Mishu_17 Postat Februarie 20, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2018 (editat) In perioada verii, cand temperatura ambientala este mai mare sau daca pun sursa intr-o carcasa atunci temperatura tranzistorului va creste. In aceste cazuri ce se poate face pentru ca tranzistorul sa fie mentinut la o temperatura sigura ? Editat Februarie 20, 2018 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 20, 2018 Partajează Postat Februarie 20, 2018 Mai mulți tranzistori în paralel și/sau un radiator mai mare . De fapt titlul topicului este ”.... cu tranzistoare.... ”, bănuiesc că o astfel de sursă ai făcut . N-am citit tot . Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Februarie 20, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2018 (editat) Am montat acelasi tranzistor, cu aceeasi foita de mica, cu pasta termoconductoare (pe ambele parti ale foitei de mica) pe un radiator cu dimensiuni duble fata de cel folosit anterior si de data aceasta se incalzeste mai mult tranzistorul. Am masurat chiar si 62C pe capsula iar pe radiator 43C. Conditiile de test (tensiunea de intrare, tensiunea de iesire si curentul) sunt aceleasi. Nu ar fi trebuit sa fie mai mica temperatura daca este radiatorul mai mare ? Sau radiatoarele folosite sunt realizate din aliaje diferite de aluminiu ? PS: dimensiuni radiator 17x8x3.5cm. Editat Februarie 20, 2018 de Mishu_17 Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Februarie 20, 2018 Partajează Postat Februarie 20, 2018 Ești de groaza, nu altceva! De inerție termică ai auzit pâna acum? Ce se încălzește mai repede pe ochiul de aragaz (recte tranzistorul), un ibric cu apa sau o oala de 5L (radiator mic/radiator mare) Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 20, 2018 Partajează Postat Februarie 20, 2018 (editat) S-ar putea să ai dreptate @Real Minitehnicus . Eu recunosc că am presupus că a așteptat să se stabilizeze..... EDIT Totuși diferența de temperatură mai mare în al doilea caz poate însemna și că nu s-a montat bine tranzistorul . Oricum pentru compararea radiatoarelor trebuie poze cu dimensiuni. Aliajul are influență foarte mică - presupunând că e aluminiu în ambele cazuri. Editat Februarie 20, 2018 de UDAR Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Februarie 20, 2018 Partajează Postat Februarie 20, 2018 @UDAR M-am referit strict la afirmațiile lui. Chiar am vrut să completez comentariul anterior citând ceea ce ai scris în #45 privitor la temperatura joncțiunii, dar n-am putut. Câteodată forumul ăsta face niște mari probleme, cel puțin la mine! Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Februarie 20, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2018 (editat) Atasez poze cu dimensiunile radiatoarelor: https://imgur.com/a/i6Lha Daca sunt de folos... Editat Februarie 20, 2018 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 20, 2018 Partajează Postat Februarie 20, 2018 (editat) Da , e clar că al doilea e mai mare . Dar , acum câteva postări vorbeai de ventilator - nici nu cred că puteai obține ce-ai scris la postul #44 fără. Acum ai mai pus ventilatorul ? Editat Februarie 20, 2018 de UDAR Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Februarie 20, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2018 Da, am pus ventilatorul si acum. Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 20, 2018 Partajează Postat Februarie 20, 2018 (editat) În fine, e greu de ghicit - sunt și puțin obosit . Cert este că - având toate celelalte condiții identice - temperaturile cu radiatorul mai mare trebuie să fie mai mici decât în cazul radiatorului mai mic . Nu cu foarte mult . Cu cât exact - nu am suficiente elemente să estimez . Pe de altă parte diferența de temperatură dintre capsula tranzistorului și radiator ar trebui să fie relativ constantă - după stabilizarea termică, desigur . PS Foarte multe chestii contează - suprafața radiatorului dacă e destul de netedă sau nu, poziția radiatorului , poziția ventilatorului față de radiator - de exemplu în cazul radiatorului mare , dacă ventilatorul e așezat ca în poză , eficiența relativă e mai redusă decât în cazul radiatorului mic ( adică ventilatorul ajută mai puțin ) . Editat Februarie 20, 2018 de UDAR Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Februarie 20, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2018 (editat) Daca folosesc sursa asa cum e, cu temperaturile pe care le-am obtinut cu radiatorul mare si cu cel mic, se pot arde tranzistoarele ? Editat Februarie 20, 2018 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 20, 2018 Partajează Postat Februarie 20, 2018 Nu, după cum am zis, la sub 100°C nu e niciun pericol . Fiabilitatea poate fi teoretic afectată în principal datorită ciclurilor termice accentuate repetate care pot duce în timp la desprinderea pastilei de siliciu de ambaza de metal . Dar în cazul unei surse nu cred să existe pericolul ăsta . Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Februarie 21, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2018 (editat) Cred ca intrebarea de aseara (intrebarea din postarea anterioara) era putin gresit formulata. Am vrut sa intreb: daca folosesc sursa asa cum e, cu temperaturile capsulei tranzistorului pe care le-am obtinut si cu temperaturile radiatoarelor pe care le-am obtinut, se pot arde tranzistoarele ? Editat Februarie 21, 2018 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 21, 2018 Partajează Postat Februarie 21, 2018 Intrebarea era clară. Răspunsul nu pot să-l dau mai clar de cât l-am dat . Nu știu ce se va întâmpla când bagi sursa în cutie, nu cunosc în detaliu sursa, etc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 21, 2018 Partajează Postat Februarie 21, 2018 Poti da cateva gaurele in cutie pentru a evacua aerul cald. Dai cateva deasupra de tranzistor si cateva dedesupt sau in lateral pentru a facilita convectia. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum