milo01miau Postat Mai 30, 2017 Partajează Postat Mai 30, 2017 (editat) Buna seara, Imi poate spune si mie cineva, ce valoare ar trebui sa aiba dioda zener si eventual condensatorul (din poarta mos-ului) din urmatoarea schema? Multumesc anticipat. Editat Mai 30, 2017 de milo01miau Link spre comentariu
modoran Postat Mai 30, 2017 Partajează Postat Mai 30, 2017 Depinde ce mosfet e ala, uzual zenere de 12 - 16V se folosesc. Ideea e ca zenerul sa fie o idee mai mic decat tensiunea maxima G-S, dar in acelasi timp sa permita deschiderea completa a mosfetului. Link spre comentariu
milo01miau Postat Mai 30, 2017 Autor Partajează Postat Mai 30, 2017 Multumesc frumos pentru raspuns. Deci daca tensiunea G-S este de 10v ii pot pune linistit un zener de 9v? Link spre comentariu
modoran Postat Mai 30, 2017 Partajează Postat Mai 30, 2017 Daca tensiunea G-S maxima admisa este de 10V, da, poti pune un zener de 9V. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 Ce mosfet e ala de accepta maxim 10V in poarta? Ca eu asta inteleg din ce s-a scris. Daca nu e asa, si mosul suporta 20V in poarta, iar tensiunea de comanda de acolo nu poate fi mai mare de aia 10V atunci n-ai nevoie de zener. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iunie 1, 2017 Partajează Postat Iunie 1, 2017 Poate se refera tensiunea minima la care se deschide mosul. Eu tot timpul am pus zener de 12 sau de 15V in aplicatiile cu mosurile cele mai raspandite. 1 Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 2, 2017 Partajează Postat Iunie 2, 2017 Se poate sa ma insel insa am impresia ca subiectul topicului este o tema. Vad ca un mosfet este comandat direct din tensiunea retelei redresata si filtrata. Asa cum este dimensionat divizorul ala, poarta poate primi pana la 200V, sau chiar mai mult, functie de retea ( presupun ca valorile divizorului sunt impuse ). Este deci nevoie de zener pentru a limita tensiunea din poarta la un nivel sigur. Vad in desen ca deja scrie 12V langa zener, eu as alege de 15 ca sa lasi o rezerva mai mare mosfetului pentru deschidere optima. Ar putea fi o problema curentul mic limitat de partea de sus a divizorului, sub 0,5mA ar putea fi prea putin pntru functionare corespunzatoare a zenerului ( e doar o ipoteza ). Disipatia pe divizor in schimb ar fi ok. Condul presupun ca-i pus acolo pentru o oarecare filtrare a tensiunii de comanda, altfel comanda mosfetului ar fi in pulsuri ( semialternante ). Valoarea sa trebuie sa fie suficient de mare incat consumul divizorului ( ca mosfetul nu consuma nimic in cc ) sa nu provoace in riplu prea mare de tensiune. Daca s-ar folosi zener de 15V si s-ar accepta un riplu de maxim 3V atunci condul ar trebui sa aiba cam 1-2,2u. Totul se bazeaza pe marginea unor presupuneri, daca sunt eronate, atunci eronat este si ce am scris aici. Link spre comentariu
milo01miau Postat Iunie 4, 2017 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2017 Salut, Schema este de la un modul ce comanda un electromagnet. Am gasit busit varistorul ( de pe alimentarea de 220v), zenerul si mos-ul. Intrebarea cu zener de 9v daca VGS=10v... a fost doar orientativa pentru mine.(pentru a putea sti cat de mult pot sa urc cu zener-ul). @Marian: Multumesc pentru raspunsul detaliat . Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 4, 2017 Partajează Postat Iunie 4, 2017 Nu era mai simplu sa spui ce scrie pe mosfet? Se evitau anumite discutii. @Marian, exista mosfeti cu Vgs mult mai mic decat 20V. Am folosit CSD25401 care are Vgs de 12V. Exista si mai jos si am folosit, nu-mi mai aduc aminte acuma. Link spre comentariu
orgasmo Postat Iunie 5, 2017 Partajează Postat Iunie 5, 2017 Am folosit CSD25401 care are Vgs de 12V. Exista si mai jos si am folosit, nu-mi mai aduc aminte acuma. https://www.rcscomponents.kiev.ua/datasheets/fdv303n-108963-datasheet.pdf Link spre comentariu
alf Postat Iunie 5, 2017 Partajează Postat Iunie 5, 2017 (editat) FDV303N Asta are dioda zener integrata in capsula, in paralel pe GS, de aia are VGS limitata la 8V... care si asa e prea mare pentru un curent prin drena de maxim 2A in impulsuri. milo01miau, on 05 Jun 2017 - 20:42 , said: "Am gasit busit varistorul ( de pe alimentarea de 220v), zenerul si mos-ul." Data viitoare cand mai apare o supratensiune de la retea, ar fi bine sa se gaseasca si un fuzibil rapid montat inainte de varistor. Editat Iunie 5, 2017 de alf 1 Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 5, 2017 Partajează Postat Iunie 5, 2017 exista mosfeti cu Vgs mult mai mic decat 20V. Am folosit CSD25401 care are Vgs de 12V. Exista si mai jos si am folosit, nu-mi mai aduc aminte acuma. Da , dar nu la tensiunea rețelei cum pare a fi cazul aici . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum