Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu EL34...(discuții despre clasa de funcționare optimă)


Vizitator

Postări Recomandate

Eu nu inteleg de ce trebuie sa torturez un EL 34 in clasa A - SE pentru a obtine 5 - 6 W folosibili...

 

Edit moderator: Acest topic conține postări separate din topicul ,,Hashimoto cu EL34,, inițiat de Simpson

Faptul că apare inițiat de valderama e doar din cauză că prima postare de aici este a lui.

 

 

în ce constă tortura ?!

 

pardon, 8W sinus nelimitat la ieşire în sarcină "folosibili" dacă respectăm regimul din foaia de catalog (evident nu include tortură)

 

 

 

 

103bcza.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

M-am referit la faptul ca orice tub in regim clasa A - SE e obligat sa lucreze continuu in regim de putere maxima (sau foarte aproape), pe cand in clasa AB regimul e mult mai lejer. Pentru ca amplificatorul nu functioneaza niciodata la volum maxim cu semnal sinusoidal constant, ci cu semnale muzicale la diverse nivele de volum.

De aceea am spus ca EL 34 e "torturat" comparativ cu doua PCL 82 in configuratie push-pull AB.

 

Privind foaia de catalog EL 34 desigur ca nu vorbim de tortura, sunt doua regimuri admise de fabricant, cu dezavantajele de rigoare specifice clasei A (uzura mai rapida, randament mic, OT cat un pietroi).

Sigur ca pentru fanii sunetului specific SE aceste dezavantaje nu conteaza, fiecare are placerea si gusturile sale. La fel si cu reactia negativa.

 

Eu il admir pe @simson pentru stilui profesionist in care isi expune experimentele, cu masuratori, date precise, oscilograme -etc iar faptul ca am o anumita parere (nu prea grozava) despre clasa A - SE nu trebuie luat ca un afront/atac.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Clasa A SE este o treaba mai grea dar daca amplificatorul este realizat corect , sunetul va fi inegalabil ...Care PP cu PCL82 -AB poate egala un SE adevarat !? Ca sa nu mai vorbim despre 2A3 sau mai stiu eu ce suparaciuni in clasa A..., EL34 SE se aude foarte bine , problema fiind doar depasirea Ua si Ug2 din foaia de date .

Editat de romicap
Link spre comentariu

@+_Florin_+

 

din cât pot înţelege subiectul ăsta tratează conducţie 360°(clasaA) şi este dedicat tubului final EL34 subiect personalizat chiar Hashimoto cu EL34
http://www.elforum.info/uploads/monthly_05_2017/post-206638-0-17600800-1494694999.png

 

nu înţeleg ce caută în subiect conducţie <360°(push-pull clasaAB) sau finale de tip PCL82 ?!

 

firesc ar fi să "atacăm"/expunem/dialogăm la subiect

 

Florin aşa cum poţi vedea mai sus în pagină am citat doar fragmentul care face trimitere la EL34 dumneata revii cu finale de tip PCL82(push-pull AB)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

explica user valderama "conducţie 360°(clasaA)"...nu mai bate campii aiurea, stabileste un PSF clar pe care sa vedem(daca avem) conductia(daca exista 360°) aia a ta de care faci vorbire......numai baga lumea in ceata..pune un grafic clar

Editat de feri.visky
Link spre comentariu

...cu gradele stam cam asa, si-mi cer scuze pentru expunerea prea copilareasca, ne putem exprima si in grade in cazul unei conductii de element activ, tub, tranzistor..., atata timp cat vorbim de semnale ce sunt caracterizate de perioade (variatii in timp) si fara greseala le putem analiza si trigonometric.

 

Asadar,

O forma de unda sinusoidala poate fi impartia in grade la fel ca un cerc (0-360*). Punctul zero de pe axa ox se poate numi gradul 0 (0*)si valoarea tensiuni este zero , de aici sinusoida incepe sa devina pozitiva. La valoarea maxima pozitiva a sinusoidei vom avea 90* (noua zeci de grade sau PI/2) deci este locul unde semnalul sinusoidal (sinusoida) este cea mai pozitiva.

In continuare sinusoida incepe sa coboare iar la punctul de atingere(intersectie ) cu axa ox din nou valoarea tensiuni sinus este zero iar punctul de intersectie va fi la 180*(PI). De acum sinusoida va avea o valoare negativa (crestere negativa) pana la valoarea cea mai negativa (maxim negativ), in acel punct avem un unghi de 270*(3PI/2). Din acest punct valoarea negativa a sinusoidei va incepe sa scada pana la intersectia din nou cu axa ox unde tensiunea va fi zero iar in acel punct vom avea 360*(2PI).

 

In principiu semnalul audio fiind un semnal complex sinusoidal, un tub final care conduce „singur” o alternanta completa , deci 0....360*(0...2PI), se spune ca functioneaza in clasa A, pentru toata excursia de semnal. Un etaj final in PP care este compus din doua tuburi finale, cele doua tuburi vor conduce „pe rand” :0-180* si celalalt 180*-360*, urmand ca in secundar pe sarcina sinusoida sa fie „recompusa” din cele doua conductii.

Cam asta-i treaba cu gradele.

Link spre comentariu

...singura problema in ceea ce priveste exprimarea asta ambigua gen "conductie 360 grade" este aceea ca nu se specifica puterea la care se face "conductia"..asta nu a inteles cineva(stiti voi cine) si anume ca pot sa stabilesc PSF in clasa B adica aproape de punctul de blocare si sa am o conductie perfecta de 360 grade cu o putere de 0,01W...Conform exprimarii "ingineresti" am conductie perfecta de 360 grade dar tubul lucreaza in alta clasa...sau lucreaza in doua clase in acelasi timp? De asta am tot batut eu moneda pe respectarea claselor de functionare stabilite in manual si mai ales a folosirii LIMBAJULUI TEHNIC "oficial" nu siluit dupa cum ii taie pe unii capul...

Editat de gedd
Link spre comentariu

Desenul lui Valderama pare in regula, relativ la discutiile care s-au mai cenzurat intre timp. Unul similar cu explicatiile de rigoare se gaseste si aici.

Pentru o mai buna analogie cu tuburile am gasit un exemplu cu un j-fet (asemanator unei triode) aici (vezi paginile 2-6).

Link spre comentariu

Desenul lui Valderama pare in regula, relativ la discutiile care s-au mai cenzurat intre timp. Unul similar cu explicatiile de rigoare se gaseste si aici.

Pentru o mai buna analogie cu tuburile am gasit un exemplu cu un j-fet (asemanator unei triode) aici (vezi paginile 2-6).

Foarte utile trimiterile dv.,este ceva simplu si usor de inteles. De remarcat si de retinut este tabelul cu conductia elementelor active in functie de clasele de functionare,elemente active de orice fel.

TABEL_CLASE_DE_FUNCTIONARE.png

Link spre comentariu

ia sa vedem ce zice cartea,ca tot ne pricepem sa vorbim pe langa subiect:

CLASELE DE FUNCTIONARE SUNT: A AB si B(valabil pentru PP si SE)

 

Clasa A: Negativarea este la jumatate din negativarea de taiere,punctul M adica PSF se gaseste la mijlocul regiunii liniare a caracteristicii de grila! Deci nicio "conductie" nu avem ! Acolo spune foarte clar ca functionarea se produce in intregime pe fiecare tub IN REGIUNEA LINIARA,deci excursia de semnal e MAXIMA(se specifica clar!)(in exprimarea "conductiei" nu se specifica acest lucru)

 

Clasa AB: grilele sunt negativate la jumatatea dintre clasa A si B!

 

Clasa B: are negativari de valoare mare si punctul M(adica PSF) se gaseste in apropierea PUNCTULUI DE TAIERE A CURENTULUI ANODIC!

 

Asadar unde scrie de conductia respectiva? In exprimarea domnului de mai sus care NU SPECIFICA EXCURSIA SEMNALULUI,pot sa stabilesc ca tubul sa functioneze in clasa B,adica sa stabilesc PSF in apropierea punctului de taiere a curentului anodic,dar tubul sa nu fie blocat si sa il excit pe grila de comanda cu o putere foarte mica si totusi sa am "conductia de 360 grade" dar tubul sa fie in clasa B,deci cum pot avea conductie 360 grade si clasa B in acelasi timp? E clar ca exprimarea asta adaptata gen "conductie" e DEFECTUOASA .Deci cartea nu spune nimic de nicio "conductie" sau mai stiu eu ce termen inventat adhoc doar ca sa dea bine la palmares! Asa ca pana nu se reediteaza vreun manual de radiotehnica capitolul tuburi electronice,nu mai inventati si adaptati termeni ca induceti lumea in eroare.

 

mrncostea ar fi bine sa iti revizuiesti atitudinea....ia-o cum vrei!

post-174759-0-64613500-1496066831_thumb.jpg

post-174759-0-09347200-1496066841_thumb.jpg

post-174759-0-81178100-1496066845_thumb.jpg

post-174759-0-64442300-1496066850_thumb.jpg

Editat de gedd
Link spre comentariu
Vizitator viobio

La SE nu exista AB , B . Exista doar A cu A1,A2 , negativare automata , fixa , si in anumite cazuri mixta ( ex 6H13C , 6C33C , GU50 .....)

Link spre comentariu

as putea(fortat putin) sa am in SE clasa AB,atacand asimetric(nu spun ca e si utilizat sau calitativ,dar practic,se poate),zicea cineva ceva de atacul asimetric pentru 6C33C(in niste postari mai demult),e clar ca nu pot avea clasa B in SE.

Editat de gedd
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări