morocanosul Postat Iunie 6, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2017 Poate nu strica mai mult ...sport,astfel noaptea ai sa dormi...ca un prunc ! Link spre comentariu
belasajgo Postat Iunie 6, 2017 Partajează Postat Iunie 6, 2017 Poate nu strica mai mult ...sport,astfel noaptea ai sa dormi...ca un prunc ! Bun, pentru oamenii care din plictiseala stau de dupamasa pana seara in fata calculatorului, este intr-adevar o recomandare buna si sanatoasa. Dar recomanzi asta si oamenilor care din necesitate sau obligati de sef lucreaza 14-16 ore pe zi? Ca nu toti oamenii isi permit sa lucreze doar cateva ore pe zi cum fac parlamentarii, multi nici nu-si pot intretine familia doar dintr-un singur job. Iar dupa 16 ore lucrate chiar daca esti obosit fizic, asta nu inseamna automat ca si poti dormi bine sau ca adormi imediat dupa ce te pui in pat. Daca pentru astfel de oameni ofera un ajutor real lentilele respective care filtreaza culoarea albastra sau aplicatia care modifica culorile afisate pe ecran, atunci se merita. Link spre comentariu
morocanosul Postat Iunie 6, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2017 Pt.cei ce lucreaza f.mult,o plimbare la pas de 15-30 min. inainte de culcare...fara "spartfon"...! Link spre comentariu
elmar Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 Da?? Păi cred că ţi-ar prinde bine şi ţie o plimbare...Ca să nu mai stai noaptea să scrii pe forum! Link spre comentariu
Vizitator Adrian Andrei Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 A încercat cineva această aplicaţie ?are vre-un rezultat palpabil(ca să zic aşa...) de către creierul uman?Sau are doar un efect placebo? am aplicatia f.lux instalata pe sistemul meu de casa de 2 ani. In ultima vreme stau mai mult la tara, unde supervizez constructia casei. Mi-am luat pt acolo un sistem echivalent ca performante cu monitor identic (am cumparat de la inceput doua la fel). Pe sistemul de la tara seara si noaptea ma simteam deranjat. Acum 2 saptamani mi-am dat seama ca nu aveam f.lux instalat. L-am pus si am simtit diferenta, mi-a fost din nou bine, ca inainte. Greu de crezut ca-i doar placebo... Mentionez ca pt. filme si jocuri folosesc TV-ul (mare) si ca noaptea la calculator doar citeam publicatii sau alte chestii asemenea. Daca ai obiceiul sa lucrezi la calculator noaptea inainte de culcare iti recomand aplicatia. Deasemenea iti recomand (tie si oricarui alt coleg) sa renunti la obiceiul "hai sa-mi pun un film, pana adorm". Daca ai s-o faci, ai sa simti diferenta in calitatea somnului si buna dispozitie dimineata la trezire. Eu nu cred ca-i doar placebo... Si o ultima observatie: pentru cine foloseste sisteme multi-monitor, e foarte important ca monitoarele sa fie identice. Link spre comentariu
belasajgo Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 Cum scriam si pe la inceputul topic-ului, eu folosesc aplicatia f.lux de aproximativ jumatate de an. In ultimii ani am ajuns sa stau uneori chiar si 12-14 ore in fata calculatorului (in special seara), o mare parte din acest timp petrec citind diferite publicatii, documentatii si cursuri disponibile in format electronic, editez multe fisiere text (adica printre altele traduc interfete vizuale pentru diferite aplicatii), mai particip uneori si la discutii pe forumuri (de exemplu pe elforum), etc. Mai rar editez fotografii sau video, atunci trebuie sa dezactivez aplicatia f.lux pentru a vedea culorile reale, in rest la orice altceva las aplicatia f.lux activa, chiar si cand vizionez filme. De mult timp aveam probleme cu somnul, adica degeaba ma puneam obosit in pat, ca ma mai tot invarteam cel putin o ora in pat pana reuseam sa adorm, asta in ciuda faptului ca faceam si activitate fizica aproape in fiecare zi (nu ma refer neaparat la sport, ci la alte preocupari care necesita multa miscare). Dupa ce mi-am instalat aplicatia f.lux, deja dupa primele zile am simtit o imbunatatire. A trebuit intr-adevar sa ma si obisnuiesc cu temperatura de culoare mai calda a imaginii, dar am scazut temperatura de culoare treptat, in fiecare seara am facut imaginea mai "calda" decat in ziua precedenta, acum am temperatura de culoare de 3200K. La urma urmei, putem compara asta cu privirea unui document tiparit sub lumina unui neon vs. sub lumina unui bec incandescent. Ce imbunatatire am constatat la mine? Mai demult noaptea in ciuda faptului ca am fost obosit fizic si am simtit ca am nevoie de somn, cumva totusi nu puteam sa adorm si nici nu dormeam bine, dimineata eram obosit chiar si daca am dormit suficiente ore. De cand am aplicatia f.lux instalata, seara deja imi vine in mod natural somnul (deci nu mai e doar oboseala fizica ca mai demult), de pe la ora 10 incep sa ma simt obosit (asa cum este normal), pe la ora 12 pot deja sa dorm daca ma pun in pat. Daca in unele zile prelucrez fotografii si noaptea (cu aplicatia f.lux dezactivata) inainte sa ma pun in pat, cam simt diferenta, adica nu imi vine somnul asa rapid, dureaza o perioada pana adorm. Sigur ca putem spune ca asta ar putea fi doar un efect placebo, nu am dotarea necesara pentru a-mi monitoriza cantitatea de melatonina din organism pentru a putea oferi o dovada stiintifica, insa gasiti destule studii stiintifice bine documentate, realizate de cercetatori cu o reputatie buna in domeniile lor (inclusiv si din domeniul medical), care au dovedit influenta negativa a luminii reci (in orele inainte de culcare) asupra organismului uman. Asta nu inseamna ca trebuie sa fim paranoici, dar seara este mai bine sa petrecem timpul intr-o atmosfera cu lumina calda, de exemplu sa avem camera iluminata cu becuri incandescente si nu cu neoane sau becuri economice cu lumina rece. De asta exista si aplicatia f.lux pentru calculator / telefon / tableta, ca seara sa fie si imaginea ecranului mai "calda". Ce am mai constatat, este ca reducerea luminozitatii ecranului (impreuna cu utilizarea aplicatiei f.lux) ajuta si oamenii care au probleme cu oboseala ochilor in timpul utilizarii calculatorului. In special cei care lucreaza mult cu aplicatii de birotica si contabilitate (adica lucruri care solicita ochii dar unde nu conteaza prea mult culorile) au un beneficiu enorm, nemaiavand ochii asa obositi ca inainte. Si cu luminozitatea redusa trebuie sa se obisnuiasca omul, dar se merita, pentru ca ajuta la protejarea ochilor. De aplicatia f.lux am aflat pentru prima data prin 2012 de la oameni care lucreaza in Germania in domeniul "Baubiologie" (in engleza "building biology"), astia analizeaza locuintele oamenilor care se simt bolnavi (sau sunt chiar bolnavi) dar nu isi dau seama de la ce. Astia fac tot fel de analize si masuratori in casa: electrosmog, radon, chimicale / praf din aer, alergeni, etc. Unii din ei mai verifica si iluminatul din locuinte, cu aparate speciale care analizeaza printre altele si spectrul luminii si frecventa de pulsatie a luminii provenite de la o sursa de lumina. De exemplu cand vine vorba despre electrosmog, acolo intr-adevar inca nu prea sunt publicate studii stiintifice care sa confirme absolut incontestabil un efect negativ asupra organismelor vii (totusi sunt multe studii care confirma cat de cat o influenta vizibila), in schimb despre gazul radioactiv radon se stie ca poate cauza cancer pulmonar daca se afla in concentratii mari in aer (in special in pivnita si parterul cladirilor), la fel si despre surse de lumina apar mai nou tot fel de studii stiintifice care arata ca becurile incandescente au fost mai "sanatoase" (si la propriu, si la figurat) decat becurile economice si becurile cu LED din ziua de azi. Apropo, becurile economice obisnuite contin si mercur, uneori in cantitati mult mai mari decat ce declara producatorii pe ambalaj, deci ar fi bine sa nu le spargeti si sa nu le aruncati in gunoiul obisnuit, ci sa le predati la un punct de colectare pentru reciclare. Link spre comentariu
belasajgo Postat Decembrie 1, 2017 Partajează Postat Decembrie 1, 2017 https://www.youtube.com/watch?v=mOQ2SmaDLOY Este interesant, chiar daca nu se vorbeste doar de lentilele pentru calculator. Din pacate este doar in limba engleza. Link spre comentariu
valivoi Postat Decembrie 2, 2017 Partajează Postat Decembrie 2, 2017 Lentilele din policarbonat cu filtru costau 90lei,fara filtru erau 60 ,am luat cu filtru si din policarbonat pentru ca la lucru mai am sansa sa ii scap pe jos si mai mare e riscul sa se sparga cele din sticla.Si da, mai ales la calculator ajuta filtrul nu mai zic de lumina alba de neon. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Decembrie 2, 2017 Partajează Postat Decembrie 2, 2017 Era cazul sa reapara filtrele pentru monitor. Pe vremea monitoarelor crt de 17" vindeam foarte bine astfel de filtre. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2017 Partajează Postat Decembrie 3, 2017 Erau filtre pentru lumina albastra ? Tin minte ca am avut si eu cu foarte multi ani in urma si chiar imbunatateau imaginea, o faceau mai placuta, dar aveam impresia ca polarizau imaginea. Am lentile cu filtru pentru lumina albastra si chiar functioneaza. chiar saptamana asta ma uitam dupa niste linii cu laser albastru si ma miram de ce se vad asa de prost, pana m-am prins ca era de la lentile. Cam toata lumea e de acord ca lumina albastra afecteaza retina si reduce melatonina. Chestia interesanta e ca lumina LED e chiar mai proasta decat cea de la ecranul telefonului si cel putin la mine unde curentul e ieftin iluminarea LED e impusa cu voiosie. As deschide un topic despre iluminarea casei cu LED, insa nu cred ca merita efortul, aici il inchide moderatorul, la sectiunea leduri il inchide celalalt moderator. Ideea e ca folosesc LED la iluminare de zece ani si m-am convins ca nu am nici un beneficiu, iar dupa ce va tot felul de studii medicale referitoare la lumina albastra, cred ca e mai mult prejudiciu. La economia de curent e fix zero, sau de bani la curent. E suficient sa fie 3 zile foarte frig sau vara 3 mai calde si s-a dus economia pe un an. Pretul pe lampi se amortizeaza greu, curentul se scumpeste usor, in final platesc aceeasi bani de 10 ani. Alt aspect negativ constatat personal e emisia electromagnetica, nereglementata si nespecificata pe nicaieri, cand aprind lumina si cele patru becuri din baie receptia tv si internet sunt puternic perturbate. Chestia cu lumina albastra m-a convins sa ma apuc de cautat becuri, care sunt tot mai greu de gasit si voi continua sa folosesc ochelarii cu filtru albastru. Link spre comentariu
C.D. Postat Decembrie 3, 2017 Partajează Postat Decembrie 3, 2017 CRT-ul a fost desfiintat ca era nociv si mare consumator de energie. Hai sa desfiintam si LCD-ul ca emite "lumina albastra" Sau hai sa ne spalam pe dinti cu Lacalut. (sau pe creier) Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 3, 2017 Partajează Postat Decembrie 3, 2017 (editat) In materie de calitate a imaginii CRT-ul era mult în fata la LCD și doar plasma se putea compara direct cu el. Din păcate și plasma a fost desființată. Calitatea luminii generate de LCD nu va depăși calitatea backlight-ului care se pare ca este din ce în ce mai proasta. Editat Decembrie 3, 2017 de sesebe Link spre comentariu
one Postat Decembrie 5, 2017 Partajează Postat Decembrie 5, 2017 (editat) Eu stiu sa reglez singur luminozitatea ecranului atunci cand e intuneric, nu am nevoie de un program care sa imi faca asta automat, la fel si setarile pentru display care ofera posibilitatea ajustarii culorilor sunt perfect accesibile pentru oricine vrea sa le modifice. Daca e vorba de lumina albastra, poate nu stiati dar exista teme "dark" ale sistemului de operare si interiorul ferestrelor va fi gri sau negru in loc de alb. Am ani de stat in fata computerului si nu port ochelari. Am utilizat ani la rand teme gri si fara efecte inutile gen "aero" sau alte balarii. Se pot seta culorile pentru fiecare componenta a ferestrei in Windows. In linux poate e mai greu caci driverii pot fi insuficienti dar oricum teme exista si acolo. Asta in special daca intr-adevar lucrati pe computer nu navigati pe internet caci in cazul acesta culoarea de fond este a paginii. Leduri pentru iluminat cumpar de marca si cu lumina calda, nici vorba de albastru. Daca luati porcarii cred si eu ca va deranjeaza. Iar iluminarea nu tine doar de bec ci si de modul in care lumina ajunge de la bec la ochi, caci daca nu ai un abatjour sau nu o faci sa se reflecte pe plafon normal ca deranjeaza. O lumina puternica difuza te orbeste mai putin decat una slaba concentrata intr-un punct. Pe de alta parte ochiul este afectat mai mult de variatia luminii, deci este o buna practica sa tineti lumina aprinsa atunci cand lucrati la computer. Alta regula "nescrisa" este ca mai trebuie sa va uitati si la altceva cand nu dormiti, nu numai la computer sau la TV. Editat Decembrie 5, 2017 de one Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 5, 2017 Partajează Postat Decembrie 5, 2017 Deci sa înțeleg ca tu cumperi LED-uri de calitate și le schimbi pe cele originale ale display-ului? Mama ce experți s-au născut unii...... Link spre comentariu
Spitfire Postat Decembrie 5, 2017 Partajează Postat Decembrie 5, 2017 In materie de calitate a imaginii CRT-ul era mult în fata la LCD și doar plasma se putea compara direct cu el. Din păcate și plasma a fost desființată. Calitatea luminii generate de LCD nu va depăși calitatea backlight-ului care se pare ca este din ce în ce mai proasta. Mie imi pare ca s-a realizat un progres enorm in ceea ce priveste calitatea backlight-ului, nici pomeneala de... "din ce in ce mai proasta". Backlight-ul CCFL era mediocru, si mai si consuma de nebun. Dar trebuie panel LCD de calitate, IPS, nu TN. Desi am vazut si monitoare cu panel TN foarte confortabile, si foarte ieftine, numai ca multi isi cumpara monitoare minuscule, gen 21,5", pai normal ca au probleme cu ochii. Nemaivorbind de cei care inca mai utilizeaza monitoare LCD din toamna lui 2005, cu raportul imaginii de 4/5. Si diagonale de 17...19". Durere! Un 24" Full HD e arhisuficient pentru situatia cand este privit de pe scaun, de la birou, plus ca multe monitoare au setari pentru scenariile in care este utilizat. CRT-ul nu mi-a parut niciodata peste LCD-uri din vremea lui, probabil n-am avut eu vreun CRT bun, dar toate CRT-urile pareau defocalizate fata de LCD, nu mai vorbim de geometria imaginii, care era un dezastru la CRT-uri. O alta greseala comisa in prezent de multi este sa tina conectat monitorul pe VGA (D15 SUB), desi nu de putine ori si placa video de la PC si monitorul au HDMI. Link spre comentariu
Postări Recomandate