hpavictor Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 (editat) 20 ani cat am stat in ICE am avut la dispozitie acest aparat: Nu s-a defectat niciodata si toti baietii care faceau amplifuri imperecheau tranz. cu el. The [/size]Tektronix 576[/size] is a curve tracer introduced in 1969 at $2,125. It uses plug-in fixture modules such as the 172 and 176.[/size] In 1978 mi-a fost prezentat drept CARACTEROGRAF, nimeni nu l-a numit altfel si niciodata pana la denumirea d-lui VAX nu m-am gandit ca cineva se va gandi la "caracter" si nu la "caracteristica".[/size] La Coral era unul asemanator, un pic mai ingust si mai inalt, care memora pe jumatatea stanga caracteristica. Apoi puteai vizualiza pe jumatatea dreapta caracteristica altei componente, deci puteai face imperecherea fara sa mai tii minte cu aproximatie cum arata sau sa o desenezi. [/size] Și eu am avut un caracterograf Philips , la IEI .Niciodată , nimeni nu i-a spus altfel decât caracterograf . L-am folosit pentru a testa toți tranzistorii MJ15003/15004 și MJ15024/15025 folosiți de mine în amplificatoarele audio realizate între 1994-2000 . Probabil peste 20.000 de perechi ... Aparatul a fost cumpărat de la metrologia IEI pe aproape nimic ... Păcat că s-a pierdut în negura vremurilor de după anul 2000 . Editat Iunie 2, 2017 de Victor Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 modoran iti poti face sinbgur un caracteroscopul / caracterograf Ok,dar modoran vrea musai caracteriscop... Link spre comentariu
alcon Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 20 ani cat am stat in ICE am avut la dispozitie acest aparat: Nu s-a defectat niciodata si toti baietii care faceau amplifuri imperecheau tranz. cu el. The Tektronix 576 is a curve tracer introduced in 1969 at $2,125. It uses plug-in fixture modules such as the 172 and 176. In 1978 mi-a fost prezentat drept CARACTEROGRAF, nimeni nu l-a numit altfel si niciodata pana la denumirea d-lui VAX nu m-am gandit ca cineva se va gandi la "caracter" si nu la "caracteristica". La Coral era unul asemanator, un pic mai ingust si mai inalt, care memora pe jumatatea stanga caracteristica. Apoi puteai vizualiza pe jumatatea dreapta caracteristica altei componente, deci puteai face imperecherea fara sa mai tii minte cu aproximatie cum arata sau sa o desenezi. Exact acelasi model de caracterograf era la metrologia IEI, a fost folosit la greu si pentru imperecherea tranzistoarelor in timpul productiei amplificatoarelor AS2050 si A350. Deasemenea, nu s-a defectat niciodata. Link spre comentariu
valivoi Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Dvs. unde locuiti? Focsani ,in anii de liceu prin '94,'95 pierdeam noptile pana pe la 12-1 si experimentam scheme si le buchiseam sa le inteleg,in momentul cand am inceput sa nu mai gasesc rezistori de uz general la magazinele oras am fost nevoit sa ma las de electronica.Tendinta se mentine in oras,noroc cu internetul si cumparaturile online acum Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 (editat) Daca ungurii i-au spus Characteriscope-Z 1575 / TR-4805, inseamna ca este caracteriscop (adica prezinta rezultatul - caracteristicile - pe un eran analogic - tub catodic), nu pe un inregistrator. Puteti sa-i ziceti si caracterograf, daca va place mai mult asa. Numai ca un caracterograf ar trebui sa dea rezultatul (graficele) pe un suport oarecare (hartie, film). Repede mai puneti botul la tot ce tine de scandat si intrigi. Discutiile cu substanta in ele le luati in bascalie. Tovul asta, savantul increzut de nu mai stie de el, numai de scandal se tine. Denumirea CARACTERISCOP este utilizata de cei care stiu despre ce este vorba si stiu semnificatia cuvintelor. "Trasarea caracteristicilor statice poate fi realizată pe caracteriscop, pe înregistrator grafic X-Y şi prin metoda punct cu punct. Cea mai performantă modalitate este prima deoarece permite o analiză rapidă pentru diferite polarizări, o comparaţie directă a mai multor dispozitive de acelaşi tip şi asigură identificarea regimurilor maxime de funcţionare fără distrugerea componentelor. În continuare se prezintă metoda trasării punct cu punct" Editat Iunie 2, 2017 de VAX Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Domnia mea doreste sa spuna ca ne faceti capul mare cu tot felul de povesti cu babauri si caracteriscoape. Asa de kiki, cu niste fotografii reprezentind realizari concrete al dv (altele decit testatul tranzistorilor) ne puteti rasfata si pe noi? Si sa stiti ca in majoritatea covirsitoare a locurilor de munca din productie (nu invatamint sau cercetare) nu exista aparatul pomenit de dv. Fraierii de noi, aveam pretentia ca daca am cumparat un tranzistor de la IPRS si nu de pe Academiei, sa fie si sa faca exact ce scrie in catalog. Nu trebuia sa facem studii pe el, nici sa-l spargem si sa ne holbam la miscroscop la dinsul. Din productie se vedea altfel problema, nu ne permitea nimeni sa studiem tranzistori la microscop, pentru asta erau deja platiti altii sa o faca! 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Cînd faci proiectare, cînd proiectezi ceva, este util sa studiezi si caracteristice componentelor utilizate pt ca mai apoi, la producția de serie, sa utilizezi componente achiziționate din aceleasi locuri ca si cele studiate amănunțit. Nu poti sa te bazezi numai pe ce declara producătorul pt ca de multe ori data-sheet-urile nu contin toate informatiile necesare. Cînd nu ai acces la echipamentele de testare necesare mergi numai pe mîna producatorului dar este cea mai rea solutie si cea mai riscantă. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Absolut de acord. Dar dl. Vax ne inebuneste cu caracteriscopul dumnealui care ar trebui sa fie peste tot! Dupa care spargi tranzistorul si-l privesti la microscop, comparind probabil cu o foto standar a jonctiunii respective. In alta ordine de idei, cite institute de cercetare de specialitate existau/exista in Romania si cite laboratoare de service, ateliere de depanare si alte asemenea erau? Iar in cercetare de obicei stiinta este ca proiectul sa fie facut astfel ca sa fie cit mai putin sensibil la dispersia caracteristicilor componentelor! Daca nu ai incredere in cataloage, mai precis daca acestea mint, degeaba te holbezi la microscop sau pe utilajul pomenit mai sus pentru ca inseamna ca fiecare lot va fi diferit. In principiu discutia fiind la nivelul nostru, cred ca nu grija institutelor de cercetare este primordiala, ci a modului in care se pot achizitiona componente decente fara a le sparge inainte de folosire! Io tot astept ca dl. Vax sa ne regaleze cu ceva realizari practice de ale dumnealui! Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Nu toata lumea este dispusă să-si facă publice proiectele personale, ca doar de aia se numesc personale si nu publice. Link spre comentariu
dany_cta Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Imaginati-va daca sparge niste procesoare ce parere o sa aiba de procesoarele actuale cu firisoarele lor invizibile, probabil ca 286 e cel mai bun ca la ala deja il desfaceai si il lipeai cu letconu` Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Nu toata lumea este dispusă să-si facă publice proiectele personale, ca doar de aia se numesc personale si nu publice. Pai proiecte publice asteptam, doar nu testa cu caracteriscopul mii de tranzistori pentru proiecte personale, ma gindesc ca ne poate regala si cu ceva realizari. Ca sa nu ma mai intrebe, eu pot arata un brevet de inventie, colectiv e adevarat, cu numele meu, alaturi de alte 4 nume si mai multe decizii interne pentru recunoasterea unor "realizari tehnice deosebite", introduse in utilizare, si avind toate acreditarile posibile, inclusit de la ICEMENERG, deoarece au functionat in instalatii energetice! Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Nu esti singurul, dar ce relevanta au pe un forum public?!? Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Ma laud si eu, poate citeste patronul si imi mareste salariul dupa care ma da afara! Relevanta rezulta din text! Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Caracteriscopul unguresc avea doua bube. 1. I se ardea des un tranzistor pnp (un BD...) de la iesirea generatorului de tensiune in trepte. I-am facut o modificare, un limitator simplu de curent (un tranzistor si un rezistor in plus) inspirat din scheme de limitare a curentului de la unele stabilizatoare de curent. 2. Tensiunea Uce se regla prin autotransformator (scula inductiva), care uneori genera (la intreruperea curentului - contact imperfect, etc) tensiuni autoinduse mari, periculoase pentru dispozitivele testate. Am ars astfel multe tranzistoare de RF (sensibile), niste 2SK212, multe diode 1N4148 romanesti (erau mai sensibile decat cele de import). Si acest defect de proiectare se putea remedia, cu un circuit snubber pus la iesirea autotransformatorului, alcatuit din dioda (1N4007) inseriata cu un circuit RC. Eu cred ca erau caracteriscoape din astea in multe unitati (productive sau de invatamant), dar nu se stia de existenta lor, sau nu se pricepeau sa le foloseasca si le ignorau. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Cel putin eu am spus de n ori pe acest forum ca , unii gusteri români vor componente ieftine , cit mai ieftine posibil , de asta inca se vind tot felul de făcături , mai exista si un caz msi aparte , X are un aparat defect , omul care repara aparatul ii spune lui X ca are el piesa " originala " , X este de parere ca este prea scumpa , sa luăm de exemplu un 2SC5200 , X cumpara o facatura de 5 lei ( aia buni costa cam 15..17 lei bucata ) , depanatorul monteaza facatura instiintind -ul pe X ca este facatura , dupa un timp crapa facatura , X a vrut ieftin , dar si-a dat paguba singur . Despre acest subiect s-a tot discutat si o sa se mai discute pe acest forum , este un fel de invirtit in jurul cozii . Cei care sunt profesionisti stiu de unde sa cumpere componente " originale " , cei care aleargă dupa chilipiruri ....sa cumpere negru de fum . Magazinele vind facaturi pentru ca facaturi se cer , in București citeva magazine au si componente " originale " , chiar daca cei care vind componente le spun gusterilor ca are componrnta x la 5 lei si 15 lei , gusterul alege negru de fum care costa 5 lei . Nici China nu mai e ce-a fost , marile firme chinezești se mută în Vietnam ? http://www.cnbc.com/2017/02/02/why-foreign-companies-are-shutting-shop-in-china.html S-ar putea să fie o simplă speculație cu efecte pe piață financiară , dar viitorul e ascuns privirii . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum