Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lentile filtru de calculator


Postări Recomandate

Medicii oftalmologi ne recomanda,(celor care poarta ochelari si lucreaza mult cu calculatorul,tel.) ca lentilele sa aiba incorporate un "filtru de calculator"...o lentila speciala care blocheaza lumina albastra-violet.Desigur,si ceilalti pot sa-si faca ochelari fara dioptrii...! Va intreb,cei care aveti astfel de lentile,simtiti un confort mai mare la utilizarea indelungata/zilnica a PC-ului/tel.mobil ? :nas:

Link spre comentariu

Se simte diferenta .

Poti sa faci ocherlari fara dioptrii ,doar cu filtru.

Cine poarta ochelari si are lentile de sticla nu are nevoie de filtre.

Link spre comentariu

Toate au latenta de 16ms daca sunt tinute la 60Hz...doar gray to gray pot ajunge la 1 ms, restul e can-can...dar un panel bun cum e IPS ajuta enorm, vremea TN-urilor a trecut.

A trecut pe naiba vremea TN-urilor, de aia se vand in draci monitoare cu panouri TN de 3000 - 4000 de lei. Vrei jocuri, iei TN.

Link spre comentariu

Uitati-va in oferta unui magazin care afiseaza tipul de panel utilizat la monitoare, de ex la pcgarage, sa vedeti cate monitoare cu panel TN au in oferta-la 500 de monitoare cu diferite alte paneluri (IPS, VA, TFT) apar 300 de TN-uri, mai putin de o treime din oferta. Asa, gamerii mai au si alte "fix-uri"-gen mouse cu fir, nu wireless, placi video pe minim 128 de biti, etc, dar pentru office si multimedia alegerea e alta.

Link spre comentariu

Eu am ochelari cu filtru. Filtru este aplicat pe exteriorul lentilei iar acum am probleme cu ei deoarece filtru s-a zgariat.

I-am pus cu lentilele invers in toc fara sa-mi dau seama ca acel filtru este foarte sensibil si se zgarie foarte usor. Sunt nevoit sa-mi fac alte lentile...dar de data asta nu-mi mai fac cu filtru. Nu cred ca ajuta foarte mult...mai mult o gaselnita de ciugulit bani din buzunarul clientului. Costa ceva banisori moftul asta de filtru! Lentile normale 300 lei... cu filtru 500 lei.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Lumina albastra de la monitoare se zice ca afecteaza in primul rand ritmul circadian, adica ciclul de veghe si somn al omului. Am citit niste studii medicale destul de bine documentate pe tema asta, cat de sensibil reactioneaza sistemul nervos al omului la lumina albastra provenita de la ecrane si alte surse de lumina (neincandescente). S-a dovedit stiintific ca exista o legatura reala intre lumina albastra a ecranelor si reducerea nivelului melatoninei in organismul uman, asta pe termen lung ducand la oboseala cronica si alte afectiuni serioase. Persoanele cele mai predispuse la astfel de probleme sunt cele care toata ziua stau in fata ecranului si pana si in pat stau cu telefonul / tableta in mana.

 

In birouri si fabrici se recomanda de exemplu ca iluminatul sa se realizeze cu neoane cu o lumina rece, deoarece asa creste productivitatea angajatilor, fiind toti intr-o stare mai alerta si nesimtind asa repede oboseala. Pentru cine este nevoit sa lucreze noaptea, este ok intr-un fel sa fie mai treaz si mai vigilent, in schimb cine si dupa 8 ore de lucru intr-un astfel de birou mai sta pana seara tarziu in fata calculatorului, nu ar trebui sa se mire de ce nu poate dormi bine.

 

Insa pe langa lentile scumpe de ochelari care filtreaza culoarea albastra, exista si o alternativa gratuita: aplicatia f.lux (https://justgetflux.com/). Este o aplicatie gratuita, disponibila pentru calculatoare cu Windows, Linux si Mac OS, cat si pentru telefoane / tablete cu Android si iOS. La instalare se specifica locatia aproximativa (pe glob) si aplicatia stie automat la ce ora apune soarele in zona respectiva, iar odata cu apunerea soarelui aplicatia schimba culorile afisate pe ecran in culori mai calde. Se poate alege manual temperatura de culoare dorita, in general intre 2700K si 6500K, 6500K fiind temperatura de culoare obisnuita pe timp de zi. Cine nu face pe calculator ceva color-sensitive (prelucrare foto / video, etc.), ci doar se uita la filme sau navigheaza pe internet, poate folosi programul fara nicio problema. De multi ani am stiut de aplicatia f.lux, dar abia cu jumatate de an in urma am instalat aceasta aplicatie pe calculatoarele mele, dupa ce am vazut aplicatia pe calculatorul colegului de forum carageae. Am avut nevoie de cateva zile ca sa ma obisnuiesc cu temperatura de culoare diferita (mai scazuta), dar as zice ca intr-adevar ajuta la imbunatatirea somnului (parerea mea subiectiva dupa jumatate de an de utilizare) si chiar si la protejarea ochilor (in combinatie cu reducerea luminozitatii ecranului).

 

Cei de la Apple au implementat si ei in ultima perioada o functie asemanatoare in Mac OS si iOS, poate urmeaza si la Windows ceva asemanator.

Link spre comentariu

Lumina albastra de la monitoare se zice ca afecteaza in primul rand ritmul circadian, adica ciclul de veghe si somn al omului.

 

In birouri si fabrici se recomanda de exemplu ca iluminatul sa se realizeze cu neoane cu o lumina rece, deoarece asa creste productivitatea angajatilor, fiind toti intr-o stare mai alerta si nesimtind asa repede oboseala.

 

Nu ti se pre ca aceste afirmatii se bat cap in cap????

Oboseala la monitor are alte cauze decit lumina albastra sau rece. Culorile sunt privite anormal pentru ochiul omenesc. In natura culoarea se obtine prin jocul reflexia/absorbtia luminii "albe", solare. Pe ecranul monitorului culoarea este un amestec de trei culori discrete, "amestecate" de ochiul/creerul omenesc. Total diferit fata de natura. Asta oboseste "creerul" Apoi, dinamica obtinerii imaginii, streseaza creerul, chiar daca nu suntem constienti de aceasta. Culorile sunt saturate, stralucitoare, alta chestie diferita de cum era obisnuit omul de 4 milioane de ani!!!

Chestia asta cu lumina albastra, e treaba propagandistico-comerciala. Nu lumina albastra in sine oboseste, cu prezenta ei anormala in compozitia culorilor de pe monitor. Lucru dovedit de exact acel program enunta mai sus!!!

Link spre comentariu

Nu ti se pre ca aceste afirmatii se bat cap in cap????

 

Care afirmatii se bat cap in cap? Lumina albastra de la monitoare si lumina rece din birouri fac ca oamenii sa fie intr-o stare mai alerta / vigilenta, oprind sau cel putin reducand productia de melatonina a organismului. Nu vorbeam de "oboseala la monitor", expresie sub care majoritatea inteleg dureri de cap, dureri de ochi, lacrimare sau vedere neclara, ci de starea de oboseala generala a omului, oboseala cronica, care se datoreaza somnului prost, din cauza nivelului scazut de melatonina. Referitor la "oboseala la monitor" sunt de acord cu ce ati scris mai sus.

Link spre comentariu

Insa pe langa lentile scumpe de ochelari care filtreaza culoarea albastra, exista si o alternativa gratuita: aplicatia f.lux (https://justgetflux.com/). Este o aplicatie gratuita, disponibila pentru calculatoare cu Windows, Linux si Mac OS, cat si pentru telefoane / tablete cu Android si iOS. La instalare se specifica locatia aproximativa (pe glob) si aplicatia stie automat la ce ora apune soarele in zona respectiva, iar odata cu apunerea soarelui aplicatia schimba culorile afisate pe ecran in culori mai calde. Se poate alege manual temperatura de culoare dorita, in general intre 2700K si 6500K, 6500K fiind temperatura de culoare obisnuita pe timp de zi.

A încercat cineva această aplicaţie ?are vre-un rezultat palpabil(ca să zic aşa...) de către creierul uman?Sau are doar un efect placebo?

Link spre comentariu

De multi ani am stiut de aplicatia f.lux, dar abia cu jumatate de an in urma am instalat aceasta aplicatie pe calculatoarele mele, dupa ce am vazut aplicatia pe calculatorul colegului de forum carageae. Am avut nevoie de cateva zile ca sa ma obisnuiesc cu temperatura de culoare diferita (mai scazuta), dar as zice ca intr-adevar ajuta la imbunatatirea somnului (parerea mea subiectiva dupa jumatate de an de utilizare) si chiar si la protejarea ochilor (in combinatie cu reducerea luminozitatii ecranului).

:nas:

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări