Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cu LM317AHVT si tranzistoare PNP

Mishu_17

Postări Recomandate

Mishu nu trebuia sa editezi postarea, scrisesei bine initial.

Pe langa ce explicasei anterior, scopul 0R22 e si de echilibrare a curentului prin tranzistori atunci cand sunt 2 sau mai multi in paralel.

Link spre comentariu

Vrei sa zici ca schema sursei atasata e ok ?

PS: adica e functionala si se poate folosi ?

PS: rezistenta aia de 0.1 (R6) am pus-o acolo fara sa calculez, in realitate probabil ca trebuie sa fie mai mica...

post-182321-0-70156100-1518803522_thumb.png

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Ce pot sa folosesc astfel incat transferul termic intre tranzistoarele de putere si radiator sa fie cat mai bun ?

Am incercat in schema lui Marian, cu rezistenta de 1 ohm in emitorul lui TIP36. Am folosit un singur TIP36, doar pentru a verifica cat de mult se incalzeste.

Am incercat cu foita de mica si pasta termoconductoare. Am pus si un ventilator care sa sufle spre radiator. Radiatorul s-a incalzit foarte putin, puteam tine mana lejer pe acesta. Nu era decat foarte putin cald.

Radiatorul are dimensiunile de 10x10x2.5 cm. Stiu ca trebuie mai mare, dar am facut doar un test. Radiatorul, cu toate ca e mic, s-a incalzit foarte putin. Puteam tine mana pe acesta ca nu m-a ars.

Cu toate acestea, tranzistorul s-a incalzit foarte mult, nu puteam tine mana pe el mai mult de 1-2 secunde.

Am montat pe radiator tranzistorul folosind un surub foita de mica si pasta termoconductoare, pe care l-am strans foarte bine.

Ca si sarcina pentru sursa, am folosit un grup de becuri serie paralel, care faceau sursa sa intre in regimul de curent constant, tensiunea la iesire fiind de aproximativ 0.6-0.8V, iar tensiunea pe rezistenta de 1 ohm era de 1V. Am vrut sa testez in cele mai nefavorabile situatii pentru sursa.

O solutie la aceasta problema o reprezinta montarea tranzistorului fara foita de mica, direct pe radiator, folosind doar pasta termoconductoare ?

Exista si alte solutii la aceasta problema ?

PS caderea de tensiune c-e era de 39v, iar curentul prin tranzistor aproximativ 1A.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Nu ai nevoie de izolare galvanica, pentru ca colectoarele tranzistoarelor se leaga in acelasi punct. Deci doar pasta termoconductoare, fara foita de mica.

Editat de Mariusz
Link spre comentariu

In topicul "Sursa simpla cu LM317" la pagina 18 gasiti niste explicatii amanuntite despre functionarea sursei ,postate de miticamy (#266) ; din pacate vad ca nu mai exista atasata schema la care se refera explicatiile (sau n-am gasit-o eu ) dar era vorba de ceva similar cu schema de pe prima pagina a acestui topic .

miticamy ...

"Sa zicem ca avem nevoie la iesire de 60mA.Tot curentul va fi livrat de 317 pt ca pe rez de 10ohm avem o cadere de 600mV ce nu deschide tranz de putere.Teoretic, pe la 66-70mA apare o tens pe 10 ohm ce incepe sa deschida jonct B_E ale tranz forta.Din acest moment curentul de iesire este suma intre ce da 317 si ce dau cei 3 tranz.Sa zicem ca avem un ampermetru serie cu 317.Sa vedem situatia cand acesta indica 100mA.Din nou pt usurinta calculului facem niste simplificari--zicem ca este neglijabil inca curentul in baze asa ca pe 10ohm avem 1V.Scazand 0,7V avem 0,3V pe rez din emitoare, deci aproape 1A prin fiecare tranz putere--deci 3A la iesire.La 140mA prin 317 avem 0,7V pe rez din E, deci 2A prin fiecare tranz;total 6,14A la iesire.Din acest moment deschiderea celor 2 diode 1n54xx fura din curentul de baza al tranz iar curentul de iesire variaza mai putin datorita tranz si incepe sa creasca curentul prin 317.Acesta se opreste in jur de 2A(de aceea am pus graficul, ce vina avem noi ca vreti numai povestiri?)Acest curent trece prin diode si produce o anumita cadere de tensiune ce se poate aproxima din al doilea grafic.Tensiune ce poate trece de 2V, deci curentul prin tranzistor nu se limiteaza la 2A ci trece de 3A.Dar cum am spus, am facut niste neglijari.Adica nu am luat in considerare curentul de baza si nici cresterea Ube.Cei hotarati sa faca montajul, sa mai faca niste masuratori.Puneti un tranzistor, la inceput sa zicem 1 ohm in emitor si la o tensiune oarecare cresteti sarcina pana aceasta tensiune incepe sa scada.Micsorati rez la 0,47ohm si faceti acelasi test.Apoi cu 0,33. "

Editat de iuli09
Link spre comentariu

Am realizat niste teste si am obtinut urmatoarele rezultate:

Cu foita de mica si pasta termocounductoare T capsula = 77 C, nu stiu temperatura radiatorului (puteam tine mana linistit pe radiator).

Fara foita de mica doar cu pasta termoconductoare T capsula = 55 C, temperatura radiatorului 25C.

Radiatorul care l-am folosit are dimensiunile 10x10x2.5cm, am pus si un ventilator sa sufle direct spre radiator, testele le-am facut cu sursa in modul de curent constat, pentru a testa cele mai nefavorabile conditii.

Temperatura a fost masurata cu un termometru infrarosu.

Mi se pare ciudata diferenta asa de mare intre temperatura cu si fara mica...

Se poate ca foita de mica sa impiedice asa de mult transferul termic ?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Ce numești foiță de mică - ce grosime are ?

Oricum, chiar și 30°C diferență de temperatură între capsulă și radiator este enorm . Ceva nu e bine .

Apropo, ce înseamnă funcționarea la modul curent constant ? Câți volți intrare, câți ieșire, câți amperi ?

Link spre comentariu

Nu stiu ce grosime are foita. E mai groasa decat o foaie de hartie A4. Nu am cu ce masura.

Curent constant - ma refer ca sursa a scazut tensiunea la iesire de la 24V la 0.6V, adica suprasarcina. Am reglat tensiunea de iesire la 24V, am conectat niste becuri serie paralel, care in mod normal consuma aproximativ 8A.

La intrare in sursa sunt 39V, iar la iesire 0.6V, in timpul functionarii cu sarcina. Sarcina consuma 1.75A, din care aproximativ 1A merge prin tranzistorul de putere iar restul prin LM317.

PS: am incercat cu alt radiator, fara pasta termoconductoare si de data aceasta tranzistorul are temperatura de 55 C iar radiatorul de 39C, daca masor fara ca ventilatorul sa sufle inspre radiator (adica in timpul masuratorii am mutat ventilatorul de langa radiator).

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

OK, hai să le luăm pe rând.

- mica este FOARTE groasă . O foaie de hârtie are circa 0.1mm . Se folosesc foițe de mică de 0.05 mm sau mai subțiri ( dacă nu avem tensiuni mari )

- fără mică , la instalare corectă și măsurare corectă ar trebui să ai mai puțin de 15°C la cei circa 40W disipați ( sub 0.4°C/W ) - normal vreo 10° EDIT - vorbesc de diferența de temperatură

- temperatura se măsoară pe spatele padului metalic ( lângă șurub ) respectiv pe radiator cât mai aproape de capsula respectivă . Nu sunt sigur că termometrul ăla măsoară corect , ar trebui măsurat cu un termocuplu.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Am refacut masuratorile, cu un termocuplu.

Am obtinut urmatoarele rezultate:

Temperatura pe tranzistor, pe partea pe care se afla scris "TIP36C" este 46C. Nu am masurat pe partea opusa a radiatorului pentru ca suflul de aer de la ventilator sa nu influenteze masuratoarea.

Temperatura radiatorului, la 10 mm de tranzistor este de 38 C.

Nu am folosit mica si nici pasta termoconductoare.

Restul conditiilor de testare sunt aceleasi din postarile anterioare (curentul consumat de sarcina, tensiunea de intrare si de iesire).

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Deci e cu totul altceva.....

Acum poți încerca și cu o foiță subțire de mică - poți cliva cu grijă din una mai groasă .

Pasta termoconductoare trebuie folosită atât cu mică ( pe ambele părți ) cât și fără . Se pune un strat foarte subțire și se uniformizează bine prin mișcare astfel încât să se îndepărteze excesul. Surubul nu trebuie strâns exagerat.

EDIT . Acum îmi dau seama că m-am exprimat neclar mai sus . ”Pe spatele padului metalic” înseamnă pe partea cu scrisul dar pe metal, nu pe plastic .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Cu foita de mica (am incercat sa aleg alta foita, dar nu reusesc sa imi dau seama care e mai subtire) si pasta termoconductoare am obtinut urmatoarele rezultate, cu termocuplul:

Tranzistor: 56 C

Radiator: 42 C (la aproximativ 1 cm de tranzistor)

Capsula tranzistorului este din plastic (TO-247). Nu are parti metalice pe care sa pun sonda (termocuplul). Singura portiune din metal e spatele tranzistorului dar acesta e montat pe radiator.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

OK, sunt cifre corecte. Asta înseamnă sub 100°C temperatura joncțiunii ceea ce este acceptabil . Sigur, pentru fiabilitate, e recomandabil să mergi mai jos .

În ce privește capsula, scuze! Aveam în minte TO218/SOT93/TOP3 . Erau ( mai sunt cred ) TIP35/36 și în aceasta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări