim, in realitate eu voi folosi ventilator. PS2: atasez datele de pe site-ul cu calculatorul rezistentei termice a radiatorului Editat Februarie 21, 2018 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 21, 2018 Partajează Postat Februarie 21, 2018 Păi să le luăm pe rând : - Rthjc ( nu ai nevoie de theta ci de Rth că e o rezistență termică , nu o temperatură ) = 1°C/W . Atâta scrie în DS, atâta luăm. - Rthcs eu am estimat-o că trebuie să poată fi obținută la sub 0.4°C/W fără mică și la sub 0.8°C/W cu mică . Deci ne potrivim . Totuși cifrele rezultate din măsurătorile tale au fost mai bune de atât . -Rtjsa nu am calculat-o , nici n-aveam cum . Ai pus poze cu dimensiunile după ce ai făcut măsurători și influența ventilatorului este, cum am zis, greu de cuantificat . Totuși ai obținut prin măsurători valori mult mai bune decât 0.9 - sigur datorită ventilatorului . În rest site-ul ăla pare să dea valori OK. Deci eu am apreciat că Tj este mai mică de 100°C pe baza măsurătorilor tale în primul rând și mai puțin pe calcule . Totuși dacă suntem puțin mai optimiși la Rthcs ( conform realității ) și ținem cont de influența ventilatorului calculele se potrivesc cu măsurătorile destul de bine . Surprinzător de bine aș zice . ”Calculele” mele : 1 + 0.5 + 0.5 = 2°C/W adică circa 80°C diferență deci în jur de 100°C pentru Tj - cred că nu aveai 25°C în cameră. În concluzie , cheia este de cât de bine reușești să ventilezi radiatorul după ce-l bagi în cutie . Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Februarie 21, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2018 (editat) Si e "safe" temperatura jonctiunii de 100 C ? Editat Februarie 21, 2018 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 21, 2018 Partajează Postat Februarie 21, 2018 Am spus mai devreme . Acu, iartă-mă ! Garanții scrise și semnate nu pot să-ți dau ! Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Februarie 21, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2018 (editat) Acu, iartă-mă ! Garanții scrise și semnate nu pot să-ți dau ! Nu vreau sa va cer garantii. Doar credeam ca daca s-au schimbat temperaturile despre care vorbim atunci se schimba temperatura maxima a tranzistorului... PS: la aceasta va referiti : "OK, sunt cifre corecte. Asta înseamnă sub 100°C temperatura joncțiunii ceea ce este acceptabil . Sigur, pentru fiabilitate, e recomandabil să mergi mai jos . " ? Editat Februarie 21, 2018 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 21, 2018 Partajează Postat Februarie 21, 2018 Păi nu s-a schimbat nimic ... încă. După ce e în cutie și funcționează la același regim câteva zeci de minute pentru stabilizare termică măsori din nou cele două temperaturi ( eventual trei cu cea ambiantă ) și după aia discutăm . Până atunci nu facem decât presupuneri . Da , estimez că va fi OK, dar asta depinde de cât de bine faci treburile - montarea tranzistorului , instalarea în cutie , amplasarea ventilatorului, asigurarea circulației aerului .... Trebuie observat că în cutie componenta radiativă a eliminării căldurii dispare , totul rămâne în seama convecției . E drept că e mică componenta aia dar există , mai ales când temperatura radiatorului este relativ ridicată. Eu personal pentru 40W aș fi folosit două tranzistoare montate pe un radiator eventual mai mare, la exterior, fără ventilator . Dar asta nu e o sugestie, e doar o opinie personală. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Februarie 21, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2018 (editat) Daca folosesc in locul rezistentelor din emitorul tranzistoarelor TIP36C cate o rezistenta de 1R/5w sau doua rezistente de 0.68R/5w in serie (ca sa reduc puterea disipata pe un tranzistor si atunci folosesc mai multe tranzistoare in paralel) atunci pot aparea efecte negative, datorita faptului ca sunt 2 rezistente in serie sau din cauza ca valoarea rezistentelor e mai mare decat valorile care au fost alese la proiectarea schemei ? LE: stiu ca nu e necesar chiar 5w, dar am doar de 5w aceste valori. Editat Februarie 21, 2018 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 21, 2018 Partajează Postat Februarie 21, 2018 Schema pe care ai pus-o la primul post este chiar varianta cu mai multe tranzistoare . Nu vreau să vorbesc mai mult despre această schemă, s-a vorbit destul . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum