alcon Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 Ferice celor ce locuiesc intr-un oras mare,au de unde alege. Dvs. unde locuiti? Link spre comentariu
alinstegaru Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 Ferice celor ce locuiesc intr-un oras mare,au de unde alege. Da,unele fake-uri arata mai bine decat altele. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 (editat) Poti sa-ti dai seama daca o componenta (tranzistor) este facatura si prin examinarea la microscop a chip-ului (suprafata - dimensiuni, metalizari, ambaza, firele de contact dintre chip si si terminale). Masori componenta pe caracteriscop (scula obligatorie pentru profesionisti), o duci pana la valorile maxime (tensiuni, curenti), o bagi putin in strapungere (cele proaste nu suporta chestia asta). Dupa ce te lamuresti ca piesele sunt bune, cumperi cu gramada si le testezi individual. Ia timp, dar stii la ce sunt bune. Eu am luat teapa cu niste BD-uri (capsula TO-3) care imi trebuiau la un amplificator rusesc de 100W (reali) pe canal. Pe calculatorul de la magazin erau mai buni decat KT-ul rusesc, dar au crapat imediat ce am alimentat amplificatorul. Le-am facut autopsia si le-am comparat cu KT-urile. Erau jucarii, chip-ul mititel (la sfert) si lipit direct pe capsula, firisoare de legatura care s-au ars ca lita de la siguranta. KT-urile aveau un chip urias, lipit pe pastila din kovar, conexiuni de la chip la terminale prin fire groase (sarme). Uitati-va aici sa vedeti chip-uri rusesti si din tarile "imperialiste". Clatiti-va ochii cu poze de fel de fel de componente. Coane, ce este ala ''caracteriscop'' ca ne-ai omorit cu el?? Panaceul universal, piatra filosofala sau Sfantul Graal?? Si nu, in majoritatea laboratoarelor profesionale nu exista carecteroscoape, nu pierde nimeni timpul cu asta. Dumneavoastra ati avut timp, ati povestit cum ati testat mii si mii detranzistori, insa lumea de obicei are serviciu, are un plan de realizat, trebuie sa produca. Si atunci, foloseste componente din surse de incredere care respecta foaia de catalog. Nu sta nimeni, in productie sa sparga tranzistoare si sa se holbeze la microscop la ele! Si asa cum am mai spus, adesea nu calitatea componentelor este de vina. cauza trebuie cautata intre scaun si masa de lucru! Editat Iunie 1, 2017 de Marele Savant 1 Link spre comentariu
dany_cta Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 De multe ori componentele originale nu se merita. Va convine sa dati 150lei pe un arduino nano cand o clona chinezeasca costa 10lei si functioneaza exact la fel ? nici o diferenta. Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 Macar daca greseste un robot,nu mai ai ce piscui...si cam cate greseli cunosti,raportat la numarul total de medici,ca sa ne facem si noi o idee,altfel,o sa credem ca daca unul a gresit,toti sunt la fel,si nu cred ca asta ai vrut sa spui. dacă un inginer face o greşeală, o vede orice tâmpit. dacă un arhitect face o greşeală, pretinde că e artă modernă. dacă un medic face o greşeală, există demult cimitire precum şi "cauze naturale", şi, de asemenea "boli incurabile". de ce credeţi că în România n-a existat în ultimii 30 de ani nici o acuzaţie de malpraxis, nici o excludere din "gaşca medicinii" pe motive de incompetenţă (OHOOOO!!!) cumva pentru că muhaielele de care ziceţi că "sunt puţine" au acaparat rapid toate "poziţiile cheie", şi au grijă să nu scape careva unde nu trebuie? cât priveşte faza cu termometrul cu mercur... ăla măcar nu rămâne fără baterie când ţi-e lumea mai dragă! De multe ori componentele originale nu se merita. Va convine sa dati 150lei pe un arduino nano cand o clona chinezeasca costa 10lei si functioneaza exact la fel ? nici o diferenta. ce faci mă, păi nu mă tâmpeai la cap zilele trecute că "chinezismele e de căcat"? ia... respectă-ţi minciunile, şi nici nu mai folosi "chinezării", nici nu le mai recomanda, tu fii deştept şi scoate banu' gros să cumperi rahaturi nemţeşti fiabile ca microcontrollerele concepute şi fabricate în Dubai! Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 10x MifTy da' In Dubai mai pai cu fabricile! Link spre comentariu
dany_cta Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 (editat) ce faci mă, păi nu mă tâmpeai la cap zilele trecute că "chinezismele e de căcat"? ia... respectă-ţi minciunile, şi nici nu mai folosi "chinezării", nici nu le mai recomanda, tu fii deştept şi scoate banu' gros să cumperi rahaturi nemţeşti fiabile ca microcontrollerele concepute şi fabricate în Dubai! Sunt cazuri si cazuri, eu vorbeam fix de ce anume am testat si stiu despre ce vorbesc, in rest te rog sa nu imi mai rastalmacesti cuvintele doar ca sa pari tu destept, sau poate e nevoie sa iti desenez cumva ceea ce zic ca sa intelegi si tu ? Stiu ca nivelul de inteligenta am putea sa il punem pe o scara de la 0 la 10, dar nu ma asteptam sa gasim chiar un roman care sa fie la 0. Editat Iunie 2, 2017 de dany_cta Link spre comentariu
marius75 Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 (editat) Valivoi: Banuiesc ca astfel de sonerii nu se ma fabrica, Mercurul l-am carat la turci dupa ''90, la schimb pe blugi si haur. ............... +_Florin_+: Intre timp, am inceput sa folosesc chinezariile asa cum spuneti (50-60% din valorile declarate) si merg ok. ............. Viobio: Eu am folosit si facaturi pentru resuscitarea unor etaje finale, apoi, daca aparatul merita, ii cumparam finali originali noi (sau de la dezmembrari). Daca etajul final era alimentat mult sub caracteristicile trz, lasam facaturile. Nu am reparat decat pentru mine, deci, daca se arde, nu injur mesterul. . Sa repar pentru altcineva, neaparat componente originale. Editat Iunie 2, 2017 de marius75 Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 (editat) @tov Savantul Draga tovarase, caracteriscopul este o scula cu care vezi pe tub CRT, sau pe alt tip de display, caracteristicile (in special de iesire Ic=f(Uce)) la tranzistoare. Poti sa le vezi strapungerea (in regim nedistructiv, curentul fiind limitat), cum depinde beta de Ic, inclinarea caracteristicilor (tensiunea Early - de care depinde rezistenta colector- emitor). La diode le vezi strapungerea (tot nedistructiv - la cele bune, ca cele cu probleme se duc imediat ce le aduci in strapungere), le poti masura Rs, le poti imperechea. Se pot studia si tranzistoarele cu efect de camp. Eu am lucrat cu scula din asta. Tensiunea de testare putea fi dusa pana la 1000 V. Avea si un modul auxiliar, mai mare si mai greu, care permitea masurarea tranzistoarelor de putere. Astea erau alimentate in regim de curent in impulsuri scurte, sa se limiteze puterea disipata si incalzirea. Evident ca astfel de scule sunt apreciate de cei care le-au avut pe mana si s-au obisnuit cu ele (sunt de o utilitate extraordinara, mai ales cand lucrezi experimental, la prototipuri). Am discutat cu un conferentiar de la Politehnica (Fac. de Electronica) care zicea ca au avut si ei dar l-au casat (nefolosit vreodata !!!), pe motivul ca "in ziua de azi nu mai lucreaza nimeni cu tranzistoare si era inutil". Tipul preda un curs, relativ bine, pentru ca se inspirase din niste carti bine scrise de altii (era tocilar venit din mediul rural - facut inginer de regimul comunist, la apelul de seara). La practica era pe dinafara complet, nu proiectase si nu construise nimic vreodata. Nu reparase ceva, nu gandea inginereste, doar reproducea ce tocise. Cand lucrezi cu piese de provenienta dubioasa, care pot sa-ti faca surprize neplacute, caracteriscopul este cu atat mai necesar. Macar vezi cum se comporta tranzistoare, pana la cat suporta tensiune colector-emitor, etc. Este necesara si inspectia la microscop, sa vezi ce este bagat in capsula. Editat Iunie 2, 2017 de VAX Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Cred ca Marele Savant stia ce e ala un caracteroscop, el intreba de caracteriscop. La magazinul din Polonia nu va duceti chiar ca la pomul laudat, sunt si componente non-genuine dar calitative fata de cele din Alexandria. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 20 ani cat am stat in ICE am avut la dispozitie acest aparat: Nu s-a defectat niciodata si toti baietii care faceau amplifuri imperecheau tranz. cu el. The Tektronix 576 is a curve tracer introduced in 1969 at $2,125. It uses plug-in fixture modules such as the 172 and 176. In 1978 mi-a fost prezentat drept CARACTEROGRAF, nimeni nu l-a numit altfel si niciodata pana la denumirea d-lui VAX nu m-am gandit ca cineva se va gandi la "caracter" si nu la "caracteristica". La Coral era unul asemanator, un pic mai ingust si mai inalt, care memora pe jumatatea stanga caracteristica. Apoi puteai vizualiza pe jumatatea dreapta caracteristica altei componente, deci puteai face imperecherea fara sa mai tii minte cu aproximatie cum arata sau sa o desenezi. Link spre comentariu
modoran Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Ce naiba e ala caracteriscop si de unde se poate achizitiona asa ceva daca tot ii trageti tare cu el ? Banuiesc faptul ca fiind o scula foarte rara e si foarte scumpa si nu-si permite oricine asa ceva, asa ca mai bine cumperi componentele de la o firma cunoscuta si ai sanse 99% sa fie ce trebuie fara sa mai dai banii pe asa ceva. Si apoi sunt clienti care prefera sa coste reparatia "cat mai ieftin" chiar daca sunt perfect constienti ca sunt facaturi. Link spre comentariu
Liviu M Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 (editat) nu se merita. As spune chiar ca nu se merita niciodata, dar din cand in cand merita. Va convine sa dati 150lei pe un arduino nano cand o clona chinezeasca costa 10lei si functioneaza exact la fel ? De convenit nu-mi convine neaparat, dar sunt constient ca din cand in cand trebuie cumparat si de la cel care face dezvoltarea de produse noi, nu doar de la cel care le cloneaza ieftin. Ca daca nimeni nu cumpara de "inventator", la un moment dat ori da faliment, ori le face "close source". Asta pe de o parte. Pe de alta, desi pare sa functioneze (n-am folosit-o intens, nu stiu daca are "defecte ascunse"), clona mea (da, nici eu nu cumpar prea des originale, doar din cand in cand, cum ziceam mai sus) e departe (calitativ) de originalul pe care-l am langa ea. Editat Iunie 2, 2017 de Liviu M Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 modoran iti poti face singur un caracteroscopul / caracterograf cu performante suficiente unui amator. Userul Mikrosha a realizat asa ceva pentru tuburi electronica si posibilitate de conectare la PC, iar la sectiunea tuburi stiu ca se construia ceva asemanator. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum