Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu EL34...(discuții despre clasa de funcționare optimă)

Vizitator

Postări Recomandate

@gedd cind vrei sa demonstrezi ceva technic vino te rog cu argumentele teoretice si practice necesare intelegerii temei respective. Stilul tau ' zgomotos ' de a te exprima este tipic oamenilor increzuti cu sau fara motiv. De ce te afecteaza asa de mult daca @valderama vrea sa ramina pentru totdeauna number 1. Este placerea lui si poate chiar si dreptul lui. Asta nu inseamna ca el are toate drepturile, dar

demonstreaza-i faptic ca el nu are dreptate, iar tu ai. Prezinta tu ceea ce ii ceri ( daca nu-ti raspunde ) lui sau altuia si iti garantez ca oamenii te vor aprecia pentru asta.

Eu de regula sunt impartial in asemenea dispute si apreciez ca fiecare are un simbure de adevar. Nu m-am implicat mai deloc pe acest forum din motive de timp, iar cind intru si gasesc astfel de lupte ' mi se taie pofta' si ies.

Link spre comentariu

@medone:

1-nu vreau sa fiu apreciat de nimeni

2-nu vreau sa fiu nr.1

3-tocmai am prezentat extras din cartea in care se invata la scoala referitor la clasele de functionare(deci am prezentat bazele teoretice de la care se pleaca,sau de la care ar trebui sa se plece,si sunt curios,userii trecuri de 45 de ani de pe acest forum care au prins epoca de glorie a tuburilor,ei dupa ce manuale au invatat la scoala?)....

4-faptul ca lume tace si inghite orice bazaconie inseamna ca nu cunoaste,nu e interesata sau pur si simplu e delasatoare...

bine stimabile marius,daca e perimata cartea aia scrie dumneata alta....

rX9v35.jpg

asta a fost luata cu copy-paste de aici:(de la TRANZISTORI):

http://www.electronics-tutorials.ws/amplifier/amplifier-classes.html

Editat de gedd
Link spre comentariu

perfect,vad ca e in van,rog userii sa raspunda la intrebarea urmatoare: in poza de mai jos am pus PSF aproape de punctul de taiere al curentului,teoretic am clasa B(conform manualului) dar semnalul de atac(cel cu rosu) imi arata la iesirea tubului "conductie" de 360 grade(semnalul rosu),in ce clasa de functionare se afla tubul?

post-174759-0-46307900-1496070534_thumb.gif

Editat de gedd
Link spre comentariu

Unii oameni care se ocupa cu asemenea teori de functionare a tuburilor electronice se bazeaza in teoria lor pe aceste principii al PSF-ului in principal, explicind toate clasel de functionare folosind modul de polarizare al tubului in regim de amplificator, in speta noastra.

La fel de corect este sa plecam la studiul tubului ca amplificator pentru diferite clase de functionare, cum si cit conduce tubul pentru fiecare clasa de functionare.

Deci se poate stabili clasa de functionare folosind atit PSF-ul cit si conductia tubului, ele sunt legate una de alta si nu se pot separa, amindoua stabilind buna functionare atit cantitativa cit si caitativa a tubului..

Ca exista la limite ceva intrepatrunderi intre clasel de functionare nu este exclus, dar adevarata functionare a unui amplificator in parametrii doriti se face numai in cazuri de adevarate clase SE sau PP.

Poti aduce un tub sa lucreze cum vrei, dar a lucra cu adevarat intr-o clasa de functionare trebuie sa-i stabilesti precis punctul de functionare respectiv.

Link spre comentariu

deci,in poza atasata de mine,avem PSF aproape de taierea curentului anodic,dar in acelasi timp am "conductie" 360 grade,in ce clasa de functionare ma aflu ?

Vedeti,asta e diferenta dintre un manual bine documentat(perimat dupa parerea unora) care spune clar "....functionarea se produce in intregime......." si teorii luate de pe net care spun lucruri ambigue....QED!

Editat de gedd
Link spre comentariu

Domnule @gedd in cartea lu` R. Piringer (sau mai degraba Constantinescu?) zice ca in clasa B ai un curent mediu zero. In poza atasata #35 nu ai curent mediu 0 si nici nu te aflii la jumatatea distantei dintre Vgk=0 si taiere asadar nici A(1) nu e. Generic ii spune AB, practic mai mult B decat A, nu stau acum sa calculez in procente. Dupa cum e stabilit acel PSF cam iese din discutie clasa AB pt. SE cu semnal predistorsionat.

Tu zici mai sus #37 "in acelasi timp am conductie 360 grade" pe exemplul dat #35. Nu proiectezi un amplificator (de audiofreventa) cu tuburi capabile sa disipe 1kW si tu sa il folosesti la 1W. Cam asta dai tu exemplu, ca si cand ai avea un 813 si il pui langa un EL84 caruia ii zici ca uite frati`tu mai mare e aproape in clasa B si tot livreaza 2-3w cati dai si tu dar in A(1). Aici intra in ecuatie si bunul simt tehnic si un randament cat de cat rezonabil urmarit de utilizator.

Ca ii spune conductie, ca ii zice deschidere sau transfer sau mai stiu eu cum cred ca e mai putin relevant.

Extrapoland ce zici tu in exemplul de mai sus, poti sa vii cu un tub caruia ii tii grila conectata la catod cu o rezistenta (zeci de kohmi) si sa imi spui ca ai curent mediu 0 dar ce sa vezi si acolo exista pe rezistenta aia o tensiune termica sau stiu si eu ce zgomot in zona sutelor de nanovolti sau cativa microvolti si supriza apare si in anod ceva corelat cu zgomotul rezistentei de acolo. Aia tot conductie 360grade o vei numi?

Daca imi aduc bine aminte de la cursul de tuburi electronice, acolo se mai vorbea de regim de semnal mic si regim de semnal mare, si nu a venit nimeni sa impuna o limita matematica intre cele doua. Bunul simt tehnic sau exemplele profesorilor te indemna sa decelezi granita dintre cele doua regimuri.

Link spre comentariu

Da @gedd te referi la cazuri particulare, neutilizabile, adica practica nu foloseste asemenea situatii, nu sunt decit situati de care trebuie sa te feresti.

Nu sunt decit cazuri particulare, care pot fi folosite cumva, cindva cind vreo situatie practica o va cere. Nu cred ca intereseaza pe nimeni un amplificator care este proiectat pentru clasa B sa lucreze in conductie de 360 grd. si puteri de 0,01W. Asa de amorul artei poti baga de seama ca o curiozitate.

Electronica este o stiinta cu mare pondere practica si cu o infinitate de solutii, nu trebuie sa-i limitezi aplicatiile, noi poate ca stim doar 1% din ce poate ea.

Link spre comentariu

as putea...... sa am in SE clasa AB,atacand asimetric.........

Aia nu e clasa AB.

Si daca e bine reglat biasul si daca e prost reglat tot clasa A vei avea. Indiferent cum ataci.

Doar ca cu biasul prost reglat si vei scoate putere mai mica inainte de limitare.

Editat de adigh
Link spre comentariu

bine,atunci definiti voi clasele de functionare,exact asta am tot subliniat domnilor,in definitia aia a conductiei nu se face referire la PUTEREA DE IESIRE,pe cand in definitia din manual spune clar ceea ce am scris mai sus si anume "...functionarea se produce in intregime in zona liniara(in functie de clasa de functionare aleasa)..." Vreti sa intelegeti,bine,nu vreti,iar bine...in clasa B am dat exemplu de conducrie 360 grade dar nu am facut referire la puterea de iesire ci am aplicat definitia "pura" data de nu stiu cine care spune ca in clasa A avem conductie 360°...

Link spre comentariu

Pacat de acest topic initiat de simson, pare ar fi bantuit de zombi tehnici...

Pai Gedd e de vina. In orice topic intervine se alege praful de acel topic. Cum poti sa iei in serios pe cineva la care in profil scrie SCANDALAGIU, iar la domiciliu scrie Spitalu' 9 ?! :tv

Link spre comentariu

Astept sa definiti voi clasele de functionare mai bine decat in manualele alea depasite....poate invatam lucruri noi

domnule medone mare dreptate aveti,citez: "..Poti aduce un tub sa lucreze cum vrei, dar a lucra cu adevarat intr-o clasa de functionare trebuie sa-i stabilesti precis punctul de functionare respectiv.". Mare adevar deoarece nu am vazut la "conductie" la aceasta exprimare,un lucru concret de stabilire a regimului de functionare in functie de ceva anume...

Editat de gedd
Link spre comentariu

ia sa vedem ce zice cartea,ca tot ne pricepem sa vorbim pe langa subiect:

CLASELE DE FUNCTIONARE SUNT: A AB si B(valabil pentru PP si SE)

......

Asadar unde scrie de conductia respectiva? In exprimarea domnului de mai sus care NU SPECIFICA EXCURSIA SEMNALULUI,pot sa stabilesc ca tubul sa functioneze in clasa B,adica sa stabilesc PSF in apropierea punctului de taiere a curentului anodic,dar tubul sa nu fie blocat si sa il excit pe grila de comanda cu o putere foarte mica si totusi sa am "conductia de 360 grade" dar tubul sa fie in clasa B,deci cum pot avea conductie 360 grade si clasa B in acelasi timp? E clar ca exprimarea asta adaptata gen "conductie" e DEFECTUOASA .Deci cartea nu spune nimic de nicio "conductie" sau mai stiu eu ce termen inventat adhoc doar ca sa dea bine la palmares! Asa ca pana nu se reediteaza vreun manual de radiotehnica capitolul tuburi electronice,nu mai inventati si adaptati termeni ca induceti lumea in eroare.

N-am vrut sa iti subliniez acest aspect prima oara dar vad ca se impune: tu acolo spui ca ar trebui sa exciti grila de comanda cu o putere foarte mica. Pai cu o putere excitam un etaj final cu ceva curenti de grila, asa-i? Nu era mai corect sa spui ca il vei excita cu o tensiune mica?

bine,atunci definiti voi clasele de functionare,exact asta am tot subliniat domnilor,in definitia aia a conductiei nu se face referire la PUTEREA DE IESIRE,pe cand in definitia din manual spune clar ceea ce am scris mai sus si anume "...functionarea se produce in intregime in zona liniara(in functie de clasa de functionare aleasa)..." Vreti sa intelegeti,bine,nu vreti,iar bine...in clasa B am dat exemplu de conducrie 360 grade dar nu am facut referire la puterea de iesire ci am aplicat definitia "pura" data de nu stiu cine care spune ca in clasa A avem conductie 360°...

In #19 Valderama e clar ca se refera la functia sinus. Daca venea cu exprimarea lui proprie si nu se gasea pe nicaieri analogia cu numarul de grade si era inventia lui ti-as fi dat dreptate sa imparti niste pietre / cuvinte dure. Dar daca s-a mai folosit si la etajele cu tranzistori cred ca aia nu erau beti cand au preluat astfel de exprimari.

Asa cum tu ai perferat sa spui mai sus putere, pe undeva stiind ca noi astia care am mai citit macar o pagina din Tehnium (sau din Philosophia perennis uneori, pt. curiozitatea dolarilor gauriti) vom intelege la ce te referi.

Domnule @popa marius moderatorul poate separa discutia despre clasele de functionare intr-un topic nou fara a fi lezat userul simson.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări