Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator de casti cu OPA1622

Postări Recomandate

Foaie catalog online OPA1622: http://www.ti.com/product/OPA1622/datasheet

Placa evaluare: http://www.ti.com/lit/ug/sbou172/sbou172.pdf

Foaie catalog PDF: http://www.ti.com/lit/ds/symlink/opa1622.pdf

Azi l-am comandat, impreuna cu OPA1612 pe care sa le folosesc ca buffere.

Schema pe care vreau sa o folosesc este bazata pe cea din catalog + buffere pe intrari. Am configurat pentru intrari nebalansate.

7s783CW.png

Ceva opinii, pana trec la cablaj? Stiu ca simbolurile din Eagle fac schema greu de citit, dar nu le mai re-desenez doar pentru ca biblioteca de la Element14 e facuta de gospodine.

Nu vreau scheme cu alte integrate sau comparatii daca nu l-ati construit. Multumesc!

Link spre comentariu

Recomandări clasice pentru cunoscători :

Condensator smd de 100 nF multistrat conectat cu trasee cât mai scurte între V + și V- ( pe deasupra padurilor integratelor ) în afară de cele conectate între alimentare V+ și V- și masa masa .

Nu uita de soluțiile împotriva paraziților RFI ( toruri bifilare pe intrare și ieșire , evident și pe alimentare ) iar în cazul folosirii unui trafo clasic toroidal , este necesara folosirea unui etaj DC blocker .

Impotriva buclelor de masă , în afară de rezistenta clasică care separă masa de forța și cea de semnal trebuie folosita tehnica DC lift , prin care separă / ridica independent potențialul masei L și R față de împământare și comunul filtrului RFI .

Link spre comentariu

OPA1622 este VSON. Cu ceva efort, se pot pune 100n in format 0402 intre pinii 2 si 3. O sa te injur la lipire (ii zboara aerul cald), dar nu e imposibil. Se face.

DC blocker ramane de testat daca e nevoie.

Toruri pe intrari? Nu stiu ce sa zic.

Pun ferite pe alimentari, dar toruri nu cred.

E musai rezistenta de separare a maselor? Intreb si eu. Am mai facut amplif de casti (actualul e cu MAX4410), dar nu am brum. E drept, e alimentat din USB.

DC lift... asta nu stiu ce este, se poate o idee?

Multumesc pentru comentarii.

Link spre comentariu

Uite câteva idei despre un alt proiect asemănător : http://www.hifi-stereo.eu/forum/viewtopic.php?f=4&t=2083

Desigur , este perfectibil , dar are și părți bune :) .

Nu doresc să comentez proiectul prezentat în link , dar sunt foarte multe lucruri bune de semnalat .

Despre DC blocker ( DC trap ) : https://forum.audioweb.ro/viewtopic.php?f=6&t=545

Evident lectura și concluziile nu trebuie sa le faci publice ...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

OPA1622 este VSON. Cu ceva efort, se pot pune 100n in format 0402 intre pinii 2 si 3. O sa te injur la lipire (ii zboara aerul cald), dar nu e imposibil. Se face.

DC blocker ramane de testat daca e nevoie.

Toruri pe intrari? Nu stiu ce sa zic.

Pun ferite pe alimentari, dar toruri nu cred.

E musai rezistenta de separare a maselor? Intreb si eu. Am mai facut amplif de casti (actualul e cu MAX4410), dar nu am brum. E drept, e alimentat din USB.

DC lift... asta nu stiu ce este, se poate o idee?

Multumesc pentru comentarii.

Nu ai nevoie de DC-trap ( blocker ) pentru un transformator care alimenteaza un amp de casti ,DC- trap cel mai des se foloseste la transformatoare toroidale de puteri mari , sa zicem peste 150VA , in plus , poate in reteaua din Canada nu beneficiezi de CC ( ma refer la o componenta continua de 2..4 V )

Daca vrei sa fii mai catolic decit toti papii ....poti pune si DC- trap .

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Lucrez in proporție de 95% cu transformatoare toroidale , am folosit sute ! Cu puteri de la 10VA pina la 2500VA , eu vorbesc fix din practică , nu in toate cazurile este nevoie de DC- trap , doar daca vrem sa ne e rizgîiem aiurea , mai simplu ....sa ne complicam cind nu trebuie .

Link spre comentariu

Guys, please!

Victor, am intrebat de DC lift, nu de DC trap.

Inca nu stiu cum il alimentez, pentru teste va fi din sursa de pe masa de lucru (317+337 postata la Alimentatoare).

Daca ma da pe spate sunetul, atunci trec la realizarea completa.

DC lift ce e, ca Google nu zice multe?

Link spre comentariu

Rezistenta primarului, cu cat este mai mare cu atat limiteaza curentul de magnetizare. Pana pe la 200va DCtrap-ul nu este necesar. Oricum el va rezona cu inductanta primarului si s-ar putea sa nu placa asta.

Ground-liftul iarasi trebuie vazut daca merita efortul.

Ampliful e misto, spor la treaba.

Link spre comentariu

Victor, am intrebat de DC lift, nu de DC trap.

In general eu nu vărs din casă anumite secrete tehnologice sensibile ( deoarece unii , mai puțin studioși , își însușesc ideea și ulterior se dau mari constructori pe plaiurile mioritice , cu titulatura de TARZAN din Carpați :) cu pretenții de Gica Contra .

De aia ma abțin de la anumite precizări care depășesc cadrul tehnic al forumului , fara exprimarea unor orgolii personale contrare ideii de forum public .

Solutia tehnica e simplă : ridici nivelul masei electrice ( zero , neutru, nul etc ) față de împământare ( pinul legat la masa de protecție a conectorului de alimentare ) , in așa fel încât mizeriile de pe modul comun al rețelei de alimentare ( 230V ~ ) să nu se suprapună peste masa electrică de potențial zero .

De obicei se folosește o punte de curent mare , șuntata cu o rezistență , uneori și de un condensator sau în cazurile perfecționiste un grup paralel format dintr-un termistor cu caracteristica PTC , condesator și minim o punte de diode de curent mare , șuntată corespunzător .

Dacă analizam produsele low cost , acest modul DC lift nu există , din motive evidente ... pentru unii , ce e diferit nu există , așa că neglijează acest grup de curățenie a traseului de masă .

De aici putem continua cu discuții fără final constructiv .

Link spre comentariu

Orice discutie poate fi constructiva. De exemplu, eu o sa construiesc acest amplif, chiar de va fi un simplu test.

TI a livrat in 48 de ore. Piesele principale le am.

O sa lucrez un pic la cablaj implementand din cele indicate pe acest topic.

Link spre comentariu

Mai am și alte recomandări , tot clasice , tot pentru cunoscători : în paralel cu ieșirea trebuie conectata o rezistență de sarcină , pentru o stabilizare rapidă a etajului final , fără fenomene tranzitorii

nedorite .

Se recomandă o valoare standard de 10x fata de valoarea sarcinii reale ...

Desigur , și intrarea va fi posesoarea unei rezistente cu un rol asemănător , anti thump .

Inclusiv condensatorul electrolitic din etajul de filtrare trebuie să beneficieze de o rezistentă de descărcare controlată .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări